Home » Azië » Cambodja » Kep Reisgids | Ontdek de oude Elite-badplaats van Cambodja

Kep Reisgids | Ontdek de oude Elite-badplaats van Cambodja

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:

Het kleine plaatsje Kep (of Keb) in het zuiden van Cambodja is een leuke bestemming als je de redelijk grote en drukke stad Kampot wil vermijden. Zo kun je hier heerlijk genieten van het mooie strand, een wandeling maken door het prachtige Kep National Park en aapjes spotten, een bezoek brengen aan de nabijgelegen peperplantages of op de markt een verse krab eten. Want wie Kep zegt zegt ook krap. Dat is de lokale specialiteit van dit bijzondere kustplaatsje. Op naar Kep…!

In deze reisgids over Kep


Handige websites Kep & Cambodja


Deze reisgids over Kep bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt. Daar zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden!

Geschiedenis – Een korte historie van Kep


Tussen 1863 en 1953 was Cambodja een Franse kolonie. Het plaatsje Kep was onderdeel van de regio Kampot en groeide rond 1900 uit tot één van de meest prestigieuze badplaatsen van het land. Het werd gekscherend ook wel Kep-Sur-Mer genoemd en de Franse en Cambodjaanse elite gingen massaal naar dit kleine dorpje. Het leidde tot de bouw van moderne villa’s en herenhuizen. Toen de Fransen in 1953 het land verlieten, liet koning Sihanoukville nog meer moderne villa’s bouwen met traditionele Khmer-elementen erin.

Toen de Rode Khmer tussen 1975 en 1979 het land regeerde, raakte een groot deel van de villa’s in verval. Maar dat had eerder te maken met de grote armoede die er toen en nadien heerste, waardoor de lokale bevolking de huizen plunderde en de opbrengst ruilde voor rijst en contant geld. Daardoor vind je niet veel meer terug van deze Franse historie in Kep-Sur-Mer. Maar wie goed kijkt, zal altijd wel historische elitehuizen kunnen vinden.

Bezienswaardigheden – Wat te zien en doen in en rondom Kep


De laatste jaren wordt Kep steeds populairder onder toeristen. Het ligt ongeveer 20 kilometer ten zuidoosten van Kampot en als je van relaxen en strand houdt is het een absolute aanrader. Tevens is het een goed alternatief voor de eilanden bij Sihanoukville of de eilanden bij Kep zelf. Maar ook als je de omgeving wilt ontdekken kun je hier prima een paar dagen vermaken. De beste reistijd is tussen november en maart, wanneer er de minste regen valt. Echter kun je het hele jaar door een temperatuur verwachten van rond de 30 graden. Hieronder vind je een aantal leuke bezienswaardigheden om te ontdekken.

1. Bezoek de krabbenmarkt van Kep


Aan de westkant van Kep bevindt zich de krabbenmarkt. Ben je een fan van vis en in het beste geval van krab, breng dat zeker een bezoekje. Elke dag wordt er in de wateren rondom het dorp gezocht naar deze gepantserde diertjes. Verser dan dit kan dus niet. De markt bestaat uit ongeveer 20 kraampjes die allemaal hetzelfde verkopen.

2. Maak een wandeling door Kep National Park


Hou je van wandelen? Breng dan een bezoek aan Kep National Park? Sinds 1993 bestaat dit interessante park met een oppervlakte van 65 km², wat het tot één van de kleinere nationale parken van Cambodja maakt. Je kunt hier een aantal wandelingen maken en onderweg kom je vast en zeker nog wel een paar aapjes tegen.

Persoonlijk vind ik dit natuurgebied een aanrader. Ik heb er een wandeling gemaakt van ongeveer 4 kilometer en tussen de bomen door heb je prachtig uitzicht over de omgeving van Kep.

3. Huur een scooter en ga naar de Peperplantages


Ongeveer 15 kilometer ten noorden van Kep bevindt zich La Plantation. Dit is één van de peperplantages die je in deze omgeving kunt vinden. Wist je dat de peper uit deze regio vroeger behoorde tot één van de beste ter wereld. Ook nu nog is de kwaliteit top en een bezoek brengen aan La Plantation is een aanrader. Huur een scooter en verken de omgeving.

Ongeveer 5 kilometer richting het westen vind je een aantal grottempels. Toen ik met de scooter richting Kep ging stopte ik hier en bezocht één van deze bijzondere kalksteengrotten. Tevens kwam er een monnik aan die mij een rondleiding gaf. Vanaf de top heb je mooi uitzicht op de omgeving. Phnom Chhngok Cave Temple en Phnom Kbal Romeas zijn de twee bekendste. De grot die ik bezocht was Phnom Sasear ook wel ‘White Elephant Cave genoemd.

4. Verken de stad Kampot


Ongeveer 20 kilometer ten noordwesten van Kep ligt Kampot. Deze stad telt ongeveer 50.000 inwoners en kenmerkt zich door een ietwat vervallen Franse koloniale bouwstijl. Hoewel ik hier 3 dagen verbleef, oogt de stad timide en valt er verder niet heel veel te doen. Toch is het bijvoorbeeld erg in trek bij expats die hier een restaurantje runnen.

Aangezien je waarschijnlijk toch een scooter hebt gehuurd, combineer een wandeling in de ochtend door het oude centrum met een tour naar Bokor National Park in de middag.

5. Breng een bezoek aan het Konijneneiland (Rabbit Island)


Elke dag vertrekken er meerdere keren per dag boten naar Rabbit Island, ook wel Kaoh Tonsay genoemd. Hoewel ik het eiland zelf niet heb bezocht, hoor en lees ik er goede verhalen over. Het eiland is 2 km² groot, bestaat uit witte stranden en ligt 4 kilometer ten zuiden van Kep. Je kunt er overnachten in of een dagje spenderen en in de namiddag weer vertrekken. Kijk hier voor overnachtingen op Kaoh Tonsay.

Tussen 1953 en 1970 werd dit eiland gebruikt als revalidatiecentrum voor veroordeelde criminelen. Daar zie je nu verder niks meer van terug. Naast lekker luieren op het strand kun je wandeling van 2 uurtjes over het eiland maken.

Tot slot: Heb je helemaal geen zin om iets te ondernemen? Trek dan je zwemslip/bikini aan, neem je handdoek mee en geniet van de rust op Kep Beach.

Accommodatie – Waar te overnachten in Kep?


Ben je op zoek naar accommodatie in Kep? Het is belangrijk om te vermelden dat Kep aan weg 33 ligt ten noorden van Kep National Park. Echter het belangrijkste gedeelte van deze plaats bevindt zich ten zuiden van het Nationale Park. Zo vind je bij de krabbenmarkt genoeg accommodatie om te verblijven, op loopafstand van Kep Beach.

Kijk hier voor accommodatie in Kep

Vervoer – Hoe kom je er?


Het busstation van Kep bevindt zich op 100 meter afstand van Kep Beach. Hier kun je een bus regelen naar Kampot, Phnom Penh, Sihanoukville, of wat je volgende bestemming ook gaat worden. Of boek hier bus tickets online.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1