Home » Europa » Nederland » Zierikzee - Historische Reisgids

Zierikzee, Zeeland | Prachtige monumentenstad op Schouwen-Duiveland

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:

Met meer dan 500 monumenten is Zierikzee één van de meest bijzondere plaatsen in Nederland. Het telt ongeveer 12.000 inwoners en ligt op het eiland Schouwen-Duiveland. Met gemak kan je stellen dat Zierikzee een openluchtmuseum is. Talloze mooie historische gebouwen, schattige kleine huisjes, sfeervolle straatjes en gezellige restaurantjes maken een bezoek aan deze plek tot een feestje. Ben jij al overtuigd? Lees dan vooral verder en ontdek wat je in deze Zeeuwse stad allemaal kunt zien en doen.

In deze reisgids over Zierikzee


Handige Websites Zierikzee & Zeeland


Deze reisgids van Zierikzee bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, ik daar een kleine vergoeding voor krijg. Dit kost je overigens niks extra!

Havenplein en Gasthuiskerk in Zierikzee, Zeeland
Monumentale gebouwen vind je overal in Zierikzee. Op de foto zie je rechts de Gasthuiskerk en in de verte het oude stadhuis

Geschiedenis – 5 historische feitjes over Zierikzee


Voordat je Zierikzee gaat ontdekken, laat je eerst inspireren door een aantal belangrijke gebeurtenissen van deze monumentale stad. Deze 5 historische feitjes leggen kort de geschiedenis Zierikzee uit.

849 – Hongaarse ontdekkingsreiziger Zierik stichtte Zierikzee


Officiële bewijzen zijn er niet, maar men vermoedt dat in 849 na Christus voor het eerst de naam Zierikzee is gebruikt. Het verhaal gaat dat een uit Hongarije verdreven ontdekkingsreiziger, Zierik of Ziringus hier een kleine nederzetting begon. De naam Zierikzee is een verbastering van Zierik, de stichter, en de Ee, een kleine rivier die hier toen stroomde.

1304 – Heftige oorlog tussen Vlaanderen en Holland om Zierikzee


Holland en Vlaanderen waren enthousiast over de provincie Zeeland. Dat had er vooral mee te maken dat het gunstig lag en door het water veel tolinkomsten kon genereren. In de 11e eeuw hoorde het bij Vlaanderen, in de 12e eeuw werd het een onderdeel van Holland onder Vlaams bestuur. In 1302 besloot Vlaanderen grote delen van Zeeland te veroveren. Dat lukte, alleen Zierikzee was nog in handen van Holland. Na een kortstondige wapenstilstand besloot Vlaanderen op 10 en 11 augustus 1304 Zierikzee aan te vallen. De Hollanders kregen hulp van de Fransen en op de Schelde werd een maritieme veldslag gevoerd. Ook het feit dat de stad een ware vesting bleek te zijn die maar moeilijk te veroveren was kostte de Vlamingen de kop. Uiteindelijk wonnen de Hollanders en de Fransen de oorlog.

Geschiedenis van Zierikzee: de belegering in 1304
Zierikzee door de Vlamingen belegerd, 1304 (titel op object), RP-P-1905-502.jpg” by Rijksmuseum

14e en 15e eeuw – De grote economisch bloei voor Zierikzee


In de 14e en 15e eeuw is Zierikzee één van de belangrijkste steden van Zeeland en van Holland. Het plaatsje blinkt uit in de handel, vooral in de koopvaardij, visserij, zouthandel, lakennijverheid en landbouw. Maar ondanks de grote bloei kreeg de stad ook te maken met een heleboel stadsbranden. Zowel in 1414, 1458 en 1466 brandde een groot deel van het centrum af. Bij de brand in 1466 werd een groot deel van de Grote Kerk vernietigd.

1572 – Zierikzee wordt veroverd door de Spanjaarden tijdens de tachtigjarige oorlog (1568-1648)


Tijdens de Tachtigjarige Oorlog ontkwam ook Zierikzee niet aan de machtswellust van de Spanjaarden. Onder leiding van Cristobal de Mondragon veroverden ze in 9 maanden de stad. Langs konden ze niet van hun verovering genieten. Doordat de soldaten slecht betaald werden ontstond er chaos en muiterij en vertrokken ze met de fictieve staart tussen de benen. Zierikzee was weer vrij.

