100 inspirerende bezienswaardigheden met een vleugje geschiedenis

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:

Een lijst samenstellen van de 100 belangrijkste historische bezienswaardigheden van onze planeet is geen gemakkelijke opgave. Alleen al over een land als Italië kun je een lijst maken met 100 interessante attracties (misschien komt die er ook). Daarom bestaat deze lijst uit een aantal bezienswaardigheden die iedereen wel kent, maar ook een aantal verrassende, bijzondere en interessante plekken waar je nog nooit van gehoord hebt.

Deze lijst dient vooral ter inspiratie voor toekomstige reizen, maar bij het selecteren heb ik altijd met een schuin oog gekeken naar de bijzondere geschiedenis die schuilgaat achter deze boeiende attracties. Hieronder vind je de lijst met 100 interessante historische bezienswaardigheden.

Wil je niet alle 100 bezienswaardigheden bekijken? Klik dan op de link voor de nummer van jouw keuze…

De bezienswaardigheden van Potsdam, Duitsland
Het prachtige Potsdam in de buurt van Berlijn

100. De bezienswaardigheden van Potsdam in Duitsland: Paleis Sanssouci van Frederik de Grote


Potsdam is een belangrijke plaats in de geschiedenis van Duitsland. Het ligt ten westen van de hoofdstad Berlijn en was van 1660 tot 1918 de favoriete verblijfplaats van de Hohenzollern. Dit was de naam van het koningshuis dat regeerde over Pruisen. Rond 1600 was Pruisen nog een bescheiden staat binnen het Duitse Rijk, maar dat veranderde met de komst van Frederik II (1713-1786).

Frederik II, oftewel Frederik de Grote veroverde een flink aantal gebieden waardoor Pruisen een grote Europese mogendheid werd. Maar dat maakte hem niet populair bij andere vorsten. Zij openden de aanval en het had maar een haartje gescheeld of Pruisen verloor alle veroverde gebieden. In Duitsland wordt Frederik de Grote als één van de belangrijkste personen gezien die de basis heeft gelegd in de totstandkoming van het huidige Duitsland.

Maar Frederik de Grote was ook een groot fan van kunst & cultuur. Zo gaf hij de opdracht om in Potsdam een aantal monumenten te bouwen, waaronder zijn eigen zomerresidentie: slot Sanssouci (betekenis: zonder zorgen). Dit was de plek waar hij het liefst verbleef. In 1786 overleed deze bijzondere koning in Potsdam, waar hij sinds 1991 ook begraven ligt. Het paleis heeft de Tweede Wereldoorlog zonder zorgen (Sanssouci) overleefd en is samen met de rest van Potsdam een interessante historische plek om te bezoeken.

Bezienswaardigheden in China: Het hangende klooster bij Datong
Een van de spectaculairste bezienswaardigheden van China is het hangende klooster bij Datong

99. Het hangende klooster bij Datong, China


Het hangende klooster in de buurt van Datong is een bijzondere attractie in China. Het hangt tegen de berg Heng aan en dateert uit de periode van de Wei-dynastie (386-534). Het is op een dusdanig slimme manier gebouwd dat het al 1500 jaar stevig tegen de rotsen aangeplakt lijkt te zitten.

Wie een bezoek brengt aan het complex kan het beste zo vroeg makkelijk hier zijn. Per keer worden maar een beperkt aantal bezoekers toegelaten en dat is maar goed ook. Soms heb je het gevoel dat het helemaal niet zo stevig is, maar schijn bedriegt (tot nu toe). Het hangende klooster van Datong is een architectonisch hoogstandje en één van de leukste historische bezienswaardigheden van China. Lees er meer over in de reisgids over het hangende klooster.

Geschiedenis van de de zilvermijnen van Potosi, Bolivia
Nog steeds wordt er hard gewerkt in de Zilvermijnen van Potosi in Bolivia

98. De geschiedenis van de zilvermijnen van Potosi, Bolivia


Toen de Spanjaarden in de zestiende eeuw Zuid-Amerika verkenden ontdekten ze de plaats Potosi in Bolivia. Dit stadje op 4.000 meter hoogte bleek een ware bron van welvaart te zijn. In de periode 1542-1545 vond men hier namelijk een grote voorraad zilver in de berg Cerro de Potosi. De jaren erna steeg de rijkdom van de stad en dat resulteerde in een flinke bevolkingsgroei. In 1672 telde Potosi namelijk 200.000 inwoners en was het één van de belangrijkste steden van Zuid-Amerika.

