Home » Azië » Georgië » Mtscheta - 5 x zien en doen

Mtscheta Reisgids | Ontdek de Heilige Stad van Georgië

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update: Leestijd: 5 minuten

Mtscheta is een historisch stadje op 20 kilometer ten noorden van de hoofdstad Tbilisi. Het ligt bij de monding van de rivier Aragvi in de Mtkvari en vanaf het klooster van Jvari, gebouwd in de zesde eeuw na Christus, heb je een prachtig uitzicht over Mtscheta. In het plaatsje zelf vind je ook een aantal historische gebouwen, waarvan de Svetitschoveli-kathedraal de bekendste is.

Deze stamt uit de elfde eeuw. Sinds 1994 staan de historische monumenten op de Unesco Werelderfgoedlijst en wie een bezoek brengt aan Georgië moet absoluut een kijkje nemen in dit leuke plaatsje. Op naar Mtscheta …!

*Dit artikel is ook beschikbaar in het Engels (Mtskheta Travel Guide)

Uitzicht vanaf Mtscheta op het klooster van Jvari
Vanaf de Svetotskhoveli Kathedraal heb je mooi uitzicht op het klooster van Jvari

In deze reisgids over Mtscheta


Handige links Mtscheta & Georgië


Deze reisgids over Mtscheta bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, ik daar een kleine vergoeding voor krijg. Dit kost je overigens niks extra!

Geschiedenis van Mtscheta – Dit is wat je moet weten…


Mtscheta behoort tot één van de vele historische plekken in Georgië. Het is niet voor niets dat de historische monumenten van het plaatsje sinds 1994 op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan. Een geschiedenis die al ver voor de geboorte van Jezus rond het jaar 0 begon. Historische opgravingen geven aan dat rond het jaar 1.000 voor Christus hier al een bijzondere nederzetting gestaan zou hebben.

Maar de belangrijkste periode in het bestaan van Mtscheta begon in de derde eeuw na Christus, toen Mtscheta de hoofdstad was van Kaukasisch Iberië (302-580). Het was weliswaar een kleine plaats, maar wel het belangrijkste politieke en economische centrum van het rijk. Met de komst van Kaukasisch Iberië werd het Christendom de belangrijkste godsdienst. Het verving daarmee het Zoroastrisme en het heidense geloof.

Aan het begin van de 6e eeuw verplaatste koning Dachi van Iberië de hoofdstad naar Tbilisi, omdat deze stad makkelijker te verdedigen zou zijn. Maar Mtscheta bleef belangrijk als het ging om de kroning van een nieuwe koning of het begraven van koningen. Dit ritueel ging door tot aan de 19e eeuw.

In 2014 riep de Georgisch-orthodoxe kerk Mtscheta uit tot Heilige Stad, vanwege de belangrijke rol die het speelde voor de verspreiding van het Christendom in het land. In het volgende hoofdstuk kom je meer te weten over de belangrijkste (christelijke) bezienswaardigheden van de stad.

Uitzicht op de Svetotskhoveli Kathedraal vanaf het Jvari Klooster
Uitzicht op de Svetotskhoveli Kathedraal vanaf het klooster van Jvari

Bezienswaardigheden in Mtscheta – Wat te zien en doen?


De Heilige Stad van Georgië mag toch niet op jouw bucketlist ontbreken? De beste reistijd voor een bezoek aan Mtscheta is tussen april en oktober. In de zomer kan het ongeveer 30 graden worden, in de winter rond het vriespunt. De meeste toeristen bezoeken deze plek als tussenstop voor de reis richting Gori. Doorgaans heb je binnen 3 a 4 uurtjes het meeste van de stad gezien. Hieronder vind je een aantal interessante bezienswaardigheden.

Kaartje van Mtscheta met alle bezienswaardigheden
Kaartje met de bezienswaardigheden van Mtscheta. Gemaakt met Google My Maps

1. Svetitschoveli-kathedraal


In het centrum van het stadje staat de Svetitschoveli-kathedraal. Deze stamt uit de 11e eeuw, hoewel er bij archeologische opgravingen houten restanten zijn gevonden van de voorloper van de kathedraal. Deze vondsten stammen uit de de 5e eeuw, toen Mtscheta nog de hoofdstad was van het Kaukasische Rijk.

De Svetitschoveli-kathedraal behoort tot één van de grootste van het land en de betekenis ervan is Kathedraal van de levende Pilaar (Sveti = pilaar en tskhoveli betekent levend). Volgens bronnen liggen hier 10 koningen begraven, hoewel er maar 6 graven zijn gevonden.

De Svetotskhoveli Kathedraal in Mtscheta, Georgië
De Svetotskhoveli Kathedraal in het centrum van de stad is de belangrijkste bezienswaardigheid van de Heilige Stad.

