Home » Azië » Georgië » Gori » Uplistsikhe

De grottenstad Uplistsikhe in Georgië | Een historische uitleg

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update: Leestijd: 3 minuten

Georgië kent een aantal bijzondere bezienswaardigheden die meer vertellen over de geschiedenis van het land. Een van die plekken is de grottenstad Uplistsikhe. Deze oude nederzetting ligt ongeveer 10 kilometer ten oosten van de stad Gori en is een absolute aanrader tijdens een bezoek aan Georgië. Het ligt mooi gelegen aan de Koera rivier en vanaf de in de rots uitgehouwen grotten heb je een prachtig uitzicht op de omgeving. In dit artikel leg ik je meer uit over de historische betekenis van deze stad en waarom het zeker een bezoek waard is.

Leestip: Ben je van plan naast de stad Uplistsikhe ook een bezoek te brengen aan de stad Gori? Vergeet dan zeker niet een kijkje te nemen bij het Stalin Museum. Lees er alles over in het artikel Het Stalin Museum | Het bizarre museum van een Georgische held

De grottenstad Uplistsikhe in de buurt van Gori

Een korte geschiedenis van Uplistsikhe


Uplistsikhe is één van de oudste nederzettingen van Georgië. Wetenschappers denken dat de stad ontstaan is rond het jaar 1800 voor Christus. Veel over die periode is helaas niet bekend. Meer weten we over de Hellenistische periode (323-31 voor Christus). Uplistsikhe was toen een belangrijk politiek, religieus en cultureel centrum. De stad bestond uit muren, torens, een waterirrigatiesysteem, tunnels, tempels en kerken. Enkele voorwerpen, waaronder munten worden door archeologen aan deze periode toegeschreven. De grottenstad was toen onderdeel van wat de Grieken en Romeinen op dat moment het Koninkrijk Iberië noemden.

In de vierde eeuw na Christus werd door de komst van een katholieke vorst een groot deel van de inwoners bekeerd tot het Christendom. Uplistsikhe verloor zijn positie als een belangrijk centrum door de opkomst van het nabijgelegen Mtscheta en Tbilisi. Dat veranderde door de komst van de Arabieren. Tussen 600 en 900 werd de grottenstad weer een belangrijk centrum. De meeste archeologische vondsten stammen uit deze periode. Daarnaast weten we ook dat er een aantal kerken werden gebouwd, waaronder een basiliek.

Door de Mongoolse invallen in de veertiende eeuw verlieten de inwoners de stad. Sinds die tijd is Uplistsikhe nooit meer een belangrijke rol gaan spelen. In 1920 werd de regio getroffen door een aardbeving en enkele monumenten werden grotendeels beschadigd. De Georgische overheid heeft de grottenstad in 2000 ingeschreven voor de Unesco Werelderfgoedlijst.

Een van de vele grotten die je kunt bezoeken van Uplistsikhe
Een van de vele grotten die je kunt bezoeken van Uplistsikhe

De hoogtepunten van Uplistsikhe


Ben je van plan een bezoek te brengen aan Uplistsikhe, overweeg dan een audiotour te nemen. In deze audiotour krijg je een betere uitleg wat het doel was van elke plek. Hieronder vind je een kaartje van de stad. Een bezoek duurt doorgaans een paar uurtjes en is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. Daarnaast is het een klim via trappen en via de rotsen.

By User:Kalan – Own work based on various archaeological publications, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5154136

Een korte impressie van de grottenstad Uplistsikhe in foto’s vind je hieronder.

Veel van de grotten zijn leeg, maar er zijn er ook een aantal tussen die mooi versierd zijn.
Boven op de berg vind je een basiliek met prachtige fresco’s. Dit gebouw stamt uit de negende of tiende eeuw.
Met een audiotour krijg je een goede uitleg over de functie van elke grot. Zo vind je hier tempels, huizen, een gevangenis en opslagplaatsen voor voedsel en
Een Georgische hagedis, oftewel de Kaukasische Djodjo

Review: Is deze grottenstad een bezoek waard?


Georgië kent naast Uplistsikhe ook de grottenstad Vardzia. Deze vind je 100 kilometer ten zuidwesten van Gori. Persoonlijk vond ik Vardzia mooier en interessanter. Het ligt namelijk in een ruig gebied, is steiler dan Vardzia en heeft nog meer te bieden dan Uplistsikhe. Desondanks is een bezoek aan Uplistsikhe zeker een aanrader. Ben je met een huurauto op weg richting Gori, dan kun je eerst deze stad bekijken en in de middag naar het Stalin Museum.

De omgeving van Uplistsikhe
De omgeving van Uplistsikhe

Pracktische informatie over Uplistsikhe?


Hoe kom je bij Uplistsikhe?

De beste manier om bij Uplistsikhe te komen is met de taxi. Echter vertrekken er vanaf het busstation van Gori ook minibussen naar de grottenstad. Er is ook een treinstation in het kleine dorpjes aanwezig, maar de meeste treinen stoppen niet bij deze halte. Verder zijn er ook een paar hotels te vinden, echter duurt een bezoek aan de grottenstad hooguit een paar uurtjes.

Openingstijden?

Uplistsikhe is alleen te bezoeken tijdens openingstijden, meestal tussen 10 en 17 uur.

Heb jij nog tips of opmerkingen over deze prachtige grottenstad in Georgië? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1