Home » Azië » Japan » Nara - Historische Reisgids

Nara Reisgids | 10 x doen in de Oude Hoofdstad van Japan

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update: Leestijd: 6 minuten

Nara behoort historisch gezien tot één van de belangrijkste steden van Japan. Het was de eerste permanente hoofdstad van het land en is bezaaid met een ongelofelijk aantal historische schatten, waaronder enkele van de grootste en oudste tempels van Japan. Samen met Osaka en Kioto behoort het tot de stedendriehoek van de Kansai regio, maar is het verschil dat Nara een rustigere en minder drukke stad is dan de overige twee. Samen met Kioto heeft het een traditionele en historische uitstraling en mag het absoluut niet ontbreken tijdens een reis door Japan. In deze reisgids kom je meer te weten over de geschiedenis en de historische plekken van de bijzondere stad Nara.

Deze pagina over Nara bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt. Daar zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden!

De sikaherten van Nara Park in Japan
De sikaherten lopen vrij in het park en kunnen bij het voederen soms agressief worden

Geschiedenis – Een korte historie van Nara


Nara was de eerste permanente hoofdstad van Japan. Keizerin Genmei stichtte in 710 deze stad toen het nog Heijo werd genoemd. Daarvoor werd de hoofdstad steeds verplaatst naar een andere plek wanneer een nieuwe keizer de troon besteeg.

Het ontwerp van de stad is gebaseerd op de oude Chinese hoofdstad Chang’an. Samen met Istanboel en Bagdad behoorde Chang’an tot één van de grootste steden ter wereld tussen de zesde en negende eeuw. Nara kende naar Chinees voorbeeld een rechthoekig stratenpatroon met in het noorden het keizerlijk paleis. Volgens historische bronnen zou Nara ongeveer 100.000 tot 200.000 inwoners hebben gehad.

Nara bleef echter niet al te lang de permanente hoofdstad. De boeddhistische kloosters in de stad waren zeer populair bij het volk en hun politieke ambities vormden een ernstige bedreiging voor de regering. Daarom werd de hoofdstad in 784 verplaatst naar Nagaoka en na een paar jaar naar Kyoto. Nara heeft in de eeuwen daarna nooit meer een belangrijke rol gespeeld in de Japanse geschiedenis, hoewel het nog steeds een grote historische waarde voor het land heeft.

Een pagode in Nara, Japan

Bezienswaardigheden in Nara, Japan


Ben je van plan een bezoek te brengen aan de oude hoofdstad Nara? In principe kun je in één dag al ontzettend veel mooie en historische bezienswaardigheden bekijken. Heb je de tijd? Kies dan voor 2 dagen om ook een aantal leuke musea te bezichtigen. Hieronder vind je een leuke lijst met historische attracties in Nara.

De hertjes in het park van Nara in Japan

Nara Park en de sikaherten


Dit park werd opgericht in 1880, aan de voet van de berg Wakakusa. Het is een van de oudste parken in Japan en het is beroemd vanwege de meer dan 1.200 wilde sikaherten die vrij in het park rondlopen.

Ze worden beschouwd als beschermers van de stad en worden met respect behandeld. Het is mogelijk ze te voederen met een hertencracker, die plaatselijk bekend staat als Shika Sembei. Dit is gemaakt van rijst en graan, zijn erg gewild en bij het zien van Shika Sembei stormen ze op je af. Pas dus goed op! Het voederen van de herten kan een ongelooflijke ervaring zijn en er zijn verschillende verkopers in het park waar je Shika Senbei kunt kopen.

Het park strekt zich uit over ongeveer 500 hectare land en het omvat ook het terrein van Tōdai-Ji, Kōfuku-Ji, en Kasuga Shrine. Het nationaal museum van Nara bevindt zich ook in Nara park.

De grote boeddha van de Todai-ji Tempel

De machtige zeven grote tempels van Nara:


De zeven tempels in Nara zijn gezamenlijk de belangrijkste historische plekken in de stad. Ze staan allemaal op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en behoren tot de belangrijkste “Historische Monumenten van de oude stad”. Hieronder volgt meer informatie over deze oude heiligdommen.

Tōdai-Ji (zie foto omslag)

De tempel werd oorspronkelijk gesticht in 738 na Christus en is tot op heden het grootste houten gebouw van Japan. In de Grote Boeddhazaal van de tempel staat ’s werelds grootste bronzen beeld van de Boeddha Vairocana, in het Japans Daibutsu genoemd.

Yakushi-Ji

DeYakushi-Ji tempel werd gebouwd in de 7e eeuw en is tevens het hoofdkwartier van de Hossō school boeddhisme in Japan. Hij herbergt een mooie collectie oude boeddhistische kunst waaronder een prachtig 8e-eeuws schilderij van Kichijoten (godin van de schoonheid), gemaakt op hennepdoek. De tempel is genoemd naar de gerespecteerde Yakushi Nyorai, beter bekend als de “Medicijn Boeddha”, die een van de eerste boeddhistische goden was die in 680 CE vanuit China in Japan aankwam.

De Yakushi-ji Tempel in Japan
De Yakushi-ji Tempel

Saidai-Ji

Saidai-Ji, ook bekend als de “Grote Westerse Tempel”, werd voltooid in 765. Het herbergt een belangrijk Shaka Nyorai afgodsbeeld in Seiryoji-stijl dat dateert uit 1249. Een immens beeldhouwwerk in Hasedera-stijl van Kannon Bosatsu is ook een van de hoogtepunten van de tempel.

