Home » Azië » Thailand » Chiang Rai - Een historische reisgids

Chiang Rai | 7 x doen in dit kleurrijke stadje in Thailand

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:

Chiang Rai is een leuke stad in het noorden van Thailand met een aantal kleurrijke en merkwaardige bezienswaardigheden. Waarschijnlijk ken je wel de befaamde Witte Tempel? Maar wist je dat er in Chiang Rai ook een Blauwe Tempel staat en dat je een bezoek kan brengen aan het Zwarte Museum met nogal opmerkelijke objecten? In ieder geval zijn deze drie plekken al een reden om deze bijzondere stad niet over te slaan tijden een vakantie in Thailand. Benieuwd wat je nog meer kunt zien en doen in Chiang Rai? Lees gauw verder en ontdek het in deze reisgids…

Deze Reisgids over Chiang Rai bevat Affiliate Links. Dit betekent, dat als je een boeking maakt via één van de links op deze pagina, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt. Daar zijn voor jou in ieder geval geen extra kosten aan verbonden!

Tempels in Thailand
In het centrum bevinden zich een aantal bijzondere kleurrijke tempels die je kunt bezoeken

In deze Reisgids over Chiang Rai


Handige websites voor een reis naar Chiang Rai & Thailand

5 historische feitjes – Wist je dat…?

  • Chiang Rai in 1262 werd gesticht als hoofdstad van het Lannarijk? Die status verloor het al gauw toen Chiang Mai in 1296 gebouwd werd. Het Lannarijk was een een klein rijk in het noorden van het huidige Thailand.
  • Chiang Rai ‘Stad van Rai’ betekent. Het is een verwijzing naar de koning die deze nederzetting in 1262 voor het eerst stichtte, koning Meng Rai.  
  • In 1432 een aardbeving de stad teisterde, maar dat dit eerder geluk dan ongeluk betekende? Door deze tragedie ontdekte men een smaragdgroene Boeddha, die je in één van de tempels van de stad bewonderen kunt. 
  • Chiang Rai in 1786 een onderdeel werd van het Koninkrijk Siam, het huidige Thailand. 
  • Het tot 1910 duurde voordat de provincie Chiang Rai daadwerkelijk bij Thailand, toen nog Siam ging horen. 

Bibliotheek in Thailand

Bezienswaardigheden – 7 x zien en doen in Chiang Rai


Chiang Rai is een stad waar je zo een aantal dagen kunt verblijven. Maar heb je weinig tijd en wil je zo veel mogelijk zien? Dan kun je het beste een tuktuk of een taxi huren. Een aantal leuke bezienswaardigheden bevinden zich namelijk buiten de stad. Hieronder vind je een lijst met 7 interessante plekken die jouw verblijf in Chiang Rai compleet maken.

Wat Rong Khun in Thailand
De Witte Tempel, één van de meest merkwaardige tempels van Thailand…

1. Bezoek Wat Rong Khun, oftewel de Witte Tempel


Wat Rong Khun ligt 8 kilometer ten zuiden van het centrum van Chiang Rai en is één van de meest bijzondere tempels van Thailand. Maar misschien is het wel eerder gewoon een kunstproject? Het werd in 1997 ontworpen door Chalermchai Kositpipat en is een beetje te vergelijken met de Sagrada Familia in Barcelona. Het is nog steeds niet af en dat zal nog wel jaren duren. In de tempel mag je geen foto maken, maar let vooral op de details en je zult veel hedendaagse kunstuitingen ontdekken. Wat ik daarmee bedoel? Dat merk je wel tijdens een bezoek. De toegang tot de tempel is gratis.

De blauwe Tempel van Chiang Rai
De Blauwe Tempel…

2. Ga naar Wat Rong Suea Ten, oftewel de Blauwe Tempel


Naast een witte tempel staat er in Chiang Rai ook een Blauwe Tempel, oftewel Wat Rong Suea Ten. Het is minder bekend bij toeristen, maar stiekem vind ik dit heiligdom echt mooier. Het ligt maar aan de kleur waar je van houdt. En ook het interieur is echt prachtig. Deze tempel werd gebouwd in 2005 op de ruïnes van een oude tempel die al 100 jaar niet meer in gebruik was. Wil je een bezoek brengen aan Wat Rong Suea Ten? Het ligt ten noorden van het centrum van de stad en valt prima te combineren met het Zwarte Museum! Het zwarte Museum? Ja, inderdaad…

Het zwarte Museum Ban Daam in Chiang Rai
Bijzondere objecten in het Baan Dam Museum

3. Ontdek het ietwat bijzondere Zwarte Museum, Baan Dam Museum


Dan op naar het Zwarte Museum! Ook dit museum, wat overigens uit een heleboel verschillende kleine gebouwen bestaat is een kunstproject van de inmiddels overleden Thaise kunstenaar Thawan Duchanee. Een deel van zijn werk is hier te bewonderen. Dat niet iedereen fan was van zijn kunst valt misschien wel te begrijpen als je onderstaande foto bekijkt en eens nadenkt wat dat zou kunnen zijn. In het Baan Dam Museum kom je nog meer van dit soort werken tegen. Het museum is dagelijks geopend van 9 tot 17 uur en kost 80 baht pp.

