Home » Azië » Japan » Nikko » Toshogu Shrine

Toshogu Shrine | Historische Uitleg van een Gouden Tempel

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update: Leestijd: 5 minuten

Meer dan 15.000 ambachtslieden hebben 2 jaar lang gewerkt aan de Toshogu Shrine in Nikko National Park. Het is met zijn 500 kilo bladgoud en vele versierselen ook het meest bezochte heiligdom van het tempelgebied. En dat allemaal ter ere van de stichter van het Edo Shogunaat (1603-1868), Ieyasu Tokugawa (1543-1616). Na zijn dood besloot zijn kleinzoon dit imposante mausoleum voor hem te bouwen. Ben je van plan een bezoek te brengen aan Nikko National Park? Overweeg dan zeker de Toshogu Shrine. In dit artikel geef ik een historische uitleg over de persoon Ieyasu Tokugawa en wat er zo bijzonder is aan dit heiligdom.

Deze pagina over de Toshogu Shrine bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt. Daar zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden!

De prachtige Toshogu Shrine in Nikko National Park

Tokugawa Ieyasu, de Stichter van het Edo Shogunaat


Ieyasu Tokugawa was een slimme strateeg. Hij wordt in Japan nog steeds gezien als hij één van die drie personen (andere zijn Oda Nobunaga en Toyotomi Hideyoshi)die het verdeelde Japan weer zou hebben verenigd. Maar dat ging niet zonder slag en stoot. Zo kwam hij al op vroege leeftijd in machtspelletjes terecht. Hij werd op 5 jarige leeftijd gegijzeld, kreeg te horen dat zijn vader overleden was en groeide op in een vijandige clan. En op 15-jarige leeftijd vocht hij mee in diverse oorlogen. Uiteindelijk keerde hij terug naar zijn geboortestreek Mikawa om daar zijn overleden vader op te volgen.

Als leider van de Matsudeira-clan wist hij sluw en behendig enkele vijanden te verslaan. En rond 1590 sprak hij met de belangrijkste landheer van Japan Toyotomi Hideyoshi af om strategische plekken te verdelen. Toen Hideyoshi in 1598 overleed was Ieyasu de belangrijkste machthebber van Japan. Dit werd pas echt een feit toen Ieyasu tijdens de slag om Sekigkara in 1600 diverse heersers uit het westen versloeg. Het resulteerde in een keizerlijke goedkeuring in 1603 om als Shogun (opperbevelhebber van Japan) door het leven te gaan. Het was het begin van het Edo Shogunaat.

Maar Ieyasu was inmiddels ook al 60 jaar oud. Het centrum van de zijn macht verschoof van Kioto naar Tokio, maar in 1605 legde hij zijn functie neer. Maar achter de schermen bleef hij de absolute macht behouden en het beleid bepalen. Handel met het buitenland werd verboden, het Edo-kasteel in Tokio werd verder uitgebreid en vrede en stabiliteit voor de komende 250 was een feit. In 1616 overleed de goede man op 73 jarige leeftijd.

Zin in het maken van een wandeling door Nikko National Park? Breng dan een bezoek aan de Kanmangafuchi Abyss en de verdwijnende Jizo-beelden.

De Toshugu Shrine – Een historische rondleiding…


De Toshogu Shrine is een sinds de Meiji-periode (1868-1911) een Shinto schrijn, maar heeft een aantal Boeddhistische kenmerken nooit verloren. Shinto is het belangrijkste geloof van Japan en benadrukt het geloof in natuurgeesten. De Meiji Shrine in Tokio is daar het beste voorbeeld van. Hieronder geef ik een korte uitleg van de belangrijkste bezienswaardigheden in de Toshogu Shrine op volgorde van passeren.

Een pagode in Nikko National Park, Japan
De pagode bij de ingang van de Toshogu Shrine

Pagode: Tegenover de ticketbalie bevindt zich een pagode uit 1818. De oorspronkelijk pagode uit 1650, geschonken door een landheer in Japan, vloog aan het begin van de negentiende eeuw in brand. Het bestaat uit 5 lagen en elke verdieping vertegenwoordigt een element. En van beneden naar boven gezien zijn dat aarde, water, vuur, wind en lucht.

