Home » Azië » Japan » Nagasaki » Atoombom Route - 7 bijzondere verhalen

Atoombom Route Nagasaki | 7 plekken die het verhaal vertellen

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update: Leestijd: 7 minuten

Hij was een held! Dagen na de ontploffing van de atoombom boven Nagasaki ging Dr. Nagai op zoek naar zijn vermiste vrouw. Hij vond haar, dood. Daarna ging hij op zoek naar andere slachtoffers en probeerde ze te helpen. Zelf kreeg hij leukemie en overleed in 1951…

Nagasaki zal altijd verbonden blijven met de trieste geschiedenis van de atoombom op 9 augustus 1945. Wie een bezoek brengt aan deze stad wil uiteraard meer te weten komen over deze gebeurtenis. Waarom? Was het nou echt nodig die atoombom? En was is het verhaal van de held van deze inleiding? In dit artikel krijg je antwoord op die vragen en ontdek je 7 historische plekken van de atoombom route met allen een bijzonder verhaal. En uiteraard dient dit artikel nu vooral ter inspiratie voor toekomstige reizen door het prachtige Japan.

In dit artikel over de atoombom route


Standbeeld van moeder met kind in het Peace Park
Een standbeeld van moeder met kind in het Peace Memorial Park

Handige websites Nagasaki & Japan


Dit artikel over de atoombom route in Nagasaki maakt gebruik van affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt. Daar zitten geen extra kosten aan verbonden!

Het verhaal van de atoombom op Nagasaki – Een korte geschiedenis


Op 9 augustus 1945 vliegt een Amerikaanse B-29 bommenwerper, genaamd Bockscar naar de stad Kokura om een tweede atoombom op Japan te gooien. Het is 3 dagen nadat de eerste plutoniumbom Hiroshima raakte en nog steeds had de regering van het land zich nog niet overgegeven. Maar het is bewolkt en de orders zijn duidelijk; alleen laten vallen bij helder zicht.

De bemanning onder leiding van Charles Sweeney besluit door te vliegen naar het alternatieve doel: Nagasaki. Aan boord bevindt zich naast de bemanning de plutoniumbom Fat Man. Groter, krachtiger en destructiever dan Little Boy op Hiroshima. Maar ook boven Nagasaki is het bewolkt en het zicht is troebel. Maar toch laat de bemanning even na 11 uur in de ochtend de bom vallen.

Om 11.02 uur ontploft Fat Man boven een dunbevolkte voorstad van Nagasaki. Ongeveer 40.000 inwoners komen direct om, dit zou later oplopen tot meer dan 70.000 mensen. Minder dan in Hiroshima (directe doden 80.000), maar het leed is duidelijk. Gebouwen zijn vernietigd tot puin en mensen vergruisd tot as. Op 14 augustus 1945 besluit keizer Hirohito over te gaan tot capitulatie. De oorlog in Azië is voorbij.

Standbeeld moeder met kind in Nagasaki

Was het nou echt nodig, die atoombommen op Hiroshima en Nagasaki?


Historici hebben lange tijd gedacht dat de atoombom vooral is gebruikt om een definitieve overgave van de Japanners af te dwingen. Uiteindelijk is dat ook zo gebleken. De toenmalig president van de Verenigde Staten Truman (1884-1972) wilde de oorlog zo snel mogelijk beëindigen. En daarbij zat de Slag bij Okinawa nog vers in het geheugen van de Amerikanen. De Japanners groeven zich op dit Japanse eiland in, waardoor het veel Amerikaanse levens kostten. En dat was precies wat Truman wilde voorkomen. Ook gaan er verhalen rond dat Truman indruk wilde maken op Stalin en de kracht van Amerika wilde laten zien. En inderdaad, Stalin was onder de indruk van de atoombom. Uiteindelijk lukte het Rusland in 1949 met behulp van spionage en wetenschappers een allesvernietigende bom te produceren….

Maar dat de meningen verschillen of de bom wel of niet gebruikt had moeten worden bewijst de latere president van de Verenigde Staten, Dwight D. Eisenhower. Zijn mening was dat Japan toch al aan het verliezen was en het een kwestie van tijd was, voordat het land zich over zou geven.

“Japan was al verslagen en het laten vallen van de bom was compleet onnodig.”

