Home » Azië » Sri Lanka » Dambulla - Een historische reisgids

Dambulla | Ontdek de Gouden tempel van koning Valagamba

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:

Koning Valagamba vluchtte na een inval van de Tamils uit Anuradhapura en streek neer in de omgeving van Dambulla. Hier schuilde hij bij monniken, totdat de Tamils uit Anuradhapura verdreven waren. Als dank liet hij een prachtig tempelcomplex in de grotten bouwen.

Wie op zoek is naar kunst en cultuur in Sri Lanka zou absoluut de Gouden Tempel in Dambulla moeten bezoeken. Het is één van de belangrijkste heilige plekken in Sri Lanka en al 22 eeuwen een bedevaartsoord voor boeddhisten. Daarnaast staat het sinds 1991 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Genoeg redenen om een bezoek te brengen aan deze historische plek. Lees hier alles over de geschiedenis van de tempel, informatie over jouw bezoek, accommodatie in Dambulla en hoe je er komt.

Feitje: De volledige naam van het grottencomplex luidt Raja Maha Viharaya, in het Singalees is dat දඹුල්ල රජමහා විහාරය.

Deze pagina over Dambulla bevat affiliate links. Dit betekent dat als je een boeking maakt via één van de links op deze pagina, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt.

De gouden Boeddha in Sri Lanka
Voordat je de berg met het grottencomplex beklimt heet de gouden boeddha je welkom. Links van de boeddha ga je de 160 meter hoge berg op.

Een korte geschiedenis – Koning Valagamba wordt verdreven

Waarschijnlijk woonden er in de grotten in de berg van Dambulla in de derde eeuw voor Christus al mensen. Maar het kreeg pas echt een belangrijke status na de komst van de Singalese koning Valagamba, ook wel bekend als Wattagamani Abhaya. Hij leefde ergens aan het begin van de eerste eeuw voor Christus en werd, naar men vermoed in 103 voor Christus door een groep rebellen uit Zuid-India verdreven uit Anaradhapura. Dat was toen de hoofdstad van zijn rijk. Hij vluchtte naar de grotten in Dambulla en verbleef 14 jaar bij de monniken.

In de tussentijd probeerde hij een leger te mobiliseren om de de hoofdstad van zijn rijk terug te krijgen. Maar hij werd geholpen door de Tamils zelf, die elkaar onderling de tent uitvochten. Rond 89 voor Christus pleegde Valagamba met zijn leger een aanval op Tamil leider Datikha en verdreef hem uit Anuradphura. Als dank voor zijn verblijf bij de monniken in Dambulla liet hij een mooie tempel achter, die nu tot één van de belangrijkste heiligdommen van Sri Lanka behoort. De koning bleef tot aan zijn dood in 77 voor Christus de leider van het Singalese Koninkrijk.

In de eeuwen erna na de dood van Valagamba hebben andere koningen de grotten in Dambulla verder ‘aangekleed’ en ontwikkeld, o.a. door nieuwe boeddha’s toe te voegen. Tijdens het Koninkrijk van Kandy, dat bestond tussen de 15e en 18e eeuw zijn er enkele prachtige fresco’s toegevoegd. Deze kun je nog steeds bewonderen.

De ingang van de grottempel
De ingang van de tempels is gebouwd ten tijde van de Britse koloniale periode

Een bezoek aan de Gouden tempel en de grotten

Een Gouden tempel, een klim van 160 meter omhoog, 5 grotten en een mooi uitzicht op het groene eiland dat Sri Lanka heet. Dat zijn de ingrediënten voor een bezoek aan dit mooie complex. Het is mogelijk de 5 grotten met een gids te bezoeken. Deze staan bij de ingang van het complex boven en kunnen je veel meer informatie geven dan de beknopte beschrijving hieronder. Zonder gids zou het misschien tegen kunnen vallen, aangezien je niet precies weet wat je ziet.

Hieronder vind je een korte toelichting aan, waarbij grot 2 veruit het meest indrukwekkend te noemen is.

Grot 1: Belangrijkste bezienswaardigheid is de liggende en voornamelijk ‘dode’ boeddha die uit de rots is gehouwen. Hij heeft het Nirwana bereikt. Dat is het hoogste wat binnen het boeddhisme kan worden bereikt. Het beeld was ooit beschilderd met een goudlaag, maar dat is deels intact.

