Home » Azië » Sri Lanka » Sri Lanka - Een historische reisgids

Negombo, Sri Lanka | 5 historische plekken in Little Rome

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:

Negombo was eeuwenlang de toegangspoort voor de handel in één van de beste soorten kaneel die er op deze wereld bestaat. De Moren wilden het, de Portugezen, de Nederlanders en de Britten. De Portugezen bouwden Negombo om tot Rome in het klein, de Nederlanders bouwden hier kanalen en huizen. En die invloeden kun je vandaag de dag nog steeds ontdekken in Negombo.

De meeste toeristen die uit het vliegtuig stappen op Bandaranaike International Airport kiezen ervoor om de eerste nacht te verblijven in Colombo of in Negombo. Colombo is de drukke hoofdstad en Negombo een klein historisch plaatsje ten noorden van de hoofdstad en niet ver van het vliegveld vandaan. Negombo ligt aan een lagoon en als je de geschiedenis van het plaatsje een beetje kent dan kun je er prima een middagje vertoeven. En na die nacht ga je pas echt Sri Lanka verkennen.

Negombo is vooral leuk om de reis af te sluiten of te beginnen. Veel valt er niet te zien en sommige toeristen sluiten hier aan het strand hun vakantie af. Maar wil je toch wat zien van deze vissersplaats lees dan vooral verder.

Handige Websites Negombo & Sri Lanka


Deze reisgids over Negombo bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, ik daar een kleine vergoeding voor krijg. Dit kost je overigens niks extra!

De westkust van Sri Lanka
Het strand van Negombo. Deze foto is gemaakt in oktober, in principe is dit de maand met de meeste regen in dit deel van Sri Lanka

Een historische introductie – Visserij en een florerende handel in kaneel


Al eeuwenlang is Negombo een belangrijke plek waar de handel in vis de belangrijkste bron van inkomsten is. Al sinds de 8ste eeuw na Christus kwamen de Moren hier om te handelen in kruiden en specerijen en dan vooral kaneel in het wild. Ook de Portugezen waren in de 16e eeuw gecharmeerd van dit specerij en besloten in Negombo een handelsfort te bouwen. Ze probeerden een monopolypositie te krijgen in de handel in kruiden en specerijen en lieten daarnaast missionarissen grote groepen mensen bekeren tot het Christendom.

Maar rond 1640 roken de Nederlanders het kaneel. In een paar veldslagen lukte het ze de Portugezen van Sri Lanka te verdrijven. Ze breidden het fort uit en legden kanalen aan en bouwden koloniale huizen. Tijdens een bezoek aan Negombo kun je dit niet over het hoofd zien. Uiteindelijk verdreven de Britten rond 1800 de Nederlanders en bepaalden ongeveer 150 jaar lang de politiek in het land. Zij bouwden nog een paar kerken in Negombo, maar de naam Little Rome was al gevestigd. Nergens in Sri Lanka vind je zoveel kerken als in Negombo.

Bezienswaardigheden in Negombo – 5 historische plekken


Hieronder tref je een aantal bezienswaardigheden aan die je in Negombo kunt bezoeken. De meeste plekken bevinden zich in het zuidelijke gedeelte van de vissersplaats. In totaal ben je niet meer dan 2 a 3 uurtjes kwijt, maar je kunt altijd koffie drinken, lunchen en dineren in één van de vele restaurantjes die Negombo rijk is.

St. Sebastiaan Kerk in Negombo, Sri Lanka
Op 26 april 2019 pleegden een aantal terroristen aanslagen in Sri Lanka. Dat gebeurde o.a. in de St. Sebastiaankerk in Negombo. Deze foto stamt uit 2018 en is dus gemaakt voor de aanslag.

1. Ga naar de vismarkt, maar niet te laat, want dan is iedereen al weg…

Negombo is al eeuwenlang een plaats dat leeft van de visvangst. Daarom moet je zeker een kijkje nemen op één van de vismarkten. Vanaf het begin oogt het allemaal wat onhygiënisch en in principe is het dat ook. De hygiënische standaarden zoals wij die kennen worden er niet echt nageleefd.

Tip: Neem goede schoenen mee, want voor je het weet sta je met je slipper in de inktvis.

De vismarkt van Negombo
De vismarkt van Negombo is beroemd en mag je niet overslaan als je hier toch bent

2. Bekijk de overblijfselen van Dutch Fort

Het kostte mij enige moeite om het oude Nederlandse Fort te vinden. Maar er zijn nog zeker restanten aanwezig die je van de buitenkant kunt bewonderen. De binnenkant kan ook, maar dan moet je eerst iemand vermoorden, want dat is tegenwoordig een gevangenis. Heb gaf mij daarom een onprettig gevoel, aangezien families van de gevangenen aan de buitenkant van de poort staan om eten te komen brengen.