Weet je nog dat Piet Heijn in 1628 de zilvervloot veroverden van de Spanjaarden? Volgens historici is het aannemelijk dat een groot deel hiervan afkomstig was uit de zilvermijnen in Potosi. Vandaag de dag werken nog steeds heel veel mensen in de mijnen en dat gebeurt over het algemeen onder slechte omstandigheden. Vanwege de belangrijke vondst van zilver behoren de zilvermijnen van Potosi tot één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Zuid-Amerika.

Bezienswaardigheden in Vietnam: Het herenigingspaleis in Ho Chi Minh City
Hier werd het verdrag getekend dat van Vietnam weer één land maakte

97. Het herenigingspaleis in Ho Chi Minh City (Saigon), Vietnam


Op 2 april 1945 las Ho Chi Minh (1890-1969) op een plein in Hanoi de onafhankelijkheidsverklaring van Vietnam voor. Het leidde tot een jarenlange oorlog met kolonisator Frankrijk. Het Franse leger werd in 1954 verslagen bij Điện Biên Phủ, maar de Amerikanen namen het stukje over, omdat ze bang waren voor een verspreiding van het communisme in Vietnam.

De communisten regeerden over Noord-Vietnam, de Amerikanen steunden de Zuid-Vietnamese president Duong van Minh. Voor hem werd er in de periode 1962-1966 een paleis gebouwd, waar hij zijn basis had en waar hij samen met de Amerikanen de oorlog coördineerde. Later zou dit het herenigingspaleis genoemd worden…

Op 30 april 1975 kwam een einde aan de oorlog toen een tank van het Noord-Vietnamese leger door de hekken van het paleis reed en president Duong van Minh arresteerde. Het betekende het begin van de hereniging van Vietnam en het einde van de langdurige Vietnamoorlog. In 1976 veranderde de naam van de stad van Saigon in Ho Chi Minh City, vernoemd naar de eerste president en premier van Noord-Vietnam, Ho Chi Minh.

Bezienswaardigheden in Oekraïne: De kernramp in Tsjernobyl
De grootste kernramp die de mensheid ooit heeft meegemaakt vond plaats in Tsjernobyl

96. De ontploffing van de kerncentrale Tsjernobyl, Oekraïne


Op 26 april 1986 ontplofte in Tsjernobyl, toen onderdeel van de Sovjet-Unie een kernreactor. Vanwege de gebrekkige communicatie duurde het een tijd voordat duidelijk werd wat er aan de hand was. De ontruiming van het nabijgelegen stadje Pripyat kwam moeizaam op gang en ook Europa kreeg geen informatie over deze verschrikkelijke kernramp. De eerste aanwijzingen ontstonden toen radioactieve wolkendeeltjes richting Europa trokken.

Hoeveel mensen uiteindelijk overleden zijn door de straling die o.a. kanker veroorzaakte is onduidelijk. Wel is het zo dat na de kernramp in Tsjernobyl kinderen geboren werden met vergroeiingen, ontbrekende ledematen of andere verminkingen. De vraag of we in de toekomst kerncentrales moeten bouwen met de kennis van de deze ramp (maar ook die van Fukushima in Japan) in het achterhoofd is gerechtvaardigd. Want als het mis gaat, gaat het ook echt goed mis.

Tot op de dag van vandaag is deze plek in het huidige Oekraïne onbewoonbaar, maar wel met een tour te bezoeken. Ben je op zoek naar een echte spookstad, dan is Tsjernobyl echt iets voor jou.