Grot 2 : Dit is de indrukwekkendste van de 5 grotten die je tegenkomt. Ook hier vind je een 10 meter liggende boeddha. Daarnaast staan hier meer dan 50 Boeddhabeelden waarvan het grootste gedeelte afkomstig is uit de eerste eeuw. Op de wanden en het plafond zie je prachtige muurschilderingen met taferelen uit het leven van boeddha. En tot slot staat hier ook een houten beeld van de gevluchte koning Valagamba en een andere koning.

Fresco en een boeddha in de grottempel, Dambulla
De tweede grot met zijn vele Boeddhabeelden en prachtige fresco’s

Grot 3: De derde grot is tot stand gekomen in de 18e eeuw na Christus door koning Kirti Sri Rajasinha van het Kandy Koninkrijk. Hier tref je een beeld van hem aan. Ook zie je hier 42 zittende boeddha’s en 15 staande boeddha en ook nog een paar mooie muurschilderingen.

Grot 4 en 5: De laatste twee grotten zijn het minst interessant. Ze zijn redelijk nieuw in vergelijking met de overige, maar de fresco’s aan de muur, die afkomstig zijn uit de 18de eeuw zijn in redelijk slechte staat. Misschien een overweging waar om eerst achteraan te beginnen en dan naar voren te gaan?

Tot slot: ben je echt op zoek naar een uitgebreide uitleg van de grotten, neem dan een kijkje op de website Srilankaview. En als je beneden bent is het ook mogelijk de gouden Tempel te bezoeken voor meer Boeddhabeelden. Dit zit bij het ticket van de grottempel inbegrepen.

De verschillende grotten in Dambulla
Prachtige Fresco’s in de grotten van Dambulla

Praktische Informatie over een bezoek aan Dambulla en de Gouden tempel

De Gouden tempel van Dambulla ligt op ongeveer 20 minuten lopen ten zuiden van het centrum van de stad. De tempel is van 7 tot 7 uur te bezoeken en toegang tot het mooie complex kost ongeveer $ 10 dollar. Het is een klim van 160 meter naar boven en duurt ongeveer een half uurtjes. Afhankelijk van jouw interesse duurt het bekijken van de grotten ongeveer een uur.

Draag gepaste kleding, d.w.z. lange broek en neem sokken mee voor het geval dat de grond je te heet onder de voeten wordt door de zon. Schoenen zijn in de tempel namelijk niet toegestaan en moeten bij de ingang ingeleverd worden.

Uitzicht vanaf de tempel in Dambulla
Het prachtige eiland Sri Lanka met haar groene landschap

Accommodatie: Dambulla of Sigiriya?

Wil je graag de Gouden Tempel van Dambulla bezoeken? Heb je weinig tijd, dan is een verblijf van 1 nacht in deze stad meer dan genoeg. Dambulla ligt aan drukke weg, aangezien het op het knooppunt ligt van verdere routes door het hele land. Maar ben je van plan ook een bezoek te brengen aan Sigiriya? Ga dan voor een leuke accommodatie bij de Kijk dan voor een leuke accommodatie daar. Sigiriya ligt veel rustiger en je bent lekker dichtbij voor één van de belangrijkste bezienswaardigheden van het land, Lions rock. En vanuit Sigiriya ben je binnen 45 minuten bij de Gouden Tempel.

Klik hier voor accommodatie in Dambulla. Liever overnachten in Sigiriya? Kijk dan hier voor leuke accommodaties in Sigiriya. Meer lezen over Sigiriya? Lees dan het artikel Sigiriya Rock | Beklim de Leeuwenrots van koning Kassapa

Sigirya Rock in Sri Lanka
Goed kijken, maar 20 kilometer naar het oosten heb je zicht op Sigiriya, de berg die je hier rechts ziet.

Vervoer en vervolg van jouw reis door Sri Lanka

Dambulla ligt centraal gelegen in Sri Lanka en ligt op een prima knooppunt om een goed vervolg van jouw reis door het land te plannen. Zo ben je binnen 30 minuten met de bus in Sigiriya. Maar je kunt ook je reis vervolgen naar het noorden voor Anuradhapura, het oosten voor Sigiriya, Polonnaruwa en Trincomalae, het zuiden voor de stad Kandy en westen voor Negombo en Colombo.

Heb jij nog meer tips, ideeën of opmerkingen over Dambulla en de grottempel? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1