Home » Azië » Cambodja » Preah Vihear Tempel

Preah Vihear Tempel – Oude Khmer tempel in een modern conflict

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:

In het noorden van Cambodja, tegen de Thaise grens aan, ligt één van de meest omstreden heiligdommen van Azië: de Preah Vihear Tempel. Deze tempel, ook wel de Prasat Preah Vihear genoemd, ligt zo dicht bij de grens dat het zowel door Thailand als Cambodja geclaimd wordt. In 2011 vielen er zelfs doden tijdens een militaire confrontatie tussen beide landen. En de oorzaak van dit probleem is vooral van historische aard.

Gelukkig is het er de laatste jaren rustig. Toch slaan veel toeristen deze tempel over. Het ligt uit de route, of wat voegt het nog toe als ik al naar Angkor Wat ben geweest? Op zich terechte twijfels, maar de Preah Vihear Tempel mag werkelijk een pareltje van Cambodja genoemd worden. Vanwege de prachtige ligging op een berg in het Dongrek gebergte en een bijzondere geschiedenis mag je deze tempel echt niet missen. Ga jij nu ook? Hier vind je alle informatie voor een aangenaam verblijf in het onontdekte noorden van Cambodja!

Deze website maakt gebruikt van affiliate links. Dat betekent dat als je een boeking maakt via één van mijn links dat ik daar een kleine vergoeding voor krijg.

Preah Vihear Tempel in Cambodja
Toegang tot de Prasat Preah Vihear

Accommodatie: De beste plek om te overnachten is in Sra Aem. Dit kleine plaatsje ligt ongeveer 20 kilometer ten zuiden van de Preah Vihear Tempel. Een aanrader is Sok San Guesthouse. Voor ongeveer 10 dollar per nacht heb je een schone kamer met airconditioning en een warme douche. Verder is er een restaurant aanwezig, ook niet onbelangrijk! Dit guesthouse heeft ongeveer 60 kamers, reserveren is daarom niet nodig! En anders zijn er nog andere opties te vinden in Sra Aem!

Khmer architectuur in Cambodja
Prachtige Khmer architectuur

De Khmer, één van de machtigste beschavingen van Azië

De Khmer was een beschaving die van ongeveer 800 na Christus tot 1500 na Christus een grote invloed had in de regio. Niet alleen Cambodja, maar ook grote delen van Thailand, Laos, Vietnam en een klein deel van China hoorden bij het Khmer-rijk. Tot de 13de eeuw waren ze zelfs de machtigste en welvarendste beschaving van Azië. Het centrum van de macht was natuurlijk Angkor Wat. De Khmer stond vooral bekend van een indrukwekkende manier van kanalen aanleggen, steden bouwen en tempels oprichten. De Preah Vihear Tempel is daar een prima voorbeeld van…

Khmer Tempel in Cambodja
Complex met een lengte van 800 meter

De hindoeïstische Prasat Preah Vihear

In het huidige Cambodja is 95% van de bevolking boeddhistisch. Ten tijde van de Khmer bestond het geloof uit een mengeling van hindoeïsme en boeddhisme. De Preah Vihear tempel is namelijk gewijd aan de hindoeïstische god Shiva, de vernietiger. Het heiligdom vertegenwoordigt de berg Meru, het huis van de god Shiva. Het opmerkelijke is dat de Preah Vihear Tempel naar het noorden is gebouwd, terwijl in het hindoeïsme tempels voornamelijk op het oosten zijn gericht.

De Preah Vihear Tempel werd gebouwd in opdracht van koning Yasovarman I (889-910). De uiteindelijke voltooiing liet ongeveer 250 jaar op zich wachten onder koning Suryavarman II (1112–1152). Nog steeds zijn er restanten te bewonderen uit de beginjaren van de tempel (goed zoeken!). Tijdens een wandeling over het complex ontdek je pas echt hoeveel er van de gebouwen nog overeind staat.

De prachtige Preah Vihear Tempel in Cambodja
Deels verwoest, maar een groot deel staat nog gewoon overeind

Ontdek de Preah Vihear Tempel!

Zoals gezegd bevindt de tempel zich op een berg in het prachtige Dongrek gebergte. Een bezoek aan het complex begint bij de ticketbalie beneden aan de berg. Vanaf de ticketbalie word je met een pickup truck of achterop de motorbike naar de ingang van de tempel gebracht. Zelf rijden is niet toegestaan! En verstandig ook, want sommige stukken van de weg zijn wel erg steil!

Eenmaal boven heb je 2.5 uur de tijd om het complex te bezoeken. De tempel is 800 meter lang, bestaat uit gebouwen die nog steeds overeind staan en leidt je uiteindelijk naar een prachtig uitzicht over Cambodja. Maar pas wel op voor de brutale aapjes die loeren naar het eten in jouw tas!