Geschiedenis van de kloosters van Meteora in Griekenland
Een bijzondere attractie in Griekenland zijn de kloosters van Meteora

95. De historische kloosters van Meteora, Griekenland


De kloosters van Meteora op het vasteland in Thessalië behoren tot één van de belangrijkste historische bezienswaardigheden van Griekenland. Het gaat in totaal om zes kloosters waarvan de Groot Meteoron de meest indrukwekkende is. Deze is gebouwd in de veertiende eeuw en staat op een rots van 623 meter hoogte. De monniken bouwden de kloosters zelf en transporteerden via ladders en touwen de goederen naar boven.

Ooit waren het 24 kloosters en was dit een belangrijke plek waar monniken graag naartoe gingen. In de zeventiende eeuw raakte het kloosterleven in verval en tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een deel van de historische kloosters verwoest door de bombardementen op Griekenland.

Bezienswaardigheden in Noorwegen: De staafkerk van Borgund

94. De geschiedenis van de houten staafkerk van Borgund, Noorwegen


Noorwegen telt in totaal 28 staafkerken waarvan die in Borgund in het Laerdal de bekendste is. Deze kerk staat hier al sinds 1250 en is in de tussentijd onveranderd gebleven. Volgens wetenschappers is het gemaakt van hout dat in de winter van 1180/1181 gekapt moet zijn. Het interieur van de staafkerk is sober en er zijn geen versieringen of kerkbanken aangebracht.

Het was koning Olaf II (995-1030) van Noorwegen die de staafkerken liet bouwen om de ongelovigen Noren te kerstenen. Dat ging niet zonder slag en stoot. In 1030 sneuvelden hij in het heetst van de strijd. Na zijn dood krijg hij status van (Olaf de) Heilige. Aan hem hebben we deze prachtige kerk in Borgund te danken.

De geschiedenis van Stirling Castle, Schotland

93. De historie van Schotland in Stirling Castle


Stirling Castle is het belangrijkste kasteel van Schotland. Het heeft een belangrijke betekenis in de Schotse geschiedenis, want volgens de legende veroverde koning Arthur hier het kasteel op de Saksen. Echter is er geen historisch bewijs gevonden die duidt op een kasteel voor 1124. Vanaf de twaalfde eeuw was dit de residentie van de Schotse koningen, totdat Jacobus VI in 1603 het kasteel verliet en koning van Engeland werd.

Stirling Castle in Schotland heeft na het vertrek van Jacobus VI vooral een militaire functie gehad. Zo werd de opstand in 1746 van de Jakobieten, die het huis Stuart op de troon wilden hebben hier in de kiem gesmoord. Het gebouw raakte amper beschadigd en dat maakt dit kasteel tot één van de belangrijkste historische bezienswaardigheden van Schotland.

Het historische eiland Mont Saint Michel, Frankrijk

92. Het eiland Mont Saint-Michel in Normandië, Frankrijk


Het getijdeneiland Mont Saint-Michel is een bijzondere plek aan de kust van Normandië. Op het eiland staat een middeleeuwse abdij die waarschijnlijk zijn oorsprong vind in het jaar 700. Toen was het nog een klein kapelletje, maar monniken breidden het complex in 966 verder uit tot een klooster. Eeuwenlang werd Mont Saint-Michel in de christelijke wereld gezien als een belangrijk bedevaartsoord. Ook is het een tijdje gebruikt als gevangenis, o.a. na de Franse Revolutie (1789-1799)

Tegenwoordig behoort Mont Saint-Michel tot de drie meest bezocht bezienswaardigheden van Frankrijk. Wie een bezoek wil brengen aan het eiland moet dat vooral doen bij eb, want dan kun je er naartoe lopen. Dit was vroeger de enige manier om het eiland te bereiken. Tegenwoordig is er ook een brug die naar het eiland loopt.

De geschiedenis van de Toren van Pisa, Italië

91. De scheve toren van Pisa in Toscane, Italië


Wie kent de toren van Pisa nou niet? Deze opmerkelijke attractie in de provincie Toscane in Italië is 55,85 meter hoog en is aan het begin van de bouw in 1173 scheef komen te staan. De bouw duurde meer dan 200 jaar en in de tussentijd heeft er niemand aan gedacht de toren weer recht te zetten. Maar dat is niet erg, want nu behoort het tot één van de belangrijkste bezienswaardigheden uit de geschiedenis van Italië.