Baan Dam Museum in Chiang Rai
Waar lijkt dit toch op…?
Het beeldje van Jade in Wat Phra Keaw
Wat Phra Keaw en de Emerald Boeddha

4. Bekijk de Boeddha van jade in Wat Phra Keaw


Deze tempel stamt uit de 14de eeuw en is gebouwd ten tijde van het Koninkrijk Lanna (1292-1775). In de tempel bevindt zich een Boeddha van Jade, die in 1434 op deze plek het licht gezien zou hebben. In 1978 heeft de koning vanwege de belangrijkste historische waarde deze tempel opgewaardeerd tot koninklijke tempel. Naast dit heiligdom vind je ook een museum met interessante voorwerpen die meer vertellen over de geschiedenis van Chiang Rai. Wat Phra Keaw en de ‘Emerald Boeddha’ zijn gratis te bezoeken en liggen in het centrum van de stad.

Wat Huay Pla Kang in Chiang Rai
Wat Huay Pla Kang

5. Belkim de Boeddha op de heuvel: Wat Huay Pla Kang


Nog een tempel? Ja inderdaad, omdat deze ook heel bijzonder is. Wat Huay Pla Kang ligt ongeveer 6 kilometer ten westen van het centrum van Chiang Rai en bestaat uit een groot wit beeld van de Godin van de genade. Verder vind je hier uiteraard een tempel en een moderne pagode. Vanaf de pagode heb je een prachtig uitzicht over de omgeving van Chiang Rai. Hiervoor betaal je wel een kleine vergoeding, maar het uitzicht en het interieur is dat meer dan waard.

Het kleine Hill Tribe Museum
Het Hill Tribe Museum & Education Center

6. Bezoek het lokale Hill Tribe Museum & Education Center


Dit kleine museum ten noorden van het busstation geeft een inkijkje in het leven van de verschillende stammen die rondom Chiang Rai leven. De bekendste stam is de Karen, waarbij de vrouwen halsringen om hun nek dragen en deze zo oprekken. Mocht je een tour willen maken naar één van de stammen die hier leven, zoals de Karen, dan geeft dit museum een goede uitleg over gewoontes en gebruiken van deze stam. Daarnaast vertelt dit museum het boeiende verhaal over de geschiedenis van de opium en de invloed die het op de regio had.

De grens van Myanmar, Laos en Thailand
Uitzicht vanaf Thailand op de Mekong rivier en Laos

7. Breng een bezoek aan de Gouden Driehoek: het drielandenpunt


70 kilometer ten noordoosten van Chiang Rai bevindt zich de Gouden Driehoek, oftewel het drielandenpunt. Hier komen Thailand, Laos en Myanmar, gescheiden door de Mekong rivier samen. Dit was vroeger het hart van de opiumhandel en tegenwoordig een populaire plaats onder toeristen om een boottochtje over de Mekong rivier te maken. Voor meer informatie over de opiumhandel ga je naar de Hall of Opium of de House of Opium. Vanaf Chiang Rai Bus Terminal 1 kom je er met de bus die richting Sop Ruak vertrekt.

Accommodatie – Waar te verblijven in Chiang Rai?


Ben je inmiddels overtuigd en ga jij een bezoek brengen aan Chiang Rai? Afhankelijk van de plannen kun je hier zo 3 volle dagen kwijt zijn. Ga je alleen voor de hoogtepunten van de stad (Witte Tempel), dan is één volle dag genoeg. Er is genoeg accommodatie beschikbaar rondom Bus Terminal 1. Tevens vind je in het centrum een grote en gezellige night market met heerlijk eten en op sommige dagen zelfs optredens.

Tip: Zelf verbleef ik in Ti Amo Chiang Rai Central. Dit is een budget accommodatie op ongeveer 500 meter loopafstand van het Busstation. Het heeft een gezellige gezamenlijke ruimte, je kunt er gratis fietsen lenen om de stad te verkennen en het heeft zowel slaapzalen als privékamers.

Op zoek naar leuke accommodatie? Klik dan hier voor meer leuke hotels en guesthouses in Chiang Rai

Het kattencafé van Chiang Rai, Thailand
Een kattencafé in het centrum van Chiang Rai

Vervoer – Hoe kom je in Chiang Rai?


Chiang Rai ligt in het noorden van Thailand. Heb je weinig tijd en wil je zo snel mogelijk in deze stad zijn, neem dat een binnenlandse vlucht naar Mae Fah Luang – Chiang Rai International Airport. Dit vliegveld ligt 8 kilometer ten noordoosten van het centrum is met makkelijk te bereiken met de Airport Shuttle Bus of een taxi. Hoewel het een internationaal vliegveld is worden er bijna alleen maar binnenlandse vluchten uitgevoerd.

Een andere manier om in Chiang Rai te komen is met de bus. Deze stad heeft een aantal busstations waarbij Bus Terminal 1 zich midden in het centrum bevindt. Het nieuwe en moderne Bus Terminal 2 ligt 7 kilometer ten zuiden van het centrum en vanaf hier vertrekken de meeste langeafstandsbussen. Ga je hierna naar Chiang Mai of de grens met Laos? Dan is Terminal 1 jouw busstation!

Busstation van Chiang Rai, Thailand
Bus Terminal 1 ligt in het centrum van de stad. Vanaf hier vertrekken bussen naar o.a. Chiang Mai en richting de grens met Laos.

Volgende bestemming?
Vervolg je reis naar Chiang Mai en Pai of naar Laos voor Luang Prabang!

Heb jij nog meer tips, opmerkingen of ideeën over Chiang Rai? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1