Home » Azië » Zuid-Korea » De Haenyeo van Jeju

Jeju Haenyeo Museum | Op zoek naar de Oude Duiksters van Korea

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:

De oude duiksters van Jeju, de Haenyeo worden met uitsterven bedreigd. Langs de kust van Jeju, o.a. bij Jeju Stad kun je ze nog vinden. Maar ze worden ouder en de jeugd ziet het niet zitten om als levensonderhoud 5 uur lang per dag te gaan zoeken naar weekdieren, schelpen, zeewier en ander zeeleven in de oceaan. Dreigt daarmee deze oude Koreaanse traditie uit te sterven?

Wie meer wil weten over deze bijzondere dames zou een kijkje moeten nemen in het Jeju Haenyeo Museum. Het ligt in het noordoosten van Jeju island en geeft informatie over het ontstaan van de traditie van de Haenyo. Dus op naar het Jeju Haenyeo Museum …!

De Haenyeo in Zuid-Korea

In dit artikel over de Haenyeo


Handige Websites Jeju & Zuid-Korea


Dit artikel over de Haenyeo van Jeju bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt. Daar zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden!

De kust van Jeju City, Zuid-Korea

Geschiedenis – Wat is het verhaal achter de Haenyeo?


Al meer dan 1.500 kent Jeju een duiktraditie die over het algemeen vooral door mannen werd uitgevoerd. De eerste bron die melding maakt van duikende vrouwen stamt uit 1629. Toen werden de zeevrouwen nog Jamnyeo genoemd. Maar in de achttiende eeuw veranderde er het één en ander op Jeju…

De hoeveelheid Haenyeo, zoals ze inmiddels werden genoemd oversteeg het aantal mannelijke duikers. Een aantal redenen kunnen daarvoor de oorzaak zijn. Zo overleden er rond 1700 veel mensen door oorlogen en ongevallen op zee. Een andere reden was dat vrouwen meer onderliggend vet hadden en daardoor beter bestand waren tegen de kou van het water. In ieder geval, de groei van de Haenyeo ontwikkelde zich in de 18de eeuw voorspoedig.

De geschiedenis van de Haenyeo, Zuid-Korea

De Haenyeo als volwaardig beroep?


Rond 1910 werd het werk van de Haenyeo een volwaardig beroep. Ze vervingen de man als hoofdarbeider van het gezin en dat had alles te maken met de kolonisatie van Zuid-Korea door Japan in 1910. Voor de kolonisatie gaven de Haenyeo de oogsten weg aan regering van het land. Japan schafte dit af, waardoor de zeevrouwen hun oogst konden verkopen op de markt. Het inkomen steeg en de de Haenyeo was de belangrijkste en bepalende factor binnen het gezin.

Tot ver in de 20ste eeuw speelde de duiksters in een dominerende rol in het gezinsleven. Maar voornamelijk de laatste decennia lijkt de Haenyeo met uitsterven bedreigd te worden, doordat de jeugd vooral kiest voor modernere beroepen. Sinds 2016 staat deze traditie op de nominatie voor plaatsing op de Unesco Werelderfgoedlijst. In 2017 benoemde de Zuid-Koreaanse regering de Haenyeo tot belangrijk cultureel erfgoed.

De zeevrouwen van Jeju Island, Zuid-Korea

Bezienswaardigheden Haenyeo op Jeju


Inmiddels weet je de historische achtergronden van deze bijzondere dames van het eiland Jeju. Maar ben je op het eiland op zoek naar de dames of wil je nog meer leren kennen over hun leven, lees dan verder. Hieronder vertel ik je namelijk twee manieren om deze traditie met eigen ogen te ontdekken…

De Haenyeo aan het werk in de Japanse Zee

A: Waar vind je de Haenyeo?


Uiteraard wil je ze graag zelf aan het werk zien, toch? En om nou de hele kust af te gaan, totdat je ze gevonden hebt is ook teveel moeite. Toch had ik ze zelf al snel gevonden en hoefden daar weinig moeite voor te doen. Waar ik ze zag zwemmen…?

…bij Jeju-City!

Jeju City ligt in het noorden van het eiland, ten oosten van het Internationale Vliegveld. In het noorden van de stad, aan de kust in het district Samdo-Dong zwemmen de Haenyeo regelmatig. Aan deze kust bevinden zich overigens de meest prestigieuze hotels van het eiland. Kijk hier op google maps welke plek ik bedoel.

Misschien was het toeval, misschien ook niet. Zorg er in ieder geval voor dat je in de ochtend hier bent, dan is de kans het grootst dat je ze ziet zwemmen.

De oude duiksters in de Japanse Zee
Aan het werk in de Japanse zee.

B: Bezoek het Jeju Haenyeo Museum


Een andere manier om meer te weten te komen over de zeevrouwen is door een bezoek te brengen aan het Jeju Haenyeo Museum. Deze bevindt zich in het noordoosten van het eiland bij het plaatsje Gujwa-Eup.

Het museum vertelt de geschiedenis van de dames, zoals ik hier eerder heb beschreven. Over het algemeen ben je hier ongeveer 1 a 2 uurtjes kwijt en ga je weer verder het eiland verkennen. De tentoonstelling bestaat uit een aantal zaaltjes, is informatief en naar mijn mening een aanrader. Hieronder vind je een kleine foto-impressie.

Tip: combineer een bezoek aan het Jeju Haenyeo Museum met een bezoek aan de Manjanggul Cave en met Sangsan Park in het oosten van het eiland.

Het Jeju Haenyeo Museum op Jeju Island, Zuid-Korea
Entree tot het Jeju Haenyeo Museum
Afbeelding van een zeevrouw in Zuid-Korea
Expositie in het Jeju Haenyeo Museum
Het Jeju Haenyeo Museum bestaat uit een aantal zaaltjes, geheel in het teken van de geschiedenis van de Haenyeo en Jeju Island.

Praktische informatie voor een bezoek aan de Haenyeo en het museum


Hoe kom je er? Om de dames aan het werk te zien hoef je alleen maar langs de kust te rijden en te hopen dat je ziet zwemmen. Maar begin eerst langs de kust van Jeju City.

Het Jeju Haenyeo Museum is het beste te bereiken met de auto. Voor het museum bevindt zich een grote parkeerplaats waar je de auto kunt parkeren.

Met het openbaar vervoer moet je meer geduld hebben. Elk uur gaan er een paar bussen richting het oosten van het eiland vanaf Jeju City. Bus 701 doet hier ongeveer 80 minuten over.

Openingstijden: Het museum is bijna dagelijks geopend van 9 tot 17 uur, behalve op maandag (gesloten). Een ticket kost 1100 won (€ 0,80).

Misschien ook interessant?


Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1