Home » Azië » Sri Lanka » Nuwara Eliya - Een historische reisgids

Nuwara Eliya | Ontdek Little England in Sri Lanka

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:

Nuwara Eliya bleek een positieve verrassing te zijn toen ik toch maar besloot een bezoek te brengen aan dit leuke plaatsje in het hooggebergte van Sri Lanka. De ware betekenis van Nuwara Eliya is City of Lights, maar iedereen kent het als Little England. Vanwege het klimaat en de vele theeplantages in de omgeving kozen veel Britten deze plek uit om te verblijven tijdens de periode 1815-1948, toen Ceylon onderdeel was van Groot-Brittannië. En tot op de dag van vandaag herken je nog genoeg Britse invloeden.

Ben je ook van plan een paar dagen te verblijven in Nuwara Eliya? Lees dan vooral verder en ontdek de mogelijkheden in dit historische plaatsje. Maar één ding, vergeet niet een regenjas mee te nemen…!

Deze Reisgids over Nuwara Eliya bevat affiliate links. Dit betekent dat als je een boeking maakt via één van de links op deze pagina, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt. Dat kost jou overigens niks extra!

Nuwara Eliya in de hooglanden van Sri Lanka
Uitzicht op een deel van Nuwara Eliya, prachtig gelegen in het hooggebergte van Sri Lanka

Nuwara Eliya – De geschiedenis van een Britse creatie

Eigenlijk kunnen we over de geschiedenis van Nuwara Eliya kort zijn. Officieel werd het in 1819 door John Davey, een Britse officier gesticht. Echter zijn er ook verhalen bekend dat deze plek voorheen ook al vaak bezocht werd door Singalese toeristen. Van Nuwara Eliya werd een soort kuuroord gemaakt, waar Britse kolonisten hun hobby’s konden uitoefenen, zoals cricket en jagen. Veel gebouwen die je nu tegenkomt zijn gemaakt in Britse stijl en het plaatsje is daarom ook gewoon een Britse creatie.

De Britten besloten om in de omgeving koffie, aardbeien en sla te verbouwen. Maar nadat de koffieplantages vernietigd werden door een virus werd er besloten er thee te verbouwen. En dat bleek een fantastische ontdekking te zijn. Sindsdien noemt Nuwara Eliya zich de theehoofdstad van Sri Lanka. Voor het verbouwen van de thee haalden de Britten vooral Tamils uit Zuid-India. Hoewel er door de geschiedenis heen al veel wrijving was tussen de kleine minderheid, de Tamils en de grote meerderheid, de Singalezen heeft het in Nuwara Eliya niet geleid tot grote conflicten. In Jaffna daarentegen wel.

Jaffna ligt in het uiterste noorden van Sri Lanka. Het was tot 2009 het decor voor een bloedige burgeroorlog tussen de Tamil Tijgers en de overheid van Sri Lanka. Wil je meer weten over deze burgeroorlog en wat je als toerist allemaal kunt ontdekken in deze stad, lees dan het artikel Jaffna | Tamil Tigers, kolonialisme en koninkrijken: 8 bezienswaardigheden.

De hoogste berg van Sri Lanka, de Pidurutalagala
Nuwara Eliya ligt op 2000 meter hoogte aan de voet van de hoogste berg, de Pidurutalaga

Leuke tips en ideeën voor Nuwara Eliya

Ben je een groot liefhebber van het maken van wandelingen? Dan ben je in Nuwara Eliya bij het juiste adres. Hier kun je ontzettend lekker genieten van mooie wandelingen langs watervallen en prachtige bergen. En wist je dat de hoogste berg van Sri Lanka, de Pidurutalagala (2534 meter) ook te zien valt? Kijk alleen even naar het noorden en je ziet hem gelijk! Hieronder een aantal leuke bezienswaardigheden ter inspiratie van jouw verblijf in Nuwara Eliya.

Maak een wandeling door Little England

Paarden in Little England, Sri Lanka
Op weg naar de paardenracebaan in Nuwara Eliya?

Ben je net aangekomen in Nuwara Eliya dan kun je meteen door om het plaatsje te ontdekken. Maak een wandeling en ontdek al gauw waarom het hier Little England heet. Al die huizen in Britse stijl, je zou bijna denken dat je op het platteland van Engeland bent. Maar niets is minder waar. Bezoek o.a. Victoria Park en maak een wandeling naar de paardenrenbaan als je richting Gregory Lake loopt. Verder heb je hier ook nog een Britse begraafplaats en uiteraard een golfclub. En als je ook nog in een typisch huis in Britse stijl wilt overnachten, dan moet je zeker even verder lezen.

Of maak een wandeling rondom Gregory Lake

Het kunstmatige meer Gregory Lake in Nuwara Eliya
Het stuwmeer van Nuwara Eliya, Gregory Lake

Op ongeveer 1.5 kilometer ten zuiden van het centrum bevindt zich Gregory Lake. Dit is een stuwmeer die aangelegd rond 1870 werd aangelegd toen Sir William Gregory (1816-1892) de Britse gouverneur van het eiland was. In 1913 werd een ondergrondse tunnel aangelegd, waardoor het water naar een elektriciteitscentrale stroomt. Hierdoor wordt nog steeds de omgeving voorzien van elektriciteit.