DWIGHT EISENHOWER (1890-1969), AMERIKAANSE PRESIDENT VAN 1953 TOT 1961 EN OPPERBEVELHEBBER VAN DE GEALLIEERDE STRIJDKRACHTEN IN EUROPA TIJDENS DE TWEEDE WERELDOORLOG

Bezienswaardigheden – 7 historische plekken die het verhaal vertellen


Nu je op de hoogte bent van het verhaal van de atoombom op Nagasaki wordt het tijd om een bezoek te brengen aan deze rampplek. Hoewel, van een rampplek is absoluut geen sprake meer, want binnen 10 jaar na de ontploffing was Nagasaki weer grotendeels herbouwd. En wat rest zijn een aantal historische plekken die de moeite waard zijn. Er zijn overigens meer bezienswaardigheden, zoals je hieronder op het kaartje kunt zien. Maar sla deze 7 zeker niet over…

Een kaartje van de atoombom route
De bezienswaardigheden omtrent de geschiedenis van de atoombom liggen op loopafstand van elkaar

1. Nagasaki Atomic Bomb Museum en National Peace Memorial Hall


Het Nagasaki Atomic Bomb Museum is indrukwekkend. Hier vind je veel foto’s en voorwerpen die na de ontploffing van de bom gemaakt en gevonden zijn. Daarnaast vertelt het ook het hele verhaal van de oorsprong tot aan de val van de bom en wat er in de jaren erna gebeurde. Het is te vergelijken met het museum in Hiroshima, alleen minder toeristen. Hoewel, op het moment dat ik er was kwamen er net grote groepen schoolkinderen binnen. En dan komt de vriendelijke Japanse gastvrijheid naar boven: “Excuses voor het ongemak, vind u het erg?” Welnee, geen enkel probleem…

Verder is er in het museum ook een National Peace Memorial Hall ter nagedachtenis aan de slachtoffers. En daar zie ik kinderen op een indrukwekkende manier een ode brengen aan de slachtoffers van deze ramp: door middel van zang en een diepe buiging. Bijzonder!

Het Nagasaki Atomic Bomb Museum in Japan
Nagasaki Atomic Bomb Museum en de National Peace Memorial Hall

2. Hypocentrum Nagasaki: de plek waar de atoombom ontplofte…


Om 9 augustus 1945 om 11.02 uur ontplofte 500 meter boven deze plek Fat Man. In een straal tot 4 kilometer raakte gebouwen geel vernietigd of veelal beschadigd. Tienduizenden mensen kwamen direct om het leven, maar dit aantal had veel groter kunnen zijn. Vanwege de heuvels rondom dit gebied bleef de schade, in hoeverre je daar over kan spreken, enigszins beperkt. Na het Nagasaki Atomic Bomb Museum en de National Peace Memorial Hall is dit de volgende plek om zeker een bezoek aan te brengen. Tegenwoordig staat er een zwarte monoliet die aan de inslag herinnert. Het hypocentrum is een onderdeel van het vredespark.

Hypocenter, de plek waar de atoombom ontplofte
Het hypocentrum, de plek waar de atoombom ontplofte

3. Het Vredespark van Nagasaki


Een aantal jaar na de verschrikkelijke gebeurtenis met de atoombom besloot het stadsbestuur een park te bouwen om de slachtoffers te herdenken. Dit staat nu bekend als het Peace Park. Hier tref je een heleboel beelden aan die verschillende landen over de hele wereld, waaronder Nederland aan de stad hebben geschonken. Het zijn voornamelijk monumenten die gezien kunnen worden als vredessymbool. Daarnaast kom je buiten de schoolvakantie om ook groepen kinderen tegen die op indrukwekkende wijze de slachtoffers van de atoombom gedenken.

Een eerbetoon aan de slachtoffers van de atoombom in Nagasaki
Een eerbetoon van schoolkinderen aan de slachtoffers van de atoombom op Nagasaki

4. Takashi Nagai Memorial Museum – Museum van een lokale held


Dr. Nagai Takashi (1908-1951) was een arts gespecialiseerd in radiologie. In juni 1945 kreeg hij te horen dat hij leukemie had en nog maar 3 jaar zou leven. Zijn ziekte is niet ontstaan door de straling van de atoombom, maar door de slechte omstandigheden en blootstelling aan radioactieve straling in het ziekenhuis. Op 11 augustus ontdekte hij dat zijn huis volledig verwoest was en zijn vrouw de aanslag niet had overleefd. De rest van zijn leven wijdde hij aan het helpen van slachtoffers en het schrijven van boeken. Dat maakte hem immens populair. Het museum is redelijk klein, maar locals vinden het leuk als je er een kijkje komt nemen. In de bibliotheek boven is het mogelijk een video van zijn leven in het Engels te bekijken.

