Home » Azië » Japan » Tokio » 15 bezienswaardigheden

Tokio | 15 leukste bezienswaardigheden met een vleugje historie

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:

Bestaat er een modernere stad op aarde dan Tokio? En dan te bedenken dat deze stad in 1600 nog een nietszeggend vissersdorpje was dat vanaf 1960 pas echt faam kreeg als één van de meest ontwikkelde steden ter wereld. Dat heeft het overigens te danken aan de vele bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarbij de stad grotendeels werd verwoest. De wederopbouw was er vooral één met een blik op de toekomst. Maar waar moet je dan zijn om meer te weten te komen over de historie van deze stad? In dit artikel laat ik je kennismaken met de 15 leukste bezienswaardigheden met een vleugje geschiedenis.

Gotokuji Tempel, oftewel de Kattentempel in Tokio
De Gotokuji tempel met de wuivende katten

15. Ontmoet de ‘Lucky Cats’ in de Gotokuji Tempel

De Gotokuji Tempel (護国寺) is een heiligdom in Tokio dat in het teken staat van de maneki-neko. In deze boeddhistische tempel vind je namelijk een heleboel beelden van wenkende katten, ook wel de ‘lucky cats’ genoemd. De legende vertelt dat tijdens de Edo periode (1603-1868) een kat van de priester een feodale landheer vanwege een onweersbui in veiligheid bracht door naar hem te wenken. Eenmaal binnen, zippend aan een kopje thee was de landheer zo dankbaar dat hij besloot dat hier zijn familiegraf moest komen. Tegenwoordig vind je hier steeds meer katten, omdat bezoekers hun gekochte ‘lucky cat’ hier komen doneren. Voor een bezoek aan de Gotokuji Tempel ga je naar de wijk Setagaya.

Hama Rikyu Onshi-teien, tuinen in Tokio

14. Breng een bezoek aan een aantal klassieke Japanse tuinen

Hama Rikyu Onshi-teien (浜離宮恩賜庭園) behoort tot één van de mooiste tuinen van Tokio. Ooit was dit een residentie van een feodale heer ten tijde van de Edo periode en werd het gebruikt als jachtgebied. Tegenwoordig kun je er wandelen of een Japanse theeceremonie meemaken in het theehuis. Deze tuin vind je ten zuiden van Tokyo Station. Een andere tuin die je kunt bezoeken is de Koishikawa Korakuen (小石川後楽園). Ook deze behoort tot één van de oudste van de stad en werd ook gebouwd voor een feodale heer. Beide tuinen zijn in de herfst in oktober/november en tijdens de bloesemperiode in maart/april prachtig om te bezoeken.

Ryogoku Kokugikan, sumo stadion in Tokio

13. Ga naar het Sumo museum of bekijk een sumowedstrijd

De wijk Ryogoku is de plek waar je meer te weten kunt komen over sumoworstelen. Naar men denkt is deze sport afkomstig uit Korea, maar kreeg het pas echt bekendheid aan het keizerlijke hof van Japan. Wie een bezoek brengt aan Japan zou, als het mogelijk is, daarom een sumowedstrijd mee moeten maken. In diverse steden in het land worden toernooien gehouden, maar het meest bekende stadion van het land staat in Tokio: Ryogoku Kokugikan. Kijk voor meer informatie over tickets op de website van Ryogoku Kokugikan.

12. Ga naar de meest controversiële tempel ter wereld, de Yasukuni-schrijn

Toen Shinzo Abe in september 2020 aftrad als premier van Japan bracht hij een bezoek aan de Yasukuni-schrijn (靖国神社). Dat werd hem door China en Zuid-Korea niet in dank afgenomen. In de Yasakuni Jinja schrijn, ten noorden van het Keizerlijk Paleis worden namelijk de slachtoffers van diverse oorlogen, waaronder de Tweede Wereldoorlog herdacht.

Maar in het register staan ook 14 veroordeelde oorlogsmisdadigers vermeld, waaronder de toenmalige premier Hideko Toji (1884-1948). Hij werd uiteindelijk in 1948 ter dood veroordeeld. Zij hadden onder andere meegewerkt aan de Japanse bezetting van China en Zuid-Korea. Een bezoek aan dit heiligdom door een politicus zien deze landen daarom als een goedkeuring voor deze misdaden.

