Home » Azië » China » Sun Yat-sen Mausoleum

Sun Yat-Sen Mausoleum Nanjing | Vader van het moderne China

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:

Het Sun Yat-Sen Mausoleum in Nanjing is een bijzondere plek in de oude hoofdstad van China. Het ligt op de berg Zijin, oftewel de Paarse berg en is een belangrijke toeristische trekpleister voor Chinezen. Hier ligt namelijk de vader van het moderne China begraven, Sun Yat-Sen (1866-1925). Overal in de wereld kom je in Chinatown wel een keer zijn naam tegen.

Maar wat maakt deze man zo een belangrijk persoon in de Chinese geschiedenis? En waarom zou je zeker een kijkje moeten nemen bij zijn mausoleum in Nanjing? In dit artikel leg ik je alles uit over Sun Yat-Sen en neem ik je mee naar deze interessante plek in de oude hoofdstad van China.

Uitzicht op de stad Nanjing, China
Uitzicht op de stad Nanjing vanaf de Paarse berg

De Paarse berg, Mount Zijin en de Geschiedenis van China


Een bezoek brengen aan de Paarse berg is een absolute must wanneer je in Nanjing bent. Hier kom je namelijk meer te weten over de geschiedenis van China. Meer dan 200 historische bezienswaardigheden die meer vertellen over het oude China, maar ook het moderne China kun je hier vinden. Een van die bezienswaardigheden is uiteraard het Sun Yat-Sen Mausoleum dat aan de voet van de berg ligt.

Mount Zijin is 448 meter hoog en bevindt zich in het oosten van Nanjing. Zijin betekent koper en is een verwijzing naar de paarse en goudkleurige wolken die hier bij zonsondergang en zonsopgang ontstaan. En als koper puur is, krijgt het een paarsachtige kleur. De berg heeft in de eeuwen heen diverse namen gekend. Zo werd het ook wel Bell Mountain, Mount Jiang, Mount Jinling of Mount Shenlie genoemd. Vandaag de dag kennen we het vooral als Mount Zijin, de Paarse berg.

Sun Yat-Sen gaf aan dat hij graag na zijn dood begraven zou willen worden in Nanjing. De reden hiervoor is dat hij als eerste president van China in 1912 regeerde vanuit deze stad. Hij heeft veel te danken aan Nanjing, de stad waar het ooit begon voor hem en het nieuwe China na de val van de laatste keizer.

Standbeeld van Sun Yat-Sen in Guangzhou, China
Een standbeeld van Sun Yat-Sen in de stad Guangzhou in het zuiden van China

Sun Yat-Sen: De eerste president van het nieuwe China


Sun Yat-Sen (1866-1925) wordt als de Vader des Vaderlands gezien in zowel China als Taiwan. Hij werd geboren in het Zuidoosten van China en groeide op in een arm gezin. Zijn broer wist gelukkig een goede baan te vinden en stuurde regelmatig geld naar de familie. Daardoor kon Sun Yat-Sen zelfs naar een kostschool op Hawaii.

Daarna studeerde hij westerse geneeskunde in Hongkong. Het was de eerste keer dat hij in aanraking kwam met westerse invloeden. Jarenlang had hij een artsenpraktijk, maar tevreden met de toenmalige keizer en de Qing-dynastie was hij niet. Hij voerde regelmatig actie tegen het bewind en al gauw had hij een grote aanhang in binnen- en buitenland.

Aan het begin van de twintigste eeuw werd hij gezien als belangrijkste persoon van de opstanden tegen het keizerlijk gezag. De kritiek en opstanden werden zo groot dat dit in 1911 tot de val van de keizer en de Qing dynastie leidde. China werd een republiek en Sun Yat-Sen de eerste president van China. Maar dat bleek van korte duur…

Verdeeldheid, ruzies en interne twisten in de Chinese politiek zorgden ervoor dat hij al gauw moest vluchten. Hij was niet langer dan een jaar president. In 1925 overleed hij in Beijing en werd er in Nanjing een mausoleum voor hem gebouwd. Ondanks zijn korte rol als president zagen de Chinezen hem als Vader des Vaderlands. Maar waarom eigenlijk?

If the idea of revolution is to win out, it must be through political enlightenment. It is useless to try to impose it by force of arms.

SUN YAT-SEN

Toegangsweg tot het mausoleum van Sun-Yat-Sen
Op weg naar het Sun Yat-Sen Mausoleum in Nanjing

3 principes van het volk: Nationalisme, Volkswelvaart en Democratie


Sun Yat-Sen werd geïnspireerd door de manier waarop westerse mogendheden functioneerden. Bekeerd tot het christendom vond Sun Yat-Sen dat China een republiek moest worden naar westers model.