2. Samtavro Monastery


Ten noorden van de Svetotskhoveli Kathedraal vind je het klooster Samtavro. Men vermoedt dat koning Mirian III in de 4e eeuw opdracht gaf tot de bouw van dit heiligdom, waarbij het in de 11e eeuw opnieuw gereconstrueerd is.

Voor veel pelgrims is dit een belangrijke plek om het graf van de monnik Gabriel Urgebadze (1929-1995) te bezoeken. Aan hem worden een aantal wonderen (genezingen) toegeschreven en de Grieks-orthodoxe kerk verklaarde hem in 2012 heilig. Ook vind je hier het graf van koning Mirian III en zijn vrouw Nana.

Het interieur van het Jvari Klooster in Georgië
Het houten kruis van de heilige Nino in het klooster van Jvari

3. Holy Cross Monastery of Jvari


Heb je ooit zo een mooie plek gezien voor een kerk? Vanaf het klooster van Jvari heb je een prachtig uitzicht over Mtscheta en de monding van de rivier Aragvi in de Mtkvari. Het klooster stamt uit de 6e eeuw na Christus en ligt op 650 meter boven zeeniveau.

Het is de plek waar de heilige Nino koning Mirian III in de 4e eeuw na Christus tot het Christendom bekeerde en waar hij een groot houten kruis neerzette. Volgens de overlevering was het kruis in staat wonderen te verrichten en is daarom nog steeds een belangrijke plek voor pelgrims.

Jvari Klooster in Mtscheta, Georgië

4. Bebris Tsikhe Fortress


Nog meer naar het noorden, op ongeveer 10 minuten loopafstand van Samtavro Monastery vind je de restanten van het fort Bebris Tshikhe. Het werd gebouwd in de 9e eeuw na Christus om Mtscheta en Tbilisi te verdedigen tegen indringers uit het noorden. In de 18e eeuw raakte het fort in verval en tegenwoordig kun je het fort gratis bezoeken.

De citadel van Armazi in de bergen van Georgië
De citadel van Armazi in de bergen van Georgië

5 en 6: Bezoek de oude ruïnes van Armazi


Ben je een beetje avontuurlijk ingesteld? Breng dan een bezoek aan de ruines van Armazi. Deze liggen aan de andere kant van de rivier en deel ervan is makkelijk te bereiken. Amrazi was een onderdeel van de hoofdstad Mtscheta en werd door de Arabische invasie in de jaren 730 verwoest. Wat nu nog rest zijn een aantal restanten van wat ooit een paleis of een citadel geweest is.

Sinds 2010 is de Georgische overheid bezig deze archeologische vondsten bloot te leggen. Het Amrazi citadel is een leukere opgave. Hiervoor moet je in de buurt van het treinstation zijn en kan alleen bereikt worden door een klim naar boven. Of je rijdt naar het Amrazi klooster, vanwaar het een klein stukje lopen is. Van de ruines is niet veel meer over, maar toch interessant als je van historie houdt.

Het uitzicht op Mtscheta vanaf het Jvari Klooster
Rechts de heilige stad Mtscheta, aan de andere kant van de rivier (links) de ruïnes van Armazi

Accommodatie – Overnachten in Mtscheta?


Zoals gezegd is Mtscheta ideaal om een paar uurtjes te verblijven om vervolgens door te reizen richting Gori en Koetaisi. Maar ben je van plan te overnachten in dit rustige stadje dan zijn er meer dan 100 hotels in de stad en omgeving te vinden. Zelf heb ik hier niet overnacht, aangezien ik in de middag weer doorging richting Gori. Een tweepersoonskamer heb je vanaf iets meer dan € 10 euro per nacht.

Op zoek naar accommodatie in Mtscheta? Kijk hier voor de mogelijkheden.

Het centrum van Mtscheta in Georgië
Het centrum van Mtscheta

Vervoer – Hoe kom je er?


Mtscheta ligt ongeveer 20 kilometer ten noorden van de hoofdstad Tbilisi. Daarmee is het prima te doen als dagtrip, maar voor wie verder richting het westen wil is het een ideale tussenstop. Met de bus vanaf Didube Bus Station ben je binnen 20 minuten in Mtscheta.

Een andere optie is het huren van een auto. Daarmee heb je alle vrijheid om het prachtige Georgië te ontdekken. Ik boekte een auto bij Sunny Cars. Deze verhuurder is iets duurder dan de meeste organisaties, maar je bent wel meteen All Risk verzekerd en alles wordt goed voor je geregeld. Kijk voor meer informatie op All-in autohuur volgens Sunny Cars.

Misschien ook interessant?


Heb jij nog meer tips, opmerkingen of ideeën over deze reisgids van Mtscheta in Georgië? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1