Home » Azië » Japan » Tokio » Meiji Jingu Shrine

Meiji Jingu Shrine, Tokio | Ontdek de Tempel van Keizer Meiji

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update: Leestijd: 5 minuten

Hij besteeg op zijn veertiende de troon en leidde Japan naar de modernisering waar het aan toe was. Onder zijn leiding opende Japan de grenzen voor de rest van de wereld en ontpopte het land zich van een gesloten gemeenschap naar één van de modernste open samenlevingen ter wereld. En dat in een tijdsbestek van nog geen 40 jaar. Keizer Meiji (1852-1912) mag oprecht één van de indrukwekkendste keizers uit de geschiedenis van Japan genoemd worden.

In de wijk Harajuku bevindt zich één van de mooiste tempels van Tokio, de Mejij Jingu Shrine (明治神宮). Wie even de drukte van de stad wil ontvluchten moet hier zeker een bezoek aan brengen. Het ligt prachtig gelegen in de bossen van het Yoyogi Park en is een ware bron van rust en mystiek. En de Meiji Shrine heeft ook nog eens een grote betekenis voor de stad Tokio.

Dit heiligdom is namelijk gebouwd ter ere van keizer Meiji en keizerin Shoken. In dit artikel leg ik je uit wat deze keizer voor Japan heeft betekend en geef ik je meer informatie over jouw bezoek aan de de Meiji Jingu Shrine. Het begint met een korte levensloop van de 122ste keizer van Japan.

*Dit artikel is ook beschikbaar in het Engels (Meiji Jingu Shrine Guide)

Keizer Meiji, Japan
By Artist: Eduardo Chiossone (1833–98); Photographer: Maruki Riyō (also misspelled as Maruki Toshiaki)[3] – (1999-November) ISBN: 4620605549., Public Domain

In dit artikel over de Meiji Jingu Shrine


Handige websites Tokio & Japan


Dit artikel over de Meiji Jingu Shrine bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt. Daar zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden!

Wie was keizer Meiji, de 122ste keizer van Japan?


Zijn echte naam luidde Mutsuhito. In 1867 besteeg hij op 14-jarige leeftijd de troon toen zijn vader, keizer Komei (1831-1867) overleed aan de pokken. Datzelfde jaar nog trouwde hij met Ichijō Masako (1849-1914), de latere keizerin Shoken. Mutsuhito kreeg officieel pas de titel Keizer Meiji na zijn dood, maar noemde Japan onder zijn bewind Meiji, wat Verlichte heerschappij betekent. Het was daarom geen probleem om na zijn dood de definitieve naam van de keizer te bepalen.

Keizer Meiji en zijn vrouw kregen geen kinderen. Gelukkig had hij daar een oplossing voor bedacht en dook hij het bed in met vijf verschillende hofdames. Op deze manier verwekte hij 15 kinderen, waarvan er maar 5 de volwassen leeftijd wisten te bereiken. Het vierde kind, Yoshihito (1879-1926) werd in 1912 zijn opvolger die bekend staat als Keizer Taisho.

Het voormalige Edo-kasteel en het huidige paleis van de keizer vormt het hart van de stad Tokio. Ook dit is één van de bezienswaardigheden waar je een kijkje kunt komen nemen. Lees er meer over in Keizerlijk Paleis, Tokio | Volg de route langs het voormalige Edo-Kasteel…

Op weg naar de Meiji Jingu Shrine in Tokio
De weg naar de Meiji Jingu Shrine loopt door het park en daar kom je deze torii tegen, gemaakt van een 1500 jaar oude boom uit Taiwan.

De Meiji restauratie – Japan op weg naar modernisering


Keizer Meiji was een vooruitstrevend persoon. Hij verhuisde de zetel van de keizerlijke familie van Kioto naar Tokio en de officiële staatsgodsdienst werd het Shintoïsme. Hij bevorderde de handel met de rest van de wereld en het land maakte een ongekende industrialisatie door. Andere veranderingen waren:

  • Afschaffing van de samoerai en het systeem van landheren
  • Het instellen van een bureaucratisch parlement
  • Het kopiëren van westerse ideeën en technologieën

Deze radicale koerswijziging staat in Japan bekend als de Meiji-restauratie. Natuurlijk vonden deze wijzigingen niet zonder slag en stoot plaats. Maar doorgaans konden de plannen van de keizer op goedkeuring rekenen. Uiteindelijk leidde het in 1890 tot een nieuwe grondwet, de Meiji-grondwet.

Leestip: Dat de veranderingen van keizer Meiji ook nadelen had lees je in het artikel Kegon Falls | Waarom 200 mensen zelfmoord pleegden in Nikko?

