Home » Azië » China » Xi'an » Het Terracottaleger van keizer Qin Shi Huangdi

Xi’an, China | Bezoek het Terracottaleger van keizer Huangdi

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update: Leestijd: 4 minuten

In 1974 stuitte een aantal boeren tijdens het graven van een put op een wel heel bijzonder beeld van terracotta. Al gauw werden er meer voorwerpen gevonden die later onderdeel bleken te zijn van een heel groot leger dat het mausoleum van de eerste keizer van China moest beschermen. Het zette de stad Xi’an in de provincie Shaanxi, waar het leger gevonden werd meteen op de kaart. Een bezoek aan deze stad betekent automatisch een ritje naar één van de belangrijkste bezienswaardigheden van China: het Terracottaleger van keizer Qin Shi Huangdi.

Wie was deze keizer en waarom liet hij een heel leger ‘bouwen’ om hem te beschermen? En waarom is tot op de dag van vandaag zijn graf nog niet geopend? Wordt dit de grootste ontdekking van de eenentwintigste eeuw? Lees hier alles over deze ‘bijzondere’ keizer en jouw ‘eventuele’ bezoek aan deze Chinese soldaten en zijn graf…

Op zoek naar inspiratie voor toekomstige reizen? Hier vind je een lijst van de 100 meest bijzondere historische bezienswaardigheden ter wereld

Museum in Xi'an
Een van de ingangen van het museum met de beelden van het leger van keizer Qin Shi Huangdi

Qin Shi Huangdi, de eerste keizer van China


Keizer Qin Shi Huangdi

Zhao Zheng (259-210 v.C.) werd op 13-jarige leeftijd de koning van de staat Qin. Tijdens zijn bewind voerde hij oorlog met 6 andere staten in het huidige China en veroverde ze één voor één. Hij riep zich in 221 voor Christus uit als de eerste keizer van China onder de naam Qin Shi Huangdi. De Qin-dynastie was officieel begonnen. Om het rijk bijeen te houden was hij niet wars van het nemen van wrede maatregelen. Iedereen die hem tegensprak of het rijk ondermijnde moest het bekopen met de dood.

De grote hal met beelden van het leger, Xi'an
De grootste en meest indrukwekkende zaal met ongeveer 6000 soldaten uit het Terracottaleger

De keizer op zoek naar het eeuwige leven


Maar de keizer zelf was ook ontzettend bang voor de dood. Hij liet wetenschappers werken aan een manier om hem het eeuwige leven te geven. De keizer stuurde zelfs een vloot met wetenschappers de wereld over om voor hem het wondermiddel te gaan halen.

Toen het schip met 3.000 mensen aan boord niks vond besloten ze met de noorderzon te vertrekken. Zonder iets terugkomen had ongetwijfeld hun dood betekend. De keizer overleed in 210 voor Christus aan een dosis kwikpillen, nadat artsen vertelde dat dit hem onsterfelijk zou maken. Maar helaas!


De bouw van een mausoleum en het Terracottaleger


Toen Qin Shi Huangdi aan de macht kwam liet hij gelijk een mausoleum voor zichzelf bouwen. Meer dan 700.000 arbeiders hielpen mee aan de bouw van de graftombe en het maken van 8.000 soldaten van terracotta. Het opmerkelijke van die beelden is dat ze allemaal verschillend zijn en ongeveer tussen de 1,60 en 1,80 meter hoog.

En het gaat ook echt om een leger met ridders, kruisboogschutters en officieren. Ze moesten de keizer allemaal vergezellen na zijn dood en hem beschermen. Helaas zijn er de afgelopen decennia ook veel gebroken beelden gevonden, die erop wijzen dat en door de eeuwen heen mogelijk plunderingen zijn geweest.

Grote zaal van het Terracottaleger, Xi'an
En nog meer soldaten…

Keizer Qin Shi Huangdi, geestelijk vader van de Chinese muur


Naast de bouw van het Terracottaleger wordt keizer Qin Shi Huangdi ook beschouwd als vader van de Chinese Muur. Hij gaf de opdracht tot de bouw van het meer dan 6.000 kilometer lange bouwwerk om zich te beschermen tegen de nomaden uit het noorden. Van 214 tot 204 werd er hard gewerkt om de muur te voltooien, hoewel het meeste werk aan de muur pas gebeurde in de zeventiende eeuw na Christus.

Naast de bouw van de muur was de keizer ook verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het schrift, de valuta en het meetsysteem. Kortom: Qin Shi Huangdi was een veelzijdig man die veel betekent heeft voor de ontwikkeling van het vroege China.


Waarom zijn graf nog niet geopend is?


Tot op de dag van vandaag is het graf van de keizer nog niet geopend. En dat heeft een aantal specifieke redenen. Ten eerste werd zijn graf meer dan 2200 jaar geleden gebouwd, waardoor men voorzichtig te werk moet gaan om het te ‘ontleden’. Men vermoedt namelijk dat zijn mausoleum alleen maar uit pracht en praal bestaat.

En ten tweede staan in historische bronnen beschreven dat zijn graf bewaakt wordt door kruisbogen. Diegene die het aandurft om zijn graf te openen zal het moeten bekopen met de dood. In 2012 heeft de Chinese overheid besloten dat het pas geopend mag worden als de technieken zo goed ontwikkeld zijn dat er geen schade optreedt bij het openen ervan. Maar wie durft als eerste naar binnen?

8000 soldaten van het Terracottaleger
De bijzondere soldaten van het Terracottaleger in Xi’an

Praktische Informatie voor een bezoek aan het Terracottaleger


Een bezoek aan het Terracottaleger is een absolute must als je naar de stad Xi’an in China gaat. Ga het liefst zo vroeg mogelijk, maar aan de drukte en opdringerige Chinezen zal je niet ontkomen. Reken er op dat je een aantal uur nodig hebt om de beelden te bekijken. In ieder geval weet je nu het verhaal van deze beroemde keizer…

Het Terracottaleger van de keizer bevindt zich precies op de plek waar in 1974 een aantal boeren deze bijzondere ontdekking deden. De soldaten zijn verdeeld over drie zalen, waarvan de eerste het grootst en het meest indrukwekkend is. Daarnaast is er ook nog een museum waar je een een gedetailleerdere uitleg krijgt over het leger.

Mausoleum van keizer Qin Shi Huangdi in Xi'an
Het park waar zich het ongeopende graf bevindt van keizer Qin Shi Huangdi

Het graf van Qin Shu Huangdi bezoeken?


Twee kilometer ten westen van het leger bevindt zich het graf van keizer Qin Shu Huangdi. En eigenlijk valt er ook niet zo heel veel te zien en is het eerder een wandeling door een park. Maar toch is het bijzonder om er een kijkje te nemen, al is het alleen vanwege de grote schatten die zich in dat graf zouden bevinden. Want wie weet wordt dit wel de grootste archeologische ontdekking van de 21ste eeuw…

Hoe kom je bij het Terracottaleger?


Een bezoek aan het Terracottaleger is makkelijk zelf te regelen. Bij het treinstation van Xi’an vertrekken om de paar minuten toeristenbussen, waarbij het leger het mausoleum het eindstation is. De bussen zitten behoorlijk snel vol, om maar even aan te geven hoe populair deze attractie is…

Op zoek naar accommodatie in Xi’an? Kijk dan hier voor de leukste hotels en guesthouses

Heb jij nog opmerkingen, ideeën of tips over een bezoek aan het Terracottaleger in Xi’an? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1