Home » Azië » Japan » Nagano

Nagano Reisgids | Ontdek de Olympische Stad van Japan

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:

In 1998 was de stad Nagano ( 長野市) het decor voor de achttiende Olympische Winterspelen. Het zette de stad en de regio meteen op de kaart en iedereen kon zien hoe prachtig de Japanse Alpen eruit zagen. Maar toch zijn er niet veel toeristen die deze omgeving bezoeken en dat is jammer. Want naast de mooie natuur heeft Nagano de toerist veel te bieden: cultuur, ontspanning in de Onsen en interessante historische bezienswaardigheden. Oké, het strand ontbreekt, maar daarvoor kun je altijd nog richting het noorden. Wil je deze stad ook graag beter leren kennen? Lees dan verder en ontdek wat je allemaal kunt doen in Nagano en de Japanse Alpen…

Deze reisgids over Nagano bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt. Daar zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden!

Een beeld in Nagano, Japan
Welkom in Nagano

Geschiedenis – 5 historische feitjes – Wist je dat…?


  • Nagano in de 7de eeuw is ontstaan met een tempel en dat daarna pas begonnen werd met de bouw van huizen. Dit heiligdom is trouwens de Zenkoji Tempel, de belangrijkste tempel van de stad. 
  • in 1561 de omgeving van Nagano het decor was van een ware veldslag tussen twee rivaliserende families. Takeda Shingen en Uesugi Kenshin vochten op de vlakte van Kawanakajima diverse oorlogen met elkaar uit waarbij ze zware verliezen leden. Uiteindelijk won de familie Shinge. 
  • In 1847 vond een grote aardbeving plaats waarbij meer dan 10.000 mensen het leven lieten.
  • Nagano in 1889 is ontstaan als stad door de samenvoeging van een aantal klein dorpjes?
  • In 1998 vond een grote gebeurtenis plaats: de Olympische Winterspelen. Ook de Paralympische Winterspelen werden hier gehouden.
Uitzicht over de stad Nagano in Japan
Een tempel met op de achtergrond de Japanse Alpen

Bezienswaardigheden – 8 historische plekken in Nagano


Hoeveel dagen heb je nodig om de stad Nagano te verkennen? In principe heb je aan één dag genoeg, tenzij je de omgeving gaat verkennen. Nagano is uitermate geschikt als uitvalsbasis voor het maken van prachtige wandelingen in de Japanse Alpen. Maar ben je juist op zoek naar cultuur en historie? Lees dan verder, want hieronder geef ik je 8 leuke mogelijkheden om jouw kennis over kunst & cultuur in deze regio verder bij te spijkeren.

De Zenkoji Tempel in Nagano

1. Zenkoji Tempel: Ga op zoek naar de sleutel van het paradijs


De Zenkoji Tempel is de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad. In deze tempel vind je het oudste Boeddhabeeld dat ooit naar Japan gebracht is. Oké, je zult deze persoonlijk niet mogen zien, maar daarnaast is dit heiligdom historisch gezien belangrijk voor de stad Nagano. Zo is deze stad namelijk ontstaan nadat de Zenkoji Tempel was opgericht. Wat ook bijzonder is is dat deze tempel een gelijke behandeling van mannen een vrouwen nastreeft. Daarom komen jaarlijks meer dan 8 miljoen mensen op dit heiligdom af. En tot slot kun je hier op zoek gaan naar de sleutel tot het paradijs. Klinkt dat niet als muziek in de oren?

Hoe dat precies zit? Lees er meer over in het artikel Zenkoji Tempel, Nagano | Zoek de sleutel tot het paradijs!

De Togakushi Jinja Shrine in Japan
By 663highland, CC BY 2.5, Link

2. Maak een wandeling naar de Togakushi-Jinja Shrine


Op 30 kilometer ten noordwesten van Nagano bevinden de Togakushi-Jinja Shrine. Dit zijn drie heiligdommen in de prachtige bergen en is ideaal als je een mooie wandeling wilt maken. Het verhaal achter deze tempels is dat de Godin van de Zon in een grot in Takachico zich in een grot verschool nadat haar broer zich misdragen uit. Hierdoor was de wereld in duisternis gehuld. Verschillende andere goden probeerden haar uit die grot te lukken door o.a. het houden van spannende dansvoorstellingen. Toen de godin stiekem de deur opende om een kijkje te nemen pakte een andere god de stenen deur en smeet deze weg… naar Togakushi. Vandaar de betekenis ‘schuilende deur.’ Er zijn drie schrijnen te bezoeken die je per bus of met een wandeling kunt bezoeken.

Jigokudani Snow Monkey Park in Japan
Japanse Makaken in Jigokudani Snow Monkey Park

3. Ontmoet de Japanse Makaken in het Jigokudani Snow Monkey Park


Je hebt vast wel eens één van die foto’s van badderende apen gezien met op de achtergrond een pak sneeuw? Deze foto’s zijn gemaakt in het Jigokudani Snow Monkey Park in de buurt van Yudanaka. Het park ligt op 45 minuten met de trein vanaf Nagano en is een leuk bestemming om die gekke apen eens van dichtbij te bekijken. Jigokudani Snow Monkey Park ontstond nadat een man genaamd Sogo Hara tijdens een wandeling onder de indruk raakte van de apen en zag dat hun leefgebied bedreigd werd door houtkap, ontbossing en de daarbij horende bouw van ski-resorts. Sinds 1964 heet dit park zo en is het zelfs in de zomer leuk voor een bezoekje.

Lees het artikel Jigokudani Snow Monkey Park | Ontmoet Japanse Makaken in de Helvallei voor meer informatie en historische achtergronden van de Japanse Makaken.

