Home » Azië » Taiwan » Taipei » Taipei 101

Taipei 101 | Ontdek deze hightech bamboetoren vol symboliek

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update: Leestijd: 5 minuten

De Taipei 101 ( 臺北101 ) was van 2004 tot 2010 het hoogste gebouw ter wereld. Met een hoogte van 508 meter (zonder antenne 449 meter) stijgt deze wolkenkrabber ver boven de andere gebouwen uit. Het is daarom ook echt een kenmerkend symbool voor het moderne Taiwan. Maar hoe is het mogelijk dat op één van de meest aardbevingsgevoelige plekken men zo een hoge toren is gaan bouwen? In dit artikel neem ik je mee naar deze hightech toren en lees je alles over historie, technologie, de symboliek en vind je alle informatie over een bezoek aan de Taipei 101. Ben je toevallig in Taipei of ga je deze schitterende metropool bezoeken? Sla dan deze toren zeker niet over…

Handige Websites Taipei & Taiwan


Dit artikel over de Taipei 101 bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt. Daar zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden!

Close up van de Bamboe toren van Taiwan
De vlag van Taiwan en de Taipei 101

De bouw van de Taipei 101 – Hoe het allemaal begon…?


Eigenlijk was het helemaal niet de bedoeling dat de Taipei 101 zo hoog zou worden. De architecten van C.Y. Lee & Partners hadden een ontwerp gemaakt van 66 etages. Tijdens de bouw van de toren, die begon in januari 1998 werd besloten het aantal verdiepingen te verhogen naar 101. Maar kon dat eigenlijk wel? In het nieuwe ontwerp moest wel rekening gehouden worden met de klimatologische problemen waar Taiwan al eeuwen mee kampt: aardbevingen en tyfoons. Na een grondige analyse bleek de fundering goed genoeg om verder te gaan.

Maar dat de bouw niet vlekkeloos verliep is op zich niet raar. In 2002 vond er een aardbeving plaats van 6.8 op de schaal van Richter. 2 hijskranen vielen naar beneden en 5 bouwvakkers kwamen hierbij om. Het opmerkelijke was dat het gebouw maar weinig schade had opgelopen. In 2003 bereikte men de top van de Taipei 101 en een jaar later kon het hoogste gebouw ter wereld geopend worden. En nog steeds behoort dit gebouw tot de meest solide en stabiele torens ter wereld. En dat mag ook wel! De totale kosten van de bouw van de Taipei 101 kwamen namelijk uit op 1,8 miljard dollar. Maar wat is het technologische geheim van de Taipei 101?

Het Sun Yat-Sen Memorial en de Taipei 101
Het Sun Yat-Sen Memorial en de Taipei 101 op de achtergrond

Het geheim van de Taipei 101?


Zoals je inmiddels weet bestaat de Taipei 101 uit 101 verdiepingen. En om er te komen moet je gebruik maken van de lift. Dit is het eerste technologische snufje van dit gebouw. Eenmaal in de lift schiet je met 1010 meter per minuut omhoog, wat betekent dat je rond 37 seconden bij het uitzichtplatform op de 90ste verdieping terecht bent gekomen. Maar dat mag toch ook wel voor dat geld? Want aan elke lift in het gebouw hangt een prijskaartje van 2 miljoen dollar. Dat is snel, maar voor 2 miljoen dollar per lift mag dat ook wel, toch?

Eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht over de stad. Er is ook een buitenplatform op de 91ste verdieping, maar deze is alleen open bij goed weer. Bezoek de Taipei 101 bij voorkeur aan het einde van de middag. Het wordt namelijk rond 6 uur donker en dan kun je ook prachtige foto’s maken van Taipei by night!

Uitzicht over de stad vanaf de Taipei 101, Taiwan
Het uitzicht vanaf de Taipei 101 over de stad

De Tuned Mass Damper?

