Home » Azië » Japan » Nagasaki » Atoombom Route - 7 bijzondere verhalen

De atoombom route, Nagasaki | 7 plekken die het verhaal vertellen

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:

Hij was een held! Dagen na de destructieve atoombom op Nagasaki ging Dr. Nagai op zoek naar zijn vermiste vrouw. Hij vond haar, dood. Daarna ging hij op zoek naar andere slachtoffers en probeerde ze te helpen. Zelf kreeg hij leukemie en overleed in 1951…

Nagasaki is tegenwoordig een bruisende havenstad in het uiterste westen van het eiland Kyushu in Japan. Het heeft ongeveer 500.000 inwoners en heeft voor toeristen veel te bieden. Het is alleen jammer dat veel reizigers Nagasaki overslaan en juist Hiroshima bezoeken om alles over het verhaal van de atoombommen te weten te komen. Maar Nagasaki is indrukwekkender en heeft een aantal bijzondere verhalen te vertellen.

Want wat is het verhaal van de held van deze inleiding? Was het überhaupt wel nodig om twee atoombommen op Japan te gooien? Lees hier alles over een aantal bijzondere plekken met een indrukwekkend verhaal in Nagasaki…

Mijn website maakt gebruikt van affiliate links. Dat betekent dat als je een boeking maakt via één van mijn links dat ik daar een kleine vergoeding voor krijg.

Nagasaki en de atoombom route

Het verhaal van de atoombom op Nagasaki – Een korte geschiedenis

Op 9 augustus 1945 vliegt een Amerikaanse B-29 bommenwerper, genaamd Bockscar naar de stad Kokura om een tweede atoombom op Japan te gooien. Het is 3 dagen nadat de eerste plutoniumbom Hiroshima raakte en nog steeds had de regering van het land zich nog niet overgegeven. Maar het is bewolkt en de orders zijn duidelijk; alleen laten vallen bij helder zicht.

De bemanning onder leiding van Charles Sweeney besluit door te vliegen naar het alternatieve doel: Nagasaki. Aan boord bevindt zich naast de bemanning de plutoniumbom Fat Man. Groter, krachtiger en destructiever dan Little Boy op Hiroshima. Maar ook boven Nagasaki is het bewolkt en het zicht is troebel. En toch laat de bemanning even na 11 uur in de ochtend de bom los.

Om 11.02 uur ontploft Fat Man boven een dunbevolkte voorstad van Nagasaki. Ongeveer 40.000 inwoners komen direct om, dit zou later oplopen tot meer dan 70.000 mensen. Aanzienlijk minder dan in Hiroshima (directe doden 140.000), maar het leed is duidelijk. Gebouwen zijn vernietigd tot puin en mensen vergruisd tot as. Op 14 augustus 1945 besluit keizer Hirohito over te gaan tot capitulatie. De oorlog in Azië is voorbij.

Was het nou echt nodig, die atoombommen op Hiroshima en Nagasaki?

Historici hebben lange tijd gedacht dat de atoombom vooral is gebruikt om een definitieve overgave van de Japanners af te dwingen. Uiteindelijk is dat ook zo gebleken. De toenmalig president van de Verenigde Staten Truman (1884-1972) wilde de oorlog zo snel mogelijk beëindigen. En daarbij zat de Slag bij Okinawa nog vers in het geheugen van de Amerikanen. De Japanners groeven zich op dit Japanse eiland in, waardoor het veel Amerikaanse levens kostten. En dat was precies wat Truman wilde voorkomen. Maar misschien was het ook een belangrijk middel om indruk te maken op de Russen van de kracht van Amerika. En inderdaad, Stalin was onder de indruk van de atoombom. Uiteindelijk lukte het Rusland met behulp van spionage en wetenschappers om in 1949 een allesvernietigende bom te produceren….

Maar dat de meningen verschillen of de bom wel of niet gebruikt moest worden bewijst de latere president van de Verenigde Staten, Dwight D. Eisenhower. Zijn mening was dat Japan toch al aan het verliezen was en het een kwestie van tijd zou zijn geweest, voordat ze het bijltje erbij neer hadden gegooid.

“Japan was al verslagen en het laten vallen van de bom was compleet onnodig.”

DWIGHT EISENHOWER (1890-1969), AMERIKAANSE PRESIDENT VAN 1953 TOT 1961 EN OPPERBEVELHEBBER VAN DE GEALLIEERDE STRIJDKRACHTEN IN EUROPA TIJDENS DE TWEEDE WERELDOORLOG

Bezienswaardigheden – 7 historische plekken die het verhaal vertellen

Nu je op de hoogte bent van het verhaal van de atoombom op Nagasaki wordt het tijd om een bezoek te brengen aan deze rampplek. Hoewel, van een rampplek is absoluut geen sprake meer, want binnen 10 jaar was Nagasaki weer opgebouwd. En wat rest zijn een aantal historische plekken…

De atoombom route, Nagasaki
De bezienswaardigheden omtrent de geschiedenis van de atoombom liggen op loopafstand van elkaar

1. Nagasaki Atomic Bomb Museum en National Peace Memorial Hall

Het Nagasaki Atomic Bomb Museum is indrukwekkend. Hier vind je veel foto’s en voorwerpen die na de ontploffing van de bom gemaakt en gevonden zijn. Daarnaast vertelt het ook het hele verhaal van de oorsprong tot aan de val van de bom en wat er in de jaren erna gebeurde. Het is te vergelijken met het museum in Hiroshima, alleen minder druk. Hoewel, op het moment dat ik er was kwamen er net grote groepen schoolkinderen binnen. En dan komt de vriendelijke Japanse gastvrijheid naar boven: “Excuses voor het ongemak, vind u het erg?” Lekker laten gaan, toch?