Nagai Takashi Memorial Museum in Nagasaki
Op zoek naar overlevenden: Dr. Nagai Takashi

5. Urakami kathedraal – Ooit de grootste kerk van Azië


In 1895 werd de Urakami kathedraal gebouwd. Tijdens de Edo-periode (1603-1868) was het lang verboden het christelijke geloof aan te hangen, maar dit veranderde met de komst van keizer Meiji. Vooral aan het begin van de 20e eeuw brachten steeds meer mensen een bezoek aan de kathedraal en behoorde het tot de grootste van Azië. Het lag 500 meter van het hypocentrum verwijderd en na de ontploffing was er niet veel meer van de kerk over. Slechts een aantal beelden die nu buiten staan zijn bleken in goede staat gebleven te zijn. In 1958 werd de Urakami kathedraal opnieuw gebouwd, groter dan het eerst was.

Urakami Kathedraal, ooit de grootste van Azië
Ooit de grootste kathedraal van Azië
Religieuze beelden in Nagasaki, Japan
Beelden die de atoombom hebben overleefd

6. Shiroyama Elementary School – 1.400 slachtoffers…


Het bijzondere van de Shiroyama Elementary School is dat een klein deel van het oorspronkelijk gebouw de ontploffing heeft overleefd. Het trieste nieuws is dat 1.400 van de 1.550 leerlingen om het leven kwamen. Nu kun je een bezoek brengen aan dit kleine museum dat gevestigd is in het schoolgebouw dat de ontploffing heeft overleefd.

Tegenwoordig staat hier een nieuw schoolgebouw en bij de ingang staat een herdenkingsplek waar elk kind bij aankomst een diepe buiging maakt. Het is misschien raar, maar rondom het schoolplein vind je nog meer beelden ter herinnering aan de 1.400 slachtoffers. Het is dus toegestaan dat je hier een kijkje komt nemen. Dat geldt ook voor de laatste bezienswaardigheid.

Shiroyama Elementary School Museum in Nagasaki, Japan
Herdenkingsplek ter ere van de slachtoffers

7. Yamazato Primary School – De bunker waar je het overleefde


Breng tot slot een bezoek aan de Yamazato Primary School. Ook hier vind je een klein museum met informatie over het verleden van de school, maar ook een paar historische bunkers. Het bijzondere bij deze bunkers is dat 3 leraren de atoombom hebben overleefd, omdat ze vlak voor de ontploffing daar konden schuilen. Op dat moment waren ze namelijk druk bezig de bunkers te bouwen. Het hypocentrum is ongeveer 700 meter verwijderd van deze school.

Atoombom Route: Yamazato Primary School Museum,
Drie bunkers om te schuilen tegen eventuele luchtaanvallen

Praktische informatie over jouw bezoek


Mocht je graag een bezoek brengen aan Nagasaki, sla de hierboven genoemde bezienswaardigheden zeker niet over. Het epicentrum waar de atoombom viel bevindt zich ongeveer 2 kilometer ten noorden van het belangrijkste treinstation van de stad, JR Nagasaki Station. Binnen een half uurtje loop je richting het noorden (kompas mee!) waar je deze historische plekken kunt vinden. Het is ook mogelijk tram 1 & 3 te pakken en uit te stappen bij het Atomic Bomb Museum. Op zoek naar accommodatie in Nagasaki? Kijk dan hier voor meer mogelijkheden.

Nagasaki is een leuke plek om minstens 2 volle dagen te verblijven. Wil je meer inspiratie en ideeën opdoen voor bezienswaardigheden in deze bijzondere havenstad in West-Japan? Ga naar het kleine oude Nederlandse eiland Dejima of neem een kijkje bij een prachtig landgoed genaamd Glover Garden voor een prachtig uitzicht over de baai van Nagasaki. Als u tijd hebt om een themapark te bezoeken, ga dan naar Huis ten Bosch om dit geweldige park in de buurt van Sasebo te verkennen.

Heb je nog meer tips, opmerkingen of ideeën over de Atoombom Route? Laat dan gerust hieronder een bericht achter!

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1