Home » Europa » Nederland » Middelburg

Middelburg | Oude VOC-stad in een Nieuw Jasje | Reisgids

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:

Middelburg was in de Gouden Eeuw, de zeventiende eeuw, na Amsterdam de belangrijkste stad van Nederland. Een kwart van alle activiteiten van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) vond hier plaats. Na de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog was van die historie nog maar weinig over. Maar toch heeft deze stad in Zeeland zijn historische karakter weten te behouden. Alleen daarom is Middelburg uitermate geschikt voor een leuke stedentrip. In deze historische reisgids lees je meer over de bijzondere geschiedenis en weet je straks alles over de leukste bezienswaardigheden van deze oude VOC stad. Op naar Middelburg …!

In deze reisgids over Middelburg


Handige websites Middelburg & Zeeland


Deze reisgids over Middelburg bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, ik daar een kleine vergoeding voor krijg. Dit kost je overigens niks extra!

Middelburg, de kanalen en mooie huizen

Geschiedenis van Middelburg – Dit is wat je moet weten …


Middelburg is een stad met een rijk verleden. Historici vermoeden dat deze plaats rond het jaar 1000 na Christus is ontstaan. Echter werd in de kroniek van Theofried van Echternach (overleden 1110) pas voor het eerst melding gemaakt van Mittilburgensis portus, ook wel vertaald naar ‘Middelburgse haven’. De Abdij van Middelburg, gebouwd in 1127 vormt nog steeds het centrum van de stad.

Belangrijkste bloeiperiode van de stad was tussen de 15de en 17de eeuw. Enkele bijzondere gebouwen, waaronder het Stadhuis en het kenmerkende karakter van de stad zoals het nu is zijn in deze eeuwen ontstaan. De stad werd rijk door handel in wol, laken en wijn. Tijdens de periode van de VOC (1602-1795) was Middelburg de tweede stad van Nederland. Er werden 300 schepen gebouwd en de handel in thee en specerijen deed de stad veel goed.

Middelburg na het bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog
Foto gemaakt net na het bombardement op Middelburg. Het geraamte van het Stadhuis staat nog overeind
Bron: By Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=23679335

Maar rond 1800 was de VOC failliet en de stad bleef verpauperd achter. Enkele stadsmuren en gebouwen verdwenen, maar toch was er van een historisch centrum nog genoeg over. Dat veranderde tijdens het bombardement op Middelburg op 17 mei 1940. Een groot deel van de stad werd volledig verwoest. Het stadhuis moest later opnieuw gebouwd worden, de abdij raakte grotendeels beschadigd.

Middelburg heeft dus officieel geen middeleeuws centrum meer. Toch is de binnenstad dusdanig ‘herbouwd’ , zodat je het gevoel hebt in het jaar 1650 te zijn. Uiteraard wel in een modern jasje.

Bezienswaardigheden in Middelburg – Wat te zien en doen?


Middelburg is een stad waar je prima een weekend kunt vermaken. Het behoort niet voor niets tot één van de leukste winkelsteden van Zeeland. Hieronder vind je een aantal bijzondere historische bezienswaardigheden die absoluut de moeite waard zijn.

De Abdij van Middelburg


Ga bij een bezoek aan Middelburg eerst naar de Abdij toe. Hier is de geschiedenis van de stad echt begonnen. Al rond 1100 was er in Middelburg een klooster gesticht, maar het werd pas echt bijzonder met de komst in 1127 van de premonstratenzers, ook wel de norbertijnen genoemd vanuit Antwerpen. Voor een lang tijd was dit het enige klooster in Zeeland en de Abdij van Middelburg groeide uit tot het centrum van de macht in de provincie. Tijden het bombardement van 17 mei 1940 raakte het gebouw grotendeels verwoest.

