Home » Azië » Zuid-Korea » DMZ Tour

DMZ Tour | Ontdek de omstreden grens van Noord- en Zuid-Korea

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:

Ben je van plan een bezoek te brengen aan de omstreden grens van Noord- en Zuid-Korea, de Demilitarised Zone (DMZ)? Nergens ter wereld tref je zo een bizarre situatie aan als hier. Al sinds 1953 is het vroegere Korea een gescheiden land. En waar ligt de oplossing?

Een bijdrage aan een oplossing vind je hier niet. Wel een bijdrage hoe je een tour kunt boeken naar deze streng beveiligde zone en waar je op moet letten. En welke plekken ga je bezoeken tijdens tijdens tour? Maar we beginnen eerst met een korte inleiding op het conflict en de situatie van de DMZ door de jaren heen…

Belangrijk: Voordat je besluit een bezoek te gaan brengen aan de DMZ, besef je dat dit geen gewone attractie is. Elk moment zou er iets kunnen gebeuren, waardoor er oorlog uit kan breken tussen het noorden en zuiden. Hoe realistisch het echt is? De kans is klein, aangezien Zuid-Korea gesteund wordt door de Verenigde Staten (en Noord-Korea door China). Maar een ongeluk zit in een klein hoekje…

Handige Websites Seoul & Zuid-Korea


Deze pagina over de DMZ bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt. Daar zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden!

De DMZ tussen Noord- en Zuid-Korea

Het ontstaan van de DMZ (Demilitarized Zone)


Toen in 1945 de Japanners werden verslagen en daarmee een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog, verdeelden de Russen en Amerikanen Korea. Het noordelijk deel stond onder gezag van de Sovjet Unie (Rusland), het zuidelijke deel onder Amerikaanse controle. Een tijdelijke oplossing, aldus beide landen en de grens kwam te liggen op de 38e breedtegraad.

Maar het einde van de Tweede Wereldoorlog betekende juist het begin van een nieuwe confrontatie: de Koude Oorlog. Amerika (Kapitalisme) en Rusland (Communisme) stonden tegenover elkaar en probeerden de ideologie van de ander in de wereld te bestrijden. De Koude Oorlog was geen echte oorlog, maar het scheelde maar een haartje of het had een Derde Wereldoorlog kunnen opleveren. Hoe kon het conflict tussen twee grootmachten in Korea nou opgelost worden?

Het antwoord kwam in 1950. Stalin gaf toestemming aan zijn leidinggevende in Noord-Korea, Kim Il-Sung om Zuid-Korea binnen te vallen. De Koreaanse Oorlog (1950-1953) was begonnen. Binnen rap tempo was een groot deel van Zuid-Korea veroverd. Na een verrassingsaanval bij Incheon keerden echter de kansen. Kim Il-Sung en zijn leger werden teruggedrongen richting China. Toen de Chinezen de Noord-Koreanen gingen helpen werd er uiteindelijk in 1953 een staakt-het-vuren afgekondigd. De 38e breedtegraad werd de grens tussen beide landen. Maar wel eentje van 4 kilometer breed, 248 kilometer lang en de strengst bewaakte die je in de wereld kunt vinden. Nog steeds zin om hier een bezoek te komen brengen?

Een uitkijkpunt van de DMZ in Zuid-Korea
Het begin van de unificatie? Dat zou voor de Koreanen fantastisch zijn, maar op dit moment een utopie

DMZ: Meer dan 75 jaar geleden en nog steeds conflicten


Ook het conflict in West-Duitsland en Oost-Duitsland was het gevolg van de Koude Oorlog. Maar daar waar de scheiding van dit Europese land duurde van 1949 tot 1990, gaat de scheiding van Korea nog steeds door. En af en toe vinden er nog steeds conflicten plaats aan de grens. Een enkele keer probeert een Noord-Koreaanse soldaat bij Panmunjeom een grens over te steken. Zo schoot een Noord-Koreaanse soldaat in 2012 twee collega’s dood en passeerde de grens. En in 2017 leidde een vluchtpoging tot een vuurgevecht en moest de gevluchte Noord-Koreaanse soldaat in kritieke toestand worden opgenomen in Zuid-Korea. Een poging om Noord-Korea te ontvluchten is daarom geen makkie. En het heeft altijd grote gevolgen voor de familie van de gevluchte soldaat.

Het conflict tussen Noord en Zuid-Korea
Duitsland kan meepraten over de pijn die de Zuid-Koreanen momenteel voelen…

Tweede Koreaanse oorlog?


