Home » Azië » Japan » Mount Fuji - Een historische reisgids

Mount Fuji Reisgids | Ontdek de Heilige Berg van Japan

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:

Ben je van plan een bezoek te brengen aan de regio rondom Mount Fuji (富士山)? Vanaf Tokio, 100 kilometer ten oosten van de berg kun je op een heldere dag het nationale symbool van Japan al zien. Het is daarom ideaal als dagtrip, maar mocht je meer tijd hebben dan valt er hier genoeg te zien en doen. En ook Japanners komen hier maar al te graag. Is het niet om de berg te beklimmen, dan is het wel om te genieten van de prachtige omgeving rondom de berg. In deze reisgids neem ik je mee naar de leukste historische plekken in de regio en vertel ik je meer over de geschiedenis van de heiligste berg van Japan, Mount Fuji.

In deze reisgids over Mount Fuji


Handige Websites Mount Fuji & Japan


Deze pagina over Mount Fuji bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt. Daar zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden!

Lake Kawaguchiko in Japan
Uitzicht op Lake Kawaguchiko

Geschiedenis – 5 historische feitjes – Wist je dat…?


  • Uit geschreven bronnen is ontdekt dat een anonieme monnik in 633 na Christus de eerste persoon was die de top van Mount Fuji wist te bereiken?
  • In een bron uit de 10de eeuw na Christus de betekenis van Mount Fuji als ‘onsterfelijk’ werd omschreven. Maar naderhand kwamen er meer omschrijvingen bij en wat de echte naam van deze heilige berg nou betekent is nog steeds onduidelijk.  
  • De laatste uitbarsting van de vulkaan in 1708 was?
  • De Brit Sir Rutherford Alcock in september 1868 de eerste niet-Japanner was die de berg beklommen heeft. Deze klim omhoog duurde maar liefst 8 uur! Dat kun jij sneller toch?
  • In 2013 de berg Fuji is opgenomen in de Werelderfgoedlijst van Unesco?
Put deksel Mount Fuji
De heilige Mount Fuji is echt overal!

Bezienswaardigheden – 5 historische plekken bij Mount Fuji


De meeste mensen die de omgeving van Mount Fuji bezoeken doen dat als dagtrip vanuit Tokio of overnachten hier één nacht en gaan dan verder richting Kioto. Maar heb je de tijd en ben je op zoek naar meer ontspanning? Lees dan zeker verder en ontdek de leukste bezienswaardigheden in deze regio.

Mount Fuji, Japan
Tussen juli en september kun je de berg Fuji beklimmen

1. Beklim Mount Fuji


Durf jij de uitdaging aan? Het beklimmen van Mount Fuji in Japan is werkelijk een ‘hoogtepunt’ van je reis. Dit is echter alleen mogelijk tussen begin juli en halverwege september. Er zijn diverse stations op de berg waar je kunt starten, afhankelijk van jouw conditie. Helaas heb ik deze beklimming zelf niet kunnen doen, maar het staat zeker nog op mijn bucketlist. Van kamergenoten in mijn hostel heb ik prachtige foto’s gezien van de top van de vulkaan en de magistrale mooie zonsopkomst die ze ervaren hebben. Wil je meer weten over de beklimming van Mount Fuji? Voor meer informatie kun je terecht op de website Fujisan Climb.

De Fujisan Hongu Sengen Taisha Shrine bij Mount Fuji, Japan
De Fujisan Sengen Shrine

2. De Fujisan Sengen Shrine, de belangrijkste …shrine van Japan?

Voordat je de klim naar boven gaat wagen, ga dan eerst even langs bij de Fujisan Hongu Sengen Taisha Shrine in Fujinomiya. Dit is het belangrijkste Shinto-heiligdom ter ere van de godin van de vulkanen, Konohanasakuya-hime. Tot 1900 kwamen pelgrims naar deze tempel, aanbeden ze de godin, wasten ze zich in de pond en begonnen ze de 19 kilometer lange klim naar de top van de berg. Daarnaast zijn er per jaar 159 festivals dus de kans dat je in een gezellige sfeer de tempel betreedt is redelijk groot. En sinds 2013 staat de Fujisan Sengen Shrine op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Meer weten over de Fujisan Sengen Shrine? Lees dan het artikel Fujisan Hongu Sengen Taisha Shrine | De Pelgrimstocht naar Mount Fuji

Tempel in Hakone, Japan
Net als in de rest van Japan kun je ook in Hakone een aantal prachtige tempels bezoeken.

3. Bezoek het plaatsje Hakone

Ten zuidwesten van Mount Fuji ligt Hakone. Dit plaatsje staat bekend als kuuroord vanwege de vele hot springs en het mooie uitzicht op Mount Fuji. Maar het is ook een fantastische plek voor culturele activiteiten. Stap in het klassieke treintje van de Hakone Tozan lijn en bezoek het Hakone Open-Air Museum en het Hakone Art Museum. Of pak de Hakone Ropeway en ga richting Lake Ashi voor mooi uitzicht op Mount Fuji. Tijdens deze kabelbaan kom je nog langs de geothermische vallei met de hot springs. Kijk voor meer informatie op de website van Japan Guide (Engels).