Hij introduceerde de 3 principes van het volk. Voor iedereen in China moest dezelfde rechten gelden (nationalisme). Elk persoon mocht eigen bezittingen hebben (volkswelvaart) en de leider van China moest gekozen worden (democratie). Dat was vernieuwend voor die tijd en dat leverde hem al gauw de titel Vader des Vaderlands op. Een titel die hij nog steeds draagt, ondanks dat de politieke omstandigheden nu anders zijn dan dat Sun Yat-Sen het bedoelde…

Feitje: Sun Yat-Sen was oprichter van de Kwomintang, een Chinese politieke partij die jarenlang aan de macht was op het Chinese vasteland. In 1949 werd de Kwomintang met leider Chiang Kai-Shek door de communisten van Mao Zedong verdreven naar het eiland Taiwan. Daar stichtte Chiang Kai-Shek de Republiek China (Taiwan) op. De vlag van Taiwan bestaat uit 3 kleuren. Elke kleur staat voor één van de drie principes die Sun Yat-Sen introduceerde.

Online Ticket voor het Sun Yat-Sen Mausoleum, Nanjing
Elektronisch ticket voor het Sun Yat-Sen Mausoleum, ter plekke geregeld met hulp van een medewerker bij de balie

Review van het Sun Yat-Sen Mausoleum


Sun Yat-Sen heeft een belangrijke rol gespeeld in de veranderingen die rond 1911 in China plaatsvonden. Hoewel hij een korte periode president was wordt hij gezien als de Vader van het moderne China. Tijdens een bezoek aan zijn Mausoleum zal je maar weinig informatie vinden over zijn leven, aangezien de meeste informatie (zover dat er is) in het Chinees wordt aangegeven. Maar gelukkig heb je daar deze pagina voor. Een ticket regelen dien je eigenlijk vooraf te doen, maar bij aankomst bij de ticketbalie werd dit voor mij geregeld. De toegang is overigens gratis.

De toegang tot het Mausoleum, Nanjing

De bouw van het mausoleum begon in 1926. Het combineert de traditionele architectuur van China met moderne elementen. De daken van de poorten en het mausoleum zelf hebben blauwe daken, wat een verwijzing is naar de partijkleur van de Kwomintang. Ook het Chiang Kai-Shek Memorial in Taipei heeft een blauwpaars dak. In 1929 was het gebouw klaar en op 1 juni van dat jaar werd het lichaam van Sun Yat-Sen in het mausoleum bijgezet.

De 400 treden naar het mausoleum in Nanjing

Tijdens een bezoek aan het mausoleum kom je maar weinig westerse toeristen tegen. Vooral Chinezen willen dolgraag een eerbetoon brengen aan de Vader des Vaderlands. Daarvoor dien je wel eerst de 400 treden naar het gebouw te beklimmen…

Het marmeren Mausolen van Sun-Yat-Sen, Nanjing

De laatste rustplaats van de eerste president van China is van de binnenkant indrukwekkend. Het is versierd met veel marmer, foto’s van Sun Yat-Sen en een standbeeld. Vergeet ook zeker niet naar het plafond te kijken waar de vlag van de Kwomintang geschilderd is. Het enige wat je hoeft te doen is de route te volgen en je komt terecht in een klein zaaltje met de tombe van de goede man. Binnen 30 seconden sta je weer buiten…

Mocht je tijd over hebben in Nanjing, breng dan zeker een bezoek aan het Sun Yat-Sen Mausoleum aan de voet van de Paarse berg. Sun Yat-Sen behoort tot één van de belangrijkste personen uit de Chinese geschiedenis en hier kom je meer te weten over zijn leven en hoe Chinezen geëmotioneerd raken van de goede man. Daarnaast heb je bij goed weer ook een mooi uitzicht over de stad Nanjing en zal je, gedwongen of ongedwongen een aantal keer op de foto moeten met Chinezen. Genoeg redenen om te gaan…

Het uitzicht op de stad Nanjing vanaf de Paarse berg

Praktische informatie over het Sun Yat-Sen Mausoleum in Nanjing


Nanjing, of Nanking, ligt ongeveer 3 uurtjes met de trein ten noordwesten van Shanghai. De stad heeft een goed metronetwerk en met metrolijn 2 stap je uit bij halte Xiamafang. Vanaf hier is het ongeveer 20 minuten lopen naar de ingang van het mausoleum. Een ticket moet van tevoren aangeschaft worden, echter is dat lastig als je de Chinese taal niet machtig bent. Per dag worden namelijk maar 10.000 personen toegelaten. Bij de ingang is een balie waar ze je eventueel kunnen helpen met een ticket (met tijdslot). Zo had ik het geluk dat ik meteen door kon lopen.

Behalve het Sun Yat-Sen Mausoleum kent Mount Zijin (paarse berg) nog meer interessante bezienswaardigheden. Zo vind je hier het mausoleum van Ming Xiaoling, de eerste keizer van de Ming dynastie (1368-1644). Er is een botanische tuin en er zijn enkele tempels te bezichtigen, waarvan de Linggu tempel het meest bekend is. Een dagje uittrekken voor deze belangrijke Chinese berg en zijn monumenten is absoluut een aanrader! Mocht je minder tijd hebben dan zou je het Sun Yat-Sen Mausoleum kunnen combineren met het Museum van Nanjing.

Heb jij nog meer tips, opmerkingen of ideeën over het Sun Yat-Sen Mausoleum in Nanjing, China? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1