Maar het grootste geheim van dit gebouw is de Tuned Mass Damper. Dit is een 660 ton wegende stalen bal die je kunt bewonderen op de 87ste tot 91ste verdieping. Het idee van deze zware stalen bal is dat het bij een aardbeving voor een tegengewicht moet zorgen. Daardoor blijft de toren zoveel mogelijk in balans en is de kans dat de toren omvalt behoorlijk nihil (is het al, maar toch!). Is dat niet een fijne gedachte, mocht je ooit bang zijn de toren te willen bezoeken en het begint te beven…? Door de Tuned Mass Damper is de Taipei beschermd tegen aardbevingen met een kracht van 7 a 8 op de schaal van Richter.

De Tuned Mass Damper in de Taipei 101
De Tuned Mass Damper
De Tuned Mass Damper in de bamboetoren

De symboliek van de Taipei 101?


Als je goed had gekeken had je vast wel gezien dat de Taipei 101 erg op een bamboeboom lijkt? En dat moet het ook voorstellen. Hiermee geven de architecten aan dat het een Aziatisch hoogstandje is met een aantal specifieke Aziatische kenmerken. Zo is de bamboe namelijk een symbool van sterke groei. Een originele bamboeboom kan per dag namelijk 20 centimeter groeien (er zijn ook soorten die bijna 1 meter per dag groeien!). En in de avond wordt deze symboliek pas echt tot leven gewekt als de toren groen verlicht wordt. In 2011 kreeg de Taipei 101 ook de onderscheiding van groenste gebouw ter wereld. Het is dus ook nog eens energiezuinig, als zou je dat met al die lampen niet verwachten…

De bamboetoren van Taiwan
Een close-up van de bamboetoren

Maar daarnaast heeft het ook veel weg van een pagode. En een pagode kom je bij bijna elke boeddhistische tempel in Azië wel een keer tegen. De architecten waren ook geïnspireerd door de leer van Feng Shui. Dit is een filosofie die leert hoe de omgeving het geluk kan beïnvloeden.

Daarnaast bestaat de Taipei 101 uit 8 segmenten en elk segment heeft dan weer 8 verdiepingen. Het getal 8 wordt in Chinees sprekende landen geassocieerd met overvloed, voorspoed en geluk. En totaal heeft het 101 verdiepingen en 5 ondergrondse verdiepingen.

Winkel, eten & Drinken: Ben je gek van winkelen en heb je een dikke portemonnee? Dan ben je hier bij het juiste adres. De meest exclusieve winkel vind je hier en in de kelder tref je een grote Food Hall aan met allerlei verschillende restaurantjes en cafeetjes. Ideaal om de avond mee af te sluiten!

Tot slot: voor een prachtig uitzicht over Taipei en de Taipei 101 ga je naar Elephant Hill. Hier komen toeristen graag naartoe om een schitterende foto van de skyline te maken. De wandeling naar boven duurt hooguit 20 minuten en is een absoluut een must. Bezoek deze plek in de namiddag, zodat je mooie overdag foto’s kunt maken en rond 18 uur bij schemering, wanneer de toren mooi verlicht is.

Het prachtige uitzicht vanaf Elephant Hill
De Taipei 101 vanaf Elephant Hill

Praktische informatie voor een bezoek aan de Taipei 101?


Oké, je bent het één en ander wijzer over het meest bijzondere gebouw van Azië! Nu is het tijd voor een bezoek aan deze toren. Of het ook de mooiste wolkenkrabber is die je ooit gezien hebt laat ik aan jou over!

Hoe kom je bij de Taipei 101?

 De Bamboetoren van Taiwan ligt in de economische wijk van Taipei, Xinyi District. Het is te bereiken met de metrolijn R – Tamsui-Xinyi lijn en de toepasselijke halte Taipei 101/World Trade Center.

Openingstijden?

 De Taipei 101 is dagelijks geopend van 9 tot 22 uur. Een ticket kost 600 Taiwanese dollar (ongeveer 17 euro) en is te verkrijgen op de 5de verdieping van de Shopping Mall. De ticketbalie sluit om 21.15 uur. Met de razendsnelle lift ga je naar boven en kun je genieten van het prachtige uitzicht over de stad.

Heb jij nog meer tips, ideeën en opmerkingen over de Taipei 101? Laat dan gerust hieronder een bericht achter!

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1