Home » Azië » Sri Lanka » Anuradhapura - Een historische reisgids

Anuradhapura | 10x zien en doen in de oudste koningsstad van Sri Lanka

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:

Anuradhapura is de oudste koningsstad van Sri Lanka. Het werd gesticht in de 4e eeuw voor Christus en in 993 verlieten de Singalezen de stad na een grote plundering door de Tamils. Gelukkig is er van deze oude ruïnes nog veel over en kun je in een dag veel van dit oude rijk bezichtigen. In deze reisgids lees je alles over de historie van deze stad en geef ik 10 historische plekken die je zeker gezien moet hebben in Anuradhapura. Op naar de oude koningsstad…

Deze reisgids over Anuradhapura bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, ik daar een kleine vergoeding voor krijg. Dit kost je overigens niks extra!

Irrigatiemeren rondom Anuradhapura, Sri Lanka
Anuradhapura is omgeven door diverse meren die belangrijk waren voor de landbouw van het koninkrijk

Geschiedenis Anuradhapura – De oudste hoofdstad van het Singalese Koninkrijk


Pandukabhaya was in 377 voor Christus de eerste koning van het Singalese Koninkrijk. Hij vestigde de hoofdstad in Anuradhapura en regeerde vanuit daar over het hele land, hoewel er ook kleine zelfstandige staten waren op het eiland. Hij noemde de naam van de hoofdstad naar een minister die onder zijn vaders leiding het dorpje had gesticht, Anurapura. Anuradhapura zou voor meer dan 1400 jaar het centrum van de politiek, godsdienst, economie en cultuur zijn.

In de 3e eeuw voor Christus deed het boeddhisme zijn intrede. Dat begon letterlijk in het kleine plaatsje Mihintale (dagtrip?). Tevens kwam in de 3e eeuw voor Christus een loot van de Boom der Verlichting naar de stad. Deze boom is nog steeds te bewonderen in Anuradhapura en is daarom een belangrijke heilige plek voor boeddhisten. Ook kwam een stukje tand van Boeddha, dat nu te bewonderen is in Kandy naar de stad toe.

De belangrijkste bron van bestaan tijdens het Koninkrijk van Anuradhapura was de landbouw. Diverse koningen waren bijzonder populair, omdat ze grote irrigatiekanalen en meren hadden aangelegd. Tijdens een tocht door de oude stad kom je deze meren vanzelf tegen.

In totaal regeerden meer dan 110 koningen vanuit Anuradhapura. Alleen koning Kassapa koos ervoor om te regeren vanuit Sigiriya. Het koninkrijk heeft eeuwenland last gehad van aanvallen van de Tamils en Chola’s uit Zuid-India. Het resulteerde erin dat de Chola’s op het eiland de overmacht kregen en Anuradhapura in 993 verslagen werd. De stad raakte in verval en verdween in de jungle, totdat het in de 19e eeuw pas weer werd ontdekt.

Een stoepa in Anuradhapura, Sri Lanka
Een stoepa in Anuradhapura

Bezienswaardigheden – Praktische informatie over Anuradhapura


Voordat je begint is het belangrijk om te kiezen of je gaat fietsen of een tuktuk met gids regelt. Als je met een gids gaat kan hij alles overtellen over de geschiedenis van de stad (als het een goede gids is uiteraard). Met de fiets kun je de hele dag erover doen en op je gemakt de tempels en omgeving bekijken.

Een ticket om de oude stad te bezoeken kost ongeveer 25 dollar. Bij het Archeologisch Museum en het Jetavana Museum kun je deze tickets kopen. Controle vindt plaats op verschillende plekken in het park.

Hieronder vind je 10 plekken die je absoluut gezien moet hebben met een korte historische beschrijving erbij. De volgorde is gebaseerd op mijn eigen route. Zo ben ik begonnen bij het Jetavana Museum en heb ik een rondje op de fiets gedaan tegen de klok in. Dus eerst het noordelijke gedeelte en daarna de zuidelijke ruïnes.

