Qufu Reisgids | De Geboorteplaats van Confucius in China

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update: Leestijd: 6 minuten

Alle mensen zijn hetzelfde. Het zijn slechts hun gebruiken die verschillen.

-Confucius-

Qufu is een stad van 700.000 inwoners in de provincie Shandong. Het ligt 500 kilometer ten zuiden van Beijing en is de geboorteplaats van één van de belangrijkste filosofen uit de geschiedenis van de mensheid: Confucius (551-479 v.C.). En nog steeds is deze plek razend populair onder aanhangers van deze man die meer dan 2500 jaar geleden op de wereld kwam.

Een bezoek aan Qufu staat daarom vooral in het teken van Confucius. Wie was deze geleerde en wat was zijn gedachtegoed? En welke bezienswaardigheden mag je zeker niet overslaan tijdens een bezoek aan deze stad? Ontdek het in deze historische reisgids met belangrijkste tips en informatie over Qufu.

De zuidpoort van Qufu, China
De zuidpoort van Qufu

Wat wil jij weten over Qufu, China?


Handige Websites Qufu & China


Deze reisgids over Qufu bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, ik daar een kleine vergoeding voor krijg. Dit kost je overigens niks extra!

Geschiedenis van Confucius – Een korte biografie


Kong Qui, oftewel de filosoof Confucius komt meer dan 2500 jaar geleden op de wereld in Qufu. Hij zou uitgroeien tot één van de belangrijkste filosofen van de wereld. Zijn bekendste werk is Lunyu, oftewel de 499 gesprekken van Confucius. In dit boek staan 499 uitspraken van de filosoof die bewaard gebleven zijn. En deze citaten, die je in dit artikel ook voorbij ziet komen zijn nog steeds een inspiratiebron voor velen. Confucius was zijn gehele leven op pad om de mensheid op te voeden. In 479 v. Christus overleed de filosoof. Twee jaar na zijn dood werd besloten om op de plek waar hij woonde een tempel te bouwen. Zijn kleinzoon, Kong Ji (481 v.C. – 402 v.C.) was ook filosoof en verspreidde de leer van zijn opa verder door China.

In 1961 besloot de regering van Mao Zedong om de tempel van Confucius op de lijst van Chinees Erfgoed te zetten. Echter toen de Culturele Revolutie in 1962 begon werd zijn leer al gauw als ouderwets gezien. Vele beelden en artefacten die te maken hadden met Confucius werden vernield. In 1994 besloot Unesco om de tempel, het voormalige huis van de familie Kong en het graf van Confucius op de Werelderfgoedlijst te zetten.

Wat is het gedachtegoed van het Confucianisme?


2500 jaar na zijn dood leeft de gedachte van Confucius nog steeds voort. Niet alleen in China, maar ook in Vietnam, Singapore, Korea en Japan vind je vele tempels en scholen die aan zijn ideeën zijn geweid. En dat terwijl Confucius niet de ambitie had om een nieuwe religie te laten ontstaan.

De kerngedachte van Confucius was vooral hoe iemand zich in het leven moest gedragen ten opzichte van de positie die hij of zij had in het leven. Een aantal deugden waren daarin zeer belangrijk, zoals menselijkheid, gehoorzaamheid, rechtvaardigheid, fatsoen, trouw en wederkerigheid. In dit artikel lees je een aantal wijze uitspraken van hem die deze deugden onderstrepen.

“Te weten wat men weet, en te weten wat men niet weet, dat is kennis

De markt van Qufu, China
De markt van Qufu

Bezienswaardigheden – 3 x Kong in Qufu


De onderstaande bezienswaardigheden hebben allemaal te maken met de geleerde Confucius. Ze staan ook gezamenlijk op de Unesco Werelderfgoedlijst onder de naam ‘drie Kongs’. Kong was de oorspronkelijk naam van Confucius en zijn nabestaanden heten ook allemaal Kong. Overigens niet te verwarren met King Kong…

Een ticket voor de drie Kongs kun je krijgen bij de zuidpoort. Dit staat verder goed aangegeven en kun je niet missen. Een entreebewijs kost 150 yuan.

De tempel van Confucius in China
Het Confucius Tempelcomplex is redelijk groot en telt meer dan 100 gebouwen

1. De Confuciustempel, het belangrijkste heiligdom


De grootste en de belangrijkste tempel ter ere van Confucius staat natuurlijk in Qufu. 2 jaar na zijn dood bouwde de inwoners een tempel op de plek waar hij toen woonde. Door de eeuwen heen is deze tempel om uiteenlopende redenen verwoest geraakt. Het is nu één van de grootste tempelcomplexen van China, beslaat 16.000 vierkante meter en heeft totaal 460 kamers. Ook hebben door de eeuwen heen vele keizers deze plek bezocht om de grote Confucius te eren.

