Home » Azië » China » Ontdek de rijstvelden van Longsheng

Longsheng rijstvelden | De mooiste Rijstterrassen van China

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update: Leestijd: 6 minuten

De Longsheng rijstvelden, ook wel Longji rijstvelden of de Drakensrug rijstvelden genoemd behoren tot de mooiste van China.

Deze prachtige regio ligt in de provincie Guangxi en kent een geschiedenis die wel teruggaat naar meer dan 600 jaar geleden toen de rijstvelden zijn ontstaan. Vanuit Guilin is het mogelijk een dagtrip te boeken bij jouw hostel, maar je kunt ook de bus pakken en hier twee dagen verblijven.

De rijstvelden zijn dusdanig prachtig dat je komt voor de prachtige uitzichten en mooie wandelingen. Twee dorpjes waar je kunt verblijven zijn Dazhai en Ping’an. Zelf verbleef ik in het leuke plaatsje Dazhai en heb daar een aantal mooi wandelingen gemaakt. Beste tijd is overigens in de zomer (augustus), wanneer de velden volop in bloei staan. Dus op naar de Longsheng rijstvelden …!

Uitzicht op het plaatsje Dazhai in China
Het plaatsje Dazhai met op de achtergrond de kabelbaan

In deze reisgids over de Longsheng rijstvelden


Handige Websites Longsheng & China


Deze reisgids over Longsheng bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, ik daar een kleine vergoeding voor krijg. Dit kost je overigens niks extra!

Geschiedenis van de Longsheng rijstvelden – Dit is wat je moet weten…


Longsheng of Longji rijstvelden? Beide benamingen zijn correct, hoewel het plaatsje Longsheng meer naar het noorden ligt en Heping de toegangspoort tot deze prachtige regio in China is. Het was de fotograaf Li Yashi in 1990 die de Longsheng rijstvelden bekend maakte met zijn prachtige foto’s. Echter de geschiedenis van de regio gaat terug naar meer dan 700 jaar.

Inwoner aan het werk bij de Jinkeng rijstvelden in Guangxi, China
Een inwoner aan het werk. Foto’s zijn gemaakt begin juni.

Zo zouden de rijstvelden in de Yuan Dynastie (1279-1368) ontstaan zijn door bevolkingsgroepen zoals de Yao en de Zhuang. Overigens ging het maar om een klein gedeelte en breidde zich dit tijdens de Qing Dynastie (1644-1911) uit over een gebied van meer dan 66 kilometer groot. De rijstvelden liggen op een hoogte van tussen de 300 en 100 meter hoogte en nog steeds leven de Yao en Zhuang in deze vallei en cultiveren ze de rijstvelden.

Uitzicht op de prachtige Longsheng rijstvelden in China
Uitzicht op de prachtige Jinkeng rijstvelden

Praktische informatie – Beste reistijd? Tickets?


Wie een bezoek brengt aan deze mooie regio in de provincie Guangxi komt vooral voor de prachtige uitzichten op de rijstvelden. De beste reistijd is in mei en oktober. In mei wordt alles geplant en reflecteert de omgeving mooi op het water, in november vindt de oogst plaats. Maar eigenlijk kun je hier prima het hele jaar komen, zelfs in de winter.

Een ticket om de regio in te komen koop je bij het stadje Hepingxiang. Geen paniek, hier kom je langs en in de bus komt een dame langs die de tickets verkoopt. Vervolgens stap je in de goede bus richting Ping’an of Dazhai. Een ticket kost ongeveer 80 Yuan.

Een inwoner van Dazhai in China
Inwoner van Dazhai legt uit dat hij ouder is dan 100 jaar…

Bezienswaardigheden – Wat te doen in deze prachtige omgeving?


Ben je van plan de Longsheng rijstvelden te bezoeken via een dagtrip vanuit Guilin? Dan zijn de mogelijkheden beperkt en kom je vooral hierheen voor het maken van mooie foto’s en een kleine wandeling. Maar heb je de tijd en wil de omgeving echt goed ontdekken? Dan zijn hier een paar interessante ideeën.

Een map van de Longji rijstvelden in Guangxi, China
Een map van de Longsheng rijstvelden. Richting het zuiden ga je naar Guilin, ten noordwesten vind je het stadje Longsheng.

Wandeling tussen Ping’an en Dazhai: Deze wandeling tussen de twee belangrijkste dorpjes van deze regio brengt je langs de mooiste uitzichten op de rijstvelden. De wandeling duurt ongeveer 4 a 5 uur en is best pittig. Maar daar krijg je ook veel voor terug, onder andere een blik op het dagelijkse leven van de inwoners.

Aangekomen bij het eindpunt kun je een taxi terug regelen naar jouw dorp en bij een restaurantje nagenieten van de mooie route. Op de website China Highlights vind je een kaartje met meer informatie over deze wandeling.

