Home » Azië » Japan » Tokio » Edo-Tokyo Museum

Edo-Tokyo Museum | 5 feiten over 400 jaar geschiedenis van Tokio

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update: Leestijd: 5 minuten

Als liefhebber van kunst en cultuur mag een bezoek aan een museum in Tokio natuurlijk niet ontbreken. Het meest aparte museum is het Edo-Tokyo Museum (江戸東京博物館). En al bij het aan komen lopen valt één ding op: het gebouw. Want wat stelt het voor? Een hond? Een ruimteschip op vier poten? Een kikker? Nee, allemaal fout, maar gebruik je eigen fantasie!

Waarom je een bezoek zou moeten brengen aan het Edo-Tokyo Museum? In dit artikel geef ik je 5 historische feiten over Tokio en krijg je tot slot te horen wat ik van dit museum vond. Maar eerst een uitleg over Tokio en het Metabolisme.

*Dit artikel is ook beschikbaar in het Engels (Edo-Tokyo Museum Guide)

Ingang van het Edo-Tokyo Museum
De ingang van het Edo-Tokyo Museum

In dit artikel over het Edo-Tokyo Museum


Handige websites Tokio & Japan


Dit artikel over het Edo-Tokyo Museum bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt. Daar zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden!

Metabolisme? Japanse architectuur van het Edo-Tokyo Museum


Wat heeft een museum over de geschiedenis van de stad nou met mijn stofwisseling te maken? Om eerlijk te zijn helemaal niets. Het metabolisme is een Japanse stroming binnen de architectuur. De Japanner Kiynori Kikutake (1928-2011) was één van de oprichters ervan en ontwierp in de jaren 80 het Edo-Tokyo Museum.

Samen met andere Japanse architecten brachten zij in de jaren 60 het metabolistisch manifest uit. Zij keerden zich tegen de statische westerse en naoorlogse architectuur. De metabolisten waren van mening dat gebouwen onderhevig moesten zijn aan veranderingen in de toekomst.

Dat klinkt goed, maar wat betekent dat? Nou, zij zochten naar oplossingen voor toekomstige problemen. Bij drukte en overbevolking moest een gebouw makkelijk uitgebreid kunnen worden. Een goed voorbeeld hiervan is de Nagakin Capsule Tower van Kisho Kurokawa (1934-2007). Het gebouw is flexibel, want mocht het nodig zijn dan kan de toren met capsules verhoogd worden. Handig toch?

Tot slot: En wat moet het Edo-Tokyo Museum eigenlijk voorstellen? Simpel! Een traditioneel rijstpakhuis in een modern jasje.

De opening van het museum vond plaats in maart 1993 na een voorbereiding van 12 jaar. Het metabolisme speelde vanaf de jaren 80 geen grote rol meer in de Japanse architectuur.

Een gebouw in het Edo-Tokyo Museum
In het Edo-Tokyo Museum vind je een replica van dit gebouw, maar bij binnenkomst wandel je eerst over de Nihonbashi-brug. Dit is de bekendste brug van de stad. Sinds 1911 werd de houten versie vervangen door een stenen brug.

5 historische feitjes over Tokio


Ben je van plan een bezoek dit brengen aan dit bijzondere museum? Met deze 5 historische feitjes heb je in ieder geval de hoofdlijnen van de boeiende geschiedenis van Tokio te pakken.

1603: Het vissersdorp Edo als centrum van de macht


Toen Iyeasu Tokugawa (1543-1616) in 1603 de macht over Japen in handen kreeg liett hij in het kleine dorpje Edo een kasteel bouwen. Dit was het echte begin van deze Tokio. Hij regeerde vanuit het Edo-kasteel over Japan. In een paar decennia groeide Edo uit tot een stad van meer dan 150.000 inwoners. De keizerlijke familie verbleef overigens nog gewoon in de cultuur- en hoofdstad van het land, Kioto.

Het keizerlijke paleis in Tokio, Japan
Het huidige Keizerlijk Paleis heet Kokyo, maar vroeger stond hier het Edo-kasteel

1657: De grote brand van Meireki


Op 2 maart ontstond er een groot vuur in de stad die bekend staat als de grote brand van Meireki. Als een lopend vuurtje, aangewakkerd en verspreid door de wind brandde Edo grotendeels af. Er vielen meer dan 100.000 doden en het duurde 2 jaar om de stad weer op te bouwen.

