Home » Azië » Sri Lanka » Sigiriya Rock - Een historische reisgids

Sigiriya Rock | Beklim de Leeuwenrots van Koning Kassapa I

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:

De koning vluchtte naar de rots en liet daar daar zijn imperium bouwen. Zeven jaar lang leefde hij in weelde, maar ook angst, totdat zijn halfbroer hem op kwam zoeken. Hij zag nog maar één uitweg en dat was zichzelf van het leven te beroven.

In het midden van Sri Lanka bevindt zich een rots die schuil gaat onder de naam Sigiriya Rock (සීගිරිය). Het is de meest indrukwekkende historische bezienswaardigheid van het land en een bezoek aan deze plek staat vast en zeker op jouw lijstje. Want ooit, in een ver verleden verrees op de rots een prachtig paleis voor een onrechtmatige koning. Die plek, hetzij met een flinke klim naar boven kun jij bezoeken. En bovenaan word je beloond met één van de mooiste uitzichten van Sri Lanka. Waar wacht je nog op?

Wat is het verhaal dat schuilgaat achter deze bijzondere rots? Waarom heet Sigiriya Rock de Leeuwenrots? En wat moet je weten voordat je daadwerkelijk een bezoek brengt aan deze mooie plek? Lees er alles over in dit artikel…

Dit Artikel over Sigiriya Rock bevat affiliate links. Dit betekent dat als je een boeking maakt via één van de links op deze pagina, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt.

Uitzicht op de Leeuwenrots, Sri Lanka
Het uitzicht op Sigiriya Rock is prachtig

Geschiedenis – Koning Kassapa I vlucht naar de Leeuwenrots

Aan het begin van de twintigste eeuw ontdekten Britse archeologen een ruïne op wat we nu kennen de Leeuwenrots. Wat is het historische verhaal achter deze bijzondere ‘ruïne’? Eigenlijk zijn er twee vertellingen, waarbij het verhaal van de Singalese koning Kassapa I het meest voor de hand ligt. Dit verhaal stamt namelijk uit de Mahavamsa, een belangrijke boek over de geschiedenis van Sri Lanka, geschreven in de vijfde eeuw na Christus.

De Singalese koning Dhatusena was een populaire koning onder zijn bevolking. Hij had het land weer bij elkaar gebracht en had een heel irrigatienetwerk aangelegd. Maar hij had ook twee zonen, waarvan de oudste, Kassapa een machtsbelust persoon was. In 477 na Christus besloot hij met een groep mensen zijn vader gevangen te nemen en van dorst om te laten komen. Hij verplaatste de hoofdstad van Anuradhapura naar Sigiriya Rock. Dit deed hij vooral uit vrees voor zijn jongere halfbroer Mogallana, die in feite de nieuwe koning zou worden vanwege zijn adellijke moeder.

Op Sigiriya liet Kassapa en groot, indrukwekkend en ondoordringbaar paleis-fort bouwen en onderaan de berg grote tuinen. De bouw van het fort duurde 7 jaar en was klaar in 485 na Christus. Kassapa woonde er tot 495, totdat zijn grote vrees uitkwam. Zijn halfbroer kwam terug met een leger uit India en eiste zijn plek op de troon op. Kassapa vluchtte en toen iedereen hem in de steek liet pleegde hij uit angst zelfmoord.

Een ander verhaal dat de ronde doet is dat Sigiriya Rock nooit een paleis-fort is geweest, maar vooral bezocht werd door monniken. En dat al eeuwen, voordat koning Kassapa I zijn toevlucht nam tot Sigiriya. Ook tijdens jouw bezoek zal je monniken tegenkomen die deze heilige plek komen bezoeken. Maar toch klinkt het verhaal van koning Kassapa I beter, vind je niet?

Uitzicht over Sri Lanka
Dit was het uitzicht dat de onrechtmatige koning Kassapa I had

Een bezoek aan Sigiriya, oftewel de Leeuwenrots

Een bezoek aan Sigiriya doe je niet voor 2 uurtjes. Trek gerust de hele dag uit om dit bijzondere complex te ontdekken. Daarnaast is het ook belangrijk om de tijd goed in te delen. Daarmee bedoel ik dat Sri Lanka een warm klimaat heeft en het niet verstandig is om rond het middaguur de Leeuwenrots te gaan beklimmen. Tenzij een zwaar bezweet T-shirt (en stank) geen hinder voor je is? Doe de klim daarom in de ochtend of de namiddag. Zelf beklom ik de rots rond 10 uur en dat was prima te doen. Hieronder vind je een beschrijving van de belangrijkste bezienswaardigheden van Sigiriya Rock.

Het archeologisch museum

Wie een ticket koopt om de rots te beklimmen mag ook gratis naar binnen bij het archeologisch museum van Sigiriya. Dit bevindt zich bij de ticketbalie. Hier krijg je een prima uitleg van de geschiedenis van de rots, zoals hierboven beschreven. Tevens vind je hier ook vele voorwerpen en objecten die op de rots en in de omgeving zijn gevonden. Het museum oogt een beetje kaal en grauw, maar is wel degelijk een toevoeging aan jouw bezoek.