Hakone kun je als dagtrip bezoeken vanuit Tokio. Maar mocht je besluiten in dit mooie plaatsje te overnachten, kijk dan hier voor accommodatie in en rondom Hakone.

De Chureito pagode nabij Mount Fuji in Japan
Het mooie uitzicht op Mount Fuji

4. Ga naar de 5 meren en geniet van het uitzicht op Mount Fuji

Rondom de berg Fuji zijn er vele mooie plekken waar je kunt genieten van het prachtige uitzicht op Mount Fuji. Misschien herken je de voorkant van de Lonely Planet van een aantal jaar terug nog wel? Deze foto is gemaakt bij de Chureito pagode en de Arakura Sengen Shrine bij de 5 meren. Voordat je van het uitzicht kunt genieten hoef je alleen maar 400 traptreden te beklimmen. Maar dat uitzicht…

Meer weten over de Chureito Pagode, de Arakura Sengen Shrine en het uitzicht? Lees dan het artikel Arakura Sengen Shrine & Chureito pagode | Het uitzicht op Mount Fuji

5. Ontdek het Aokigaharabos, oftewel het zelfmoordbos

Ten noordwesten van Mount Fuji bevindt zich wel een heel merkwaardig bos. Het heet Aokigahara, maar staat beter bekend als het zelfmoordbos. Vooral na de publicatie van het boek Kuroi Kaiju (Black sea of trees) van Seicho Matsumoto in 1960 ging het hard. In dat boek pleegden twee geliefden zelfmoord in het bos. In het jaar 2002 werden zelfs 78 lichamen gevonden en misschien dat je bij een bezoek ook wel ‘iemand’ tegen komt. Het bos hangt vol met borden waarmee geprobeerd wordt suïcidale mensen op andere gedachten te brengen.

Ook bij de Kegon Waterval in Nikko National Park pleegden vele mensen zelfmoord. Waarom ze dat deden lees je in het artikel Kegon Waterval | Waarom 200 mensen zelfmoord pleegden in Nikko

Mount Fuji in Japan
Gelukkig is het altijd mogelijk om met een prachtige blauwe lucht op de foto te kunnen

Accommodatie – Waar te verblijven rondom Mount Fuji?


Ben je van plan te overnachten in de omgeving van Mount Fuji, omdat je dolgraag de regio wilt verkennen? Dan zijn er een aantal opties. Zelf verbleef ik twee nachten bij Nasubi Mount Fuji Backpackers in de plaats Fuji, ten zuiden van de vulkaan. Een prima hostel met een waanzinnig leuke eigenaar. Tevens is er een gezellige ruimte om medereizigers te ontmoeten. Maar een verblijf in dit hostel is wel afhankelijk van wat je in de omgeving van Mount Fuji wilt doen. Voor een beklimming van de vulkaan zit je hier prima. Maar voor de regio van de 5 meren niet…

Zo maakte ik een dagtrip om de vulkaan heen en bezocht het meer Kawaguchiko. Het nadeel was het openbaar vervoer, wat mij heen 2 uur kostte en terug ook, totaal moest ik 3 keer overstappen. Tevens was de JR-pas was niet overal geldig. Maar ben je echt op zoek naar ontspanning, dan is een overnachting bij Kawaguchi-ko, Sai-ko, Yamanaka-ko, Shoji-ko en Motosu-ko een aanrader.

Of overweeg tot slot te overnachten in het mooie plaatsje Hakone ten zuidwesten van Mount Fuji.

Op zoek naar leuke accommodatie rondom Mount Fuji? Kijk dan hier voor meer hotels en guesthouses

De Shinkansen, Japan

Vervoer – Hoe kom je in Fuji, Hakone of de 5 meren?


Fuji: De plaats Fuji ligt ten zuiden van de gelijknamige berg. De meeste Shinkansens tussen Tokyo en Kyoto stoppen bij Shin-Fuji. 2 kilometer ten noordwesten van Shin-Fuji ligt het Fuji Station voor de JR Tokaido Main Line. Vanaf Tokyo kun je de Shinkansen nemen naar Mishima en daar overstappen op de Tokaido Line.

Hakone: Voor Hakone pak je de Shinkansen naar Odawara Station. Vanaf hier ga je met de Hakone Tozan lijn naar het centrum van het plaatsje toe.

5 Meren: de 5 meren ligt ten noorden van Mount Fuji. Voor de 5 meren kun je het beste vanaf Shinjuku Station in Tokyo de JR Chuo Line naar Otsuki Station te nemen. Daar stap je over op de Fujikyo Railway Line naar Kawaguchiko Station.

Voor meer informatie over jouw reisroute kun je een kijkje nemen op Hyperdia. Daar staat precies beschreven welke route jij het het beste kan nemen naar jouw volgende bestemming.

Volgende bestemming in Japan?

Vervolg je reis door Japan naar het westen voor Tokio of Nikko National Park. Of ga naar het noorden voor de Japanse alpen en ontdek Nagano of Matsumoto. Tot slot ga je naar het westen voor de Kiso Vallei, NagoyaKioto en Osaka.

Heb jij nog meer tips, opmerkingen of ideeën over Mount Fuji en de 5 meren? Laat gerust hieronder een bericht achter!

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1