Home » Azië » Sri Lanka » Kandy - Een historische reisgids

Kandy – 7 x zien en doen in de cultuurstad van Sri Lanka

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:

Kandy is na Anuradhapura en Polonnaruwa de derde koningsstad van Sri Lanka. Het ligt binnen de culturele driehoek en is het begin van een prachtig reis door het hooggebergte van het land. De stad telt ongeveer 120.000 inwoners en mensen die van cultuur houden zijn hier bij het goede adres. Kandy herbergt namelijk een aantal interessante bezienswaardigheden die een bezoek meer dan waard zijn. Benieuwd wat deze cultuurstad historisch gezien nou zo bijzonder maakt? Lees dan gerust verder…

Deze reisgids over Kandy bevat affiliate links. Dat betekent dat als je een boeking maakt via één van mijn links dat ik daar een kleine vergoeding voor krijg

Wat wil jij weten over Kandy in Sri Lanka?

Boeddhisten in Sri Lanka
Boeddhisten uit de hele wereld komen naar Kandy om de Tempel van de Tand te bezoeken.

Een korte geschiedenis – Kandy: de derde koningsstad van Sri Lanka

Het plaatsje Kandy werd gesticht tijdens het bewind van Wickramabahu III van Gampola (1357-1374). Het duurde echter meer dan een eeuw voordat het ook de belangrijkste stad van het land zou worden. In 1521 was het Koninkrijk Kandy het centrum van de macht, maar kreeg het al gauw te maken met de Portugezen. Zij eisten een monopolypositie op de handel, o.a. op kaneel en probeerden de inwoners van het land te bekeren tot het Christendom. Dit tot afgrijzen van de diverse koningen die elkaar in de 16de eeuw zouden opvolgen.

Toen de Nederlanders op Ceylon aankwamen werden ze door de koning van Kandy gevraagd te helpen de Portugezen te verdrijven. Rond 1660 had de VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie) diverse forten, waaronder Galle en Jaffna overgenomen en de monopolie in kaneel was nu grotendeels in handen van de Nederlanders. Maar tussen de VOC en het Koninkrijk Kandy bleef een haat-liefdeverhouding bestaan. Het was dat ze elkaar nodig hadden in de handel in olifanten, betelnoten en kaneel, maar de koning zag de Nederlanders liever vandaag dan morgen vertrekken. In 1765 plunderde de VOC Kandy en dwong de koning een verdrag te ondertekenen die de gehele kust aan de VOC zou geven.

Rond 1800 kwamen de Britten aan op Ceylon, het huidige Sri Lanka en maakte in 1815 een einde aan het Koninkrijk Kandy. Maar er was veel opstand en dat leidde in 1817-1818 tot de Uva Rebellion, een opstand van de lokale inwoners tegen de nieuwe gezaghebbers. Deze werd bloedig neergeslagen en betekende een einde van enig verzet in Sri Lanka tegen de overheersers.

Tegenwoordig is Kandy een bruisende stad en staat het vanwege haar culturele importantie sinds 1988 op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Bezienswaardigheden – 7 x zien en doen in Kandy

Kandy is een interessante stad om er een paar dagen te verblijven. Vooral als je een groot fan van kunst en cultuur bent, ben je hier op het goede adres. Hieronder vind je een aantal leuke bezienswaardigheden in Kandy met een tintje historische informatie.

1. Bezoek de Sri Dalada Maligawa, oftewel de Tandtempel

De Tempel van de Tand in Sri Lanka
De imposante Tempel van de Tand in het centrum van Kandy is de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad

De belangrijkste bezienswaardigheid van Kandy is de Tempel van de Tand. Het verhaal gaat dat na de crematie van Boeddha in 543 voor Christus zijn lichaam in acht porties is verdeeld en aan de acht koninkrijken in India werd gegevens. Uiteindelijk smokkelde iemand een stuk tand in de vierde eeuw na Christus naar Sri Lanka, waar het vervolgens in verschillende plaatsen in het land verbleef. In 1592 kwam het uiteindelijk naar Kandy.

