Home » Azië » Georgië » Gori » Stalin Museum

Stalin Museum | Het bizarre museum van een Georgische held

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update: Leestijd: 6 minuten

In de stad Gori vind je het meest bizarre museum van Georgië, het Stalin Museum. Dit museum is geheel gewijd aan Jozef Stalin, de oud Sovjetleider die in Gori geboren werd. Maar er is iets opmerkelijks aan deze plek. Het schetst namelijk een nogal positief beeld van één van de belangrijkste kopstukken van de Tweede Wereldoorlog. Oké, we weten dat de Sovjet Unie het eerste land was dat Berlijn in 1945 wist te bereiken. En dat dit het einde van de oorlog betekende. Maar ook Stalin had zo zijn ‘duistere’ kanten. In dit artikel lees je zijn levensverhaal en krijg je een indruk van zijn opmerkelijke museum.

Buiten de stad Gori bevindt zich een bijzondere stad die je absoluut niet over moet slaan tijdens jouw vakantie in Georgië. Het gaat om een grottenstad met een geschiedenis van meer dan 1500 jaar. Lees er meer over in het artikel De Grottenstad Uplistsikhe | Een historische uitleg.

Het Stalin Museum en zijn geboortehuis in Gori, Georgië
Het Stalin museum en zijn voormalige woning

Een slechte jeugd en revolutionaire ideeën


De kleine Jozef kwam op 18 december 1878 in Gori ter wereld onder de naam Losef Dzjoegasvili. Hij had geen fijne jeugd en dat zou zijn verdere toekomst bepalen. Hij leefde als kind in armoede en werd regelmatig geslagen door zijn vader. Ook zijn broertjes en zusjes overleden op jonge leeftijd. Het was daarom positief te noemen dat hij les kreeg op een Russisch-orthodoxe seminarie in Tiflis, één van de betere scholen van de regio.

Toen hij 20 jaar was werd hij van het seminarie gestuurd vanwege revolutionaire ideeën. Op dat moment liet de jonge Stalin zich in met werk van de Duitser Karl Marx. Hij kwam in contact met de bolsjewieken en met Lenin. Al gauw ontpopte de jonge Stalin zich tot een belangrijk lid van de organisatie. Hij werd financier van de bolsjewieken door het laten plegen van bankovervallen en ontvoeringen. Dit leidde tot zeven arrestaties tussen 1908 en 1917. Van 1913 tot aan de revolutie in 1917 zat hij onder streng toezicht in de gevangenis.

Karl Marx staat bekend als de vader van het Communisme. Meer weten over zijn levensverhaal? Lees dan het artikel Museum Karl-Marx-Huis | Bezoek zijn geboortehuis in Trier.


De Russische Revolutie en de opmars naar de macht


Tijdens de Februarirevolutie van 1917 trad Tsaar Nicholaas II af. Er kwam een voorlopige regering en Stalin kwam vrij. Bij een partijcongres in april van dat jaar werd hij gekozen in het centraal comité van de partij. Na de Oktoberrevolutie, waarbij de bolsjewieken de macht in handen kregen in het land, werd Stalin benoemd tot minister van nationaliteiten.

Tijdens de Russische burgeroorlog (1918-1924) trad hij als minister meedogenloos op en liet hij politieke tegenstanders uit de weg ruimen. Dit leidde tot grote kritiek van een ander belangrijk prominent lid van de bolsjewieken, Leon Trotski. In 1922 verkreeg Stalin het ambt van secretaris-generaal van de partij en dat was het begin van zijn opmars als dictator van de Sovjet-Unie. Toen Lenin in 1924 overleed leek niets meer in de weg te staan om de machtigste man van het land te worden. Politieke tegenstanders, waaronder Trotski werden verbannen…

Stalin, Lenin en Kalinin in 1919.
Door Pyotr Otsup (1883 – 1963)(Retouched by AM (talk)) – Original publication: Журнал «Огонёк» №2 от 1940 год, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=707497

De ‘revolutionaire’ plannen van Jozef Stalin


Jozef Stalin vond dat de Sovjet-Unie zich moest kunnen meten met andere westerse landen, waar de industrialisatie al in volle gang was. Hij pleitte voor een collectivisatie van de landbouw, waarbij de Sovjet- Unie eigenaar werd van alle boerderijen. Dit moest leiden tot schaalvergroting en meer opbrengsten om fabrieken te kunnen bouwen. Echter werden Rijke boeren die tegenstribbelden al gauw naar een goelag (strafkamp) verbannen en vermoord. Ook vond er veel dwangarbeid plaats. De drastische collectivisatie werkte averechts en tussen 1928 en 1939 kwamen naar schatting 30 miljoen mensen om van de honger. Echter had de Sovjet Unie op industrieel gebied wel degelijk een inhaalslag gemaakt met de bouw van fabrieken en producten. Iets wat tijdens de Tweede Wereldoorlog goed van pas kwam.

In 1934 greep Stalin de moord op Sergej Kirov, een vertrouweling van hem aan om politieke tegenstanders weg te zuiveren. Een ieder die hij wantrouwde werd naar de goelag verbannen en vermoord.

Het Stalin Museum in Gori
Een van de zalen van het Stalin Museum in Gori. Deze hangt vol met foto’s, schilderijen en kleden met een afbeelding van de oud Sovjetleider.