Verder is er in het museum ook een National Peace Memorial Hall ter nagedachtenis. En daar zie ik de kinderen op een indrukwekkende manier een ode brengen aan de slachtoffers van deze ramp: door middel van zang en een diepe buiging.

2. Hypocentrum Nagasaki: de plek waar de atoombom ontplofte…

Hypocentrum van de atoombom
Het hypocentrum, de plek waar de atoombom ontplofte

Om 11.02 uur op 9 augustus 1945 ontplofte 500 meter boven deze plek Fat Man. In een straal tot 4 kilometer werd bijna alles vernietigd en kwamen tienduizenden mensen direct om het leven. Na het Nagasaki Atomic Bomb Museum en de National Peace Memorial Hall is dit de volgende plek om een bezoek aan te brengen. Tegenwoordig staat er een zwarte monoliet die aan de inslag herinnert. Het hypocentrum is een onderdeel van het vredespark.

3. Het Vredespark van Nagasaki

Het vredespark in Nagasaki
Een eerbetoon van schoolkinderen aan de slachtoffers van de atoombom op Nagasaki

Een aantal jaar na de verschrikkelijke gebeurtenis met de atoombom besloot het stadsbestuur een park te bouwen om de slachtoffers te herdenken. Dit staat nu bekend als het Peace Park. Hier tref je een heleboel beelden aan die verschillende landen over de hele wereld, waaronder Nederland aan de stad hebben geschonken. Het zijn voornamelijk monumenten die gezien kunnen worden als vredessymbool. Daarnaast kom je buiten de schoolvakantie om ook groepen kinderen tegen die op indrukwekkende wijze de slachtoffers van de atoombom gedenken.

4. Takashi Nagai Memorial Museum – Museum van een lokale held

Na de atoombom: Professor Nagai Takashi Memorial Museum
Op zoek naar overlevenden: Dr. Nagai Takashi

Dr. Nagai Takashi (1908-1951) was een arts gespecialiseerd in radiologie. In juni 1945 kreeg hij te horen dat hij leukemie had en nog maar 3 jaar zou leven. Zijn ziekte is niet ontstaan door de atoombom, maar door de slechte omstandigheden en blootstelling aan radioactieve straling in het ziekenhuis. Op 11 augustus ontdekte hij dat zijn huis volledig verwoest was en zijn vrouw de aanslag niet had overleefd. De rest van zijn leven wijdde hij aan het helpen van slachtoffers en het schrijven van boeken. Het museum is redelijk klein, maar locals vinden het leuk als je er een kijkje komt nemen. In de bibliotheek boven is het mogelijk een video te bekijken (Engels).

5. Urakami kathedraal – Ooit de grootste kerk van Azië

In 1895 werd de Urakami kathedraal gebouwd. Inmiddels was het christelijke geloof niet meer verboden onder de nieuwe keizer Meiji. Vooral aan het begin van de 20e eeuw brachten steeds meer mensen een bezoek aan de kathedraal en behoorde het tot de grootste van Azië. Het lag 500 meter van het hypocentrum verwijderd en na de ontploffing was de kerk met de grond gelijk gemaakt. Slechts een aantal beelden die buiten staan zijn in goede staat achter gebleven. In 1958 werd de Urakami kathedraal opnieuw gebouwd, groter dan het eerst was.

6. Shiroyama Elementary School – 1.400 slachtoffers…

Het bijzondere van de Shiroyama Elementary School is dat een klein deel van het oorspronkelijk gebouw de ontploffing heeft overleefd. Daar kun je een bezoek brengen aan een klein museum met meer informatie over deze indrukwekkende plek. In totaal kwamen 1.400 van de 1.550 leerlingen om het leven.

Tegenwoordig staat hier een nieuw schoolgebouw en bij de ingang staat een beeldje waar elk kind bij aankomst een buiging maakt. Het is misschien raar, maar rondom het schoolplein vind je nog meer beelden ter herinnering aan de 1400 slachtoffers. Het is dus toegestaan dat je hier een kijkje komt nemen. Dat geldt ook voor de laatste bezienswaardigheid.

7. Yamazato Primary School – De bunker waar je het overleefde

Yamazato Primay School en de bunkers
Drie bunkers om te schuilen tegen eventuele luchtaanvallen

Breng tot slot een bezoek aan de Yamazato Primary School. Ook hier vind je een klein museum met informatie over het verleden van de school, maar ook een paar historische bunkers. Het bijzondere bij deze bunkers is dat 3 leraren de atoombom hebben overleefd, omdat ze ten tijde van de ontploffing daar konden schuilen. En dat terwijl ze juist bezig waren met het bouwen van de bunkers. bunker zaten. Het hypocentrum is maar 700 meter verwijderd van deze school.

Praktische informatie over jouw bezoek

Mocht je graag een bezoek brengen aan Nagasaki, sla de hierboven genoemde bezienswaardigheden zeker niet over. Het epicentrum waar de atoombom viel bevindt zich ongeveer 2 kilometer ten noorden van het belangrijkste treinstation van de stad, JR Nagasaki Station. Binnen een half uurtje loop je richting het noorden (kompas mee!) waar je deze historische plekken kunt vinden. Het is ook mogelijk tram 1 & 3 te pakken en uit te stappen bij het Atomic Bomb Museum.

Op zoek naar accommodatie in Nagasaki? Kijk dan hier voor meer mogelijkheden

Heb je nog meer tips, opmerkingen of ideeën over de Atoombom Route? Laat dan gerust hieronder een bericht achter!

Misschien ook interessant?

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
267113916