Home » Azië » Sri Lanka » Nuwara Eliya » Horton Plains National Park

Horton Plains, Sri Lanka | Ontdek het einde van de wereld

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:

Horton Plains National Park is een park dat centraal gelegen ligt in Sri Lanka en vaak wordt vergeleken met de Schotse Hooglanden. En dat is precies de reden waarom toeristen hier graag een bezoek komen brengen. Het is rijk aan een grote diversiteit aan planten en dieren en ligt op een hoogte van 2100 a 2300 meter. En vanaf hier kun je ook het einde van de wereld komen bekijken. Het einde van de wereld? Ach, het is maar een naam, maar het uitzicht vanaf dit punt mag er zeker wezen. Ben je van plan een bezoek te brengen aan Horton Plains National Park? Lees dan vooral verder voor meer informatie en tips en ontdek de historische achtergronden van dit prachtige park.

Deze reisgids over Horton Plains National Park bevat affiliate links. Dat betekent dat als je een boeking maakt via één van mijn links dat ik daar een kleine vergoeding voor krijg.

Horton Plains National Park in Sri Lanka
De prachtige natuur van Horton Plains National Park

Een korte geschiedenis – Vernoemd naar de gouverneur en een bijzondere legende

Voordat de Britten naar Sri Lanka kwamen droeg dit gebied de naam Maha Eliya Thenna (මහ එළිය තැන්න). Daar kwam verandering aan toen de derde gouverneur van Ceylon, Robert Wilmot-Horton (1784-1841) hier regelmatig een afspraak had met iemand uit het voormalige Koninkrijk van Kandy. Om die eenvoudige reden is dit plateau naar de oud-gouverneur van Ceylon vernoemd. Sinds 1988 is ook officieel een Nationaal Park.

Maar er gaat wel een legende schuil achter deze plek die sterke overeenkomsten heeft met het epos Ramayana uit India. Zo zou de berg Thotupala (goed zoeken!) de plek zijn waar Rawana, koning van Lanka de vrouw van Rama, koning van India ontvoerd zou hebben als wraak voor het afsnijden van de neus van de zus van Rawana. Snapt u het nog? Koning Rama stuurde vanuit India een leger dat bestond uit aapachtige mensen. Die zette de vlakte in brand en dat leidde tot de naam Maha Eliya Thenna, wat ‘enorm verlichte grond’ betekent. Met een beetje fantasie kun je best zien dat de omgeving eruit ziet alsof het ooit in de brand gestoken is.

De wandeling door Horton Plains

Een wandeling door Horton Plains National Park duurt ongeveer 3 a 4 uur. In principe is het een rondje van 9 kilometer en de meeste toeristen kiezen ervoor om eerst een bezoek te brengen aan World’s end. Doe je eerst de andere kant dan begin je in feite bij de Baker’s Falls. Bij het bezoekerscentrum vind je een map van de wandeling en verdwalen kun je hier echt niet.

Kaart van de wandeling door de Horton Plains

Horton Plains National Park is een wildreservaat waar je naast dieren en prachtige natuur ook kunt genieten van mooie uitzichten. En waar je ook kijkt, je zult ze ongetwijfeld een keer tegenkomen: de nevelbossen. Het geeft iets mystieks aan de wandeling en ook dit hoort eenmaal bij de Horton Plains.

De mooie nevelwolken in Horton Plains

Maar de onbetwiste smaakmaker van het hele park is het uitzicht waar iedereen voor komt: World’s end. De manier achter deze plek is simpel: je hebt zo het idee dat hoever je ook kijkt er geen einde komt aan de schoonheid van de natuur. Het is overigens geen plek om te stoeien of ruzie te maken, want je kunt zo honderden (lees 800) meters naar beneden vallen. En dat is in het recente verleden een keer gebeurd. Daarnaast heb je ook Small World’S End. Hier vind je een klein plateau en de afgrond is met 300 meter hoogteverschil iets minder vervelend…

Worlds End in Horton Plains National Park
Is dit het einde van de wereld?

Naast veel natuurschoon kom je ook veel dieren in het park tegen. Naast prachtige vogels leeft hier ook de sambar, de grootste hertensoort in Sri Lanka. Maar de echte reden waarom een bezoek aan Horton Plains zo vroeg mogelijk moet gebeuren is vanwege de kans op luipaarden. Maar om eerlijk te zijn, die kans is vrij klein.

Een sambar in Horton Plains National Park
De sambar zal je ongetwijfeld tegen komen in dit nationale park

En dan tot slot Baker’s Falls. Het is misschien niet de meest bijzondere waterval die je ooit gezien hebt, maar bij een beetje regen is hij best indrukwekkend te noemen. Hij is ongeveer 20 meter hoog en werd in 1845 ontdekt door de Britse ontdekkingsreiziger Samuel Baker (1821-1893).

Bakers Falls in Horton Plains National Park
Baker’s Falls, vernoemd naar de ontdekkingsreiziger Samuel Baker

Praktische informatie voor een bezoek aan Horton Plains National Park

Ben je inmiddels overtuigd dat een bezoek aan Horton Plains National Park een fantastische toevoeging is van jouw reis door Sri Lanka? Dan is er alleen nog de vraag hoe je er komt? De beste manier is om een taxi of een tuktuk te regelen die rond 5 uur in de ochtend vertrekt. Het is namelijk 45 minuten rijden vanaf Nuwara Eliya en in de ochtend heb je de meeste kans om wilde dieren te spotten. Ook is het zo dat een wandeling door het park in de ochtend veel beter te doen is dan in de warme middag (ondanks de hoogte van 2000 meter).

De entreeprijs is een volgende stap: Hoe groter de groep hoe minder je per persoon betaalt. Ik was op dit moment met drie anderen en heeft één van ons eerst betaald en aan de ander terugbetaald. Apart betalen deden ze niet aan. Begrepen? Met een beetje goodwill kom je daar wel uit, maar reken op gemiddeld 15 a 20 dollar per persoon. Afhankelijk met hoeveel personen je bent geldt voor de gehele reis wel: hoe groter de groep hoe goedkoper het wordt. De uiteindelijke vraag zal zijn of je voor deze mooie wandeling 30 dollar per persoon kwijt wilt zijn.

Tot slot een laatste opmerking: koop van tevoren een ontbijtje of neem mueslirepen mee voor voldoende energie. Er valt verder geen eten of drinken te krijgen in het park.

Heb jij nog tips, opmerkingen of ideeën over Horton Plains National Park? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1