Tijdens het Koninkrijk van Kandy stond deze tempel binnen de muren van het Koninklijk paleis. Nu vind je er een aantal kleine tempeltjes en een paar musea, waaronder het Sri Dalada museum en het Raja Tusker museum. De heilige tand kun je echter niet zien. Deze wordt bewaard in een met edelstenen afgezette gouden kist in een heilige reliek in de vorm van een stoepa. En die kun je uiteraard wel zien.

2. Peradeniya, de Botanische tuinen van Kandy

De botanische tuinen in Kandy
Peradeniya Botanische Tuinen is een leuk park naar toe te gaan in Kandy

5 kilometer ten zuiden van het centrum van Kandy vind je Peradeniya Botanical Gardens. Nadat de Britten in 1821 de laatste koning van Kandy, Sri Wickrama Rajasinghe hadden afgezet maakten ze van dit toenmalige koningspark een botanische tuin. Het is 60 hectare groot en een leuk park om tropische bomen en planten, maar ook dieren zoals aapjes te ontdekken. Bij de ingang tref je een kaart aan van de tuinen en in het noorden bevindt zich een Grand Circle waar beroemdheden een herdenkingsboom hebben gepland.

De beste manier om er te komen is met een tuktuk of met de bus. Peradeniya Botanical Gardens kost ongeveer 1.500 Sri Lankaanse Roepie.

3. Avondje uit? Ga naar een traditionele dansvoorstelling

Een traditionele dansvoorstelling in Kandy
Er zijn een aantal plekken in Kandy waar je een traditionele dansvoorstelling kunt bijwonen

Bij de Tandtempel bevinden zich langs Kandy Lake een aantal theaters waar je een traditionele dansvoorstelling kan bijwonen. Onder andere in het Kandyan Cultural Centre wordt elke dag gedanst, getrommeld en bij één van de voorstellingen waar ik aanwezig was ook met vuur gespuwd en op hete kolen gelopen. Als je een rondje om het meer loopt kom je er ongetwijfeld langs en zal je ook aangesproken worden om een kaartje te kopen.

Een ticket kost ongeveer 5 euro per persoon en de show vindt plaats in de namiddag. Over het algemeen zal deze ongeveer 45 minuten duren. De meningen over deze voorstellingen zijn nogal verschillend. Ga er in ieder geval niet heen met te hoge verwachtingen…

4. Maak een wandeling om Kandy Lake

Het kunstmatige Kandy Lake in Sri Lanka
Kandy Lake

Het hart van het centrum van de stad wordt gevormd door Kandy Lake. Dit kunstmatige meer werd door de laatste koning van Kandy, koning Sri Wickrama Rajasinghe aangelegd in 1807. Daarvoor was dit meer een rijstveld en droeg het de naam Tigolwela.

Er doen een aantal geruchten en legendes de ronde over dit kunstmatige meer. Zo zou de koning op het eilandje midden in het meer een harem hebben onderhouden en dat het eiland vanuit het Koninklijk paleis verbonden zou zijn met een geheime tunnel. In ieder geval, mocht je tijd over hebben dan is het een prima idee om een wandeling van 3 kilometer te maken om Kandy Lake. En natuurlijk is het ook mogelijk om rust te pakken en te relaxen langs dit kunstmatige meer.

5. Three-Temples Loop, een bezoek aan tempels uit de 14de eeuw

Op iets meer dan 10 kilometer ten zuidwesten van het centrum van Kandy bevinden een aantal bijzondere tempels. Deze staan bekend onder de Three-Temples Loop en zijn heiligdommen uit de 14de eeuw, toen het Koninkrijk van Kandy pas net zijn oorsprong kende. De meest bekende tempels zijn GadaleniyaLankatilaka en Embekke Devale.