Aapjes in Cambodja
Aapjes en het uitzicht op Cambodja

Tot slot maar even een bezoekje wagen aan de grens met Thailand, toch? En dan valt één ding al heel gauw op. Cambodja heeft namelijk een bord geplaatst richting Thailand waarop staat: Preah Vihear Temple is Our Temple! Het geeft aan dat het conflict om dit machtige bouwwerk nog steeds actueel is. Maar hoe heeft het zo uit de hand kunnen lopen? Daarvoor gaan we terug naar het einde van de 19de eeuw…

Preah Vihear is our Temple
Preah Vihear is our temple!

Een conflict tussen Frankrijk en Thailand

In 1887 kreeg Frankrijk de controle over Cambodja, Laos, Vietnam en een klein deel van China. Het gebied heette vanaf dat moment Frans Indochina. Alleen Thailand behield zijn onafhankelijkheid, hoewel delen van Oost-Thailand ook tot het Franse koloniale rijk behoorden.

In 1904 werd er door de Fransen een commissie ingesteld die de exacte grens moest bepalen tussen Thailand en het huidige Cambodja. In eerste instantie werd de rivier als grens aangehouden. Maar dat zou betekenen dat de heilige tempel tot Thailand zou behoren. In 1907 werd een officiële kaart gemaakt: de Preah Vihear Tempel ligt op Cambodjaans grondgebied. Dit tot ongenoegen van de Thai. Voordat de Fransen dit gebied controleerden waren het namelijk de Thai die decennia lang de tempel bewaakten. Hoe nu verder?

Preah Vihear Tempel conflict
De ingang vanaf Thailand…

50 jaar later, toen de Fransen in 1954 gedwongen Cambodja verlieten greep Thailand haar kans. De Preah Vihear Tempel werd onderdeel van Thailand. Uiteraard was Cambodja het daar niet mee eens en stapte naar het Internationaal Gerechtshof. In 1962 kreeg die het het gelijk aan haar zijde. Thailand trok zich terug en Cambodja vierde het besluit als een overwinning met een officiële ceremonie. Is het conflict dan nu opgelost?

Maar nog steeds weigerde Thailand zich bij het besluit van het Internationaal Gerechtshof neer te leggen. In 2008 kreeg de Preah Vihear Tempel officieel de status van Unesco Erfgoed. En in 2011 ging het echt mis. Tijdens een schermutseling tussen Thaise en Cambodjaanse militairen vielen enkele doden. Een deel van de bevolking ontvluchte het gebied, bang voor escalatie van het conflict. In 2013 bepaalde het Internationaal Gerechtshof wederom dat de tempel tot op Cambodjaans grondgebied staat.

Preah Vihear tempel in Thailand?
De trap naar het complex vanaf Thaise kant…

Is het dan nu echt afgelopen met de ruzie? Nog steeds niet helemaal. Maar sinds 2015 zijn er geen echte conflicten meer geweest en is de tempel voor toeristen goed te bezoeken. Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dit gebied van niet-noodzakelijke reizen naar gebied met veiligheidsrisico’s teruggeschroefd.

Dongrek gebergte in Cambodja
Weinig toeristen in vergelijking tot Angkor Wat

De Preah Vihear Tempel in het noorden van Cambodja bezoeken?

Hoe kom je er? Het probleem van de Preah Vihear Tempel is dat het moeilijk bereikbaar is met het openbaar vervoer. Een taxi vanaf Siem Reap is daarom de beste optie, maar ga ervan uit dat een enkele reis al gauw 2.5 uur duurt. Voor het regelen van een taxi of een gids kun je terecht bij de facebookgroep Inside Cambodja. Aanmelden is verplicht, want het is een besloten groep.

Vanuit het oosten van Cambodja gaan er bussen naar Tbaeng Mean Chey. Vanaf daar heb je een shared taxi (+-8 dollar, 60 kilometer) nodig om in Sra Aem te komen. Eventueel zou deze shared taxi je de volgende dag naar de ingang van het complex kunnen brengen. De afstand van Sra Aem naar de Preah Vihear Tempel is ongeveer 20 kilometer.

Openingstijden: De tempel is dagelijks geopend van 8 tot 17 uur. Entree kost 10 dollar exclusief vervoer de berg op.

Dongrek gebergte in Cambodja
Uitzicht vanaf de ticketbalie met op de achtergrond de berg met de Preah Vihear Tempel

Heb jij nog meer tips, opmerkingen of ideeën over de Preah Vihear Tempel? Laat dan gerust hieronder een bericht achter!

Misschien ook interessant?

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
267113916