Home » Azië » Cambodja » Preah Vihear Tempel

Preah Vihear | Ontdek de Conflicttempel van Cambodja

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:

De Preah Vihear, ook wel Prasat Preah Vihear genoemd, behoort tot één van de mooiste tempels van Cambodja. Maar dit heiligdom staat ook in het teken van conflicten tussen Cambodja en Thailand. De reden? Het ligt namelijk op enkele meters afstand van de Thaise grens in het Dongrek gebergte en beide landen claimen de Preah Vihear als hun bezit. Zo kwamen tussen 2008 en 2011 meer dan 30 mensen om het leven vanwege confrontaties tussen soldaten van Cambodja en Thailand.

Inmiddels is de situatie verbeterd en kun je zonder problemen deze tempel bezoeken. Maar hoe is het conflict tussen beide landen ontstaan? Wat is het historische verhaal achter de Preah Vihear? En hoe kom je bij deze moeilijk te bereiken tempel? In dit artikel lees je alles over een bezoek aan de prachtige Preah Vihear Tempel in Cambodja…

De prachtige Khmer architectuur in Cambodja
Prachtige Khmer architectuur

In dit artikel over de Preah Vihear Tempel


Handige websites Sra Aem, Preah Vihear & Cambodja


Dit artikel over de Preah Vihear Tempel bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt. Daar zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden!

Een hond bij de Preah Vihear Tempel
Toegang tot de Prasat Preah Vihear

De Khmer, één van de machtigste beschavingen van Azië?


Cambodjanen noemen zichzelf nog steeds de Khmer. Het stamt af van het grote Khmer-rijk dat tussen 800 en 1500 jaar na Christus grote delen van Zuidoost-Azië in bezit had. Niet alleen Cambodja, maar ook delen van Thailand, Laos, Vietnam en een klein gebied van China behoorden tot het fameuze rijk.

Tot de 13de eeuw waren ze zelfs de machtigste en welvarendste beschaving van Azië. En hun hoofdstad was natuurlijk Angkor Wat. De Khmer stond vooral bekend vanwege hun indrukwekkende manier van kanalen aanleggen, steden bouwen en tempels oprichten. De Preah Vihear is daar een prima voorbeeld van…

De mooie tempel Prasat Preah Vihear in Cambodja
Complex met een lengte van 800 meter

De historie van de hindoeïstische Prasat Preah Vihear


In het huidige Cambodja is 95% van de bevolking boeddhistisch. Ten tijde van de Khmer bestond het geloof uit een mengeling van hindoeïsme en boeddhisme. De Preah Vihear tempel is namelijk gewijd aan de hindoeïstische god Shiva, de vernietiger. Het heiligdom vertegenwoordigt de berg Meru, het huis van Shiva. Wat opmerkelijk is is dat de Preah Vihear naar het noorden is gebouwd, terwijl tempels in het hindoïsme voornamelijk op het oosten zijn gericht.

Koning Yasovarman I (889-910) gaf de opdracht tot de bouw van de Preah Vihear Tempel. Echter liet de uiteindelijk voltooiing van het bouwwerk 250 jaar op zich wachten onder koning Suryavarman II (1112-1152). Nog steeds zijn er restanten te bewonderen uit de beginjaren van de tempel (goed zoeken!). Tijdens een wandeling over het complex zie je pas echt hoeveel er van de oorspronkelijke gebouwen nog overeind staan.

De Preah Vihear Tempel in Cambodja
Deels verwoest, maar een groot deel staat nog gewoon overeind

De attracties van de Preah Vihear Tempel


De Preah Vihear bevindt zich op een berg van het prachtige Dongrek gebergte. Maar beneden aan de voet van de berg bevindt zich de ticketbalie. Met een pick-up truck of achterop een motorbike word je vanaf daar naar de ingang van de tempel gebracht. Zelf rijden is overigens niet toegestaan. En maar goed ook, want sommige stukken van de weg zijn wel erg steil. De motorbike kost heen en terug 5 dollar en komt bovenop de toegangsprijs van 10 dollar.

Eenmaal boven heb je 2.5 uur de tijd om het complex te bezoeken. De tempel ligt op 525 meter hoogte, is 800 meter lang en bij mooi weer heb je prachtig uitzicht over Cambodja. Maar pas wel op voor de brutale aapjes die op zoek zijn naar eten.

Aapjes in Cambodja
Aapjes en het uitzicht op Cambodja

Hoogtepunten van een bezoek zijn de Gopurams (torens boven de ingang van de tempel met prachtige Khmer-versieringen), het prachtige middenstuk van de Preah Vihear en de monumentale trap aan de noordkant. Maar bij de monumentale trap heeft Cambodja een bord geplaatst richting Thailand met de tekst: Preah Vihear Temple is our Temple! Dit geeft aan dat het conflict om dit prachtige bouwwerk nog steeds actueel is. Maar hoe heeft het zo uit de hand kunnen lopen? Daarvoor gaan we terug naar het einde van de 19de eeuw.