1953 – Watersnood veroorzaakt een grote catastrofe met meer dan 500 doden


Eind januari 1953 raast een storm vanuit Engeland richting het zuidwesten van Nederland. De storm is zo heftig hoge golven het vasteland van Nederland bedreigen. Grote delen van Zeeland komen onder water te staan en Zierikzee is één van de zwaarst getroffen plekken van de watersnoodramp. Enkele monumentale gebouwen raken beschadigd, maar zullen gelukkig later weer opgeknapt worden.

De watersnoodramp van 1953
Watersnoodramp 1953. Luchtfoto van Zierikzee, de doorgebroken Westhavendijk van rechts de Nieuwe Haven. Afbeelding van “Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie

Bezienswaardigheden – 5 x zien en doen in Zierikzee


Oké, je bent op de hoogte van de geschiedenis van deze plaats. Dan wordt het tijd om ook echt een kijkje te gaan nemen. Hieronder vind je 5 leuke bezienswaardigheden waar je zeker even een kijkje zou moeten nemen.

1. Maak een wandeling langs de monumentale gebouwen van deze historische stad


Het hele centrum van Zierikzee is één groot openluchtmuseum. Dat is wat deze stad nou zo leuk maakt. Je hebt hier gezellige markpleinen waar je iets kunt drinken, leuke kleine steegjes en heel veel gezelligheid. En dan valt er ook nog eens heel veel te zien aan de gebouwen zelf. Stadspoorten, kerkjes, panden van meer dan 300 jaar oud? Je kunt het hier allemaal zien.

Wat je absoluut gezien moet hebben in Zierikzee. In ieder geval deze gebouwen! Lees hier de 10 monumenten die je absoluut niet mag missen in deze prachtige stad.

Het Stadhuis Museum in Zierikzee, Schouwen-Duiveland
De ingang van het Stadhuismuseum in Zierikzee

2. Bezoek het stadhuismuseum van Zierikzee


Na een rondje door het openluchtmuseum te hebben gelopen is het leuk om even naar het stadhuismuseum te gaan. Dit museum is gevestigd in een prachtig pand uit de 16e eeuw, wat toen uiteraard gebruikt werd als stadhuis. Mocht je nou meer willen weten van de geschiedenis van Zierikzee dan hierboven beschreven is? Neem dan een kijkje in dit museum. Het is op maandag gesloten en de rest van de week geopend van 11 tot 17 uur.

De historische haven bij de Zuidhavenpoort
De oude haven met een aantal bijzondere historische boten

3. Ga naar Museum de Oude Haven en de scheepswerf


Museum de Oude Haven is gevestigd aan de beide kanten van de Zuiderhavenpoort. Het bestaat uit een buitengedeelte en een binnen gedeelte. In de oude haven liggen een aantal prachtige boten, sommige nog wel ouder dan 100 jaar. En in de museumhaven kun je zien hoe boten vroeger gemaakt werden, de oude scheepswerf. Het museum is behalve maandag elke dag geopend van 13 tot 16.30 uur. En het is zelfs mogelijk om bij mooi weer een boottochtje te maken.

Zeehonden in de Oosterschelde
Zeehondjes spotten in de Oosterschelde in Zeeland

4. Maak een boottochtje en bewonder de zeehondjes in de Oosterschelde


Tussen april en oktober is het mogelijk om een boottochtje te maken vanuit Zierikzee over de Schelde. Frisia rondvaarten organiseert een paar keer per week een zeehondensafari. Er is 99% kans dat je de zeehonden daadwerkelijk zult zien. De prijs voor volwassen ligt rond de € 16 euro en duurt ongeveer 2 uur. Het is ook mogelijk om deze rondvaart te doen vanuit Sint-Annaland op Tholen. Kijk voor meer informatie op de website van Frisia rondvaarten. Nationale Park Oosterschelde.