Kanto Eartquake Memorial Museum in Tokio, Japan

11. Bezoek het 1923 Great Kanto Eartquake Memorial Museum

Op 1 september 1923 werd Tokyo getroffen door één van de zwaarste aardbevingen ooit. Tienduizenden inwoners kwamen om het leven en een groot deel van de stad ging als gevolg van de kracht in vlammen op. In de wijk Ryogoku, dichtbij het Edo-Tokyo museum is een centrum opgericht dat gewijd is aan deze grote ramp, het Kanto Eartquake Memorial Museum.

Het museum is niet groot, maar wel gratis te bezoeken. Door middel van foto’s kun je zien wat een schade deze aardbeving heeft aangericht. Daarnaast kun je een wandeling maken door het Yokoamichio Park. Hier vind je een aantal monumenten ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Ook is hier een monument te vinden die de slachtoffers herdenkt van de bombardementen op Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Tsukiji Vismarkt in Japan

10. Eet vis in de oude Tsukiji of de nieuwe Toyosu vismarkt

Japanners zijn ware visliefhebbers. Ze eten de gekste vissen en voor de giftige kogelvis moet een kok een speciaal diploma hebben om het te mogen bereiden. Het is daarom niet zo gek dat je hier wel een aantal vismarkten tegenkomt. Tot 2018 kon je terecht bij de bekendste en grootste van het land (of de wereld), Tsukiji. Deze moest helaas de deuren sluiten, aangezien de werkomstandigheden bij de nieuwe vismarkt, Toyosu aanzienlijk verbeterd zijn.

Wie dus de vismarkt goed wil ontdekken moet daar wel vroeg voor opstaan. Rond 4 uur gaat deze open, maar ook rond 7 uur zal je nog genoeg activiteit zien. En vergeet ook niet ergens even een visje te eten. Bij de oude markt in Tsukiji kun je overigens ook nog vis eten in de vele kleine winkeltjes die er naast liggen. Voor de echte markt ga je naar Toyosu!

De Zojoji Tempel en de Tokyo Tower in Japan

9. Zoek het hogerop en beklim de bijzondere Tokyo Tower

Wie een bezoek brengt aan de Zojoji Tempel kan dat combineren met het Shiba Park en de Tokyo Tower. De Tokiotoren is geïnspireerd op het ontwerp van de Eiffeltoren. Er zijn alleen een aantal verschillen. De Tokyo Tower is oranje geschilderd en 9 meter hoger dan zijn Franse broer. Ook het gewicht is de helft van het gewicht van de Eiffeltoren.

De Tokyo Tower werd in 1958 gebouwd en was het symbool voor de wederopstanding van de Japanse economie na de Tweede Wereldoorlog en de Koreaanse Oorlog. Het doet dienst als televisiemast en kan weerstand bieden tegen zware windstoten en aardbevingen. En natuurlijk kun je ook genieten van het uitzicht over de stad vanaf de twee observatiedekken.

Sinds 2012 is de Tokyo Skytree het hoogste gebouw van Japan. Ook hier is het mogelijk om een prachtig uitzicht te hebben over de stad. Uiteraard moet je voor beide torens een kaartje kopen om er op te mogen. Wil je gratis genieten van een mooi uitzicht over Tokio? Ga dan naar de Tokyo Metropolitan Government Buildings in de wijk Shinjuku. Een goede tip: ga wel op het moment dat het helder is en er geen wolken om het gebouw hangen…

De bijzondere Zojoji Tempel in Minato, Tokio

8. Ga naar de historisch gezien belangrijkste tempel van de stad: de Zojoji Tempel in het Shiba Park

De Zojoji Tempel is een heiligdom in de wijk Minato. Niet veel toeristen ga hier naar toe en dat is jammer. Want historisch gezien was dit vroeger misschien wel de belangrijkste tempel van de stad. En aantal leden van de Tokugawa familie, de toenmalige heersers van Japan ligt hier namelijk begraven. Tevens was dit het centrum van het Zuiver Land-boeddhisme. Deze stroming binnen het boeddhisme is tegenwoordig één van de populairste van Oost-Azië.