In 1990 begon een reddingsoperatie, omdat men bang was dat de toren om zou vallen. Deze renovatie duurde 12 jaar en sindsdien is het mogelijk het bouwwerk weer te beklimmen. Natuurlijk blijft het aantal toeristen per tijdzone beperkt en is vroegtijdig een ticket kopen een must. Volgens experts is de fundatie dusdanig verstevigd dat er de komende drie eeuwen niks meer aan gedaan hoeft te worden aan de toren van Pisa in Italië.

Bezienswaardigheden in Frankrijk: De Eiffeltoren in Parijs

90. De Eiffeltoren in Parijs, Frankrijk


Van de toren van Pisa naar de Eiffeltoren in Parijs. Deze toren werd in de jaren 80 van de negentiende eeuw gebouwd ter ere van de Wereldtentoonstelling die in 1889 in Parijs plaats vond. Ontwerper van het bouwwerk waren architecten onder leiding van Gustave Eiffel. Het is 317 meter hoog en jaarlijks brengen meer dan 6 miljoen toeristen een bezoek aan dit icoon van de stad Parijs. Het behoort daarmee tot één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Frankrijk.

Voor een bezoek aan de Eiffeltoren kun je kiezen uit drie verdiepingen. De hoogste verdieping is op 276 meter hoogte en alleen te bereiken met een lift. Vanaf alle drie de plateau’s heb je prima uitzicht op de stad Parijs.

Geschiedenis van het Vrijheidsbeeld in New York, Verenigde Staten

89. Het Vrijheidsbeeld in New York, Verenigde Staten


Het Vrijheidsbeeld in New York is met sokkel 93 meter hoog en belichaamd waar de Verenigde Staten voor staan: vrijheid voor iedereen. Het was een geschenk van Frankrijk aan het Amerikaanse volk om de vriendschap tussen beide landen te benadrukken. De bouw ervan werd voltooid in Frankrijk en per fregat vervoerd naar New York. Op 28 juli 1886 was de inhuldiging van het Vrijheidsbeeld, oftewel Statue of Liberty.

Wat de Eiffeltoren voor Parijs is is het Vrijheidsbeeld voor New York: een icoon. Het is mogelijk om het Statue of Liberty te beklimmen en vanaf de kroon van het beeld heb je een prima uitzicht op de stad New York.

Bezienswaardigheden in Myanmar: De Schwedagonpagode in Rangoon

88. De gouden Schwedagonpagode in Rangoon, Myanmar


Het is misschien niet de beste periode om naar Myanmar te gaan, maar de Schwedagonpagode in Rangoon behoort tot één van de belangrijkste historische bezienswaardigheden van het land. Het kent een lange geschiedenis die teruggaat naar de vijfde eeuw na Christus. Toen werd begonnen met de bouw ervan, maar volgens de legende is het meerdere keren door aardbevingen en brand verwoest geraakt en mooier herbouwd. Maar kan het nog mooier?

De kegelvormige pagode is 98 meter hoog, is gemaakt van 50.000 kilo bladgoud en bedekt met kostbare edelstenen. Het wordt regelmatig door de overheid opgeknapt en dat kost voor het onderontwikkelde land veel geld. Het verhaal gaat ook dat in de pagode acht haren van de laatste Boeddha worden bewaard. Wie in de toekomst een bezoek brengt aan Myanmar moet de Schwedagonpagode zeker niet overslaan.

Toshogu Shrine in Nikko National Park, Japan

87. De Toshogu Shrine in Nikko National Park, Japan


De Toshogu Shrine is een indrukwekkende tempel in Nikko Natonal Park in Japan. Het is gemaakt voor Ieyasu Tokugawa (1543-1616), de eerste heerser van de Edoperiode (1602-1868). De tempel is versierd met bladgoud en achter de gebedshal staat op een klein plateau het mausoleum van de oud-leider van Japan.

De Toshogu Srhine zit boordevol symboliek en is de populairste attractie van Nikko National Park. Wil je meer weten over dit bijzondere heiligdom in Japan? Lees dan het artikel Toshogu Shine | Een historische uitleg over deze gouden Tempel.