De tempels zijn in goede staat en een prima manier om de drukke stad Kandy te ontvluchten en de omgeving te verkennen. De beste manier om te ze te bereiken is met een tuktuk, aangezien de tempels op een paar kilometer afstand van elkaar liggen. Ben je ook nog van plan om een bezoek te brengen aan de Botanische tuinen? Peradeniya en de Three-Temples Loop als dagbesteding is dan een prima combinatie.

6. Bahirawakanda Vihara Buddha Statue, uitzicht over Kandy

Boeddha op de berg
Het beeld van Bahirawakanda Vihara Buddha met uitzicht over de stad

Dit is misschien wel één van de bekendste Boeddhabeelden van Kandy of misschien wel van Sri Lanka, Bahirawakanda Vihara Buddha Statue. Het ligt ten zuiden van het centrum van Kandy en vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad. Het beeld is 26 meter hoog en werd op 1 januari 1993 officieel ingeleid.

Wie een bezoek wil brengen aan het beeld en de tempel kan dat het beste doen met een tuktuk. Echter, zelf heb ik het stuk gelopen en dat was verder prima te doen. En als je eenmaal boven bent, ga je toch uitrusten en genieten van de omgeving van Kandy…

7. Esala Perahera, een groot feest ter ere van de tand van Boeddha

Esala Perahera Festival in Sri Lanka
Alvast een voorproefje op het Esala Perahera festival in augustus?

Ben je in 2021 toevallig in Sri Lanka in de maand augustus? Dan kun je een bezoek brengen aan een bijzonder feest die volledig gewijd is aan de Tand van Boeddha, Esala Perahera. Boeddhisten van over de hele wereld komen dan naar Kandy om dit tiendaagse feest te beleven. Acrobaten, vuurspuwers en dansers maken er een geweldig feest van. En uiteraard komen in de parade vele verklede olifanten langs, waarvan er eentje de heilige Tand van Boeddha op zijn rug draagt.

Dit jaar vindt Esala Perahera plaats van 14 tot en met 24 augustus 2021. Mocht je hier zijn, bedenk dan wel dat het afgeladen druk is met mensen, dus boek je hotel op tijd.

Accommodatie – Waar te verblijven in Kandy?

De meeste mensen verblijven in het centrum van Kandy, omdat ze na 1 of 2 dagen hun reis vervolgen met de trein richting het hooggebergte van Sri Lanka. Maar Kandy is een relatief drukke stad, dus ben je meer een fan van een rustgevende omgeving dan zijn de omliggende plaatsjes een betere optie. Maar dat is ook afhankelijk van wat je graag wilt zien.

Het centrum van de stad ligt tussen het treinstation en de belangrijkste attractie, de Tempel van de Tand in. Op het kaartje hieronder betekent dit ten noordwesten van Kandy Lake.  

Op zoek naar accommodatie in Kandy? Kijk hier voor de leukste hotels en guesthouses in de cultuurstad van Sri Lanka

Treinstation van Kandy, Sri Lanka
Kandy, in het algemeen het startpunt van de de mooie treinreis naar Ella in het hooggebergte

Vervoer – Hoe kom je er?

De beste manier om in Kandy te komen vanuit Colombo is met de bus. Deze rijdt een paar keer paar uur en doet er ongeveer 2.5 uur over. Ook is het mogelijk om vanuit Colombo Fort te trein te nemen. Deze rijdt maar een paar keer per dag en doet er ongeveer 3 uurtjes over. Dit is overigens ook de trein die de prachtige reis vanuit Kandy vervolgt naar de hooglanden via Nuwara Eliya en Ella en uiteindelijk eindigt in Badulla. Zowel het busstation als het treinstation van Kandy bevinden zich in het centrum van de stad.

Ben je van plan om na Kandy eerst de culturele driehoek te gaan bekijken? Met de bus doe je er iets minder dan 2 uurtjes over om Dambulla te bereiken. Vanuit daar kun je de bus pakken naar Sigiriya. Een bus naar Polonnaruwa doet er ongeveer 4 uurtjes over en naar Anuradhapura 5 uur.

Heb jij nog meer tips, ideeën en opmerkingen over Kandy in Sri Lanka? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1