Home » Azië » Zuid-Korea » Gyeongju - Een historische reisgids

Gyeongju | 8 historische plekken van het oude Koninkrijk Silla

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:

Tijdens een bezoek aan Zuid-Korea mag de stad Gyeongju in het zuidoosten van het land niet ontbreken. Vroeger was dit namelijk de hoofdstad van wat toen nog het Koninkrijk Silla heette. En nog steeds zijn er heel veel plekken in en rondom de stad die hieraan herinneren. En sinds 2000 staan veel historische bezienswaardigheden op de Unesco Werelderfgoedlijst. Ben je van plan een bezoek te brengen aan Gyeongju? Trek er dan zeker 1 a 2 dagen voor uit en geniet van de historie die deze historische stad te bieden heeft.

Deze website maakt gebruikt van affiliate links. Dat betekent dat als je een boeking maakt via één van mijn links dat ik daar een kleine vergoeding voor krijg.

Wat wil jij weten over Gyeongju, Zuid-Korea?

De graftombes van het Koninkrijk Silla
Zeg je Gyeongju, dan zeg je tombes uit het Koninkrijk Silla!

Geschiedenis – 5 historische feitjes – Wist je dat…?

  • Het Koninkrijk Silla eeuwenlang één van de machtigste rijken in Azië was? Tussen 57 voor Christus en de zevende eeuw bestond het huidige Korea (Noord + Zuid) uit 3 rijken. In de zevende eeuw sloot het rijk Paekche zich aan bij Silla en veroverden ze samen het derde rijk Koguryo. De drie rijken gingen verder onder de naam Verenigd Silla en regeerden vanuit Gyeongju.
  • In 528 het boeddhisme de officiële godsdienst van het rijk werd.
  • Op het hoogtepunt van het Koninkrijk Silla Gyeongju 1 miljoen inwoners telde. Dat was in de negende eeuw. Tegenwoordig telt de stad ongeveer 300.000 inwoners.
  • Vanaf 900 het Koninkrijk steeds meer in verval raakt. De definitieve nekslag vond plaats toen lokale machthebbers en boeren rebelleerden tegen de toenmalige koning. Dit leidde tot de val van het rijk in 935 en luidde het begin van de Goryeo Dynastie in.
  • Gyeongju sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat? Veel bezienswaardigheden zijn in dusdanig goede staat bewaard gebleven en dat maakt deze historische stad juist zo interessant…

Bezienswaardigheden – 8 x zien en doen in Gyeongju

Gyeongju heeft een aantal interessante bezienswaardigheden die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan. In het zuiden van de stad bevinden zich een aantal interessante attracties, maar vergeet ook niet een aantal belangrijke sites ten oosten van Gyeongju. Een kort overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden vind je hieronder…

1. Bezoek de Bulguksa Tempel

De Bulguksa Tempel in Gyeongju, Zuid-Korea
De Bulguksa Tempel

De Bulguksa tempel ligt ongeveer 15 kilometer ten zuidoosten van Gyeongju. Het is misschien wel één van de belangrijkste tempels van Zuid-Korea. Zo vond men in 1966 een houten blok met daarop een soetra (een boeddhistische rijmvers) uit de 8ste eeuw. Het huidige gebouw stamt uit de 19de eeuw en net na de Koreaanse oorlog is het grondig gerenoveerd. Dat leidde uiteindelijk tot de vondst van die bijzondere houten soetra. Toegang tot het complex kost 5.000 won. Om hier te komen pak je bus 10 of 11 vanaf Gyeongju Station.

Temple Stay?
Het is in Zuid-Korea mogelijk bij verschillende tempels een dagje mee te lopen en te overnachten. Voor meer informatie kijk op de website van de Temple Stay.

De Bulguksa Tempel in Zuid-Korea
In één van de vele gebouwen van de Bulguksa Tempel bevinden zich deze gouden Boeddha’s

2. Ga op ontdekking uit in de Seokguram grot

De Seokguram grot in Gyeongju
De Seokguram grot dichtbij de Bulguksa Tempel

En als je dan toch bij de Bulguksa Tempel bent dan kun je net zo goed een bezoek brengen aan de Seokguram grot. Deze grot werd in de 8ste eeuw uitgehouwen in de berg Toham en ligt relatief dichtbij de Bulguksa Tempel. Ga op bezoek bij de mysterieuze boeddha, want dat is toch wel het culturele hoogtepunt van de Seokguram grot. Om er te komen pak je bus 12 vanaf de tempel. Toegang tot de grot kost 5.000 won.

3. Tombe van Koning Naemul

De graftomes van koning Naemul
In Gyeongju vind je tombes, tombes en nog eens tombes…

Koning Naemul (356-402) was de 17de heerser van het koninkrijk Silla. Zijn tombe is van de buitenkant de bezichtigen in de vorm van een heuvel. Er is verder weinig bekend over deze heerser. Het was waarschijnlijk in deze periode dat het Koreaanse schrift ontstond naar Chinese invloeden. Zijn tombe is verder gratis te bezoeken.

