Home » Azië » India » Thiruvalluvar Statue en Vivekananda Rock Memorial in Kanyakumari

Thiruvalluvar Statue & Vivekananda Rock Memorial Kanyakumari

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update: Leestijd: 4 minuten

Thiruvalluvar Statue en Vivekananda Rock Memorial behoren tot de belangrijkste bezienswaardigheden van het zuidelijkste puntje van India, Kanyakumari. Als je naar het zuiden loopt kijkt Thiruvalluvar met zijn ogen van steen je al aan. Maar wie is deze man en waarom heeft men hier een standbeeld van hem neergezet? En waarom zou je een bezoek moeten brengen aan deze beide eilandjes? In dit artikel kom je meer te weten van de historische achtergronden van deze prachtige plek in het zuiden van India.

*Dit artikel is ook beschikbaar in het Engels (A Guide to Thiruvalluvar Statue)

Via de haven naar de eilandjes van Kanyakumari, India
Vanaf de haven vertrekken de bootjes naar het eiland die er ongeveer 10 minuten over doen.

In dit artikel over Thiruvalluvar Statue & Vivekananda Rock Memorial


Handige websites Kanyakumari & India


Dit artikel over Thiruvalluvar Statue bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt. Daar zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden!

Vivekananda Rock Memorial – Ter ere van een hindoeïstische monnik


De enige manier om bij deze eilandjes te komen is per boot. Het wachten duurt zeker een half uur, ondanks dat de boot elke 10 minuten vertrekt. Het is er behoorlijk druk, want dit is een populaire bestemming voor mensen uit India. Maar eenmaal in de ietwat gammele ferry (zwemvest verplicht) ben je binnen 10 minuten varen bij Vivekananda Rock Memorial. Maar wie was Vivekananda?

De ferry naar Thiruvalluvar Statue, India

Swami Vivekananda – Een korte biografie


Het eerste eilandje is opgedragen aan Swami Vivekananda. Vivekananda (Calcutta, 1863-1902) was een hindoeïstische monnik uit Calcutta. Hij was één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Vedanta. Deze stroming binnen het hindoeïsme gaat ervan uit dat de mens in essentie goddelijk is. Door het beoefenen van spirituele disciplines kan deze goddelijke status bereikt worden.

Swami Vivekananda wordt vereerd in India, omdat hij de leer van de Vedanta internationaal aanzien gaf. Dat deed hij in 1893 op het World Religious Conference in de Verenigde Staten. Dat maakte zoveel indruk, dat hij wereldwijd uitgenodigd werd om lezingen te geven. Aan het einde van de 19e eeuw behoorde het hindoeïsme weer tot één van de wereldreligies. Vivekananda kan daarom terecht gezien worden als een belangrijke ambassadeur van deze eeuwenoude spirituele filosofie.

Zuidelijkste puntje van India, Vivekananda Rock Memorial
Vivekananda Rock Memorial

Waarom een Memorial in Kanyakumari?


In 1970 werd begonnen met een Memorial ter nagedachtenis aan Swami Vivekananda. Twee kleine tempels staan hier, gemaakt in West-Bengaalse en Tamil Nadu stijl. Maar waarom werd op deze plek een Memorial gebouwd?

Men denkt dat hier, op deze rots ten zuiden van Kanyakumari, de ideeën van Vivekananda tot stand gekomen zijn. Een jaar voor de conferentie in de Verenigde Staten zat hij op deze prachtige plek diep na te denken over het leven in al zijn facetten. Uiteindelijk leidde dat tot een wereldwijde groei aan populariteit voor het hindoeïsme.

Vivekananda Rock Memorial in Kanyakumari, India
Het is niet toegestaan foto’s te maken in de tempel, maar wel van Vivekananda Rock Memorial en de omgeving

Thiruvalluvar Statue – Filosoof van de ethiek en moraliteit


Thiruvalluvar waakt over de deelstaat Tamil Nadu. Als je klaar bent op Vivekananda Rock Memorial pak je de boot richting Thiruvalluvar Statue. Over dit kleine stukje doe je ongeveer 2 minuten, exclusief het aantrekken van zwemvest en uitstappen is in principe niet verplicht. Maar wie was Thiruvalluvar?

Thiruvalluvar – Een korte biografie


Van Thiruvalluvar weten we maar heel weinig van zijn leven. Men vermoedt dat hij ergens tussen 500 v.C. en 500 n.C. geleefd moet hebben. Een ruime periode, maar een exacte datum is er niet. Een van de weinige dingen die we wel weten is dat hij een filosoof uit de deelstaat Tamil Nadu is.

Zijn bekendste werk is de Thirukural, een boek van 1330 coupletten over de alledaagse deugden van een individu. Het wordt als één van de belangrijkste werken in beschouwd en gaat over ethiek en moraliteit. Nog steeds is dit boek in India een inspiratiebron van hoe men zou moeten leven.

Van Vivekananda Rock Memorial naar Thiruvalluvar Statue, Kanyakumari

Symboliek van Thiruvalluvar Statue…


Het beeld is gemaakt door de beeldhouwer Ganapati Sthapati in 2000 en weegt 7000 ton. Het prachtige monument is een verwijzing naar zijn boek Thirukural en zit vol met symboliek. Zo is het 133 voet (40,6 meter) hoog, dat verwijst naar de 133 hoofdstukken van zijn boek. Tevens wijst de rechterhand met 3 vingers in de lucht, wat dan weer een verwijzing is naar de 3 doelstellingen van het leven: liefde, gezondheid en deugd. Als je klaar bent bij Thiruvalluvar Statue pak je uiteraard de boot terug naar het vasteland van India…

Thiruvalluvar Statue in Kanyakumari, India

Review van de eilandjes van Kanyakumari


Thiruvalluvar Statue en Vivekananda Rock Memorial zijn twee plekken in Kanyakumari die je absoluut bezocht moet hebben. Zuidelijker in India kun je niet komen en historisch gezien bezoek je twee monumenten van personen die een belangrijke rol gespeeld hebben in de geschiedenis van het land. Tevens heb je vanaf de eilanden een prachtig uitzicht op de stad Kanyakumari. Helaas kun je vanaf de eilanden niet genieten van de zonsopgang of zonsondergang, maar dat mag de pret zeker niet drukken.

Thiruvalluvar Statue en Vivekananda Rock Memorial, India
Vanaf het vasteland van India heb je een mooi uitzicht op beide eilandjes

Hoe kom je bij Thiruvalluvar Statue en Vivekananda Rock Memorial?


Voor een bezoek aan Thiruvalluvar Statue en Vivekananda Rock Memorial ga je naar de haven van Kanyakumuari. Vanaf hier vertrekken er tussen 8 en 16 uur boten die je eerst naar het Vivekananda Rock Memorial brengen. Als je daar klaar bent stap je op de boot naar Thiruvalluvar Statue die je daar binnen 2 minuten naartoe brengt. Een ticket voor de ferry kost 20 Indiase roepie en een zwembest aantrekken is verplicht. In totaal ben je ongeveer 2 a 3 uurtjes kwijt om bezienswaardigheden in Kanyakumari te bekijken.

Heb jij nog meer tips over Thiruvalluvar Statue en Vivekananda Rock Memorial in Kanyakumari, India? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1