Wil je meer weten over de Zojoji Tempel en het Zuiver Land-boeddhisme? Lees dan het artikel Zojoji Tempel | De belangrijkste tempel van Tokio?

Het standbeeld van Hachiko in Tokio

7. Wandel over het drukste kruispunt ter wereld, Shibuya Crossing en ontmoet het hondje Hachiko

Het drukste kruispunt ter wereld bevindt zich in de wijk Shibuya. Elk uur steken tienduizenden mensen de zebrapaden over, maar let op! Wees wel op tijd weer aan de overkant, voordat het verkeer weer begint te rijden. En bots vooral niet tegen iemand op! Hoe raar het ook klinkt, maar Shibuya Crossing is een enerverende beleving op zich.

Maar nu je hier toch bent, ga je dan ook even op de foto met Hachiko? Dit Japanse hondje van het ras Akita wordt gezien als één van de trouwste honden ter wereld. Hij leefde in de jaren 30 van de vorige eeuw en na zijn dood werd besloten een bronzen beeld voor hem hier neer te zetten.

Wil je weten wat het verhaal precies is van Hachiko? Lees dan het artikel Shibuya Kruispunt, Tokio | Hoe Hachiko de trouwste hond ter wereld werd…

6. Bezichtig het grootste museum van Japan, het National Museum of Tokyo

Wie graag naar Musea gaat mag het National Museum of Tokio (東京国立博物館) zeker niet overslaan. Dit is namelijk het grootste museum van Japan en behoort tevens ook tot de top 10 van grootste musea ter wereld. Het bestaat uit verschillende gebouwen met uiteenlopende tentoonstellingen, maar de collectie bestaat voornamelijk uit Aziatische kunst.

Voorbeelden uit de grote collectie zijn antieke boeddhistische beelden, keramiek, traditionele kleding van de samoerai en wapens, kostuums en maskers. Daarnaast kun je ook een wandeling maken door de tuinen van het museum en genieten van een heerlijk kopje thee in één van de klassieke Japanse theehuizen.

National Museum en Ueno Park
Ueno Park en het National Museum of Tokyo

5. Maak een wandeling door het Ueno Park en bezoek de Kaneiji Tempel

Het Ueno Park (上野恩賜公園) ligt gelegen in de wijk Ueno ten noorden van het centrum van Tokio. In 1924 schonk keizer Yoshihito het park aan de stad. Sindsdien is het één van de drukste openbare parken van de stad.

In de maanden april en mei is het Ueno Onshi Kōen, de officiële naam een mooie plek om van de prachtige bloesem te genieten. Maar er is meer. Zo vind je hier verschillende standbeelden, waaronder van de belangrijke Nederlandse arts Dr. A.F. Bauduin (1820-1885), maar ook Ueno Zoo een Toshoguschrijn en verschillende musea. Het bekendste museum is het Nationaal Museum van Tokio.

Maar ten tijde van het Edo-shogunaat (1603-1868) stond hier de belangrijkste tempel van Tokio, de Kaneiji Tempel. Deze tempel werd in 1625 gebouwd om vijanden uit het noordoosten van de stad te verslaan. Een groot gedeelte van het huidige Ueno Park bestond uit deze tempel. Tijdens de Boshin Oorlog van 1868-1869 werd een groot deel van de Kaneiji Tempel vernietigd. Hetgeen wat nog rest vind je ten noorden van het Ueno Park.

Het bijzondere Edo-Tokyo Museum in Japan

4. Beleef de geschiedenis van de stad in het futuristische Edo-Tokyo Museum

De beste manier om de geschiedenis van de stad Tokio te beleven is door een bezoek te brengen aan het Edo-Tokyo Museum in de wijk Ryogoku. Het is gevestigd in misschien wel één van de raarste gebouwen die je ooit gezien heb. Ontwerper was de Japanner Kiyonori Kikutake (1928-2011). Hij kan gezien worden als één van de belangrijkste hoofdpersonen van het Metabolisme. Deze typische Japanse stijl in de architectuur had als doel gebouwen te ontwerpen die makkelijk aangepast kunnen worden aan de behoeftes van de toekomst. Het Edo-Tokyo museum is daar een goed voorbeeld van.