De Longsheng Rijstvelden en de kabelbaan bij Dazhai, China
De Longsheng Rijstvelden en de kabelbaan in Dazhai, China

De kabelbaan bij Dazhai: Zelf verbleef ik in Dazhai en was er de mogelijkheid gebruik te maken van de kabelbaan. Dat heb ik niet gedaan om zelf zoveel te ontdekken van de omgeving. Wil je wel graag de omgeving verkennen, maar niet teveel lopen. Dan is dit een prima optie. De ingang van de kabelbaan bevindt zich bij de bushalte en boven heb je een prachtig uitzicht op de Gouden Boeddha, één van de mooiste uitzichten in Dazhai.

Tot slot kun je ook een gids huren die je langs de mooiste plekjes van de Longsheng rijstvelden brengt en meer vertelt over deze mooie regio in China.

Uitzicht op de Gouden Boeddha en een tempel
Bij de kabelbaan bovenaan heb je prachtig uitzicht op de omgeving.

Accommodatie – Waar te verblijven?


Ben je van plan een paar nachten in de regio van Longsheng te overnachten? Dan heb je in principe een aantal mogelijkheden. Waar je wel rekening mee dient te houden is waar jouw hotel of hostel te vinden is. Het is een heuvelachtig gebied en sommige hotels vind je hoger op de berg. Niet handig als je veel bagage bij je hebt. Een andere optie is om jouw koffer of backpack door iemand te laten dragen. Over het algemeen kost dit rond de 50 yuan.

Ping’an is het meest bekende plaatsje van de Longsheng rijstvelden en dit is het gebied waar de Zhuang minderheid woont. Hier vind je 80 hotels en hostels en er zijn genoeg leuke restaurantjes om te dineren. Onder toeristen is deze plek bijzonder populair. Verken de Ping’an rijstvelden, ga op zoek naar de negen draken en vijf tijgers of de zeven sterren rondom de maan. Dit zijn overigens benamingen voor mooie uitzichten in dit deel van de Longsheng rijstvelden.

Toegangspoort tot het plaatsje Dazhai
De toegangspoort tot het plaatsje Dazhai

Dazhai ligt verder weg en is onderdeel van de Jinkeng rijstvelden. Dit is het gebied waar de Yao minderheid woont. Dazhai is uitermate geschikt voor mensen die graag met de kabelbaan de omgeving willen verkennen, zonder al te veel willen lopen. Daarnaast heerst hier veel meer rust, omdat de meeste toeristen naar Ping’an gaan.

Zelf verbleef ik in Lost in Beauty Guesthouse. Deze wordt gerund door een vriendelijke en goed Engelssprekende eigenaar met prima kamers en bedden. Ook het avondeten is supergoed. Daarnaast is hij zeer behulpzaam met goede tips en hulp voor jouw verdere reis door China. Echt een aanrader.

Het plaatsje Dazhai tussen de Longsheng rijstvelden in China
Het plaatsje Dazhai met de karakteristieke bruine huizen die je in de regio Longsheng overal zult zien.

Tiantou is een derde mogelijkheid om te verblijven. Het ligt in de buurt van Dazhai en is daarmee ook onderdeel van de Jinkeng rijstvelden. Een nadeel is dat het hoger ligt dan Dazhai en je daarom de bagage mee moet dragen. Of je laat dat doen, want een voordeel is dat je hier helemaal omgeven wordt door de rijstvelden. De keuze is aan jou …

Op zoek naar accommodatie in Longsheng? Kijk hier voor de mogelijkheden

Lost in Beauty Guesthouse in Dazhai, China
Lost in Beauty Guesthouse, een prima hostel in het rustige plaatsje Dazhai en aan de voet van de Jinkeng rijstvelden

Vervoer – Hoe kom je bij de Longsheng rijstvelden?


Er zijn een paar mogelijkheden om bij de Longsheng rijstvelden te komen. Ten eerste kun je via een hostel een dagtrip boeken. Daarbij moet je wel rekening houden met de reistijd, die heen en terug al zeker 4 a 5 uur kan gaan duren. Voordeel is wel dat je zelf niets hoeft te regelen.

Een andere mogelijkheid is om op eigen houtje naar de rijstterrassen te gaan en er een paar nachten te verblijven. Vanuit Guilin vertrekken er vanaf Qintan Bus Station (琴潭汽车客运站) meerdere keren per dag bussen naar het gebied. Belangrijk om aan te geven is dat je naar 龙胜梯田 toe wilt, maar bij mij wist de persoon waar ik het ticket kocht in de bus gelijk waar ik heen zou gaan. Onderweg wordt er goed op je gelet en precies uitgelegd waar je uit moet stappen. Vervolgens stap je in een bus naar Hepingxiang.

Met de bus naar de Longsheng Rijstvelden
Met de bus vanaf Dazhai, terug naar Guilin is de beste optie om weer verder te reizen.

Volgende bestemming in China?


Na de Longsheng rijstvelden kun je het beste vanuit het dorp waar je verblijft de bus terug nemen naar Guilin. Ook als je verder doorreist richting het noorden, zoals ik dat deed. Zo vertrekt er vanaf Qintan Bus Station ook een bus richting het prachtige plaatsje Fenghuang.

Heb jij nog meer tips, ideeën of opmerkingen over de Longsheng rijstvelden? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1