Home » Azië » Thailand » Kanchanaburi

Kanchanaburi Reisgids | Historische stad aan de rivier de Kwai

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:

Kanchanaburi is vooral bekend vanwege de film The bridge on the River Kwai. Deze film gaat over Engelse krijgsgevangene die door de Japanners gedwongen werden een brug te bouwen om de verbinding tussen Thailand en Birma, het huidige Myanmar te verwezenlijken. Deze brug is nog steeds te bewonderen en is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Kanchanaburi. Maar er is meer. Vooral als je meer wilt weten over de Japanse bezetting van Zuidoost-Azië tijdens de Tweede Wereldoorlog dan moet je in deze stad zijn. In deze reisgids lees je meer over de geschiedenis van de stad en kom je meer te weten over een aantal interessante bezienswaardigheden.

Wat wil jij graag weten over Kanchanaburi?

Geschiedenis – Een korte historie van Kanchanaburi

De geschiedenis van Kanchanaburi zal altijd verbonden blijven met conflicten omtrent Thailand en Birma (Myanmar). Koning Rama I stichtte aan het einde van de achttiende eeuw een kleine nederzetting om Thailand te beschermen tegen aanvallen vanuit Birma. In 1833 werd de nederzetting verplaatst naar de huidige plek van Kanchanaburi.

Toen Thailand tijdens de Tweede Wereldoorlog bezet werd door Japan besloten de Japanners een spoorweg te bouwen van Thailand naar Birma. Doel was om zware wapens en materieel snel te kunnen vervoeren naar Myanmar. Voor de bouw van deze spoorlijn maakten ze gebruik van duizenden krijgsgevangenen, waaronder ook veel Nederlanders. Ongeveer de helft van deze krijgsgevangenen overleed aan de gevolgen van zware arbeid en ziektes. Daarom heet deze spoorweg ook wel de dodenspoorlijn. Een aantal bezienswaardigheden van Kanchanaburi herinneren aan deze periode waarvan de bekende brug over de rivier de Kwai het beste voorbeeld is.

Bezienswaardigheden – Wat te doen in Kanchanaburi?

Kanchanaburi is een interessante historische stad die tijdens een reis door Thailand zeker niet mag ontbreken. Trek er daarom ook minimaal 2 volle dagen voor uit om de stad en de omgeving te bekijken. Alleen al aan een bezoek aan de prachtige Erewan watervallen in Nationaal Park Erewan ten noordwesten van de stad kun je een hele dag kwijt zijn. Vergeet in ieder geval niet zwemkleding mee te nemen. Hieronder vind je een lijstje met een paar interessante bezienswaardigheden in Kanchanaburi en omgeving.

Erebegraafplaats Kanchanaburi: In het centrum van de stad bevindt zich de erebegraafplaats. Hier liggen 7000 mensen begraven die onder de Japanse bezetting krijgsgevangene waren en uiteindelijk bezweken tijdens het werken aan de spoorlijn. Er liggen hier ook veel Nederlanders begraven die uit Indonesië werden gehaald om voor de Japanners te werken.

Death Railway Museum: Voordat je een bezoek gaat brengen aan de brug over de rivier de Kwai moet je eerst een kijkje moeten nemen in dit bijzondere museum. Hier krijg je een duidelijke uitleg over de geschiedenis van de dodenspoorlijn en wat de Japanners uiteindelijk van plan waren.

Wat Tham Suea: Dit is misschien de mooiste tempel van Thailand. Het wordt ook wel de Tiger Cave Tempel genoemd en ligt op een heuvel met uitzicht op de prachtige rijstvelden. Vanaf de pagode heb je een mooi uitzicht op de mooie omgeving. Deze tempel ligt ongeveer 10 kilometer ten zuiden van Kanchanaburi.

De hierboven genoemde bezienswaardigheden zijn nog maar een paar van de vele die je in deze stad en de omgeving kunt vinden. Andere aanraders zijn het JEATH War museum en erebegraafplaats Chungkai. De beste manier om deze te bekijken zijn om een scooter of motorbike te huren.

Accommodatie – Waar te verblijven?

Kanchanaburi ligt zoals je inmiddels weet aan de bekende rivier de Kwai. De bekendste straat van de stad ligt daarom evenredig aan deze bekende rivier, Maenamkwai Road. Hier vind je tal van leuke hotels, restaurantjes en cafeetjes. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om te overnachten in een mooi resort aan de welbekende rivier.

Op zoek naar accommodatie in Kanchanaburi? Kijk hier voor de mogelijkheden.

Vervoer – Hoe kom je er?

De beste manier om vanuit Bangkok in Kanchanaburi te komen is per bus. Bussen rijden minimaal één keer per uur vanaf diverse busstations in Bangkok (Mochit, Southern Bus Terminal) en doen er ongeveer 2.5 uur over. Het busstation van Kanchanaburi ligt op ongeveer 2 kilometer ten zuiden van het centrum van de stad.

Het is ook mogelijk om de trein te nemen. Echter rijdt deze maar twee keer per uur en doet er in totaal iets meer dan 3 uur over om in Kanchanaburi te komen. Vanaf hier kun je ook een trein nemen over de bekende brug naar het plaatsje Nam Tok. De route naar Myanmar kan al heel lang niet meer en het eindpunt is het kleine plaatsje Nam Tok. Vanaf daar kun je een taxi nemen naar de Hellfire pass. Dit is een deel van de dodenspoorlijn die uitgehouwen is door krijgsgevangenen en is tegenwoordig een memorial.

Heb jij nog tips, opmerkingen of ideeën over Kanchanaburi in Thailand? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1