Home » Azië » Zuid-Korea » Andong » Andong Mask Dance Festival

Andong Mask Dance Festival | De lugubere maskers van Hahoe

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:

Aan het einde van september vindt in de Zuid-Koreaanse stad Andong het jaarlijkse Andong Mask Dance Festival plaats. Dit festival duurt 10 dagen en artiesten van over de hele wereld komen naar deze stad om hun kunsten te vertonen. Dat juist hier het grootste maskerfestival ter wereld plaatsvindt is geen toeval. De maskers van Hahoe, een dorp 25 kilometer ten westen van Andong, staan op de lijst van belangrijk cultureel erfgoed in Zuid-Korea.

En het begon allemaal met een ietwat lugubere legende uit de Goryeo Dynastie (918-1392). In dit artikel leg ik uit hoe het verhaal luidt en geef ik antwoord op de vraag waarom deze maskers zo bijzonder zijn. En tot slot neem ik je mee naar het grootste maskerfestival ter wereld…

Het festival vindt in 2021 plaats van 24 september tot 3 oktober

Handige Websites Andong & Zuid-Korea


Deze pagina over het Andong Mask Dance Festival maakt gebruik van affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt. Daar zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden!

Koreaanse maskers in Andong
Maskers spelen op allerlei manieren een rol op dit festival

Hoe gaat de legende van de Hahoe Maskers?


De hoofdrol van deze legende wordt vertolkt door een jonge man, genaamd Huh Doryong. Hij woonde in het dorpje Hahoe. Op een nacht lag hij lekker te dromen, totdat één van de goden een oproep aan hem deed. Maak 12 maskers voor mij, maar zorg ervoor dat niemand het ziet!

Zo gezegd, zo gedaan. Huh Doryong barricadeerde zijn huis… met riet, want zo ging dat in die tijd en ging aan de slag. Dagenlang was hij aan het werk en niemand merkte hem op. Totdat een jonge vrouw, smoorverliefd op Huh naar hem op zoek ging. Eenmaal aangekomen bij zijn huis maakte ze een gaatje in het papieren raam en ontdekte wat hij aan het doen was. En vanaf dat moment ging het mis.

Huh werd ineens ziek. Hij begon spontaan de boel onder te kotsen en kreeg een bloeduitstorting. Het leidde direct tot zijn dood en dat terwijl hij bij het laatste masker alleen nog maar de kin eraan vast hoefde te maken. De goden hadden hem gestraft, want niemand mocht de maskers zien voordat ze klaar waren. De vrouw bleef schuldbewust en vol van liefdesverdriet achter, totdat het verdriet haar vlak na de dood van Huh ook fataal werd.

Tip: Bij de ingang van het Hahoe Folk Village vind je het Hahoe Mask Museum. Maskers uit de regio, maar ook van over de hele wereld kun je hier bezichtigen. Ben je hier niet tijdens het Andong Mask Festival en wil je meer weten over deze bijzondere maskers is dit bezoekje waard.

Koreaanse Maskers in Andong
Maskers, maskers en maskers

Hahoe Pyolshingut: De dans van de 11 maskers van Hahoe


In totaal maakte Huh 14 maskers, maar daarvan gingen er 3 verloren. De overige 11 maskers staan dus op de lijst van cultureel erfgoed van Zuid-Korea. En die maskers spelen al eeuwenlang een rol in de Hahoe Pyolshingut Mask Dance. Het belangrijkste aspect van deze Koreaanse dans is om de goden gunstig te stemmen voor een goede oogst, voor vrede en voor welstand. De Hahoe Pyolshingut Mask Dance staat sinds 1980 op de lijst van cultureel erfgoed en wordt nog steeds elk jaar opgevoerd.

Theatervoorstelling in Andong
Dansgroepen uit verschillende delen van de wereld komen naar het Andong Mask Dance Festival

In de Pyolshingut wordt op een humoristische en dramatische manier kritiek geleverd op de mensen van stand, zoals de aristocraat, de geleerde en de monnik. De lagere klasse pikt het niet langer en eist meer begrip voor hun arme situatie. Door het spelen van de Pyolshingut ontstaat er meer harmonie tussen de lagere en hogere klassen.

En uiteraard representeert elk masker haar eigen sociale klasse. Zo ook het masker zonder kin dat Huh Doryong net niet af kreeg, genaamd Imae T’al. Hij behoort tot de lagere klasse en is een knechtje van de sonbi, de geleerde. Meer weten? Op onderstaande website vind je per masker uitgelegd welke rol het heeft in de Pyolshingut: Mask.kr.

Koreaans optreden op het Andong Mask Dance Festival
De beide Korea’s vechten het uit samen uit tijdens het Andong Mask Dance Festival

Een impressie van het Andong Mask Dance Festival


Het Andong Mask Dance Festival is inmiddels een internationaal festival en gaat allang niet meer alleen over de bekende Hahoe maskers. En dat maakt het heel divers en heel kleurrijk. Dansgroepen uit Nigeria en Ethiopië, maar ook uit Aziatische landen als China treden hier op. Het grootste gedeelte is vrij toegankelijk, want er zijn open podia en als het meezit is er in de avond een openbaar dansfeest (om de eigen danskunsten te tonen) . Maar er is ook een klein theater waar artiesten de hele dag door tegen betaling optredens verzorgen.

Tot slot: Niet alleen in Andong, maar ook in het Hahoe Folk Village worden dansvoorstellingen gegeven. Wil je meer weten over de geschiedenis van dit traditionele volk? Lees er dan meer over in Hahoe Folk Village | Ontdek dit mooie dorp uit de Joseon Dynastie.

Varken aan het spit, Zuid-Korea
Varken aan het spit! Eet smakelijk!
Eten & Drinken op het Andong Mask Dance Festival
Koreaans eten …
Koreaanse spelletjes
… en Koreaanse spelletjes
Vuurwerk in Andong, Zuid-Korea
Sfeer en gezelligheid en iedereen gaat los!

Praktische informatie over het Andong Mask Dance Festival


Hoe kom je er? Zoals gezegd vindt het Andong Mask Dance Festival plaats aan het eind van september tot begin oktober. Het festivalterrein ligt dichtbij het station langs de Nakdong-rivier. Maar in deze periode worden ook in Hahoe Folk Village en Andong Folk Village extra dansvoorstellingen gegeven.

Heb jij nog meer tips, opmerkingen of ideeën over het Andong Mask Dance Festival? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1