Tussen 1966 en 1969 deden zich een aantal serieuze conflicten voor, waardoor men bijna kon spreken van een Tweede Koreaanse oorlog. Spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea leidde tot een dieptepunt in de politieke relatie toen op de grens enkele vuurgevechten plaats vonden. Een Tweede Koreaanse oorlog bleef toen echter uit…

In 1968 lukte het Koreaanse sluipmoordenaars dichtbij de ambtswoning van president Park Chung-he te komen. Een paar honderd meter voor de ambtswoning, het blauwe huis, werden ze aangehouden door de politie. Hoe ze ongezien zo dichtbij de ambtswoning konden komen bleef een raadsel.

Leestip: Een ander conflict tussen Noord- en Zuid-Korea gaat over een Noord-Koreaanse onderzeeër in 1994. Deze strandde langs de oostkust en een klopjacht van 49 dagen was het gevolg. Meer informatie over dit conflict lees je in het artikel: Tongil Park, Gangneung | Spionage! Een Noord-Koreaanse onderzeeër

DMZ tours van Koridoor
Een van de vele tours die je kunt regelen naar de DMA en JSA

Een DMZ-tour boeken? Hier moet je op letten…


Inmiddels weet je al meer over het ontstaan van de grens en de conflciten die hier plaats gevonden hebben. Toch is mijn ervaring bij de DMZ positief geweest. Ik ging er heen in oktober 2017, op een moment dat Trump en Kim Yong-Un niet hele goede vrienden waren. Zo noemde Trump de Noord-Koreaanse leider “Little Rocket Man” en andersom werd de Amerikaanse president uitgemaakt voor “seniele gek”. Ook was Noord-Korea bezig met het testen van raketten in de Japanse Zee. Niet een hele fijne gedachte misschien, maar ik heb het overleefd…

Ben je van plan een tour te boeken naar de DMZ, doe dit in ieder geval ruim van tevoren (maand). En creeer een back-up plan. Tours worden bijna elke dag wel uitgevoerd, maar er hoeft maar iets te gebeuren en het gaat niet door. Ook kunnen er op het laatste moment gesprekken plaats vinden tussen beide landen en dan is niet alles toegankelijk voor toeristen.

DE zwaarbewaakte grens tussen Noord- en Zuid-Korea
De zwaarbewaakte grens tussen Noord- en Zuid-Korea

Verschil DMZ en JSA tour?


Er zit een duidelijk verschil tussen de DMZ tour en de JSA tour. JSA staat voor Joint Security Area. Dat is het officiële gebied van de blauwe huisjes (Panmunjeom) waar Noord- en Zuid-Korea af en toe besprekingen houden. Een JSA tour gaat naar deze bijzondere plek toe. Voor alleen de DMZ tour geldt dit niet en ga je vooral naar een aantal andere plekken langs de grens. Een halve DMZ-tour mag dan ongeveer 40 euro kosten, je gaat dan niet naar de echte grens tussen Zuid en Noord-Korea. Let daar dus goed op!

Ik boekte mijn tour bij Koridoor. Zij bieden diverse tours aan die naar de DMZ en/of JSA gaan: van een halve tot een hele dag en op verschillende tijdstippen. Een dagtour kost ruim 100 euro. Hieronder vind je twee opties die je online kunt boeken.

GetYourGuide biedt enkele tours aan, van een halve dag tot aan een hele dag. Hierbij ga je alleen naar de DMZ en niet naar de JSA. Voordeel is dat deze tours goedkoper zijn dan als je wel naar de JSA gaat.

Viator heeft een ruim aanbod aan tours die wel zowel naar de DMZ als naar de JSA gaat. Wil je graag de de blauwe huisjes (JSA) zien, dan kun je o.a. hier een tour boeken. Voor de planning: dit kan alleen tussen dinsdag en vrijdag.

Uitzicht vanaf het uitkijkpunt op Noord-Korea. Het weer is niet al te best en de foto is ingezoomd, maar het is in ieder geval een kleine indruk die je krijgt van Noord-Korea.

4 plekken van de DMZ/JSA tour


Hieronder vind je een korte uitleg over de plekken waar je tijdens de DMZ/JSA tour naar toe zult gaan. Maar let wel op: niet alle plekken zullen daadwerkelijk bezocht worden, afhankelijk van de situatie op dat moment. Verder ga je ook nog naar een mooi uitzichtpunt (Dora Observatory) waar je kunt genieten van het Noord-Koreaanse land…

Dorason Station nabij de grens met Noord-Korea
Dorasan Station. Tot enkele jaren geleden vertrokken hier treinen richting Noord-Korea. Na het zoveelste conflict stopte deze verbinding tussen beide landen.