Een wandeling naar de Meiji Jingu Shrine
Op weg naar de Meiji Jingu Shrine

Het overlijden van Keizer en de Meiji Jingu Shrine


Rond 1900 behoorde Japan tot één van de modernste landen ter wereld. Een knappe prestatie! Toen de keizer in 1912 overleed besloot het parlement een herdenkingsplek te bouwen. Deze plek werd het gebied ten noorden van Yoyogipark, omdat de keizer hier graag met zijn vrouw door de tuinen wandelde. In 1915, een jaar na de dood van keizerin Shoken, begon men met de bouw en in 1920 was de Meiji Jingu Shrine klaar.

Feit: Meiji Jingu is een Shinto heiligdom. Waar het bij het boeddhisme gaat om het volgen van de leer van Boeddha, staat bij het shintoïsme de aanbidding van natuurgeesten centraal, zogenaamde Kami. Deze Kami komen voort uit traditionele Japanse legendes en worden geëerd door middel van rituelen. De Meiji Jingu Shrine is gewijd aan het eren van de geesten van keizer Meiji en zijn vrouw.

Toegangspoort tot de Meiji Shrine
Toegangspoort van de Meiji Jingu Shrine

Meiji Jingu Shrine – Bezienswaardigheden


Ben je inmiddels gereed om een bezoek te brengen aan de Meiji Jingu Shrine (als het kan, corona?). Hieronder vind je een korte uitleg van de belangrijkste bezienswaardigheden van deze plek.

Saké- en wijnvaten: Wanneer je van station Harajuku in noordelijke richting naar de Meiji Jingu Shrine loopt kom je een aantal bijzondere dingen tegen. Zo vind je hier een indrukwekkende wand met saké- en wijnvaten tegen. Deze zijn helaas niet gevuld, maar jaarlijks doneren lokale brouwers uit het hele land deze traditionele rijstwijn. Hiermee vragen ze de goden om voorspoed.

Torii: Na de wand met vaten verschijnt ineens een grote houten toegangspoort, een torii. Deze poort is gemaakt van een 1500 jaar oude ceder uit Taiwan. Bijna alle gebouwen op de Meiji Jingu Shrine zijn gemaakt van traditionele bomen en de meeste van bomen afkomstig uit Japan. Een wandeling door het park voelt aan als een mythische beleving: oude bomen en geheimzinnige objecten…

Laat een boodschap achter bij een tempel in Tokio
Laat jij nog een boodschap achter bij de Meiji Jingu Shrine?

Gebedshal: Bij het betreden van het complex loop je eerst door nog een paar torii en toegangspoortenn. Maar voordat je de gebedshal betreedt dien je eerst de Temizu & Sampai uit te voeren. Dit is een reinigingsritueel wat bij veel tempels gebruikelijk is. Dit ritueel wordt gekenmerkt door handen wassen en een buiging maken om je respect te tonen. Meer weten? Op de website van de Meiji Jingu Shrine vind je een goede uitleg.

Inner Garden: Na de Meiji Jingu Shrine kun je een wandeling maken door de binnentuin. Dit was de favoriete plek van keizerin Shoken en is een leuke wandeling langs vijvers, prachtige bloemen en verschillende boomsoorten afkomstig uit heel Japan. Een bezoek aan deze tuin is niet gratis en kost 500 yen.

Museum: Op moment van herschrijven van dit artikel is alleen het Meiji Jingu Museum geopend voor publiek. In dit museum krijg je een inkijkje in de persoonlijke bezittingen van de keizer en zijn vrouw. Het ligt ten zuiden van het heiligdom.

Yoyogi Park: Ben je klaar met het bezoeken van de Meiji Jingu Shrine? Ga dan naar het Yoyogi park om even helemaal lekker te relaxen. Vooral in het voorjaar met de bloesem is dit een echte aanrader.

Ceremonie: Elk jaar worden diverse ceremonies gehouden in Meiji Jingu Shrine. De bekendste zijn het Spring grand festival (begin mei) en het Autumn grand festival (begin november).

Een torii bij de Meiji Jingu shrine in Japan

De Meiji Jingu Shrine in Tokio bezoeken?


Hoe kom ik er? De beste manier om bij de Meiji Jingu Shrine te komen is via station Harajuku op de Yamanotelijn. Vanaf daar is het 10 minuten lopen naar het heiligdom.

Openingstijden: De Meiji Shrine is meestal geopend vanaf 6 uur ‘s ochtends tot aan 5 uur ‘s avonds. De toegang is gratis. Voor de Meiji garden dient wel een ticket (500 yen) gekocht te worden. Deze tuinen zijn dagelijks geopend van 9 tot 17 uur.

Misschien ook interessant?


Heb jij nog meer tips, ideeën en opmerkingen over de Meiji Jingu shrine? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1