Het meer is op zich niet zo groot en leent zich uitstekend voor een mooie wandeling om Gregory Lake heen. Ondertussen kom je langs leuke cafeetjes en restaurantjes, is het mogelijk om bij mooi weer een bootje te huren (ach, als je er toch bent) en kom je langs een aantal theeplantages.

Bezoek Pedro Tea Factory en Lover’s Leap waterval

Pedro Estate Theefabriek
Vergeet na de rondleiding niet om een kopje thee te drinken in de shop

De Pedro Tea Factory uit 1885 ligt op ongeveer 4 kilometer ten oosten van het centrum van Nuwara Eliya. Het is een prima mogelijkheid om meer te weten te komen hoe theebladen uiteindelijk verwerkt worden tot eindproduct. En na de rondleiding is het mogelijk te genieten van een heerlijk kopje thee in het café. De rondleiding duurt overigens niet lang en het is niet toegestaan om foto’s te maken in het pand. Tussen 12.30 en 14 uur vinden er geen rondleidingen plaats, dus hou hier rekening mee.

Daarna kun je naar de andere kant van de weg om door de theeplantages een wandeling te maken naar Lover’s Leap. Deze waterval is vanaf de weg al goed te zien en is leuk om te combineren met de theefabriek.

Horton Plains National Park – Ga naar het einde van de wereld

Worlds End in Horton Plains National Park
Het uitzicht lijkt inderdaad wel op het einde van de wereld…

Horton Plains National Park is een prachtig natuurreservaat op ongeveer 30 kilometer ten zuiden van Nuwara Eliya. Hier kun je een wandeling maken van ongeveer 9 kilometer waarbij je o.a. uitkomt bij het einde van de wereld! Het einde van de wereld? Lees het artikel over Horton Plains National Park en je begrijpt waarom, maar het uitzicht is prachtig.

Wil je een bezoek brengen aan dit prachtige nationale park in Sri Lanka? Ga dan zo vroeg mogelijk weg (rond 5 uur in de ochtend), want misschien spot je wel een wild dier. Daarnaast duurt de wandeling ongeveer 3 a 4 uur en kun je vervolgens rond 12 uur de trein nemen die naar Ella vertrekt. Zo heb ik het ook gedaan en dat beviel prima!

Praktische Informatie voor een verblijf in Nuwara Eliya

Zoals gezegd, Nuwara Eliya heeft mij positief verrast! Uiteindelijk verbleef ik hier 2 nachten en dat is in principe genoeg. Maar als je leuke wandelingen wilt maken en genoeg van de omgeving wilt ontdekken dan is een extra dag zeker aan te raden.

Een kopje thee bij Pedro Estate, Sri Lanka
A nice cup of tea!

Accommodatie – Waar te verblijven?

Op zoek naar historische accommodatie in Nuwara Eliya? Er zijn een aantal mogelijkheden, maar deze zijn in Sri Lankaanse begrippen niet heel goedkoop. Hieronder een paar bijzondere hotels in Britse bouwstijl:

The Grand Hotel: In 1828 liet sir John Barnes, Brits legerofficier een buitenhuis bouwen die we tegenwoordig kennen als The Grand Hotel. Het hotel grenst aan de golfbaan en voor een ‘luttele’ 200 dollar kun je hier overnachten.

Heritance Tea Factory: Altijd al willen overnachten in een oude theefabriek? Dan is de Heritance Tea Factory, inmiddels omgebouwd tot een hotel een goed idee. Voor meer dan 200 dollar per nacht kun je hier verblijven. Het enige nadeel is dat het op ongeveer 10 kilometer van Nuwara Eliya ligt. Maar dan word je wel wakker tussen de theeplantages.

Oké, voor de bovenstaande accommodaties heb je een iets dikkere portemonnee nodig om er te kunnen overnachten. Mocht je op zoek zijn naar een leuk en betaalbaar hotel, kijk dan hieronder voor de mogelijkheden.

Op zoek naar andere accommodatie in Nuwara Eliya? Kijk dan hier voor meer leuke hotels en guesthouses.

De trein van Nuwara Eliya naar Ella
De prachtige treinreis van Kandy naar Nuwara Eliya en Ella

Vervoer – Hoe kom je er?

De beste en mooiste manier om in Nuwara Eliya te komen is met de trein. Dit is niet voor niets één van de mooiste treinreizen van de wereld en het stuk Kandy – Nuwara Eliya – Ella behoort tot het indrukwekkendste gedeelte van de reis. Maar vanuit Kandy gaan er ook bussen naar de theehoofdstad van Sri Lanka. Deze doen er ongeveer 2 a 3 uurtjes over.

Op zoek naar een volgende bestemming? Eigenlijk kun je vooral kiezen richting Kandy of richting Ella, maar dat is afhankelijk waar je hiervoor vandaan bent gekomen.

Heb jij nog meer tips, ideeën en opmerkingen over Nuwara Eliya? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1