Het museum geeft een goed inkijkje in de meer dan 400 jaar historie van de stad Tokio. Trek er gerust een paar uurtjes voor uit of laat je rondleiden door de gratis gidsen die beschikbaar zijn bij binnenkomst van het museum. Zij vertellen je graag over het wel en wee van de stad Tokio.

Maar mocht je er nu al meer over willen weten? Lees dan het artikel Edo-Tokyo Museum | 5 feiten over 400 jaar geschiedenis.

De Meiji Jingu Shrine in Harajuku, Toki

3. Ga naar de Meiji Jingu Shrine ter ere van keizer Meiji

De Meiji Jingu Shrine is een heiligdom in de wijk Harajuku. Het wordt omgegeven door bomen en een wandeling naar deze tempel geeft je een mystiek gevoel van ontspanning en rust. Een ideaal moment om de drukke stad even te ontvluchten, toch? De Meiji Shrine werd aan het begin van de twintigste eeuw gebouwd ter ere van keizer Meiji en zijn vrouw. Het was vooral deze keizer die de fundering heeft gelegd voor Japan als een moderne samenleving. Een bezoek aan zijn tempel mag daarom zeker niet ontbreken.

Wil je meer weten waarom keizer Meiji zo belangrijk is geweest voor Japan? Lees dan hier het artikel Meiji Shrine | Herdenk de Keizer van de Modernisering.

Het keizerlijke paleis in Tokio, Japan

2. Bezoek de tuinen van het keizerlijk paleis Kokyo in Chiyoda

Het hart van de stad wordt gevormd door het Keizerlijk Paleis Kokyo in Chiyoda. Al vanaf het jaar 1603 is dit het centrum van de macht in Japan. Toen heette het nog het Edo-kasteel. Tot 1868 woonde hier de familie Tokugawa. Zij waren voor meer dan 250 jaar de belangrijkste heersers over het land. In 1868, toen het systeem van landheren en de samoerai afgeschaft werd nam de keizer zijn intrek in het paleis.

Het Keizerlijk Paleis Kokyo is niet openbaar voor bezoekers. Wel is het mogelijk om een georganiseerde rondleiding rondom het Paleis bij te wonen. De Keizerlijke tuinen zijn een aantal dagen per week gratis te bezoeken. Hier tref je nog restanten aan van het voormalige Edo-kasteel.

Meer weten over de geschiedenis en achtergronden van dit kasteel? Lees er alles over in het artikel Keizerlijk Paleis, Tokio | Een route langs het voormalige Edo-kasteel

De Sensoji Tempel in de wijk Asakusa, Tokio

1. Ontdek de Sensoji Tempel in de gezellige wijk Asakusa

Met meer dan 8 miljoen bezoekers per jaar is de Sensoji Tempel de belangrijkste attractie van de stad. Het kan er daarom behoorlijk druk zijn, maar toch mag je deze kleurrijke tempel zeker niet overslaan. Het ligt namelijk in de gezellige wijk Asakusa ten noorden van het centrum van Tokio. In deze tempel draait het allemaal om een mysterieus gouden beeldje van Kannon, de god van de genade.

En naast een bezoek aan de tempel kun je ook een wandeling maken door de Nakamise Dori, de oudste straat van Tokio. Hier vind je de leuke Japanse souvenirs en kun je genieten van de lekkerste Japanse gerechten.

Meer weten over de geschiedenis en achtergronden van deze prachtige kleurrijke tempel? Lees dan het artikel Sensoji Tempel Tokio bezoeken? 5 historische feitjes die je moet weten!

Op zoek naar accommodatie in Tokio? Asakusa is één van de leukste wijken van de stad. Hier ademt het nog de sfeer van het verleden en kun je overnachten in een traditioneel Japans hotel, een ryokan.

Natuurlijk valt er nog veel meer te beleven in deze grote stad. Heb jij verder nog tips, opmerkingen of ideeën over bijzondere historische bezienswaardigheden in Tokio? Laat dan gerust hieronder een bericht achter!

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1