Home » Azië » Zuid-Korea » Andong - Een historische reisgids

Andong Reisgids | Ontdek de stad van de maskers in Zuid-Korea

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:

Andong (안동,安東) is een stad van 150.000 inwoners in het oosten van Zuid-Korea in de provincie Gyeongsangbuk-do. Het ligt aan de Nakdong-rivier en is vooral bekend vanwege een aantal hele bijzondere culturele bezienswaardigheden. Zo kun je een bezoek brengen aan een klassiek dorp met traditionele Koreaanse huizen en wordt hier elk jaar het grootste maskerfestival ter wereld gehouden, het Andong Mask Dance Festival. Tot slot kun je in de omgeving een bezoek brengen aan een paar belangrijke tempels die op de Unesco Werelderfgoedlijst staan. Ben je benieuwd hoe jouw verblijf in deze cultuurstad eruit gaat zien? Lees dan gauw verder en ontdek het in deze Andong Reisgids.

Mijn website maakt gebruikt van affiliate links. Dat betekent dat als je een boeking maakt via één van mijn links dat ik daar een kleine vergoeding voor krijg.

Wat wil jij weten over Andong, Zuid-Korea?

De Nakdong rivier in Zuid-Korea
Een bezoek aan Andong is vooral een bezoek aan de omgeving. Of je kunt een wandeling maken langs en over de Nakdong rivier

5 historische feitjes over Andong – Wist je dat…?

  • Er rond het jaar 0 op deze plek een nederzetting was ontstaan die de naam Gochang kreeg?
  • In het jaar 918 de naam veranderd werd in Andong? Dit was tevens het jaar waarin de Goryeo Dynastie (918-1392) begon. Door de eeuwen heen werd de naam nog eens 25 keer veranderd, maar kreeg deze stad in 1963 officieel de naam Andong. 
  • het Confucianisme rond 1570 de belangrijkste leer van het land was en Andong het belangrijke religieuze centrum van Korea werd?
  • tijdens de Koreaanse Oorlog (1950-1953) rondom deze stad de hevigste gevechten plaatsvonden tussen het Noord- en Zuid-Koreaanse leger? Beide landen leden hier grote verliezen. 
  • Queen Elizabeth van Groot-Brittannië in 1999 naar Hahoe Folk Village ging er en een boom plantte. En nog steeds is dit een belangrijks gespreksonderwerp onder Koreanen! 
Koningin Elizabeth in Andong, Zuid-Korea
In 1999 bezocht koningin Elizabeth Zuid-Korea en deed daarbij de stad Andong en Hahoe Folk Village aan

Bezienswaardigheden – 6 x zien en doen in Andong

Wie een bezoek brengt aan Andong zal vooral de omgeving verkennen. De stad zelf heeft weinig bezienswaardigheden en dient vooral als uitvalsbasis. De meeste toeristen verblijven hier één dag, maar mocht je tijd over hebben, plak er dan nog een dag aan vast. Hieronder vind je 6 leuke bezienswaardigheden met een vleugje geschiedenis.

1. Hahoe Folk Village – Ontdek dit traditionele Koreaanse dorp

25 kilometer ten westen van Andong ligt Hahoe Folk Village (안동하회마을). Dit dorp is erg in trek bij Koreaanse, maar ook buitenlandse toeristen. Een wandeling door dit plaatsje geeft je het gevoel 500 jaar terug in de tijd te leven. Wil je meer weten over de leefwijze van Koreanen in het verleden dan is dit de plek waar je moet zijn. Daarnaast ligt het prachtig gelegen tussen rijstvelden, heuvels en de Nakdong-rivier en kun je vanuit de heuvels ook genieten van een prachtig uitzicht op Hahoe Folk Village.

Meer weten over dit traditionele dorp en haar geschiedenis? Lees dan hier het artikel Hahoe Folk Village | Ontdek dit Koreaanse dorp uit de Joseon Dynastie

Het Hahoe Folk Village in Zuid-Korea
Hahoe Folk Village

2. Bezoek het Andong Mask Dance Festival

Ben je eind september of begin oktober in Zuid-Korea? Breng dan een bezoek aan het Andong Mask Dance Festival (안동국제탈춤페스티벌). Dit festival duurt 10 dagen en internationale artiesten over de hele wereld geven hier optredens met dans, muziek en natuurlijk maskers. Daarnaast is er ook een markt waar je eten en drinken kunt kopen en de leukste Koreaanse spelletjes kunt spelen. Maar het is vooral heel gezellig en sfeervol.