De Olympische Winterspelen van 1998 in Nagano

4. De Olympische gedachte


In 1998 kreeg de stad Nagano pas echt wereldwijd aandacht toen het gaststad was van de Olympische Winterspelen. Verwijzingen naar deze gebeurtenis zal je regelmatig in de stad tegenkomen. In het M-Wave Olympic Museum, wat nog steeds gebruikt wordt als schaatsbaan kun je meer over de Olympische Spelen in Nagano te weten komen. Het museum ligt ten oosten van het centrum van de stad en is dagelijks geopend van 10 tot 17 uur. De toegang is gratis. Voor meer informatie van het M-Wave Olympic Museum.

Het kasteel van Matsumoto

5. Het Kasteel van Matsumoto


Matsumoto (松本) is ongeveer een uur met de trein vanaf Nagano Station. De Limited Express Shinano trein rijdt tussen Nagano en Nagoya en kent een aantal interessante plekken. Matsumoto is er één van. De belangrijkste bezienswaardigheid is het Matsumoto Kasteel. Het staat samen met twee andere kastelen in Japan op de Unesco Werelderfgoedlijst. Wist je dat de lokale bevolking in de 19de eeuw ervoor gezorgd heeft dat dit mooie kasteel niet gesloopt zou worden? Meer weten? Lees dan het artikel Het Kasteel van Matsumoto | Het originele zwarte kasteel van Japan

De Nakasendo Trail in Japan

6. Nakasendo Trail: Wandel de route van de Samoerai


Ben je op zoek naar een leuke wandeling met een grote historische betekenis? Wandel dan de oude weg die vele samoerai liepen als ze van Tokio naar Kioto gingen of andersom. Deze weg, genaamd de Nakasendo Trail was meer dan 500 kilometer lang, maar jij kunt een klein impressie krijgen door de verkorte versie van 8 kilometer te lopen. De dorpjes Magome en Tsumago zijn zo ’traditioneel’ gebleven dat je het gevoel hebt 200 jaar terug in de tijd te zijn. Oké, de wandeling is populair onder toeristen, maar ook wel erg mooi.

Vanuit Nagano is deze wandeling niet geschikt als dagtrip. Met de trein kost het 2.5 uur heen om er te komen, maar misschien is het wel een mooie volgende bestemming voor je richting Nagoya en Kioto.

Lees meer over de Nakasendo Trail in het artikel Nakasendo Trail, Kiso Vallei | De historische weg van de Samoerai

7. Bezoek het oude slagveld van Kawanakajima


Ben je een groot fan van films over de Samoerai? Ga dan naar het oude slagveld van Kawanakajima. Hier vonden in de zestiende eeuw een aantal veldslagen plaats tussen rivaliserende families. Tegenwoordig is dit een relaxed park met beelden en kun je een historische wandeling maken die je meer vertellen over deze veldslagen. Naast het park (Hachimanpara) kun je ook een bezoek brengen aan het Nagano City Museum voor meer informatie over de veldslag. Kijk voor meer informatie op de website van Kawanakajima Kosenjo.

Een houtsnede van Hokusai, Japan

8. Ga naar het plaatsje Obuse voor houtsneden van Hokusai


Het plaatsje Obuse ligt ten noordoosten van Nagano en is de plek voor een aantal musea over de kunstenaar Katsushika Hokusai (1760-1849). Hij verbleef een aantal jaren in Obuse en maakte hier een aantal houtsnedeprenten die we kennen onder de naam ukiyo-e. Zijn bekendste werk is De grote golf van Kanagawa, waarvan in 2019 nog een originele druk verkocht werd voor 130.000 euro op de veiling van Amsterdam. Als je goed kijkt zie je op de achtergrond een afbeelding van de heilige Mount Fuji. Ga voor een bezoek aan Obuse zeker naar het Hokusai Museum of naar de boeddhistische tempel Gansho-In, waar het plafond geschilderd is door Hokusai.

Accommodatie – Waar te verblijven in Nagano?


Ben je van plan alleen Nagano te bezoeken? Boek dan een hotel in het centrum van de stad. Zelf verbleef ik twee nachten bij Guesthouse Aun. Een voordeel van dit guesthouse is dat het op loopafstand van JR Nagano Station ligt. De eigenaar is aardig, de bedden zijn goed, alleen de kamers zijn redelijk klein. Maar dat maakt het aan de andere kant ook weer knus. Maar een belangrijke toevoeging is dat het een kleine keuken heeft en om de hoek bevindt zich een supermarkt. En tot slot ligt het op loopafstand van de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad, de Zenkoji Tempel.

Op zoek naar accommodatie in Nagano? Kijk hier voor de mogelijkheden

Mocht je nou naar Jigokudani Snow Monkey Park willen kun je ook een accommodatie in de regio Yamanouchi (Yudanaka of Shibu Onsen) boeken. Deze regio staat bekend om de vele onsen, de warmwaterbronnen. Een plek om even goed te relaxen.

Een straat in Nagano

Vervoer – Hoe kom je er?


Vanaf Tokio is het ongeveer 2 uurtje met de kogeltrein, de Shinkansen naar Nagano. Je vertrekt dan vanuit Ueno Station of Tokyo Station. Eenmaal aangekomen op JR Nagano Station is het ongeveer 25 minuten lopen naar de Zenkoji Tempel. Met de auto van Tokio naar Nagano doe je er ongeveer 3 uur over.

Volgende bestemming in Japan?


Op zoek naar een volgende bestemming in Japan? Vervolg je reis naar het oosten voor Nikko National Park of Tokio. Of ga richting het zuiden richting Matsumoto, de Kiso Vallei of Mount Fuji. Of ga richting het westen voor Nagoya, Kioto, Osaka en Nara.

Heb jij nog tips, opmerkingen of ideeën over Nagano? Laat dan gerust hieronder een bericht achter!

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1