Advies/tip: Mocht je eerst de rots willen beklimmen, lees je dan eerst goed in over deze plek. Want als je eenmaal op de top bent geweest, zie ik je niet meer de rots op klimmen om nog een paar historische feitjes te gaan checken…

De paleistuinen van Sigiriya Rock
Na het archeologisch museum wandel je door de paleistuinen naar de trap van de Leeuwenrots

De Paleistuinen

Na het archeologisch museum loop je richting de Leeuwenrots en kom je eerst door de paleistuinen. Onder de vorige koning Dhatusena zijn er al vele meren en irrigatiesystemen aangelegd. In de paleistuinen, die aangelegd zijn in opdracht van koning Kassapa I zie je nog duidelijk de contouren van waterreservoirs en zwembassins. Ook zijn de tuinen systematisch aangelegd, iets wat je vanaf de rots pas echt goed kunt zien. En in een rechte lijn loop je naar de trap van Sigiriya Rock.

De paleistuinen van Sigiriya
Als je eenmaal de trap op gelopen bent heb je een mooi uitzicht op de paleistuinen

Sigiriya Rock, oftewel de Leeuwenrots

Nu je op de hoogte bent van deze bijzondere plek ga je de beklimming naar boven zelf maken (of je begint hiermee). Onderweg kom je een aantal belangrijke punten tegen die deze plek zo bijzonder maken.

Fresco’s: Een eerste stop zal zijn bij de eeuwenoude fresco’s op de rots. Deze bereik je door een ijzeren trap te beklimmen. Van de 500 fresco’s zijn er nog maar 21 goed bewaard gebleven. Wie de dames op de muur zijn is ook enige discussie over. Eerst ging men ervanuit dat het de concubines van koning Kassapa waren, nu is men van mening dat dit de apsaras (hemelse nimfen) zijn met hun bedienden. Een apsara is een hemelse geest in de boeddhistischte en hindoeïstische mythologie. Van de fresco’s mag je geen foto’s maken, want deze muurschilderingen lijken door klimaatverandering en ongedierte langzaamaan vervagen.

Aan de voet van Sigiriya Rock
De laatste trap en je bent boven. Dit was ooit de plek waar een grote stenen leeuw het paleisfort van koning Kassapa I beschermde

De leeuwenpoten: Dit is waar Sigiriya haar naar naam aan ontleent, aan de leeuw. Ooit zou hier een reusachtig beeld van een stenen leeuw de wacht hebben gehouden van het paleis. De grote leeuw moest de macht van koning Kassapa I legitimeren. Helaas is er van de leeuw niet veel meer over en en zie je alleen nog 2 reusachtige leeuwenpoten. En een heleboel ondeugende aapjes.

Aapjes in Sri Lanka
Aapjes op de voet van de leeuw

Het paleis: Tot slot de laatste klim naar het paleis-fort van wijlen koning Kassapa I. Van de gebouwen van het paleis zijn vooral de contouren goed zichtbaar. Hier woonde de onrechtmatige koning ongeveer 11 jaar. Maar het meest indrukwekkende is het prachtige uitzicht dat je hebt over het groene eiland Sri Lanka. Alleen dat al is de totale klim van meer dan 1800 treden en een hoogteverschil van 200 meter meer dan waard. En dan hoef je alleen nog maar af te dalen…

De overblijfselen van het paleis op de rots
De restanten van het oude paleis van koning Kassapa I

Praktische informatie voor een bezoek aan Sigiriya

Ben je van plan een bezoek te brengen aan Sigiriya Rock? Neem dan een goed gevulde portemonnee mee, want toegang tot het complex komt neer op ongeveer 35 dollar per persoon. Het kost wat, maar dan heb je ook wat. Maar denk je daar anders over, dan is er ook de mogelijkheid om Sigiriya van een afstand te bekijken. Ga dan naar Pidurangala Rock. Deze berg ligt op redelijk afstand van de Leeuwenrots en vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op Sigiriya en de omgeving. En dat is geheel gratis.

Uitzicht vanaf Pidurangala Rock
Vanaf Pidurangala Rock heb je een mooi uitzicht op Sigiriya Rock. Het is waar je zelf voor kiest (qua uitzicht en financieel)

Accommodatie – Verblijf in Sigiriya?

Een verblijf in Sigiriya is een goede mogelijkheid om een dagje een bezoek te brengen aan Lion’s Rock en het museum. Daarnaast is dit ook een prima uitvalsbasis om een bezoek te brengen aan één van de twee nabijgelegen nationale parken: Kaudulla en Minneriya National Park. Er zijn genoeg accommodaties en mogelijkheden in de omgeving en het ligt ook nog eens in een groene omgeving. Wat wil je nog meer?

Klik hier als je op zoek bent naar accommodatie in Sigiriya? Wil je meer lezen over Dambulla en de Gouden tempel? Lees dan het artikel Dambulla | Ontdek de bijzondere Gouden tempel van koning Valagamba.

Uitzicht van Sigiriya Rock in Sri Lanka
Het uitzicht vanaf de Leeuwenrots blijft mooi. Er valt misschien niet heel veel te zien op de rots, maar even uitrusten kan geen kwaad

Vervoer en jouw verdere reis door Sri Lanka

Op zoek naar een volgende bestemming in Sri Lanka? Voor de meeste busverbindingen ga je het eerst naar Dambulla. Vanaf hier kun je jouw route verder bepalen. Naar het noorden kun je een bezoek brengen aan de koningsstad Anaradhapura, in het westen naar Negombo en Colombo, in het zuiden naar Kandy en voor het oosten naar Trincomalee.

Heb jij nog tips, ideeën of opmerkingen over Sigiriya Rock in Sri Lanka? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1