Dorasan treinstation: De trein van Zuid naar Noord-Korea


Dorasan Station is het laatste treinstation, voordat je naar Noord-Korea gaat. Maar natuurlijk kan dat helemaal niet. Dit treinstation werd geopend in 2002 en heeft vandaag de dag vooral een symbolische waarde om ooit weer één Korea te worden. In 2007 werd het wel degelijk een tijdje gebruikt om goederen uit Kaesong (Noord-Korea) te halen. Maar in 2008 werd de dienst opgeheven, nadat Noord-Korea Zuid-Korea betichtte van het zoeken naar openlijke confrontatie.

Vanaf Seoul rijdt er (bijna) dagelijks een trein naar Dorasan Station: de DMZ trein. Kijk voor online reserveringen en andere informatie op de website van Korail.

De DMZ trein van Seoul naar Dorasan Station
De DMZ trein van Seoul naar Dorasan Station

De geheime Noord-Koreaanse tunnels


In juni 1978 ontdekte Zuid-Korea een ondergrondse tunnel. Noord-Korea heeft een aantal van deze tunnels gegraven om uiteindelijk Zuid-Korea ondergronds aan te vallen. Dat plan mislukte, maar Zuid-Korea was gewaarschuwd! In totaal hebben de Zuid-Koreanen 4 tunnels ontdekt.

De tunnel was uiteindelijk meer dan 1600 meter lang en zal ook bezocht worden. Maar geen zorgen, de tunnel is door Zuid-Korea geblokkeerd, dus wees niet bang voor Noord-Koreaanse soldaten. Mensen die claustrofobisch zijn… misschien even overslaan?

De ondergrondse tunnels van Noord-Korea
Tijdens bijna alle tours breng je wel een bezoek aan de derde Tunnel van de Noord-Koreanen

Axe-Murder Incident


In 1976 wilde de Verenigde Naties een boom, die het uitzicht over het gebied blokkeerde, omhakken. 2 Amerikanen kregen de opdracht dit uit te voeren. Toen Noord-Koreaanse soldaten hier lucht van kregen reden ze naar de 2 Amerikanen toe en vermoorden ze met die bijl. Reden voor deze aanval was dat Kim Il Sung deze boom zelf geplant zou hebben… Een paar dagen later werd deze boom door de Verenigde Naties alsnog omgehakt.

Deze populier ligt dichtbij de ‘Bridge of No-return. Via deze brug wisselden Zuid en Noord-Korea regelmatig mensen uit. Tijdens mijn tour bezochten we deze plek niet, en volgens berichtgeving is deze plek nog steeds niet toegankelijk voor bezoekers…

De zwaarbewaakte grens bij de JSA
Aan de overkant houdt een Noord-Koreaanse soldaat de wacht

JSA: Joint Security Area


Tot slot een bezoek aan de blauwe huisjes van het JSA. Dit is de officiële grens waar Zuid en Noord-Korea af en toe besprekingen houden. Eerst krijg je een algemene uitleg van 20 minuten waarin je bewust gemaakt wordt wat de gevaren kunnen zijn als je de orders niet opvolgt. Tot slot krijg je een contract onder de neus geduwd waarin staat dat niemand anders verantwoordelijk is voor jouw (dwaze daden).

En dan is het tijd de omstreden grens tussen Zuid- en Noord-Korea te betreden, inclusief het blauwe huis. Je mag door het hele huis lopen, wat betekent dat je in ook even in Noord-Korea bent geweest. Maar open AUB niet de deur aan Noord-Koreaanse zijde. Gewoon, voor de eigen veiligheid!

De blauwe huisjes van Panmunjeom
De binnenkant van één van de blauwe huisjes van Panmunjeom

Een DMZ tour plannen? Wel of niet?


In dit artikel ben je meer te weten gekomen over de geschiedenis van de DMZ, hoe je een tour kunt boeken en wat je hier zoals kunt gaan zien. Een tour naar de DMZ is leerzaam en bizar, omdat je wel naar een potentieel oorlogsgebied gaat. Beide landen hebben immers nooit een vredesakkoord getekend. Echter is de kans bijzonder klein dat er iets gebeurt. En mochten er spanningen zijn, dan gaan de tours uiteraard niet door.

Daarom zou ik het absoluut aanraden om een tour te boeken, al is het alleen voor het creëren van bewustzijn wat hier aan de hand is. Maar bedenk wel, het conflict oplossen kun je niet…

En welke indruk heeft de JSA/DMZ tour op jou achtergelaten? Laat gerust hieronder een bericht achter!

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1