Een Kabuki Theater in Tokio
Tijdens de grote brand van Meireki brandde de stad grotendeels af. Zo ook enkele Kabuki theaters, zoals op de foto hierboven. In een Kabuki theater werden traditionele Japanse dans en zangvoorstellingen gehouden.

1868: Het jaar van de grote verandering


In Japan wordt het jaar 1868 als de grote omslag gezien. In dit jaar begon de Meiji Restauratie. Keizer Meiji werd officieel de machtigste man van het land en de samoerai en het systeem van de landheren kwamen na 700 jaar ten einde. De keizer besloot te verhuizen van Kioto naar Tokio en die laatste werd de nieuwe hoofdstad van het land. Japan stond voor grote veranderingen, maar behoorde rond 1900 tot één van der modernste landen ter wereld. Uiteindelijk overleed Keizer Meiji in 1912.

Leestip: Wil je meer te weten komen over keizer Meiji? Bezoek dan Meiji Jingu Shrine, maar lees eerst het artikel: Meiji Jingu Shrine | Herdenk de Keizer van de Modernisering.

1923: De grote Kanto aardbeving


Op zaterdag 1 mei 1923 werd Japan getroffen door een aardbeving. Deze had een magnitude van 7.9 op de schaal van Richter en zaaide dood en verderf in de straten van Tokio. Meer dan 100.000 inwoners kwamen om en samen met de grote Brand van Meireki behoorde deze tot de grootste catastrofes van de stad. Totdat…

Geschiedenis van Tokio tijdens de Tweede Wereldoorlog
Tokio net na de Tweede Wereldoorlog

1940-1945: Tokio wordt plat gebombardeerd door de geallieerden


Wist je dat er tijdens de bombardementen op Tokio meer slachtoffers vielen dan door de ontploffing van de atoombommen op Nagasaki en Hiroshima samen? In Tokio overleden ongeveer 400.000 doden, door de atoombommen ongeveer 250.000. De stad lag volledig in puin en vele historische gebouwen waren verwoest. Tijdens een bezoek aan Tokio moet je daarom goed zoeken naar oude gebouwen of restanten. Het heeft er uiteindelijk wel toe geleid dat Tokio vandaag de dag tot één van de modernste metropolen van de wereld behoort.

Het vroegere vissersdorp Edo, nu Tokio

Een review van het Edo-Tokyo Museum?


Persoonlijk vond ik dit het leukste museum dat ik in Tokio heb bezocht. Er valt ontzettend veel te zien, verschillende gebouwen zijn nagemaakt zoals de Nihonbashi brug en een kabuki theater en er wordt veel uitgelegd over de stad. Mocht je van plan zijn een bezoek te brengen aan Tokio? Ga dan eerst naar dit museum voor een historische introductie van de stad.

Het Edo-Tokyo museum bestaat in totaal uit 7 verdiepingen (je zou het niet zeggen!), waarvan twee gewijd zijn aan vaste tentoonstellingen. Eén zaal gaat over de Edo-periode (1603-1868), de andere zaal, hoe verrassend ook, over de periode 1868 tot aan het huidige moderne tijdperk. Op de begane grond vinden soms tijdelijke tentoonstellingen plaats. Het is mogelijk om gratis een gids die Engels spreekt te krijgen. Echter een groot deel van de informatiebordjes zijn ook naar het Engels vertaald.

Tip: naast het Edo-Tokyo Museum ligt het Sumo Museum en het Ryokogu Sumostadion. Regelmatig lopen hier Sumoworstelaars voorbij. Leuk voor een foto! Ze noemen Ryogoku niet voor niets Sumo town!

Een Japanse voorstelling in het Edo-Tokyo Museum

Een bezoek brengen aan het Edo-Tokyo museum?


Hoe kom je er? Het Edo-Tokyo Museum ligt ten oosten van de Sumida-rivier bij het Ryogoku Station op JR Chuolijn (exit west). Van hieruit is het 5 minuten lopen naar de ingang. Een bezoekje aan het Edo-Tokyo Museum kost 600 yen.

Openingstijden: Het Edo-Tokyo Museum is op maandag gesloten. De overige dagen is het geopend van 09.30 tot 17.30, maar op zaterdag zelfs tot 19.30 uur. 

Misschien ook interessant?


Heb jij nog meer tips, ideeën of opmerkingen over dit artikel en het Edo-Tokyo Museum? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1