De Jetavanarama dagoba in Sri Lanka
De Jetavanarama dagoba

1. Jetavanarama dagoba


De Jetavanarama dagoba is één van de grootste stoepa’s van Sri Lanka. De stichter van dit heiligdom was koning Mahasen, die leefde van 277 tot 304 na Christus. Hij was erg geliefd onder de bevolking, omdat hij vele waterreservoirs liet bouwen. Maar koning Mahasen was ook aanhanger van het Mahayan boeddhisme, terwijl het Theravada boeddhisme de officiële godsdienst van het land was. De koning dwong de monniken het Mahayana boeddhisme te accepteren en toen deze weigerden liet Mahasen een aantal tempels van het Theravada boeddhisme vernietigen. De monniken vertrokken naar het zuiden en een minister kwam in opstand tegen de plannen van de koning. Uiteindelijk liep het met een sisser af en de koning besloot sommige Theravada tempels te herbouwen.

De stoepa was ooit 122 meter hoog, wat het één van de grootste bouwwerken uit de geschiedenis van de oudheid maakte. Nadat de stad Anuradhapura in verval raakte en de dagoba weer gerestaureerd werd heeft het nu een hoogte van 71 meter.

Kuttam Pokuna in Anuradhapura
De twee bassins die erg op elkaar lijken en nog in goede staat zijn

2. Kuttam Pokuna, de twee bassins


Het indrukwekkende van de Kuttam Pokuna is dat deze twee bassins er nog steeds prima uitzien. Ze worden ook wel de tweeling genoemd, ondanks dat het noordelijk bad 40 meter lang is en het zuidelijke 28 meter. Echter zijn historici van mening dat de bassins in verschillende tijdsperiodes gebouwd zijn, waarschijnlijk tussen tussen de 6e en 8e eeuw na Christus. Men gaat ervanuit dat de monniken van het nabijgelegen Abhayagiriklooster de bassins gebruikte voor hun rituele baden. De bassins zijn deels gerestaureerd, maar waren nog in een goede staat achtergelaten.

Samadhi boeddha in Sri Lanka
Een Boeddha die aan het mediteren is

3. Samadhi boeddha


Wie vanuit Kuttam Pokuna naar het westen gaat komt langs dit prachtige beeld van de Samadhi boeddha. Dit beeld stamt waarschijnlijk uit de 4e eeuw na Christus en geeft een boeddha weer in meditatieve houding, ook wel Samadhi genoemd. Dit is één van de meest voorkomende houdingen, waarin je een boeddha beeld zult zien. Toen het beeld in de 19e eeuw gevonden werd was het deels beschadigd. Zo had het op dat moment geen neus meer. Gelukkig merk je daar nu niks meer van. Links en rechts wat beeld het uit? Als je verder naar het westen gaat kom je nog meer Boeddhabeelden tegen.

Een historische reisgids van Anuradhapura
De Abhayagiri dagobe, gebouwd in de eerste eeuw voor Christus

4. Abhayagiri dabogba


Het Abhayagiri klooster is gesticht door koning Valagamba in zijn tweede ambtsperiode tussen 89 en 77 voor Christus. Dit klooster was eeuwenland het belangrijkste religieuze centrum van het land. Kenmerkend is de nu 70 meter Abhayagiri Dagoba, opgetrokken uit baksteen. Oorspronkelijk was het 115 meter hoog, maar toen het bouwwerk zijn punt verloor was het nog maar 70 meter hoog. De Kuttam Pokuna en de Samadhiboeddha waren onderdeel van dit klooster dat in de eeuwen na zijn voltooiing monniken van over de hele wereld aantrok.

Mahasena’s paleis / Sandakada pahana
De maansteein met de cyclus van dood en wedergeboorte

5. Mahasena’s paleis / Sandakada pahana


Van het paleis van Mahasena is nog maar weinig over, maar de prachtige Sandakada Pahana ligt er nog steeds prachtig bij. De Nederlandse betekenis is een maansteen en werd vroeger in landen als Myanmar, Sri Lanka en India aangelegd bij de ingang van een gebouw of bij een boeddhistische tempel. Het is een geweldig voorbeeld van de Signalese architectuur. De Sandakada Pahana bestaat uit een halve maan en geeft volgens historici in het boeddhisme de cyclus van dood en wedergeboorte zonder begin en schijnbaar zonder eind aan.

Thuraparama dagoba in Anuradhapura, Sri Lanka
Thuraparama dagoba, de oudste stoepa van Sri Lanka

6. Thuraparama dagoba


De Thuraparama dagoba is de oudste stoepa die je in Sri Lanka tegen zult komen. Het werd in de derde eeuw voor Christus in opdracht van koning Tissa gebouwd, net nadat het boeddhisme op het eiland zijn intrede had gedaan. Het was ook de plek waar een sleutelbeen van Boeddha werd bewaard. Door de eeuwen heen is de stoepa een aantal keer in verval geraakt en vernietigd geweest door o.a. aanvallen van de Tamils uit Zuid-India.