Meer weten over dit festival? Lees dan het artikel Andong Mask Dance Festival | De lugubere Maskers van Hahoe

Het Andong Mask Dance Festival
Andong Mask Dance Festival

3. Woryeonggyo Brug – Wandel over de langste loopbrug van Korea

4 kilometer ten oosten van Andong bevindt zich de Andong Dam en de Woryeonggyo Brug (월영교). Woryeonggyo (Moonlight Bridge) is met zijn 374 meter de langste loopbrug van Zuid-Korea. Vooral in de avond wanneer het donker is ziet de brug er met zijn vele lichtjes sfeervol uit. Deze brug is goed te combineren met het Andong Folk Village. Dit is ook een traditioneel dorp en een andere optie als je niet naar het drukkere Hahoe Folk Village wilt. Het is zowel mogelijk de Woryeonggyo brug te bereiken met de bus of huur een fiets.

4. Andong Soju Museum – Drink sterke drank uit Korea

Wat saké voor Japan is is Soju voor Zuid-Korea. Deze sterke drank wordt onder andere gebrouwen in Andong en deze behoort tot één van de betere soju’s van het land. Een bezoekje brengen aan het Soju Museum (안동소주·전통음식 박물관) kan elke dag en is geheel gratis. Het brengt je langs een expositie over de ontstaansgeschiedenis van deze sterke drank en aan het einde is er de mogelijkheid om een slok te proberen. Maar wees gewaarschuwd: het is met een alcoholpercentage van 45% best sterk…

Het Soju Museum in Andong
Proost!

5. Dosan Seowon – Bezoek deze invloedrijke privéschool uit de 16de eeuw

De geleerde Yi Whang (1501-1570) richtte aan het einde van zijn leven een privéschool op die pas na zijn dood tot de belangrijkste school van Korea ging behoren. Het confucianisme stond centraal en sinds 2019 staat deze historische plek op de Unesco Werelderfgoedlijst. Wil je een bezoek brengen aan deze plek en meer weten over Yi Whand en het Confucianisme? Dosan Seowon (도산서원) ligt 30 kilometer ten noorden van de stad en is te bereiken met bus 560 of 567.

6. Bongjeongsa Tempel – Ga naar deze klassieke Koreaanse tempel uit 672

De Bongjeongsa Tempel (봉정사) werd voor het eerst gebouwd in 672 door de monnik Ui Sang, hoewel documenten beweren dat een leerling van hem deze tempel had opgericht. Het is één van de oudste tempels van de omgeving en bestaat grotendeels uit hout. De tempel is elke dag te bezoeken en het is zelfs mogelijk er te overnachten. Kijk voor meer informatie op de website van Templestay (website is in het Koreaans). Toegang tot het complex kost 2000 won en vanaf Andong Intercity Bus terminal is het 30 minuten met de bus

Accommodatie – Waar te verblijven in of rondom Andong?

Een verblijf in de stad Andong is een prima uitvalbasis voor het verkennen van de omgeving. Zelf verbleef ik in Peter Pan Guesthouse. Dit is een budget accommodatie en voor een bed op een slaapzaal betaal je ongeveer 13 euro. Dit guesthouse wordt gerund door een jonge eigenaar die erg behulpzaam is en de bedden zijn verder prima. Tevens verbleef ik in deze plaats tijdens het Mask Dance Festival aan het begin van oktober en boekte ik 2 dagen van tevoren. Het is maar om aan te geven dat er nog plek was in dit guesthouse.

Een andere plek om te verblijven is in het Hahoe Folk Village. Diverse bewoners verhuren een kamer en het is de ultieme kans om de drukke stad te ontvluchten en te relaxen in een rustige omgeving. Tot slot kun je ook overnachten in een tempel, zoals de Bongjeongsa, welke hiervoor besproken is.

Op zoek naar accommodatie in Andong?Kijk hier voor de mogelijkheden

Eten en drinken: Jjimdak! Dat is het lokale gerecht van deze regio. Een maaltijd die bestaat uit gestoofde kip met groente en noedels. Er zijn genoeg restaurantjes in het centrum die dit gerecht serveren!

Koreaans eten in Andong: Jjimdak
Jjimdak, een redelijk pittig gerecht met kip en groenten uit Andong

Vervoer – Hoe kom je in Andong?

Andong is op verschillende manieren te bereiken met het openbaar vervoer. De beste manier is de trein, aangezien het belangrijkste treinstation zich in het centrum bevindt. Vanaf Seoul Cheongyangni rijden dagelijks 8 treinen (5 uurtjes) naar Andong. Een andere manier is de bus en ook dat is prima te doen. Het busstation ligt ongeveer 5 kilometer ten westen van het centrum en elk uur vertrekt er een bus naar belangrijke steden als Seoul en Busan. Voor het boeken van treintickets ga je naar de website van Korail.

Volgende bestemming in Zuid-Korea?

Voor het noorden ga je naar de stad Gangneung en het prachtige Seoraksan National Park. Voor het noordwesten ga je naar de hoofdstad Seoul en richting het zuiden kom je terecht in Daegu, Gyeongju en Busan.

Heb jij nog meer tips, opmerkingen of ideeën over Andong? Laat gerust hieronder een bericht achter!

Misschien ook interessant?

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
267113916