Home » Azië » Sri Lanka » Galle - Historische reisgids

Galle | Ontdek het Nederlandse koloniale verleden in Dutch Fort

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:

In het zuiden van Sri Lanka vind je één van de beste bewaarde overblijfselen van het Nederlands koloniaal verleden: Dutch Fort in Galle. Wie een bezoek brengt aan het zuiden van het land moet deze plek absoluut bezoeken. De geschiedenis, maar ook de gezellige straatjes, cafés, restaurantjes en het prachtige uitzicht op de kust van Sri Lanka maken van Galle een prachtige bezienswaardigheid om nooit te vergeten. En sinds 1988 staat het op de Unesco Werelderfgoedlijst, wat betekent dat het oude centrum goed onderhouden moet worden.

Ben je van plan een bezoek te brengen aan Galle tijdens jouw reis door Sri Lanka? Lees dan vooral verder en ontdek de historie van het Nederlandse verleden in Dutch Fort.

In deze reisgids van Galle


De oude binnenstad van Galle, Sri Lanka
Op de achtergrond een vuurtoren en een Nederlandse kruitopslag. De vuurtoren werd overigens gebouwd in 1938.

Handige websites Galle & Sri Lanka


Deze reisgids over Galle bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, ik daar een kleine vergoeding voor krijg. Dit kost je overigens niks extra!

Een korte terugblik – Nederlanders bouwen een sterk fort


Al in de 14e eeuw waren het de Arabieren die op Sri Lanka handel dreven met de lokale bevolking. Dat veranderde toen de Portugese aan het begin van de 16e eeuw contacten legden met de lokale bevolking. Langzamerhand bouwden ze forten aan de kust van het toenmalige Ceylon en in 1589 kwam er een kleine vesting in Galle. Maar de koning van Kandy wilde de Portugezen weg hebben en riepen de hulp van de Nederlanders in. In 1640 verjoegen zij samen de Portugezen en namen het kleine fort van Galle in beslag.

De Nederlanders bouwden het fort van Galle aanzienlijk uit. Zo werd er een stevige stadswal aangebracht met 14 bastions die op de dag van vandaag nog steeds te zien zijn. Misschien zegt het ook wel genoeg dat de Tsunami van 2004 het fort grotendeels intact liet, zo sterk bleken de muren te zien. Verder bouwden de Nederlanders kerken, pakhuizen en woonhuizen waarvan een groot deel nog steeds overeind staat. Kortom, je begrijpt dat een bezoek aan Galle een reis terug in de tijd is, zo bijzonder is dit fort.

In 1796 moesten de Nederlanders Sri Lanka overdragen aan de Britten na de nederlaag in de Napoleontische oorlogen. Galle werd toen de grootste haven van het land. Dit veranderde in 1970, toen het concurrentie kreeg van Colombo. Maar ondertussen was Sri Lanka ook al onafhankelijk geworden in 1949.

De fundatie van Dutch Fort, Sri Lanka
De verdedigingswerken van Dutch Fort in Galle

Praktische informatie over een bezoek aan Galle


Het oude fort van Galle is leuk en gezellig om doorheen te struinen. Er valt ontzettend veel te doen en de leuke restaurantjes en cafeetjes maken deze bezienswaardigheid pas echt tot een leuke dagbesteding. Veel van de gebouwen komen uit de 17e of 18e eeuw, maar ook toen de Nederlanders het fort verlieten hebben de Britten nog enkele gebouwen neergezet. Hieronder vind je een aantal leuke tips en ideeën.

De vestingwerken van Dutch Fort in Galle
Een van de bastions van het fort, vanwaar je een mooi uitzicht hebt op de zee en de kust van Sri Lanka

1. Maak een wandeling over de vestingwerken


De Nederlanders bouwden een dikke stadswal die zo sterk bleek dat de Tsunami van 2004 de binnenstad van het fort nauwelijks trof. Het nieuwe centrum overigens had er wel veel last van. De vestingwerken bestaan uit 14 bastions die grotendeels Nederlandse namen hebben: Akersloot, Utrecht en Zwart zijn een paar voorbeelden. Een wandeling langs deze vestingwerken laat pas echt goed zien wat voor sterk bouwwerk de Nederlanders achterlieten.

Museum in Galle over de zeevaart
Het National Maritime Archaeology Museum in Galle, Sri Lanka

2. Bezoek het National Maritime Archaeology Museum, gevestigd in een oud pakhuis


Mocht je eventueel zin hebben hebben om een museum te bezoeken dan is het National Maritime Archaeology Museum een aanrader. Dit museum is gevestigd in een oud pakhuis waar vroeger de schepen hun kostbare voorraden zoals kaneel en doeken opsloegen. Het gaat vooral over de scheepvaart en tijdens de tsunami van 2004 raakte een aantal voorwerpen beschadigd. En het bijzondere is dat er ook voorwerpen aan wal zijn geraakt, waaronder een houten Boeddhabeeld.

