Home » Azië » Japan » Tokio » Hachiko

Hachiko | Het Verhaal van de Trouwste Hond ter Wereld

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:

Negen jaar lang ging Hachiko elke dag naar het station van Shibuya om op zijn baasje te wachten. En hij begreep het niet, of hij wilde het maar niet begrijpen. Maar hij had goede hoop. En dat maakte hem de trouwste hond van Japan. Of van de wereld. Oordeelt zelf maar…

Bij het drukste kruispunt ter wereld, Shibuya Crossing in de gelijknamige wijk Shibuya (渋谷区)in Tokio staat een beeldje van een hond. Deze hond luistert naar de naam Hachiko en iedereen wil met hem op de foto. Alleen al vanwege zijn verhaal is een bezoek en een aai over de bol van Hachiko een must. En een hondenbezitter zal begrijpen waarom…

Lees hieronder het droevige verhaal van Hachiko, de trouwste hond ter wereld. En laat je daarna inspireren met nog meer tips en informatie over de gezellige en sfeervolle wijk Shibuya in Tokio.

*Dit artikel is ook beschikbaar in het Engels (Hachiko & Shibuya Crossing)

Standbeeld van de trouwste hond ter wereld, Hachiko
Het bronzen beeld van Hachiko, de trouwste hond ter wereld staat in één van de leukste districten van Japan, Shibuya

In dit artikel over Hachiko & Shibuya


Handige websites Tokio & Japan


Deze pagina over Haciko & Shibuya bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt. Daar zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden!

De harige Hachiko
(Bron foto: Wayback Machine, auteur onbekend, voor 1935)

Een hechte maar korte vriendschap


In 1923 kreeg Tokio te maken met één van de grootste rampen uit haar bestaan, de Kanto-aardbeving. Het had een kracht van 8,3 op de schaal van Richter en zaaide dood en verderf in de straten van Tokio. Meer dan 100.000 mensen kwamen om het leven. Het zal één van de redenen geweest zijn waarom professor Ueno Hidesaburo (1871-1925), werkzaam op de universiteit van Tokio, besloot troost en liefde te gaan zoeken bij een trouwe viervoeter.

Hij kocht een hond van het Japanse ras Akita en noemde hem Hachiko. Al gauw konden baasje en hond het uitstekend met elkaar vinden. Elke ochtend liep Hachiko met zijn baasje mee om hem bij het station gedag te zeggen. En in de namiddag stond de loyale hond alweer te wachten en liepen ze samen naar huis. Tot aan die ene fatale dag in mei 1925…

Op 21 mei 1925 was professor Ueno Hidesaburo op zijn werk toen hij zich ineens niet goed voelde. Het ging al gauw van kwaad naar erger en medewerkers van de universiteit besloten het ziekenhuis te raadplegen. Maar het mocht al snel niet meer baten. Professor Ueno Hidesaburo overleed aan de gevolgen van een hersenbloeding. Hij werd slechts 53 jaar oud.

Overlijden van Hachi-ko

Hachiko bleef maar wachten: Het trieste einde


In de namiddag wachtte Hachiko traditiegetrouw op zijn geliefde baasje. Uiteraard kwam de professor niet opdagen. Maar Hachiko bleef maar wachten. Begreep hij niet dat er iets mis was? Of wilde hij niet begrijpen dat hij zijn baasje nooit meer zou zien.

Hachiko werd ondergebracht bij een nieuwe eigenaar. Maar dat weerhield hem er niet van om elke dag naar het station van Shibuya te gaan in de hoop zijn ‘oude’ baasje weer te zien. Maar het was tevergeefs. Elke dag, negen jaar kwam hij naar het station, totdat hij op 8 maart 1935 overleed aan de gevolgen van kanker.

Feitje: Pas in 2011 ontdekte men na onderzoek op het lichaam van Hachiko dat hij overleed aan de gevolgen van kanker. Daarvoor was de doodsoorzaak een geperforeerde maag door middel van satéstokjes van de vele vleesgerechten die hij kreeg van een marktkraamverkoper.

De muur van Shibuya in Tokio
De Wall of Remembrance: een kleurrijke muur in Shibuya ter nagedachtenis aan de trouwste hond ter wereld…

Hoe werd Hachiko bekend?


Onder locals groeide Hachiko uit tot een hond die trouw was aan zijn baasje tot aan zijn dood. Ze zagen hem elke dag wachten op het station. Het duurde echter tot 1932, totdat hij pas echt landelijke bekendheid kreeg in een artikel in een tijdschrift. En zo groeide hij uit tot het nationale symbool van die trouwe, loyale viervoeter die maar bleef wachten op zijn baas. Bijzonder hè?

