Home » Azië » China » Zhongdian Shangri-La, China | Ontdek het Paradijs op Aarde

Zhongdian Shangri-La, China | Ontdek het Paradijs op Aarde

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:

Zhongdian in China is het paradijs op aarde. Sinds 2001 heeft deze Chinese stad, gelegen in het zuiden van het land in de provincie Yunnan de officiële benaming van het aardse paradijs Shangri-La gekregen. En inderdaad, het is er wonderbaarlijk mooi. Zhongdian ligt op 3.000 meter hoogte, heeft een leuk historisch centrum, ligt in een prachtige omgeving en het is de beste plek (buiten Tibet) om meer te weten te komen van de Tibetaanse cultuur. Kortom, wie een tour maakt door het zuiden van China mag deze magische plek absoluut niet overslaan! Op naar Zhongdian (of Shangri-La!)…

*Dit artikel is ook beschikbaar in het Engels (Shangri-La Travel Guide)

De nieuwe oude binnenstad van Shangri-La in China

In deze reisgids over Zhongdian of Shangri-La


Handige websites Zhongdian/Shangri-La & China


Deze reisgids over Zhongdian bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, ik daar een kleine vergoeding voor krijg. Dit kost je overigens niks extra!

Tekening van het klooster van Shangri-La

Shangri-La, het hemelse paradijs op aarde?


In 1933 schreef de Engelse Romanschrijver James Hilton (1900-1954) het boek Lost Horizon. Het gaat over 4 Britse reizigers wiens vlucht naar India neerstort in de bergen van de Himalaya. Voordat de piloot sterft oppert hij de vier overgebleven Britten te schuilen bij het Klooster van Shangri-La. Maar waar is dat? Onderweg ontmoeten ze iemand die hen naar het klooster kan brengen. En van dat klooster, gelegen in een verborgen vallei zijn ze onder de indruk. Ze hebben het paradijs gevonden!

Mallisson is de enige die meteen de vallei wil verlaten. Maar de andere, zoals Conway willen nog wel even blijven. Conway krijgt na een tijdje zelfs de eer om de nieuw Hoge Lama te worden. De vallei schijnt een groot geheim te bevatten. Op deze plek wordt je maar langzaam oud. Mensen die geprobeerd hadden de vallei te verlaten stierven omdat ze ineens snel oud werden. Toch besluiten de Britten het paradijs te verlaten en thuis vertelt Conway aan de Neuroloog, die het verhaal in Lost Horizon vertelt, over wat Conway en zijn vrienden hebben meegemaakt…

Kleding van Chinese volksstammen

Bezienswaardigheden – 4 x zien en doen in Shangri-La


Shangri-La is een leuke plek om een aantal dagen te verblijven. In principe kun je de oude stad en het klooster in één dag doen. Daarnaast is er ook nog een leuke optie in de omgeving van dit Tibetaanse paradijs: Potatso National Park. Dit park ligt 50 kilometer ten noorden en is een geliefde plek voor Chinese toeristen. Maar wie gewoon in Shangri-La wil blijven en cultuur wilt opsnuiven kan terecht bij de onderstaande bezienswaardigheden…

Sumtseling klooster in Shangri-La

1: Het klooster van Songzanlin


Het is misschien wel één van de mooiste kloosters die je ooit gezien hebt: het Songzanlin klooster in het noorden van Shangri-La . Dit klooster werd gebouwd in 1679 en is het grootste klooster van de provincie Yunnan. Het wordt ook wel Little Potala Palace genoemd, verwijzend naar het vroegere paleis van de Dalai Lama in Tibet. Om bij dit bijzonder klooster te komen pak je bus 3.