Tijdens de Culturele Revolutie van de jaren 60 van de vorige eeuw werden echter diverse beelden vernietigd. En door de jaren heen is het complex meerdere keren gerestaureerd. Toch blijft dit het hoogtepunt van een bezoek aan Qufu, al zijn de meningen daar wel over verdeeld.

De binnenkant van de Confucius Tempel in Qufu
De Kong residentie in Qufu
Een beeld in de tuin van de Kong residentie

2. Residentie van de familie Kong


Naast de Tempel van Confucius staat de Kong Family Mansion. Dit was de plek waar nakomelingen van Confucius woonden. Het huidige complex is afkomstig uit de Ming (1368-1644) en de Qing (1644-1911) dynastie. De laatste generatie die hier woonde was Kong Decheng (1920-2008). In 1937 vluchtte hij naar het zuiden toen de Tweede Chinees-Japanse Oorlog aan de gang was. Tegenwoordig wordt het gebruikt als een museum en kun je ook door de tuinen van het complex lopen.

Het museum van de Kong residentie
Een tentoonstelling met artefacten in de Kong Family Mansion
Het graf van Confucius in China
Het park waar vele nakomelingen van Confucius begraven liggen…

3. Graf van Confucius


1.5 kilometer ten noorden van het centrum vind je een groot bos. In dit bos staan allemaal grafzerken verspreid over het gehele park. Die graven zijn van de vele volgelingen van Confucius. Goed tellen, want naar het schijnt liggen hier meer dan 100.000 mensen. Uiteindelijk vind je in het midden van dit bos het graf van Confucius. En naast hem ligt het graf van zijn kleinzoon, Kong Ji.

Het graf van Confucius in Qufu
Het graf van Confucius. Maar wat is er eigenlijk nog over van zijn resten?

“Alleen de allerwijste mensen en de allerdwaaste mensen veranderen nooit van mening.”

Praktische informatie over een bezoek aan Qufu


Heb je besloten een bezoek te gaan brengen aan Qufu? Mocht je de bovenstaande bezienswaardigheden willen ontdekken dan heb je daar aan een middag genoeg aan. Eventueel kun je ook de ochtend pakken en in de middag naar een volgende bestemming. Tickets kun je kopen bij de ticketbalie in een pand bij de zuidpoort. Dit staat goed aangegeven.

Accommodatie – Waar te verblijven in Qufu?


Qufu is geen grote stad. Alle bezienswaardigheden zijn op loopafstand te doen en een accommodatie uitkiezen is geen probleem, zowel budget of in het luxere segment. Zo heb je vanaf 12 euro al een prima budgetkamer voor 2 personen.

Tip: Het enige hostel van de stad is Qufu International Youth Hostel. Dit hostel ligt iets ten noorden van de Tempel van Confucius, maar heeft verder goede voorzieningen, goede bedden en voor ontbijt en avondeten is er beneden een restaurant aanwezig.

Op zoek naar leuke accommodatie? Klik dan hier voor meer leuke hotels en guesthouses in Qufu

De markt van Qufu in China
De markt naast de Confucius Tempel, leuk voor souvenirtjes van Confucius

Vervoer – Hoe kom je in Qufu?


Qufu leent zich goed voor een tussenstop met de trein op de route Beijing – Shanghai. De hogesnelheidslijn passeert deze stad, hoewel het Qufu East Railway Station 10 kilometer ten zuidoosten van het centrum vandaan ligt. Vandaar pak je bus K01 die je naar de zuidpoort van de stad brengt.

Op de website van Trip.com kun je treinkaarten bestellen. Mocht je namelijk in de maanden juli en augustus reizen dan zou het behoorlijk druk kunnen zijn omdat Chinezen dan massaal op vakantie gaan. Via deze website garandeer je dan dat je een ticket heb. Deze moet je alleen nog wel op komen halen bij de ticketbalie van het treinstation. En nog één nadeel: per boeking betaal je 3 dollar extra per keer.

Vliegtuig: 90 kilometer ten zuidwesten van Qufu ligt Jining Qufu Airport. Dit vliegveld wordt vooral gebruikt voor nationale vluchten, o.a. vanaf Beijing en Sjanghai.

Bus: Het busstation van de stad ligt 3 kilometer ten westen van het centrum. Hier vertrekken o.a. bussen naar Jinang, provinciehoofdstad van Shandong dat ongeveer 40 kilometer ten zuidwesten van Qufu ligt.

Een beeld van Confucius in China
Een beeld van Confucius op de achtergrond

“Het is beter een mijl te reizen dan om duizend boeken te lezen.”

Een review – Wat vond ik van Qufu?


Het stadje Qufu is niet één van de meest interessante steden waar ik geweest ben. Maar wie een middag over heeft en graag meer wil weten over Confucius is hier bij het goede adres. Hoewel de tempel naar mijn mening niet heel mooi is, kom je hier wel veel te weten over het confucianisme. De teksten zijn zowel in het Chinees als in het Engels. En ben jij al naar Qufu geweest of heb je nog meer tips en ideeën? Laat gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1