Het resulteerde in 1934 in een bronzen beeld bij het huidige Shibuya kruispunt. Dat werd overigens tijdens de Tweede Wereldoorlog omgesmolten voor oorlogsdoeleinden. Maar een nieuw beeldje kon niet uitblijven. In 1948 stond de trouwe viervoeter weer op zijn sokkel.

En wat deed men met het echte lichaam van deze o zo geliefde hond? Nou, je kunt hem bijna elke dag bewonderen in het National Museum of Nature and Science in Tokio. Opgezet en wel!

Het graf van professor Ueno Hidesaburo op de Aoyama begraafplaats in Tokio
(bron: wikimedia commons)

Naast een bronzen beeld vind je in Shibuya ook een muur met afbeeldingen van Hachiko. En als je dat niet genoeg vindt kun je thuis ook één van vele films over zijn leven gaan kijken. De meest bekende film is een Amerikaanse remake uit 2009 met de titel Hachiko: A dog’s story. Richard Gere speelt hierin de eigenaar van Hachiko.

En mocht je nou op 8 maart, de dag van zijn overlijden in Tokio zijn, vergeet dan niet als hondenliefhebber op reis naar zijn standbeeld te gaan en de trouwe viervoeter te eren.

De onthulling van het standbeeld van Hachiko in Tokio
Een jaar na het overlijden van de trouwe viervoeter staat er op de plek waar hij wachtte een bronzen beeld van hem.

Over Shibuya – Tips en informatie


Nu je het droevige verhaal weet van Hachiki is het tijd om de levendige wijk Shibuya te ontdekken. Trendy winkeltjes en warenhuizen bepalen samen met neonreclame, nachtclubs en cafés het straatbeeld. Maar de meeste mensen komen hier speciaal voor één ding: het drukste kruispunt ter wereld, oftewel het Shibuya kruispunt! Bij groen licht steken elke keer honderden, zo niet duizenden mensen dit bekende kruispunt over via de 5 duidelijk zichtbaar aanwezige zebrapaden. Maar pas op, want een botsing is zo gemaakt!

Tip: Voordat je verder leest… eerst even het kruispunt observeren? Er zijn talloze mogelijkheden. Voor een ‘Japanse’ koffie moet je eigenlijk niet bij de Starbucks zijn, maar vanaf de tweede verdieping heb je wel een mooi uitzicht op het kruispunt.

Heb je genoeg gezien van Shibuya? Neem dan de metro of ga lopend (+-2 km) naar de wijk Harajuku ten noorden van Shibuya Crossing. Hier vind je één van de mooiste parken van de stad met een prachtige tempel ter ere van de belangrijkste keizer van de afgelopen 200 jaar, het Yoyogi park en de Meiji Jingu Shrine.

Accommodatie: Shibuya is één van de drukste wijken in Tokio. Maar er valt veel te beleven: van winkelen en uitgaan tot aan lekker eten. Daarnaast kun je vanuit dit district prima de stad verkennen, vooral omdat Shibuya redelijk centraal gelegen ligt.

Het drukste kruispunt ter wereld in Japan
Dit is het drukste kruispunt ter wereld. Het ligt in Shibuya en elke keer steken duizenden mensen het beroemde kruispunt over

Shibuya Crossing en Hachiko bezoeken?


Hoe kom je er? Vanaf station Shibuya (Hanzomon-, Ginza- en Fukutoshinlijn) ben je binnen 3 minuten bij het Shibuya Kruispunt en het standbeeld van Hachiko. Het National Museum of Nature and Science ligt in het Ueno-park bij halte Tokyo Metro Ueno Station en is te bereiken via de Ginza- en Hibiyalijn.

Openingstijden: Het National Museum of Nature and Science is op maandag na, alle dagen geopend van 9 tot 17 uur. Toegang tot het museum kost 620 yen. En natuurlijk zijn het kruispunt van Shibuya en Hachiko 24 uur per dag te bezichtigen…

Shibuya bij avond, Tokio
En ook in de avond is het er druk. De prachtige neonreclame op de gevels maken Shibuya één van de leukste en hipste wijken van de stad.

Misschien ook interessant?


En wat vond jij van het bijzondere verhaal van Hachiko? Laat gerust hieronder een bericht achter!

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1