Ruwanwelisiya dagoba in Sri Lanka
De Ruwanwelisiya dagoba en haar olifanten

7. Ruwanwelisiya dagoba


De Ruwanwelisiya dagoba is een opvallende verschijning. En dan gaat het vooral over de rij met olifanten die bij aankomst iedereen zullen opvallen. De stoepa werd in 161 voor Christus gebouwd door koning Dutugamunu en is 103 meter hoog. De olifantenhoofden zijn een verwijzing naar de manier waarop de koning met zijn leger de Tamils versloeg: zittend op een olifant. Bij de stoepa zal je hier ook een beeld van de koning op een olifant tegenkomen.

8. Archeologisch Museum


In totaal vind je in de oude ruïnestad van Anuradhapura 4 musea waar je een bezoek aan kunt brengen. Het belangrijkste museum is het Archeologisch Museum. Uiteraard vind je hier vele schatten uit de tijd van het koninkrijk in Anuradhapura, maar ook Polonnaruwa.

Sri Maha Bodhi Tri, de Boom der Verlichting
De Boom der Verlichting, waar Boeddha ooit gemediteerd heeft.

9. Sri Maha Bodhi Tri, de Boom der Verlichting


Voor monniken is dit de belangrijkste plek van Anuradhapura de vijgenboom Sri Maha Bodhi Tri. Volgens de overlevering is dit een deel van de boom waar Boeddha gemediteerd heeft. Deze boom werd in de derde eeuw voor Christus door de dochter van koning Asoka, een koning uit Zuid-India naar Anuradhapura gebracht. Koning Tissa van het koninkrijk Anuradhapura liet de boom planten en sindsdien komen boeddhisten van over de hele wereld naar deze plek om de boom te aanschouwen.

Isurumuniya klooster in Anuradhapura, Sri Lanka
De kleurrijke liggende boeddha in de rotstempel Isurumuniya

10. Isurumuniya klooster


Om de dag af te sluiten kun je in het zuiden van de oude stad de rotstempel Isurumuniya bekijken. Deze werd gebouwd in de 3e eeuw voor Christus en is onderdeel van een kloostercomplex. Hier kun je een aantal mooie tekeningen en gravures bewonderen en een bezoek brengen aan de kleurrijke liggende boeddha. Voor de rotstempel vind je een bassin, waar vroeger olifanten konden badderen. Daarnaast is het ook mogelijk de rots te beklimmen en van het uitzicht te genieten over Anuradhapura.

Accommodatie – Waar te verblijven in Anuradhapura?


Anuradhapura is onder te verdelen in 3 gebieden. Zo heb je er het gebied van de oude ruïnes, een ‘new town’ en een ‘old town’. De old town is het noordelijke gedeelte van de stad waar zich ook het belangrijkste treinstation bevindt. Tevens ligt dit gedeelte dichter bij de ruïnes dan de new town. Maar de new town is het grootste en leukste gedeelte van de stad waar je de meeste hotels en restaurant kunt vinden. Ook bevinden zich tussen de oude ruïnes een aantal hotels en guesthouses waar je kunt overnachten.

Op zoek naar accommodatie in Anuradhapura? Kijk hier voor de mogelijkheden.

Het treinstation van Anuradhapura
Het treinstation van Anuradhapura in old town

Vervoer – Hoe kom je in Anuradhapura?


Anuradhapura is vanuit Colombo makkelijk met de trein te bereiken. Deze doet er ongeveer 5 uurtjes over. Het belangrijkste station ligt in de old town van Anuradhapura. Vandaar kun je een tuktuk nemen naar het centrum en het nieuwe gedeelte van de stad. Een andere mogelijkheid om van Colombo naar Anuradhapura te komen is met de bus. Deze doet er ongeveer 3 a 4 uur over en de bussen rijden vaker dan de trein.

Volgende bestemming? Heb je Anuradhapura eenmaal bekeken en wil je verder met jouw reis door dit prachtige land? Vanaf deze plek kun je de trein of bus nemen naar het noorden voor Jaffna. Of vervolgens de reis naar het zuiden voor de gouden tempel van DambullaSigiriya Rock of richting Negombo.

Heb jij nog meer tips, ideeën of opmerkingen over Anuradhapura? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1