Home » Azië » Zuid-Korea » Gangneung » Tongil Park

Tongil Park | Het angstaanjagende verhaal van een Noord-Koreaanse onderzeeër

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:

Op 18 september 1996 strandde aan de oostkust van Zuid-Korea, 15 kilometer ten zuiden van de stad Gangneung een onderzeeër. Op het moment dat het Zuid-Koreaanse leger een kijkje kwam nemen was de duikboot verlaten. Waar was de bemanning heen gegaan? En wat was er überhaupt gebeurd? Al snel werd bekend dat het om een Noord-Koreaanse duikboot ging. Was dit spionage van de noorderburen en het begin van een nieuwe oorlog? Zuid-Korea was in rep en roer.

Wie een bezoek brengt aan de stad Gangneung in het oosten van Zuid-Korea moet ook zeker langsgaan bij het Tongil Park of het Unificatie park in Jeongdonjin. Hier vind je namelijk die beruchte Noord-Koreaanse onderzeeër. In dit artikel geef ik je uitleg wat er precies is gebeurd en waarom Zuid-Korea rekende op een nieuwe Koreaanse oorlog…

Deze website maakt gebruikt van affiliate links. Dat betekent dat als je een boeking maakt via één van mijn links dat ik daar een kleine vergoeding voor krijg.

Hostel: Op zoek naar accommodatie in Gangneung? Ga dan naar Aark Guesthouse! Hier vind je een supervriendelijke eigenaar, ze spreekt Engels en in de ochtend maakt ze een prima ontbijt voor je klaar. Een echte aanrader!

Amerikaans slagschip in Tongil Park bij Gangneung
Behalve een Noord-Koreaanse onderzeeër kun je hier ook een Amerikaanse marineschip te bezoeken. Het verhaal achter dit schip lees je verderop…

Een klopjacht gaat van start: 11 mensen komen om

Hoewel Zuid-Korea ook grensposten langs de kust heeft staan was het uiteindelijk een nietsvermoedende voorbijganger die iets vreemds opmerkte in het water. Hij belde de politie en het leger werd erop af gestuurd. Bij aankomst bleek een rode en gifgroene duikboot gestrand te zijn, maar de onderzeeër was leeg. Het leger vreesde het ergste en dacht aan een Noord-Koreaanse invalspoging. Een klopjacht werd op touw gezet…

Al gauw ontdekte ze in de heuvels bij Gangneung iets verschrikkelijks. Elf Noord-Koreaanse bemanningsleden waren doodgeschoten, maar wie dit gedaan had was onduidelijk. Hebben ze zelfmoord gepleegd of hebben ze elkaar vermoord? En waren dit alle bemanningsleden? Later bleek inderdaad dat één Noord-Koreaan de rest allemaal had doodgeschoten en daarna zich zelf. Maar daarmee was de klopjacht nog niet ten einde…

Noord-Koreaanse onderzeeër in Gangneung
Een onderzeeër van Noord-Koreaanse makelij

Waarom de bevolking doodsbang was…?

Het Zuid-Koreaanse leger had geen idee of alle bemanningsleden omgekomen waren. In de dagen die volgden schakelden ze nog eens 11 Noord-Koreanen uit. En gelukkig konden ze er één arresteren en om uitleg vragen. Hij verklaarde dat ze met de onderzeeër motorpech hadden gekregen. In totaal waren ze met 26 man en probeerden ze allemaal via land terug te keren naar Noord-Korea. Of dit verhaal ook echt klopte is nooit duidelijk geworden, maar er zat een hoge mate van waarheid in. Het Zuid-Koreaanse leger besloot de omgeving van Gangneung verder te doorzoeken en riep de doodsbange bevolking op vooral binnen te blijven. Na 49 dagen werden de laatste bemanningsleden uitgeschakeld. Op dat moment was de diplomatieke relatie tussen de beide landen nog nooit zo slecht geweest.

Een nieuwe Koreaanse oorlog…?

Nog steeds is het niet helemaal duidelijk wat het doel was van de Noord-Koreanen. Was het één van de zoveelste infiltratiepogingen was het inderdaad gewoon motorpech? Noord-Korea eiste overigens dat het zuiden de duikboot binnen twee weken moest teruggeven. Zuid-Korea weigerde en eiste excuses of een verklaring van het noorden, maar ook dit bleef uit.

Net na het conflict werd in Vladivostok een Zuid-Koreaanse consul vermoord. Hoewel Zuid-Korea het niet kon bewijzen vermoedde men dat Noord-Koreaanse agenten achter de moord zaten. En in 1999 kwamen de marines van beide landen met elkaar in gevecht. Het duurde gelukkig niet lang, maar het was de eerste keer sinds de Koreaanse oorlog (1950-1953) dat er gevechten uitbraken.

Tongil Park en de Noord-Koreaanse onderzeeër

En wat is het verhaal van het Amerikaanse marineschip?

Uiteindelijk besloot Zuid-Korea de duikboot tentoon te stellen in het Tongil Park of Unificatiepark bij Jeongdongjin. Een bezoek aan dit park kost 3.000 won en naast de Noord-Koreaanse onderzeeër tref je hier ook een Amerikaanse marineschip uit 1945 aan. En nu ben je natuurlijk benieuwd naar het verhaal van dat Amerikaanse marineschip? Maar eigenlijk valt er niet veel over te vertellen. Tijdens het einde van de Tweede Wereldoorlog en de Vietnamoorlog werd dit marineschip door de Amerikanen gebruikt. Die besloten het in 1972 te schenken aan Zuid-Korea.

Het unificatiepark kost 3000 won. Naast de Noord-Koreaanse onderzeeër tref je hier ook een Amerikaans marineschip aan uit 1945. Tijdens het einde van de Tweede Wereldoorlog en de Vietnamoorlog werd dit schip gebruikt. Uiteindelijk werd het in 1972 geschonken aan Zuid-Korea. En in het Tongil park kun je een bezoek brengen aan dit vaartuig in ruste…

Amerikaans slagschip in Jeongdongjin, Zuid-Korea
Het Amerikaanse marineschip uit 1945

De Noord-Koreaanse onderzeeër en het Tongil Park in Jeongdongjin, Zuid-Korea bezoeken?

Hoe kom je er? Het Tongil Park ligt op 20 kilometer ten zuidoosten van de stad Gangneung. Vanaf het treinstation in Gangneung vertrekt er elk uur een bus naar Jeongdongjin. Bus 111, 112 of 113 doet er 25 minuten over en een ticket kost 1300 won.

Naast de Noord-Koreaanse onderzeeër en het Amerikaanse marineschip is er een park aanwezig met militaire vliegtuigen en tanks. Maar als je in Seoul bij het oorlogsmuseum bent geweest dan is dit geen must naar mijn mening. Tenzij er nog tijd over is, maar het Tongil Park kun je ook prima combineren met het plaatsje Jeongdongjin wat 5 kilometer zuidelijker gelegen ligt. Hier vind je het bekende Sun Cruise hotel, een gebouw in de vorm van een cruiseschip.

Openingstijden: Het Tongil Park is van maart tot oktober geopend van 9 tot 17.30 uur en van november tot februari van 9 tot 16.30 uur. De toegang tot het park kost 3000 won.

Heb jij nog meer tips, ideeën of opmerkingen over dit artikel? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
267113916