Kofuku-Ji

Kofuku-Ji werd oorspronkelijk gebouwd door de machtige Fujiwara-clan. Het is een van de hoofdtempels van de Hosso sekte van het boeddhisme en is een belangrijke historische pleks in Nara. De tempel heeft een pagode van vijf verdiepingen, gebouwd te midden van een prachtig natuurlandschap. Bovendien kunt je hier wilde herten tegenkomen.

Horyu-Ji

Horyu-Ji is een grote oude tempel in het zuiden van Nara. Hij werd in 607 gebouwd en herbergt het oudste houten gebouw ter wereld. Deze tempel werd gesticht door prins Shotoku.

Gango-Ji

Ganga-Ji is een van de oudste tempels in Japan en werd in 718 van Asuka naar Nara verplaatst. Het is niet zo populair bij toeristen als andere tempels, maar als je de tijd hebt en van geschiedenis houdt, is dit zeker een bezoek waard.

Daian-Ji

De laatste van de zeven tempels is Daian-Ji, die in het zuiden van Nara ligt. Dit heiligdom is de laatste halte op de Yamato Jusan Butsu pelgrimstocht. Het is echter behoorlijk gerestaureerd en sommige mensen beweren dat de oorspronkelijke pracht van de tempel verloren is gegaan. Toch is het een belangrijke historische en culturele plaats in Nara.

Een Japanse tuin
Naast een heleboel tempels kun je ook genieten van een Japanse tuin in Nara

Het Heijo paleis


Het Heijo paleis is een zeer belangrijke historische plaats in Nara omdat het de keizerlijke residentie was toen Nara als hoofdstad diende. Het paleis bestond uit een Daiquiri, dat is een grote rechthoekige ommuurde ruimte. Het herbergde verschillende administratieve en ceremoniële gebouwen, waaronder de ministeries van de regering. Er was ook een apart ommuurd wooncomplex voor de keizer binnen de ommuring.

Dit paleis is een bijzondere plek om de oude architectuur van Japan te bewonderen. De toegang tot de compound is gratis. Er is een klein museum en verschillende tentoonstellingsruimtes in het paleis die de moeite waard zijn.

De Daigokudenzaal van het Heijo paleis

De berg Wakakusa


Deze 342 meter hoge heuvel, ook bekend als Mount Mikasa, ligt in Nara, ten oosten van het Nara Park. Letterlijk betekent de naam van de berg “jong gras”, en elk jaar op de vierde zaterdag van januari wordt het dode gras op de berg verbrand.

Dit jaarlijkse festival wordt Yamazaki genoemd. Volgens de geschiedenis van de regio is de traditie van het verbranden van het gras ontstaan na een grensconflict tussen twee tempels. Volgens sommige verklaringen zou de traditie ook zijn ontstaan om everzwijnen en ongedierte uit te roeien. Tegenwoordig begint het festival wanneer leden van beide tempels het vuur aansteken, dat wordt gevolgd door een vuurwerkshow.

Wakakusa Park in Nara, Japan
Vanaf de kleine berg Wakakusa heb je een mooi uitzicht over de stad en de omgeving

Accommodatie – Waar te verblijven in Nara?


Nara kun je prima als een dagtrip doen vanuit Kioto of Osaka. Maar mocht je liever overnachten in deze aangename en rustige stad dan vind je tussen het Nara JR Station en het Nara Park, ten oosten van het treinstation genoeg leuke en betaalbare accommodatie.

Het oudste hotel van de stad is Nara Hotel. Het werd opgericht in 1909 en een aantal prominente gasten heeft hier overnacht. Denk daarbij aan de wetenschapper Albert Einstein, Charlie Chaplin, oud-president van de Verenigde Staten Richard Nixon en zelfs onze toenmalige koningin Beatrix heeft in dit hotel overnacht. Het ligt aan de voet van Nara Park en het gebouw is een combinatie van klassieke Japanse architectuur met een moderne en elegante uitstraling van binnen. Wil je echt historisch overnachten, dan is dit een goede optie. Nadeel is dat er wel een aardig prijskaartje op zit. Kijk hier voor meer informatie en prijzen voor het Nara Hotel.

Op zoek naar andere accommodatie in Nara? Kijk hier voor de mogelijkheden.

Eten & Drinken: Ben je op zoek naar een typisch gerecht in oude hoofdstad van Japan? Ga dan naar Nakatanidou en probeer hun beroemde mochi. Dit is te vergelijken met een Nederlandse oliebol, maar dan van rijst. Het is zoet en ook kleverig, maar zeker een keer de moeite waard! De eigenaar van Nakatanidou, Mitsuo Nakatani, staat bekend als de snelste mochi-maker in Japan en hier kun je een kijkje nemen en hem in actie zien hoe hij de mochi voor jou bereidt.

Het treinstation van Nara, Japan
Het treinstation van Nara JR

Vervoer – Hoe kom je er?


Vanuit Kioto en Osaka is Nara makkelijk te bereiken. Vanaf Kioto kun je gratis gebruik maken van de JR lijn als je een Japan Railway pas hebt. Deze rit duurt ongeveer 50 minuten en vanaf het JR Station loop je binnen 20 minuten naar het beroemde Nara Park. Er is ook een private lijn die eindigt bij Kintetsu-Nara Station. Vanaf hier ben je binnen 10 minuten bij Nara Park.

Volgende bestemming in Japan?

Op zoek naar een volgende bestemming Japan? Vervolg dan je reis richting het noorden(oosten) voor Kioto en Nagoya en voor het westen naar Himeji en Hiroshima.

Heb jij nog meer tips, opmerkingen of ideeën over Nara in Japan? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1