Het fort werd door de Portugezen gebouwd, door de Nederlanders uitgebreid en door de Britten deels vernietigd. Zij hadden nodig voor het bouwen van een gevangenis.

Het restant van Dutch Fort, nu een gevangenis
Dutch fort is tegenwoordig een gevangenis. Dit zijn de overblijfselen aan de buitenkant, als je de poort naar links in loopt zie je vanzelf familieleden van de gevangen staan.

3. Ga op zoek naar de Nederlandse kanalen

Een van de manieren waardoor de Nederlanders de specerijenhandel op Sri Lanka probeerden te bevorderen was door de aanleg van kanalen. Een kanaal waar Sri Lanka nog steeds heel veel gebruik van maakt is het kanaal dat loopt van de hoofdstad Colombo naar Puttalam in het noorden. Deze is in totaal meer dan 120 kilometer lang. Maar ook in Negombo kom je nog een aantal kanalen tegen. Oké, het is dan geen Amsterdam, maar toch…

Tip: Ik heb er zelf dan geen ervaring mee, maar als je tijd over hebt kun je altijd op een aantal plekken een boottochtje maken door de kanalen of Negombo Lagoon.

De Nederlandse kanalen in Negombo
Hier zie je één van de kanalen die Nederlanders hebben laten uitgraven om hun monopolypositie op het eiland te versterken

4. St. Mary Church, één van de grootste kathedralen van Sri Lanka

De kerk van St. Mary behoort tot één van de grootste kathedralen van het land. De Engelsen zijn begonnen met de bouw in 1874 en eindigde en in 1922 was de kerk voltooid. Het is gebouwd in neoclassicistische stijl en vooral het interieur van de kerk is mooi afgewerkt. Mocht je tijd over hebben, sla deze mooie kerk dus niet over.

De St. Mary Church in Negombo
St. Mary church

5. Nog meer kerken en koloniale gebouwen

Zoals je inmiddels wel weet wordt Negombo ook wel het Rome in het klein genoemd. Alleen in Negombo staan meer ongeveer 25 kerken die deze naam wel rechtvaardigen. Daarnaast tref je hier ook hindoeïstische en boeddhistische tempels aan en een moskee. Zo blijkt maar dat in Negombo de verschillende bevolkingsgroepen goed met elkaar kunnen leven. Laten we hopen dat de aanslag in de Sint-Sebastiaan Kerk van 26 april 2019 daar geen blijvende schade heeft achtergelaten.

Koeien op het strand in Sri Lanka
Koeien op het strand in Negombo

Accommodatie – Waar te verblijven in Negombo?


Ben je overtuigd en wil je jouw reis beginnen in Negombo? Of wil je misschien jouw reis eindigen in deze vissersplaats? Afhankelijk van de persoonlijke voorkeur is één nacht in Negombo voldoende om het plaatsje in de middag te verkennen en om de volgende dag meteen weer door te gaan. Wil je eventueel nog de omgeving verkennen of op het strand vertoeven dan kun je dit nog altijd aanpassen. Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik de stranden ten zuiden van Colombo mooier en minder ruig vind dan Negombo Beach. Maar ik was hier in oktober en dan valt er de meeste regen in dit deel van Sri Lanka in het hele jaar.

Accommodatie aan het strand

En als je dan toch langer blijft kijk dan voor de zekerheid of je een hotel met zwembad kunt boeken. Voor als het strand enigszins tegenvalt. In Negombo heb je in ieder geval wel een ruime keuze aan leuke restaurantjes en cafeetjes

Op zoek naar accommodatie in Negombo? Kijk hier voor de mogelijkheden.

Het strand van Sri Lanka
Het strand van Negombo in oktober

Vervoer en het vervolg van jouw reis door Sri Lanka


Op naar de volgende bestemming? De meeste mensen vervolgen hun reis naar het noorden of oosten van het land. Zo ben je vanaf het busstation in Negombo binnen 3 uurtjes in de oude koningsstad Anuradhapura en eventueel kun je de reis voortzetten richting Jaffna. Maar je kunt er ook voor kiezen om naar Dambulla te gaan en de grottempel van koning Valagamba te bezoeken of naar Sigiriya voor de beklimming van de Leeuwenrots. Beide plaatsen liggen in het midden van Sri Lanka. Of iets zuidelijker naar een andere belangrijke culturele stad, Kandy om daarna door te gaan naar de hoogvlaktes van Sri Lanka. Of ben je al toe aan de stranden in het zuiden met als absolute hoogtepunt het Nederlandse fort in Galle.

Heb jij nog meer tips, opmerkingen of ideeën over Negombo? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1