Maar mocht je liever een leuke wandeling maken dan kun je dat ook doen in het Nationale Park Oosterschelde. Sinds 2002 is dit een nationaal park en op de website van Natuurmonumenten tref je een aantal leuke fiets of wandelroutes aan.

Het bijzondere watersnoodmuseum in Ouwekerk

5. Ga met de fiets naar het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk


8 kilometer ten zuidoosten van Zierikzee bevindt zich het Watersnoodmuseum in het plaatsje Ouwerkerk. In 1953 werden op deze plek 5 caissons, oftewel betonnen bakken neergelegd om het gat in de dijk te dichten. Tegenwoordig worden deze 5 caissons gebruikt voor huisvesting van het Watersnoodmuseum. En dat is wat dit museum zo bijzonder maakt. Het museum geeft een duidelijk beeld wat er op 1 februari 1953 precies gebeurde, waardoor meer dan 1.800 personen het leven lieten.

Het museum is van 1 april tot en met 1 november dagelijks geopend van 10 tot 17 uur. Een entreeticket kost voor een volwassen persoon € 10,50.

Accommodatie – Historisch overnachten in Zierikzee?


Ben je van plan te overnachten in Zierikzee? En wil je dat doen op een historische wijze? Hieronder vind je een aantal mogelijkheden en achtergronden van een paar bijzondere hotels in Zierikzee.

Hotel Mondragon is gevestigd in de oude haven in een gebouw dat voor het eerst in documenten voorkwam in 1652. Vanaf 1802 vestigde de ‘Sociëteit de Vereeniging anno 1802’ zich in het gebouw. Achter het huidige Hotel Mondragon werd er halverwege de jaren 50 van de 19e eeuw een concertzaal gebouwd. Dit kwam voort uit de grote behoefte voor een dergelijke zaal in Zierikzee. In 1947 werd aan de concertzaal een restaurant toegevoegd. In 2001 viel het doek voor de concertzaal en het restaurant. Pas in 2017 werd begonnen met de bouw van een hotel, het huidige hotel Mondragon. Deze nieuwe accommodatie is een 4-sterrenhotel en prijzen voor een kamer voor twee personen beginnen vanaf 140 euro.

Een goedkopere optie in het centrum van Zierikzee is Hotel de Zeeuwse Hemel. Dit pension is gevestigd in een monumentaal pand ui 1589. Het is nog grotendeels in originele staat en wisselt, maar heeft nog houten vloeren en een balkenplafond. Daarnaast heeft het ook een restaurant met een menu met organische producten en kun je zomers heerlijk in de tuin zitten. Een prijs voor een kamer begint vanaf 80 euro voor twee personen.

Op zoek naar andere leuke accommodatie in Zierikzee? Klik hier voor meer hotels en guesthouses in deze bijzondere monumentenstad

Vervoer – Hoe kom je in Zierikzee?


Zierikzee ligt op het eiland Schouwen-Duivenland in de provincie Zeeland. De beste manier om er te komen is met de auto. Ten zuiden van het oude centrum bevinden zich een aantal parkeerplaatsen, waar je gratis de auto kunt laten staan. Een van die plekken is Havenpoort ten zuidoosten van het centrum. Vanaf hier ben je binnen 10 minuten bij de historische Zuidhavenpoort.

Zierikzee heeft verder geen treinstation. Dit betekent dat men de trein moet nemen naar Rotterdam of Goes en van daaruit de bus moet pakken naar Zierikzee. Kijk op de website van 9292ov voor meer informatie.


  • Meer weten over Zeeland? Een andere leuke bestemming is het kleine plaatsje Veere. Het ligt ten noorden van Middelburg en heeft een leuk historisch centrum. En wist je dat Napoleon in 1810 zelf naar dit plaatsje kwam om de verdedigingswerken te inspecteren? Lees er meer over in het artikel Veere | Met Napoleon naar het leukste ‘stadje’ van Zeeland.

Heb jij nog tips, ideeën of opmerkingen over monumentenstad Zierikzee? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1