De Preah Vihear is our Temple
Preah Vihear is our temple!

Hoe is het conflict tussen Cambodja en Thailand ontstaan?


In 1887 kreeg Frankrijk de controle over Cambodja, Laos, Vietnam en een klein deel van China. Het gebied heette vanaf dat moment Frans Indochina. Alleen Thailand behield zijn onafhankelijkheid, hoewel delen van Oost-Thailand ook tot het Franse koloniale rijk behoorden.

In 1904 werd er door de Fransen een commissie ingesteld die de exacte grens moest bepalen tussen Thailand en het huidige Cambodja. In eerste instantie werd de rivier als grens aangehouden. Maar dat zou betekenen dat de heilige tempel tot Thailand zou behoren. In 1907 werd een officiële kaart gemaakt: de Preah Vihear Tempel ligt op Cambodjaans grondgebied. Dit tot ongenoegen van de Thai. Voordat de Fransen dit gebied controleerden waren het namelijk de Thai die decennia lang de tempel bewaakten. Hoe nu verder?

Toegang tot de tempel vanaf Thaise kant
De ingang vanaf Thailand…

50 jaar later, toen de Fransen in 1954 gedwongen werden om Cambodja te verlaten greep Thailand zijn kans. De Preah Vihear Tempel werd onderdeel van Thailand. Uiteraard was Cambodja het daar niet mee eens en stapte naar het Internationaal Gerechtshof. In 1962 kreeg die het het gelijk aan zijn zijde. Thailand trok zich terug en Cambodja vierde het besluit als een overwinning met een officiële ceremonie. Was het conflict dan eindelijk opgelost?

Maar nog steeds weigerde Thailand zich bij het besluit van het Internationaal Gerechtshof neer te leggen. In 2008 kreeg de Preah Vihear Tempel officieel de status van Unesco Erfgoed. En in 2011 ging het pas echt mis. Tijdens een schermutseling tussen Thaise en Cambodjaanse militairen vielen meerdere doden. Een deel van de bevolking ontvluchte het gebied, bang voor verdere escalatie. In 2013 bepaalde het Internationaal Gerechtshof nogmaals dat de tempel op Cambodjaans grondgebied staat.

Het conflict tussen Thailand en Cambodja
De trap naar het complex vanaf Thaise kant…

Is het dan nu echt afgelopen met dit twistpunt? Nog steeds niet helemaal. Maar sinds 2015 zijn er geen echte conflicten meer geweest en is de tempel voor toeristen goed te bezoeken. Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies veranderd van niet-noodzakelijke reizen naar gebied met veiligheidsrisico’s.

Weinig toeristen in de Preah Vihear Tempel, Cambodja
Weinig toeristen in vergelijking tot Angkor Wat

De Preah Vihear Tempel in het noorden van Cambodja bezoeken?


Hoe kom je er? Is de Preah Vihear de moeite waard? Absoluut! Het heeft een prachtige ligging en een ander voordeel is dat er maar weinig toeristen te vinden zijn in vergelijking tot Angkor Wat. Maar een nadeel is dat het moelijk te bereiken is met het openbaar vervoer. Zo heb ik zelf vanaf Ban Lung (oosten van Cambodja) een bus genomen naar Tbaeng Mean Chey. Vanaf daar heb je een shared taxi (+-8 dollar, 60 kilometer) nodig om in Sra Aem te komen. Eventueel zou deze shared taxi je de volgende dag naar de ingang van het complex kunnen brengen. De afstand tussen Sra Aem en Preah Vihear is ongeveer 20 kilometer.

De beste optie is om een taxi te nemen vanaf Siem Reap. Bedenk dan wel dat een enkele reis alleen al 2.5 uur duurt. Voor het regelen van een taxi of een gids kun je terecht bij de facebookgroep Inside Cambodja. Aanmelden is verplicht, want het is een besloten groep.

Openingstijden: De tempel is dagelijks geopend van 8 tot 17 uur. Entree kost 10 dollar exclusief he transport de berg op.

Accommodatie: De beste plek om te overnachten is in Sra Aem. Dit kleine plaatsje ligt ongeveer 20 kilometer ten zuiden van de Preah Vihear Tempel. Een aanrader is Sok San Guesthouse. Voor ongeveer 10 dollar per nacht heb je een schone kamer met airconditioning en een warme douche. Verder is er een restaurant aanwezig, ook niet onbelangrijk! Dit guesthouse heeft ongeveer 60 kamers, reserveren is daarom niet nodig! En anders zijn er nog andere opties te vinden in Sra Aem!

Het Dongrek gebergte in Cambodja
Uitzicht vanaf de ticketbalie met op de achtergrond de berg met de Preah Vihear Tempel

Misschien ook interessant?


Heb jij nog meer tips, opmerkingen of ideeën over de Preah Vihear Tempel? Laat dan gerust hieronder een bericht achter!

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1