Da Gui Shang en Turtle Hill in Zhongdian

2: Da Gui Shang en Turtle Hill


Op een klein heuveltje naast het Maanplein in het oude centrum vind je een tempel genaamd Da Gui Shang. Maar het leukste aan deze tempel is vooral dat grote gouden wiel (Zhuangjin Tong) dat je rechts op de foto ziet. Het is 21 meter hoog en het lukt je niet alleen om het wiel aan de praat te krijgen. Daar zijn minimaal 6 mensen voor nodig! Succes alvast!

Uitzicht vanaf de tempel op Shangri-La, China

3: 100 Kippentempel (letterlijke vertaling!)


Voor de beste uitzichten over de stad ga je naar de 100 Chicken Tempel. Deze tempel ligt bij het oude centrum en het is niet één van de indrukwekkendste tempels die je gezien hebt. Maar… er lopen wel kippen om de tempel. Om er te komen moet je een stukje omhoog lopen, maar dat is een eitje. En dan is het uitzicht over de stad en de omgeving werkelijk prachtig!

Dansen in de avond in Zhongdian

4: Een wandeling door de nieuwe ‘oude’ binnenstad van Shangri-La


En wie gewoon een rondje wil lopen kan dat natuurlijk ook gewoon doen. Want Shangri-La is een sfeervol plaatsje en na de grote brand van 2014 weer ‘traditioneel’ opgebouwd.

Het nieuwe oude centrum van Shangri-La

Accommodatie – Waar te verblijven in Shangri-La?


Shangri-La is een plaats met meer dan 150.000 inwoners. De leukste plek om te verblijven is het oude centrum, Dukezong. Hoewel oud? In 2014 ontstond er brand in een guesthouse en de helft van het centrum ging in vlammen op. Maar eerlijk is eerlijk, de restauratie mag er zeker wezen.

Een verblijf in het oude centrum is daarom zeker een aanrader. En rond 7 a half acht in de avond kun je gezellig op een pleintje mee dansen als je wilt. Een budget accommodatie in het oude centrum is The Moon Bird Hostel. Voor iets meer dan 5 euro per nacht heb je een bed op een slaapzaal. Verder is de gezamenlijke ruimte gezellig en sfeervol en ontmoet je altijd wel weer nieuwe mensen. Het hostel heeft verder geen privékamers.

Op zoek naar leuke accommodatie? Klik dan hier voor meer leuke hotels en guesthouses in Shangri-La

Hotel in Shangri-La

Vervoer – Hoe kom je in Shangri-La?


Vliegtuig: Shangri-La heeft een vliegveld genaamd Diqing Shangri-La Airport. Het ligt ongeveer 8 kilometer ten zuidwesten van het centrum. Het heeft maar één baan en wordt alleen gebruikt voor vluchten binnen China. Zo landen hier vluchten uit Sjanghai, Xian, Chengdu en Kunming.

Bus: De beste optie om in Shangri-La te komen is met de bus. Het busstation van de stad ligt ongeveer 1 kilometer ten noorden van het centrum. Een bus vanuit Kunming doet er ongeveer 12 uur over. Het is daarom beter om een tussenstop te maken in Dali of Lijiang.

Trein: Nog even geduld! Aan het einde van 2021 moet de treinverbinding tussen Lijiang en Shangri-La een feit zijn. Waar je met de bus er 4 uur over doet zal de trein je binnen 1.5 uur naar deze plaats brengen.

Mao Zedong in Zhongdian, China

Volgende bestemming in China?


Mocht je de weg vervolgen naar het noordwesten dan kom je o.a. in de plaats Deqin uit. Dat is zowat het einde van deze route, aangezien je verder richting het noordwesten in Tibet uitkomt. En daar kom je niet zomaar in zonder speciale vergunning en gids. Ga je terug richting Kunming dan kom je terecht bij plaatsjes zoals Lijiang en Dali. En vergeet ook niet een bezoek te brengen aan de Tiger Leaping Gorge. In deze kloof kun je één van de mooiste wandelingen in China maken.

De mooie provincie Yunnan in China

Heb jij nog meer tips, ideeën of opmerkingen over Shangri-la in China? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1