4. Cheomseongdae Observatory

Cheomseongdae Observatory in Zuid-Korea
Rechts op de afbeelding bevindt zich Cheomseongdae Observatory

Cheomseongdae Observatory is de oudste observatorium in Oost-Azië. Het werd gebouwd tussen 632 en 646 na Christus en valt ook onder de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Het is gratis te bezichtigen en staat in de buurt waar ook vele tombes te vinden zijn.

5. Tumuli-gongwon en de tombe van Cheonmachong

Dit park, genaamd Tumuli Park, telt 23 tombes waarvan het graf van Cheonmachong de bekendste is. Dit is de enige tombe die voor bezoekers opengesteld is. Het is 13 meter hoog en heeft een diameter van 47 meter. Nog enkele attributen, zoals een kroon en potten zijn hier gevonden en voor de bezoekers tentoongesteld. Toegang tot dit park kost 3.000 won.

6. Gyeongju National Museum

Het National Museum of Gyeongju
Het Gyeongju National Museu staat vol met beelden uit het koninkrijk Silla

Iets ten zuidoosten van het centrum ligt het Gyeongju National Museum. Het museum werd geopend in 1945 en kreeg in 1975 het predicaat ‘national’. Hier tref je een grote collectie indrukwekkende beelden aan die uit het Koninkrijk Silla bewaard gebleven zijn. Toegang tot het museum is overigens gratis.

Objecten uit het Koninkrijk Silla
Beelden uit het koninkrijk Silla

7. Donggung Palace en Wolji Pond

Wolji Pond en Donggung Palace, Gyeongju
Donggung Palace en Wolji Pond

Dit gedeelte van Gyeongju was officieel de plek waar het vroegere paleis van het koninkrijk stond. Het heet nu ook wel Anapji Pond en is nu een mooi park met een aantal ruïnes, met mooie tuinen en gerenoveerde gebouwen. Toegang tot het park kost 3.000 won.

8. Beklim Mount Namsan

Wie nog tijd over heeft en graag een wandeling door de bergen maakt is Mount Namsan de ideale bezienswaardigheid. Deze berg ligt ten zuiden van de stad en een wandeling brengt je langs een heleboel historische tempeltjes en schrijnen. Trek er wel een tijdje voor uit, maar het is de moeite waard. Bij het treinstation vertrekt bus 500 die je naar de voet van de berg zal brengen.

Accommodatie – Waar te verblijven in Gyeongju?

De beste plek om in Gyeongju te verblijven is ten westen van het treinstation. De meeste bezienswaardigheden bevinden zich namelijk in het zuiden van de stad en dat is op loopafstand van het treinstation. Voor een goede verkenning van de omgeving ontkom je niet aan het gebruik maken van de bus of een fiets/mountainbike. Een volle dag in Gyeongju is oké, maar mocht je de omgeving willen verkennen dan is het advies twee volle dagen!

Tip: Voor de meer exclusievere hotels, zoals het Hilton bevinden zich 6 kilometer ten oosten van de stad bij het Bomun meer.

Op zoek naar leuke accommodatie? Klik dan hier voor meer leuke hotels en guesthouses in Gyeongju

Vervoer – Hoe kom je in Gyeongju?

Vliegtuig: Gyeongju zelf heeft geen vliegveld. Maar in zowel Daegu (westen), Pohang (noorden) en Ulsan (zuiden) gaan dagelijks vele landelijke vluchten naar bestemmingen als Seoul en Jeju Island. Waarschijnlijk is de beste optie Busan Gimhae International Airport voor de beste tarieven en voor een vervolg van je reis naar andere Aziatische landen.

De trein van Gyeongju naar Andong, Zuid-Korea
De trein van Gyeongju naar Andong…

Trein: Het belangrijkste station van de stad is Gyeongju Station. Vanaf hier vertrekken dagelijks vele treinen richting Busan in het zuiden of richting Andong in het noorden. Er is ook een hogesnelheidslijn, de KTC. Deze vertrekt vanaf Singyeongju Station, in het noordwesten van de stad ongeveer 3 kilometer van het centrum. Op de website van Korail kun je veel informatie vinden over vertrektijden naar andere plekken in Zuid-Korea.

Bus: Het Intercity Busstation bevindt zich in het westen van de stad, op ongeveer 2 kilometer afstand van het treinstation. Vanaf hier gaan dagelijks vele bussen naar vele plekken in Zuid-Korea. Zo gaan er om de 45 minuten bussen naar Seoul (20 dollar, 4 uurtjes) of naar Busan (1 uur)

Website voor langeafstandsbussen
Voor meer informatie over Intercity bussen, kijk op de website van Kobus. Deze is zowaar in het Engels en het zou mogelijk zijn om online tickets te kopen. Echter ervaring leert dat er altijd wel een plekje in de bus aanwezig is.

Heb jij nog meer tips, ideeën of opmerkingen over Gyeongju? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Misschien ook interessant?

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
267113916