De Nederlands Hervormde Kerk in Sri Lanka
De Nederlands Hervormde Kerk in Dutch Fort

3. Ontdek de Nederlandse kerk van Galle


En dan loop je ineens langs de Nederlands Hervormde Kerk. Deze kerk werd gebouwd in de 18e eeuw en ziet er met zijn witte gevel nog prima uit. Van binnen is het misschien wat sober, maar de bijzondere grafstenen in de vloer van de kerk zijn typisch Nederlands. Overigens zal je in het oude fort nog een aantal kerken tegenkomen, zoals de All Saints Church. Deze werd door de Britten in de 19e eeuw gebouwd.

Het interieur van de Nederlands Hervormde Kerk
Het interieur van de Nederlandse kerk in Sri Lanka: sober

4. Ga langs bij Dutch Hospital, voor een lunch en om te shoppen


Vroeger werd in dit opvallende witte gebouw de zeevaarders en officieren behandeld als ze ziek waren aangekomen op Sri Lanka. Dutch Hospital is één van de oudste gebouwen in het fort en tegenwoordig vind je hier een aantal winkeltjes en restaurantjes. Ideaal voor een tussenstop, hoewel de prijzen uiteraard wel iets hoger liggen dan in de rest van Galle.

Dutch Hospital in Galle, Sri Lanka
Het Nederlandse ziekenhuis, waar tegenwoordig vooral restaurantjes en winkeltjes te vinden zijn

5. Struin door de straten van het fort


Eigenlijk is Galle een groot openluchtmuseum. Want behalve de bovenstaande bezienswaardigheden tref je er ook nog twee klokkentorens aan, een vuurtoren, een moskee die ooit een Portugese kerk was en andere koloniale gebouwen van meer dan 300 jaar oud. En als je echt even klaar bent met dat lopen kun je ook nog aan de vestingwerken gaan zitten en even heerlijk ontspannen.

De geschiedenis van Dutch Fort in Sri Lanka
De fundatie van Dutch Fort bleek dusdanig sterk te zijn, dat het grotendeels bescherming bood tegen de Tsunami van 2004

Accommodatie – Waar te verblijven?


Galle is ideaal voor een leuke dagtrip naar het oude fort. Langs de kust ten oosten en westen van de stad vind je diverse leuke kleine badplaatsen. Daarom kun je er het beste voor kiezen om voor een accommodatie in één van deze kleine plaatsjes te kiezen. Zelf zat ik in het plaatsje Mirissa, waar ik binnen 30 minuten in Galle was. Praktisch elke bus in Mirissa komt langs Galle. Ik zat bij Sun Bird Eco Guesthouse, een budget accommodatie met een fantastische behulpzame eigenaar.

Toch liever in Galle een hotelletje boeken? Kijk dan hier voor de mogelijkheden.

De oude klokkentoren in Galle, Sri Lanka

Vervoer – Hoe kom je er?


Galle ligt ongeveer 125 kilometer ten zuiden van de hoofdstad van Colombo. Met de bus ben je binnen 3 uurtjes in Galle. Een andere mogelijkheid is om de trein te pakken. Het station van Galle bevindt zich dichtbij het fort en vanaf daar kun je prima het fort bezichtigen. Verder gaan er vanuit Galle vele bussen naar de kustplaatsjes, waar je de drukte van deze stad kunt vermijden. Op zoek naar een volgende bestemming? Ga richting Ella voor de highlands of richting Colombo en Negombo als je vakantie er bijna opzit.

De zonsondergang in Sri Lanka
De prachtige zonsondergang vanaf Dutch Fort in Galle

Een review – Wat vond ik van Galle en het Nederlandse Fort?


Als je een aantal nachten verblijft aan de zuidkust van Sri Lanka dan moet je absoluut Galle en het Nederlandse fort niet overslaan. Ten eerste ligt het prachtig gelegen op een soort uitsteeksel, vanwaar je prachtig uitzicht hebt op de kust. Maar daarnaast zijn er genoeg leuke winkeltjes en gezellige restaurantjes en cafeetjes waar je een bezoek aan kunt brengen. En dan nog de Nederlandse geschiedenis die nergens in Sri Lanka nog zo zichtbaar is dan in Galle. Echt een absolute must tijdens een bezoek aan Sri Lanka. Ben jij al in Galle geweest? Heb je nog meer leuke tips en ideeën? Laat gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1