Omotemon Poort: De entree naar het complex van de Toshogu Shrine heet de Omotemon Poort of Niomon. Dit is een typisch boeddhistisch kenmerk, want de Nio zijn de beschermers van de Tempel. Oké, ze zien er misschien een beetje griezelig uit, maar ze doen niemand kwaad…

Warenhuizen: Bij het passeren van de Omotemon Gate loop je tegen een aantal warenhuizen aan. In deze gebouwen worden worden harnassen en wapens van 1000 Samoerai bewaard. Twee keer per jaar worden deze uitrustingen gebruikt voor ceremoniële optochten.

Tip: Half mei en half oktober vindt er een groot festival plaats. Dan worden alle harnassen en wapens uit de warenhuizen getrokken en is het groot feest.

De drie wijze apen: Aan de linkerkant bevindt zich een kleine paardenschuur. Hier vind je één van de vele mooie versieringen die de Toshogu Shrine rijk is: een afbeelding van drie apen. In het verleden geloofde men namelijk dat de geesten van apen de paarden beschermden.

De drie wijze apen in Japan

Bibliotheek: Voordat je de eerste trap opgaat, zie je aan de linkerkant een heilige fontein met een versierd dak. Dit is het oudste gebouw van de Toshogu Shrine (1618) en wordt gebruikt voor rituele zuivering. Daarnaast bevindt zich een Soetrabibliotheek met boeddhistische geschriften.

Yomeimon Poort: Als je de trap opgaat richting de Yomeimon Poort zie je aan beide kanten een toren. Links staat een trommeltoren, rechts een klokkentoren. Achter de Trommeltoren staat een gebouw waarvan het plafond een tekening bevat van een brullende draak. Maar het pronkstuk van de Toshogu Shrine is toch wel de Yomeimon Poort. Deze toegang tot de gebedshal is rijkelijk versierd met dieren, wordt geflankeerd door twee beelden van keizerlijke ministers en is met veel bladgoud versierd.

Een torii en Yomeimon Poort in Nikko
Links zie je de bibiliotheek achter de torii (poort). Als je de trap oploopt staan aan beide kanten een toren en loop je recht tegen de Yomeimon Poort aan.
De schitterende Yomeimon Poort van de Toshogu Shrine
De Yomeimon Poort met de vele versierselen van o.a. draken, giraffen en heiligen

Gebedshal: De Yomeimon Poort vormt de toegang tot de Haiden, de gebedshal. Tijdens mijn bezoek werd dit gedeelte gerestaureerd, maar bidden kon nog steeds. Het is helaas niet toegestaan foto’s te maken. Desondanks is deze hal rijkelijk versierd met goud en ornamenten.

Mausoleum: Voordat je trap oploopt naar het mausoleum van Ieyasu Tokugawa, kom je bij de toegangspoort nog een prachtige versiering tegen van de slapende kat. Deze versiering stamt uit de zeventiende eeuw en heeft verder geen diepere betekenis. Oké, de maker ervan was een grote liefhebber van katten…
Eenmaal de trap op richting het mausoleum begint het normale leven. In vergelijking met de tempel is zijn mausoleum vrij sober. Maar dit is ook hoe de stichter van het Tokugawa Shogunaat het gewild zou hebben. Echter zijn kleinzoon bepaalde anders en liet uit groot respect een machtig eerbetoon bouwen…

De kat van de Toshogu Shrine
De slapende kat, één van de vele versierselen van deze tempel

Toshogu Shrine in Nikko National Park bezoeken?


Hoe kom je er? De Toshogu Shrine bevindt zich op ongeveer 30 minuten loopafstand vanaf JR Nikko en/of Tobu Station. Met de bus ben je er vanaf Tobu Station binnen 10 minuten.

Openingstijden: Het mausoleum en de Gouden Tempel zijn elke dag geopend van 8 tot 17 uur (nov-maart 8-16 uur).

Heb jij nog tips, opmerkingen of ideeën over de Toshogu Shrine in Nikko National Park? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1