Home » Azië » Japan » Nikko » Kegon Falls

Kegon Falls: Waarom 200 mensen zelfmoord pleegden in Nikko

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update: Leestijd: 5 minuten

Hij sprong van de top van de Kegon Falls 100 meter naar beneden. Uit pure wanhoop, omdat hij het leven na zijn verdriet niet meer zag zitten. Zijn zelfmoord was groot nieuws in Japan. Al gauw volgden nog eens 200 mensen met hetzelfde idee. Maar waarom toch?

De Kegon Falls behoort tot één van de mooiste watervallen van Japan. Tijdens een bezoek aan Nikko National Park mag deze zeker niet ontbreken. Het ligt prachtig gelegen en vanaf een uitzichtpunt kun je het heldere water naar beneden zien kletteren.

Maar aan het begin van de vorige eeuw was deze waterval een bekende plek om zelfmoord te plegen. Want wat is de reden dat de zestienjarige Misao Fujimura (1886-1903) op 22 mei 1903 hier van de waterval naar beneden sprong? En waarom besloten nog eens 200 mensen zijn voorbeeld te volgen? Lees hier meer over de geschiedenis van deze bijzondere waterval en waarom je, ondanks de donkere geschiedenis, toch een bezoekje zou moeten brengen…

Dit artikel over de Kegon Falls bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt. Daar zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden!

De top van de Kegon Waterval in Nikko

Het verdrietige verhaal van Misao Fujimura


Misao Fujimura werd op 20 juli 1886 geboren in Hokkaido, in het uiterste noorden van Japan. Op jonge leeftijd behaalde hij zijn diploma voor de middelbare school in Sapporo en besloot filosofie te gaan studeren in Tokio. Tijdens zijn studie leerde hij het prachtige meisje Tamiko kennen. Fujimura was smoorverliefd op haar, maar zij moest niks van hem hebben. Na een aantal vergeefse pogingen was zijn hart gebroken.

Zwaar teleurgesteld besloot hij een weekendje naar Nikko National Park te gaan. Waarschijnlijk met een plan, want op de eerste middag besloot hij de Kegon Falls te bezoeken. Op de top bij de waterval kerfde hij een afscheidsgedicht in de boom. Na deze voltooid te hebben besloot hij 100 meter naar beneden te springen. Misao Fujimura kon zijn liefdesverdriet niet verwerken. Hij overleefde de val niet en werd uiteindelijk begraven op de Aoyama Cemetery in Tokio.

De zelfmoord van Misao Fujimura in Nikko National Park kreeg veel publiciteit in kranten en tijdschriften. In 1903 sprongen nog eens 16 mensen vanaf dezelfde plek naar beneden. En in de jaren erna liep dat aantal zelfs op tot 200 mensen. Was hier allemaal sprak geweest van liefdesverdriet?

Misao Fujimura, deel van zijn afscheidsgedicht:
Despair and depression,
together they grow.
Hope shall meet hopeless
when there’s nowhere to go.

Keizer Meiji en de grote verandering: Japan moderniseert


Toen Mutsuhito (1852-1912) in 1868 op 15-jarige leeftijd begon aan zijn klus als keizer Meiji stelde hij Japanse grens volledig open voor het buitenland. Keizer Meiji was onder de indruk van Europa en de Verenigde Staten en westerse invloeden, ideeën en technologieën werden overgenomen.

Intern voerde keizer Meiji een aantal wijzigingen door. Hij installeerde een gecentraliseerde bureaucratische overheid, er werd een grondwet ontworpen en een gekozen parlement was een feit. De samoerai werd afgeschaft en Japan creëerde een modern en sterk leger. Binnen zeer korte tijd werd er een transport- en communicatiesysteem opgebouwd. De bevolking ging massaal naar de schoolbanken. Iedereen werd verondersteld mee te doen in deze Japanse transformatie. In 1912, toen keizer Meiji overleed behoorde Japan tot één van de meest ontwikkelde landen van de wereld.