De Tweede Wereldoorlog – Het verdrag, het bedrog en de overwinning


Hoewel Stalin de Duitse leider Adolf Hitler wantrouwde vanwege de annexatie van oostelijke gebieden, sloten ze tot grote verrassing van iedereen in 1939 een niet-aanvalsverdrag. Dit staat bekend als het Molotov-Ribbentroppact. Maar dat legde ook de naïviteit bloot van Stalin, want na de verdeling van Polen besloot Duitsland Rusland binnen te vallen. En daar had Stalin totaal geen rekening mee gehouden, ondanks waarschuwingen van zijn eigen inlichtingendienst. In 1941 begon operatie Barbarossa.

Duitsland rekende op een Blitzkrieg, zoals in Polen. Binnen 5 weken moest Moskou ingenomen worden. Het verliep echter anders dan gepland. Stalin riep op tot een verdediging van volk en vaderland tot de laatste snik. De Russische bevolking kwam ten strijde en bij Stalingrad, het huidige Wolgograd, leidde dit tot grote verliezen aan Duitse zijde. Mede ingegeven door de koude winter waar ze met hun korte broekjes niet op voorbereid waren. Vanaf dat moment zouden de Russen oprukken naar Berlijn…

Toen de Russen in mei 1945 Berlijn binnen drongen en Duitsland verslagen was werd Stalin gezien als de Grote Leider. Maar dat veranderde niet zijn beleid en Russische soldaten die door de Duitsers gevangen genomen waren werden gezien als ‘laf’. Stalin stuurde ze naar de strafkampen en had nog meer politieke tegenstanders willen opsluiten. Maar toen was het 1953 en was het tijd voor Stalin het aardse leven te verlaten. Hij overleed op 74 jarige leeftijd.

Jalta conferentie tussen Stalin, Churchill en Roosevelt
De Engelse premier Churchill, de Amerikaanse president Roosevelt en Jozef Stalin tijdens de Jalta Conferentie in februari 1945 op de Krim. Het einde van de Tweede Wereldoorlog was in zicht en hier bespraken ze over de toekomst van de wereld na de oorlog.
Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40547477

De balans – Een held?


Hierboven heb je een korte samenvatting kunnen lezen over het leven van Jozef Stalin. Mocht je van plan zijn het Stalin Museum in Gori te bezoeken, dan zal je vooral veel positieve gevoelens overhouden aan het bezoek. Maar is dat eigenlijk wel terecht? Wanneer je het stuk hierboven hebt gelezen kun je daar zelf een oordeel over vellen.

Tijdens zijn bewind als leider heeft de collectivisatie van de landbouw en de daarmee gepaarde dwangarbeid vele miljoenen Russen het leven gekost. Ook de politieke zuiveringen hadden het doel om alle politieke tegenstanders uit de weg te ruimen.

Daar staat tegenover dat de verovering van Berlijn door de Russen in mei 1945 wel degelijk heel belangrijk was geweest voor het beëindigen van de oorlog. Was dat niet gebeurd dan had deze ongetwijfeld langer geduurd. Dit was te danken aan het organisatietalent van Stalin om de juiste leiders te kiezen die de Duitsers konden verslaan.

Tot slot: de schattingen lopen uiteen, maar historici zijn van mening dat door Stalins toedoen ongeveer 20 tot 60 miljoen doden zijn gevallen. Dat is nogal een grote marge. Zowel in het binnenland tijdens het vijfjarenplan en de zuiveringen als tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vele miljoenen mensen om het leven gekomen.

Betekent dit nu dat je dit museum maar beter over kunt slaan? Zeker niet, want het blijft interessant en boeiend. Maar het is zeker fijn om te weten hoe het nou echt zit voordat je hier een bezoek brengt.


Een impressie van het Stalin Museum


Het Stalin Museum bestaat uit 6 permanente tentoonstellingen die elk een deel van zijn leven vertellen. De zesde zaal, hoe klein het ook is, vertelt meer over de negatieve kanten van Stalin. Dit zaaltje bestaat sinds 2010. Buiten kun je een bezoek brengen aan zijn treinwagon en zijn geboortehuis.

Het Stalin Park en zijn museum
Aan het einde zie je het Stalin Museum. Deze foto is genomen vanuit het park dat ook zijn naam draagt.
Het geboortehuis van Stalin, Gori
Het ouderlijk huis van Stalin. Dat is voor iedereen gratis te bewonderen en staat onder een afdak.
Het Stalin Museum, Georgië
Het beeld van Stalin voor zijn ouderlijk huis.
Een cadeau van Communistische Partij Nederland
Een cadeau van de Communistische Partij Nederland (CPN) aan Stalin
Een kleed met Stalin en Lenin uit het Stalin Museum, Gori
Een kleed van Lenin en Stalin in het Stalin Museum

Een bezoek brengen aan het Stalin Museum in Gori?


Hoe kom je bij het Stalin Museum?

Het Stalin Museum ligt in het centrum van de stad aan de, hoe kan het ook anders… Stalin Avenue. Het ligt op loopafstand van het Gori fort en het busstation.

Openingstijden?

Het museum is dagelijks geopend van 10 tot 18 uur.

Heb jij nog meer tips ideeën of opmerkingen over het Stalin Museum? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1