Home » Azië » Japan » Tokio - Een historische reisgids

Tokio | Een historische reisgids van een moderne metropool

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:

Een reis door Japan begint in de hoofdstad Tokio. En wie heeft deze grote metropool nou niet hoog op zijn lijstje staan van favoriete bestemmingen? En een paar associaties met deze stad zijn al gauw gemaakt: wolkenkrabbers, technologie en één van de veiligste steden van de wereld. Maar er is meer. Het heeft ook een rijke historie, elke wijk is verschillend, uiteraard kun je er lekker eten en heeft het een aantal waanzinnig leuke bezienswaardigheden die je zeker niet mag overslaan tijdens een bezoek. Ben je nu helemaal enthousiast geworden over Tokio? Laat je dan verder inspireren en ontdek in de Tokio Reisgids waar je in deze metropool moet wezen…

Deze website maakt gebruikt van affiliate links. Dat houdt in dat wanneer jij op een link klikt ik daar een kleine vergoeding voor krijg.

Wat wil jij weten over Tokio?

Shibuya Kruispunt in Tokio, Japan
Shibuya Crossing, het drukste kruispunt van de wereld

5 historische feitjes over Tokio – Wist je dat…?

  • Tokio tot 1868 Edo heette?
  • Edo in 1600 nog maar een klein vissersdorp was dat geen enkele rol van betekenis had in de Japanse politiek?
  • Tokio in 1868 de nieuwe hoofdstad van Japan werd?
  • er bij een aardbeving in 1923, genaamd de Kanto aardbeving, meer dan 100.000 doden vielen en de stad grotendeels verwoest was?
  • dat er meer slachtoffers gevallen zijn door de bombardementen op Tokio in de Tweede Wereldoorlog dan bij de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki samen?
Keizerlijk paleis Kokyo, Tokio
Het voormalig Edo-kasteel, tegenwoordig het keizerlijk paleis Kokyo

Bezienswaardigheden – Wat te doen in Tokio?

Tijdens een reis door Japan heb je meestal maar een paar dagen Tokio ingepland. Oké, misschien genoeg om de hoogtepunten van de stad te ontdekken, maar net als bij Parijs en Londen heb je aan een week niet genoeg. Tokio is met 35 miljoen inwoners zo groot dat er ontzettend veel te zien en te doen is. Hieronder een aantal historische bezienswaardigheden die je absoluut niet mag overslaan.

Sensoji Tempel in Asakusa: Dit is de bekendste en drukste tempel van de stad. Het staat in de wijk Asakusa en staat volledig in het teken van een mysterieus gouden beeldje.

Meiji Jingu Shrine: Dit is de leukste attractie van de stad. Dit heiligdom ligt in het Yoyogi park en is gebouwd ter ere van de 122ste keizer van het land, keizer Meiji (1852-1911).

Keizerlijk Paleis (Kokyo): Het centrum van de stad wordt gevormd door het paleis van de keizer, Kokyo. Ooit was dit het Edo-kasteel, vanwaar de Tokugawa familie 250 jaar regeerden over Japan. Het paleis is niet te bezoeken, wel de keizerlijke tuinen.

Edo-Tokyo Museum: Tokio kent een aantal bijzondere musea. De meest bekende zijn het National Museum of Tokyo en het Edo-Tokyo Museum. Vooral dit laatste museum geeft een inkijkje in de 400 jaar geschiedenis die deze tot metropool uitgegroeide stad rijk is.

Shibuya en het beeld van Hachiko: Naar Shibuya ga je voor het drukste kruispunt ter wereld en het beeldje van de hond Hachiko. En misschien is dit hondje wel de trouwste hond die ooit op aarde geleefd heeft.

Benieuwd wat je nog meer kunt doen in Tokio? Lees dan het artikel over de 15 leukste historische bezienswaardigheden voor meer informatie en achtergronden.

Tokio bij nacht

Accommodatie – Waar te verblijven in Tokio?

Tokio is zo groot, dus is de vraag waar je het beste kunt overnachten. In principe is elke wijk met de metro prima te bereiken. Zelf sliep ik in Grids Akihabara Hotel en hostel, maar deze is vanwege de coronacrisis tijdelijk niet te boeken. Echter zijn er diverse locaties en persoonlijk vond ik de wijk Asakusa de leukste wijk van de stad. Deze wijk is minder hectisch en hier vind je nog een uitgebreid aanbod van traditionele Japanse hotels, de zogenaamde Ryokans. En ook kun je hier slapen op een dun Japans matras, de futons. Maar gelukkig hebben de meeste kamers ook gewone matrassen…

Op zoek naar leuke accommodaties in Tokio? Kijk dan hier voor de mogelijkheden

Tokyo station
Tokyo Station, één van de vele treinstations van de stad

Vervoer – Hoe kom je er?

Vliegtuig: Tokio heeft twee grote vliegvelden. Voor internationale vluchten wordt er voornamelijk gevlogen op Narita International Airport. Dit vliegveld ligt ongeveer 60 kilometer ten oosten van Tokio. Met de trein doe je er ongeveer 1 uur over om het centrum van de stad te bereiken.

Op zoek naar vluchten naar Tokio? Voor een retourvlucht naar deze metropool kost een rechtstreeks ticket met de KLM ongeveer 700 a 800 euro. Voor een vliegticket met tussenstop ben je gemiddeld 500 a 600 euro kwijt. Kijk op de website van Vliegtickets.nl voor meer informatie.

Ook via Haneda International Airport komen internationale vluchten aan. Dit vliegveld ligt 20 kilometer ten zuiden van Tokio en is één van de drukste in Azië. Japanners maken namelijk meer gebruik van het vliegtuig dan van de hogesnelheidslijn. En dat heeft alles te maken met de goedkope prijs van vliegtickets. Over het algemeen wordt Haneda Airport gebruikt voor binnenlandse vluchten.

Metro: de metro in Tokio is ontzettend handig (en nodig). Er is wel een verschil tussen een privaat bedrijf (Tokyo Metro) en die van de overheid (Toei Subway). Er zijn kaarten beschikbaar voor 24, 48 of 72 uur.

Trein/bus: Tokio heeft een aantal grote treinstations. Het belangrijkste en meest centrale station is JR Tokyo Station in de wijk Maranouchi. Naast het station bevindt zich ook een busstation (JR Expressway Bus Terminal) voor o.a. lange afstandsbussen naar Kyoto en Osaka. Andere grote treinstations vind je in de wijken Sjinjuku en Ueno.

Wanneer vertrekt mijn trein?
Maak gebruik van de website Hyperdia om jouw route door Japan te bepalen. De website geeft precies aan waar je moet overstappen en wat de prijs is van jouw reis. Handig toch?

Volgende bestemming in Japan?

Vervolg je reis door Japan naar Nikko National ParkNagano of naar Mount Fuji en de 5 meren.

Heb je nog tips, opmerkingen of ideeën voor Tokio? Laat gerust hieronder een bericht achter.

Misschien ook interessant?

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
267113916