Leestip: Meer lezen over keizer Meiji? Bezoek dan de Meiji Jingu Shrine in Tokio die ter ere van deze keizer is gebouwd. Maar lees vooral eerst het artikel Meiji Jingu Shrine: Herdenk de Keizer van de Modernisering

Uitkijkpunt voor de Kegon Falls
Het uitzicht vanaf het platform van de Kegon Falls

Professor Soseki legt uit: individualisme en collectiviteit


Misschien was het de Japanse schrijver en hoogleraar Natsume Soseki (1867-1816) die de vinger op de zere plek legde. In 1900 vertrok hij voor 2 jaar naar Engeland. Tijdens zijn verblijf in Engeland ontwikkelde hij een theorie over de Japanse traditie met een westerse visie. Hij was een voorstander van het westers individualisme.

Professor Natsume Soseki

Het idee van het westerse individualisme is dat ieder individu uniek is in zijn soort, onvervangbaar en van waarde voor de maatschappij.

— NATSUME SOSEKI

Maar volgens Soseki veranderde het sociale leven in Japan zo snel dat iedereen ‘gedwongen’ werd een bijdrage te leveren in dienst van de staat/keizer. Niet het individu, maar het collectief moest centraal staan.

Fujimura was trouwens een leerling van Soseki op de universiteit van Tokio. Toen Soseki in 1906 het boek Kusamakura schreef ging hoofdstuk 12 over de inmiddels overleden Fujimura. De hoogleraar concludeerde dat de zelfmoord van Fujimura een daad uit vrije wil was en gepleegd werd omdat de moderniteit onmogelijke verwachtingen van het individu vroeg. En blijkbaar kon niet iedereen dat aan. Hoe het ook is, Japan veranderde zo snel dat niet ieder individu in dat tempo mee kon gaan…

De ingang naar de lift van de Kegon Falls
De ingang naar de Kegon Falls

Bezienswaardigheden rondom Lake Chuzenji


Laat je tijdens een bezoek aan de Kegon waterval niet afleiden door dit trieste verhaal van Misao Fujimura. Geniet vooral van de prachtige waterval die voor je neus naar beneden valt. En wil je nog wat langer blijven bij het Meer van Chuzenji, dan vind je hieronder nog een paar tips en ideeën.

  1. Maak een wandeling langs het meer van Chuzenji. In het dorp vind je een aantal tempels die best de moeite waard zijn, zoals de Nikko Futarasan Jinja Chugushi Shrine. Mocht je op zoek zijn naar een nieuwe liefde dan schijn je bij deze tempel bij het juiste adres te zijn.
  2. En als je dan toch een nieuwe liefde hebt gescoord, dan kun je meteen een boottochtje samen maken? Dit kan in een privébootje in de vorm van een zwaan of op een kleine cruiseschip.
  3. Ben je een liefhebber van het maken van pittige wandelingen? Beklim dan de belangrijkste berg van dit gebied, Mount Nantai. Wanneer je de bus uitstapt bij het busstation van Chuzenji zie je de berg al voor je liggen. Succes! Neem er wel ruim de tijd voor.

Tip: Een tweedaagse buskaart kost 3000 yen, een enkeltje Nikko naar Chuzenji Onsen kost 1150 yen. Afhankelijk van hoeveel tijd je hebt is een buskaart voor 2 dagen relatief goedkoop. Check de website van Tobu-bus voor meer informatie.

Een van de belangrijkste tempel in Nikko National Park is de Toshogu Shrine. Dit heiligdom staat in het teken van één van de belangrijkste personen in de vereniging van Japan. Lees er alle over in het artikel Toshogu Shrine | Een historische uitleg over deze Gouden Tempel

De berg Nantai in Nikko National Park, Japan
De heilige berg Nantai bij Chuzenji Lake en de Kegon Falls
Chuzenji Lake in Nikko National Park, Japan
Het meer van Chuzenji

De Kegon Falls in Nikko National Park bezoeken?


Hoe kom je bij de Kegon Falls? 

Vanaf JR Tobu Nikko Station is het een leuke rit met haarspeldbochten van 40 minuten naar Chuzenji Onsen Bus stop. Vanaf daar is het 3 minuten lopen naar de lift van de Kegon Falls.

Openingstijden? 

De toegang tot het platform voor uitzicht op deze prachtige waterval in Japan is geopend van maart-november van 8-17 uur. Van december-februari van 9-16.30 uur.

Heb jij nog meer tips, ideeën of opmerkingen over de Kegon Falls in Nikko National Park? Laat dan gerust hieronder een bericht achter!

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1