De Abdij bestaat uit de Abdijtoren (Lange Jan), de Koorkerk en de Nieuwe Kerk. De Koorkerk en de Nieuwe Kerk zijn gratis te bezoeken, voor de Abdijtoren dien je een ticket te kopen, maar daarover later meer. In het gebouw van de voormalige Abdij is sinds 1812 het Provinciale Bestuur van Zeeland gevestigd en het Zeeuws Museum…

Breng een bezoek aan het Zeeuws Museum


Sinds 1972 bevindt het Zeeuws Museum zich in de Abdij van Middelburg. In dit interessante museum kom je meer te weten over de bijzondere geschiedenis van de provincie Zeeland. Klederdracht, wandtapijten, archeologische vondsten zoals penningen en kandelaren en schilderijen over Zeeland kun je hier allemaal vinden. Daarnaast wandel je ook de Abdij en kun je die zo van binnen bekijken. Nog een reden om dit museum zeker niet over te slaan. Met de museumjaarkaart is een bezoek geheel gratis.

Geniet van het uitzicht over Walcheren van de Abdijtoren


Het is al even eerder genoemd, maar de Abdijtoren, beter bekend als Lange Jan is ook meer dan de moeite waard. Vanaf hier heb je met helder weer een mooi uitzicht over het eiland Walcheren. De oorspronkelijk toren stamt uit de veertiende eeuw, maar raakte meerdere keren beschadigd door brand of het bombardement van 17 mei 1940. Per keer mogen maar een beperkt aantal personen de 207 treden van de toren beklimmen. Maar eenmaal boven is het uitzicht werkelijk prachtig.

Het fraaie stadhuis van Middelburg


Is het geen plaatje dit prachtige gebouw in het centrum van de stad? Ook dit gebouw raakte op 17 mei 1940 (niet meer zeggen misschien?) beschadigd, maar werd weer in ere hersteld. In de vijftiende eeuw was er behoefte onder de inwoners om een ‘Stedehuus’ te hebben en in 1458 was het eerste gedeelte van de bouw klaar. Het gemeentebestuur nam plaats in het nieuwe gebouw. Overigens bevond zich in dit gebouw toen ook een lakenhal en een vleeshal, iets wat in de middeleeuwen heel gewoon was. In de vleeshal worden tentoonstellingen gehouden. Daar kun je tegen een klein tarief een bezoek aan brengen.

Accommodatie – Waar te overnachten?


Tegenwoordig is Middelburg een studentenstad, maar is het ook de populairste bestemming in Zeeland onder toeristen. Ze komen hierheen voor de bijzondere bezienswaardigheden, zoals het stadhuis en de abdij, maar ook qua winkelen is het razend populair. De Lange Delft is de belangrijkste winkelstraat van de stad.

Het oudste hotel van de stad is Fletcher Hotel-Restaurant Middelburg. Het is beter bekend onder de naam als Grand Hotel Du Commerce en opende in 1885 haar deuren. Daarmee is het tevens ook het oudste hotel van Zeeland. Als je vanaf het station naar de binnenstad gaat loop je er zo tegenaan. Een modern hotel met een historisch karakter en ideaal voor een stedentrip naar Middelburg.

Op zoek naar accommodatie in Middelburg? Kijk hier voor de mogelijkheden.

Historisch dineren? Ga dan naar restaurant Vliegend Hert. Dit restaurant bestaat pas een aantal jaar, maar is gevestigd in een pand waar wijnvaten op de schepen van de VOC naar binnen werden gerold. En één van die schepen was het Vliegendt Hert. In 1735 verging het schip voor de kust van Vlissingen. Vanwege de historie met de wijnvaten is dit restaurant een wijnbar, waar ze tapas en mediterrane specialiteiten serveren. Ze hebben overigens ook verstand van bieren. Kijk op de website van Vliegend Hert voor meer informatie.

Vervoer – Hoe kom je er?


De beste manier om Middelburg te bezoeken is met de trein. Het treinstation ligt ten zuiden van het historische centrum en binnen 5 minuten ben je er. Intercity’s rijden meestal twee keer per uur en daarnaast kun je ook gebruik maken van stoptreinen naar omliggende kleine plaatsjes. Kijk voor meer informatie op de website van de NS.

Ben je van plan Middelburg met de auto te bezoeken? Parkeer dan de auto bij de Oude Veerseweg. Deze parkeerplaats is gratis en binnen 10 minuten ben je in de oude binnenstad. De Oude Veerseweg ligt ten oosten van het historische centrum.

Misschien ook interessant?


Heb jij nog meer tips, ideeën of opmerkingen over Middelburg in Zeeland? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.


Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1