Home » Azië » Georgië » Gori

Gori, Georgië | Geboortestad van Stalin | Historische reisgids

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update: Leestijd: 4 minuten

Een bezoek aan Gori staat voor toeristen vooral in het teken van Stalin en zijn museum. Gori is namelijk de stad waar Jozef Stalin (1878-1953), leider van de Sovjet-Unie tot aan zijn dood, ter wereld kwam. En de inwoners zijn er nog steeds hartstikke trots op. Toen in 1989 de Sovjet-Unie uit elkaar viel en de autoriteiten het standbeeld van de dictator voor het gemeentehuis weg wilde hebben, kwam de bevolking in opstand en mocht het blijven staan. Oké, in 2010 kreeg het alsnog een andere plek in zijn eigen park, maar inwoners zullen je het museum van harte aanbevelen.

Gori is verder een oude industriestad met vooral betonnen en grauwe huizen die je wel vaker tegenkomt in Rusland of het Oostblok. Desondanks zijn er nog een paar bezienswaardigheden die een bezoek waard zijn. In deze reisgids lees je er meer over, maar eerst een korte historie van Gori.


Wat wil jij weten over Gori, Georgië?


De stad Gori in Georgië
Gori is voornamelijk een oude industriestad, maar een enkele keer zal je best wel een gebouw tegenkomen met een modern uiterlijk. Zoals hier de Public Service Hall.

Geschiedenis – Een korte historie van Gori


Volgens Georgische kronieken is de stad Gori rond 1100 na Christus gesticht door koning David IV. Echter zijn er genoeg aanwijzingen waaruit blijkt dat meer dan 2000 jaar geleden hier al een nederzetting stond. Ook het Gori-fort stamt uit vroegere periode, zo rond de zevende eeuw.

De stad lag op een strategische plek van handelsroutes en dat heeft zijn geschiedenis grotendeels bepaald. Veelvuldig werd Gori aangevallen en bezet door Mongolen, Ottomanen, Perzen en de Russen. Uiteindelijk werd de stad in 1801 een onderdeel van het Russische Tsarenrijk en groeide het in de negentiende eeuw qua bevolking aanzienlijk.

In 1920 kreeg de stad te maken met een zware aardbeving. Deze had een 6.2 op de schaal van Richter en leidde tot de dood van ongeveer 120 mensen en bracht forse schade aan het Gori fort. Toen Stalin in 1927 aan de macht kwam in de Sovjet-Unie liet hij de stad opknappen en groeide het uit tot een industrieel centrum in o.a. katoen. Na de val van de Sovjet-Unie in 1989 raakte de stad in verval. Het leidde tot het vertrek van Georgiërs naar andere delen van het land, zoals Tbilisi.

Maar het moment wat Nederlanders het meest bijgebleven zal zijn is de oorlog in 2008 in Zuid-Ossetië tussen Rusland en Georgië. Nadat Georgië het opstandige Zuid-Ossetië binnenviel reageerden de Russen fel en besloten ze Gori tijdelijk te bezetten. Tijdens een beschieting in deze stad werd de cameraman van RTL, Stan Storimans door scherven van een handgranaat geraakt. Hij overleed enige tijd later. De korte oorlog bereikte na 5 dagen een staakt-het-vuren.

Het gemeentehuis van Gori, Georgië
Het gemeentehuis van Gori. Daarvoor ligt een brede weg. Dit is de plek waar de cameraman Stan Storimans in 2008 getroffen werd door een handgranaat.

Bezienswaardigheden – Wat te doen in Gori?


Uiteraard staat een bezoek aan Gori in het teken van oud Sovjetleider Jozef Stalin. Maar ben je benieuwd wat je nog meer kunt doen, lees dan zeker even verder. Hieronder vind je nog twee andere bezienswaardigheden die de moeite waar zijn om te bezoeken.

Stalin Museum & Park: Dit museum in het centrum van de stad geeft een inkijkje in het leven van de oud Sovjetleider. Maar ben je op zoek naar een objectieve geschiedschrijving over zijn leven? Dan zou ik het maar over slaan (nee hoor, toch doen). Hier krijg je namelijk het gevoel dat Jozef Stalin de beste leider van de Sovjet-Unie ooit is geweest, vrij van elke blaam. Het museum is in het bezit van de treinwagon die hij als leider gebruikte toen hij door het land reisde en zijn ouderlijk huis staat ook hier. Deze zijn overigens voor iedereen gratis te bezichtigen. Meer lezen over Jozef Stalin? Lees dan het artikel Het Stalin Museum | Het bizarre museum van een Georgische held.

Gori-fort: Dit fort naast het busstation is interessant om twee redenen. Ten eerste heb je een prachtig uitzicht over Gori en de omgeving. En ten tweede vind je aan de westkant de Tskhra-kara de negen poorten waar nog duidelijk een fortificatie in te zien is. Het grootste deel van het fort werd tijdens de aardbeving van 1920 verwoest. In het artikel Gori fort, Georgië | Door de ogen van een Italiaanse Missionaris lees je er meer over.

Uplistsikhe: 10 kilometer ten oosten van Gori vind je de grottenstad Uplistsikhe. Dit was meer dan 2000 geleden een belangrijk religieus, politiek en cultureel centrum. De uit de rots gehouwen stad ligt tegen een heuvel aan en bestond uit grotten, muren, een irrigatiesysteem en tempels en kerken. Historisch gezien is het zeer interessant, omdat het tot één van de oudste stedelijke nederzetting van Georgië behoort. Vanaf de stad heb je een prachtig uitzicht op de omgeving. Lees er meer over in het artikel De grottenstad Uplistsikhe in Georgië | Een historische uitleg

Het Stalin Museum, Georgië
De bekendste inwoner is natuurlijk vadertje Stalin. Hier poseert hij voor zijn museum.

Accommodatie – Waar te verblijven?


Gori is een stad van ongeveer 50.000 inwoners. Het centrum bestaat uit het fort, het Stalin Museum en het gemeentehuis. Dit is ook de plek waar je het beste kunt verblijven. Gori telt ongeveer 70 hotels en hostels en voor 5 euro heb je al een bed in een hostel. Zelf overnachtte ik in Tamar Guesthouse naast het stadion van de plaatselijke voetbalclub FC Dila Gori. In principe is een verblijf van één nacht meer dan genoeg.

Op zoek naar accommodatie in Gori? Kijk hier voor de mogelijkheden

Wat betreft eten & drinken vind je rondom het Stalin museum genoeg restaurantjes en cafeetjes.

Het busstation van Gori in Georgië
Het busstation van Gori naast het fort

Vervoer – Hoe kom je er?


De beste manier om in Gori te komen is per minibus. Vanaf Didube busstation in Tbilisi ben je binnen 1.5 uur in de stad van Stalin. Het is prima te doen als dagtrip, maar als je verder wilt richting het westen voor Koetaisi, Svaneti of de zwarte zee dan kun je hier prima overnachten. In het zuiden van de stad is ook een treinstation, maar treinen rijden maar een aantal keer per dag.

Heb jij nog tips, opmerkingen of ideeën over Gori in Georgië? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1