Home » Azië » Japan » Tokio » Zojoji Tempel

Zojoji Tempel | Het belangrijkste heiligdom van Tokio?

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:

De Zojoji Tempel (増上寺) in ziet eruit als een vrij normale tempel. Het staat in de wijk Minato ten zuiden van het Keizerlijk Paleis in Tokio en samen met de Kaneji Tempel in Ueno behoort het tot de belangrijkste heiligdommen van de stad. Tegenwoordig bezoeken toeristen vooral de kleurrijke Sensoji Tempel en slaan ze de Zojoji Tempel in het Shiba Park over. Heel jammer, want historisch gezien is dit heiligdom een pareltje. In dit artikel leg ik je uit waarom de Zojoji Tempel in de historie van Tokio één van de belangrijkste tempels, zo niet de belangrijkste van de stad was.

Deze pagina over de Zojoji Tempel bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt. Daar zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden!

De Zojoji Tempel en de Tokyo Tower in Japan
De Zojoji Tempel en de Tokyo Tower

Zojoji Tempel: Het grootste Tempelcomplex in Edo


De Zojoji Tempel werd voor het eerst in 1393 gebouwd en was onderdeel van het Jodo Shu boeddhisme. Het was de opkomende machthebber Ieyasu Tokugawa (1543-1616) die in 1598 besloot het heiligdom op deze plek te zetten. De Zojoji Tempel moest bescherming bieden tegen indringers vanuit het zuiden. Want Ieyasu Tokugawa mocht dan wel de macht in handen hebben, Japan was nog altijd sterk verdeeld.

De belangrijkste periode van de Zojoji Tempel was de zeventiende eeuw. Het heiligdom groeide uit tot een complex van 65 hectare met 48 ondertempels en 150 andere religieuze gebouwen. Meer dan 3000 priesters verbleven hier en dat was uitzonderlijk voor die tijd. Ook de Tokugawa familie kwam hier vaak naartoe om te bieden. Het heeft er zelfs toe geleid dat een aantal familieleden bij deze tempel begraven ligt. De Zojoji Tempel werd een religieus machtscentrum waar de leer van Jodo Shu onderwezen werd.

Tips: Naast de Zojoji Tempel staat de 333 meter hoge Tokyo Tower. Het ontwerp is afgeleid van een wel heel bekend bouwwerk in Europa, de Eiffel Toren in Parijs. Het verschil zit hem in de kleur en de hoogte. De Tokyo Tower is 33 meter hoger en rood/wit van kleur.

Amida, godin van het Zuiver-land boeddhisme
Amida, de belangrijkste god van het Zuiver Land-boeddhisme

Jodo Shu en het Zuiver Land-boeddhisme


Jodo Shu is een onderdeel van het Zuiver Land-boeddhisme, één van de belangrijkste boeddhistische stromingen in Japan. Uitvinder van de Jodo Shu was Honen Shonin (1133-1212). Hij was van mening dat men niet door meditatie, maar door het uitspreken van de Nembutsu tot verlichting kon komen. De Nembutsu is het uitspreken van de gelofte van Amida (Amida Boeddha, zij geloofd). Amida is de belangrijkste god binnen het Zuiver Land-boeddhisme.

Het uitspreken van de Nembutsu was een radicale verandering ten opzichte van wat men gewend was. Shonin wilde daarom niet dat deze leer voor zijn dood openbaar zou worden. Maar helaas! Het leidde tot woedende reacties bij de elite. Honen Shonin werd verbannen en enkele aanhangers kregen zelfs de doodstraf.

Leestip: Wil je graag een andere tempel in Tokio bezoeken? Lees dan hier het artikel: Sensoji Tempel bezoeken? 5 historische feiten die je moet weten.

Jizo beeldjes in japan
Jizo beeldjes: beschermheiligen van kinderen. Meer weten over deze beeldjes? Lees dan het artikel Kanmangafuchi Abyss | Het verhaal van de mysterieuze Jizo-beelden

Wat valt er te zien bij de Zojoji Tempel?


In de negentiende en twintigste eeuw raakte de tempel ernstig in verval. In 1909 werd de gebedshal door een later als gek verklaard persoon in brand gestoken. En ook door de bombardementen op Tokio tijdens de Tweede Wereldoorlog heet het complex geen goed gedaan. De gebedshal stamt uit 1974, maar gelukkig zijn niet alle sporen uit de geschiedenis van dit heiligdom vernietigd…

Plattegrond van Shiba Park en de Zojoji Tempel
Plattegrond van de Zojoji Tempel en het Shiba Park

Het Shiba Park: Het Shiba Park behoort tot één van de oudste parken van Tokio. Het kreeg pas echt deze officiële status in 1873. Een bezoekje aan het Shiba Park past perfect in combinatie met ‘belangrijke’ Zojoji Tempel en de Tokyo Tower…

De Sangedatsumon poort: Het meest indrukwekkende bouwwerk van de Zojoji Tempel is de Sangedatsumon poort. Terwijl grote delen van Tokio verwoest is door de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef deze poort fier overeind. Het stamt uit 1622, is 21 meter breed en bijna 18 meter hoog. Het wordt door de Japanse overheid als belangrijk cultureel erfgoed beschouwd.

Daibonsho: Een andere belangrijke bezienswaardigheid is de Daibonsho. Dit is een grote bronzen bel uit 1673. Het wordt beschouwd als één van de drie belangrijkste bellen (ding-dong) van de Edo-periode.

De Sangedatsumon Poort in Shiba Park,Tokio
De Sangedatsumon poort uit 1622

Museum: In de kelder van de tempel bevindt zich een museum dat geheel gewijd is aan de Tokugawa familie en het nabijgelegen mausoleum. Zo kun je hier een video bekijken over de totstandkoming van het mausoleum en wordt hiervan een schaalmodel tentoongesteld.

Mausoleum van de Tokugawa familie: 6 familieleden van de Tokugawa clan en hun partners liggen op het terrein van de Zojoji Tempel begraven. Tegen een kleine vergoeding kun je de graven bezoeken. Niet alle leden van de Tokugawa familie liggen hier begraven. Zo liggen ook nog een paar leden op het Yanaka Cemetery en bij de Kaneji Tempel.

Maar het bekendste familielid, Ieyasu, heeft een eigen mausoleum in Nikko National Park. Een indrukwekkende tempel met 500 kilo bladgoud en vele ornamenten. Lees er meer over in het artikel Toshogu Shrine – Een historische uitleg van deze Gouden Tempel.

Poort in het Shiba Park in Tokio

De Zojoji Tempel in Tokio bezoeken?


Hoe kom je er? De Zojoji Tempel ligt in de wijk Minato in het Shiba Park. Het is te bereiken via de Koen- of Onarimon metrostations op de Mita-lijn.

Openingstijden: Het complex is gratis te bezoeken, behalve het nabijgelegen museum (700 yen) en het mausoleum (500 yen). De tempel is dagelijks geopend van 9 tot 17 uur, het museum van 10 tot 17 uur en het mausoleum van 10 tot 16 uur.

Misschien ook interessant?


Heb jij meer tips, opmerkingen of ideeën over de Zojoji Tempel in Tokio? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1