De Reichsparteitagsgelände van de nazipartijdagen

86. De Reichsparteitagsgelände in Neurenberg, Duitsland


In de jaren 30 van de vorige eeuw hielden de Nazi’s onder aanvoering van Adolf Hitler in Neurenberg de Nazipartijdagen. Op het hoogtepunt van deze bijeenkomsten kwamen meer dan 1 miljoen Duitsers naar Neurenberg. Ze hielden parades en er werden toespraken gehouden om maar de nationale sentimenten te benadrukken van het superieure Duitse Rijk.

In Neurenberg vind je nog steeds sporen van deze Nazipartijdagen. Zo staat in deze stad het grootste gebouw dat de Nazi’s hier lieten bouwen nog steeds overeind. Dat moest een congreshal worden en is nu een museum met informatie over de Reichsparteitagsgelände. Wil je meer weten over deze plek boordevol geschiedenis? Lees dan het artikel Reichsparteitagsgelände: Ontdek de 23 plekken van de Nazipartijdagen.

Bezienswaardigheden: de molens van Kinderdijk

85. De historische molens van Kinderdijk, Nederland


Kinderdijk is een prachtige bestemming binnen Nederland. Het ligt in de provincie Zuid-Holland en bestaat uit 19 molens die gebouwd zijn tussen 1738 en 1740. Het idee erachter was dat deze molens het lage achterland van de Alblasserwaard moesten verdedigen tegen overstromingen en verzakkingen. In de negentiende eeuw werd deze taak overgenomen door de bouw van een aantal gemalen.

Een bezoek aan Kinderdijk staat daarom vooral in het teken van een kijkje in het watermanagement van Nederland. Niet voor niets voert ons kikkerlandje al eeuwen een strijd tegen het alsmaar hoger wordende water. Maar de molens van Kinderdijk maken van deze plek echt een prachtige bezienswaardigheid in Nederland.

Bezienswaardigheden in Israël: Het fort Massada

84. Het fort van Massada aan de dode zee, Israël


Het fort Massada is een prachtige plek in Israël met een schitterend uitzicht op de dode zee. Dit was in de verre geschiedenis de plek waar koning Herodes van Judea in 40 voor Christus naar toe vluchtte en bescherming genoot. Hij breidde het fort verder uit en nog steeds zijn er ruïnes te vinden van deze bijzondere vesting.

In 66 na Christus veroverden de Sicariërs, een extremistische Joodse groepering Massada. En in 73 zetten de Romeinen de aanval in om de ze uit Massada te verdrijven. Het enige wat ze aantroffen was een massale zelfmoordpartij onder de Sicariërs.

Vandaag de dag trekt deze plek nog veel bezoeker, waarvan de meeste gebruik maken van de kabelbaan. Het is ook mogelijk de berg te beklimmen, maar vertrekt wel vroeg, want om 8 uur ’s ochtends is het al bloedheet.

Geschiedenis van de Karelsbrug in Praag, Tsjechië

83. De historische Karelsbrug in Praag, Tsjechië


De Karelsbrug in Praag over de rivier de Moldau verbindt de oude stad met de wijk Mala Strana. Het heeft een lengte van meer dan 500 meter en in 1357 werd met de bouw ervan begonnen. Daarvoor zou ook al een brug op deze plek gestaan hebben die uiteindelijk in 1342 instortte. Tot op de dag van vandaag behoort de Karelsburg één van de belangrijkste historische bezienswaardigheden van de de stad Praag.

De brug is 10 meter breed, bestaat uit 16 bogen met ijsbeschermers en bestaat uit drie torens. Daarnaast staan er 30 beelden waarvan het beeld van Johannes van Nepomuk de bekendste is. Deze priester werd na een conflict tussen de kerk en het hof gevangen genomen, gemarteld en vastgebonden in de rivier de Moldau gegooid. Het aanraken van zijn sokkel zou geluk en voorspoed brengen.

Bezienswaardigheden in Roemenië: Het parlement in Boekarest

82. Het kolossale parlementspaleis van Boekarest, Roemenië


Nicolae Ceaușescu (1918-1989) was van 1965 tot 1989 de onbetwiste leider van Roemenië. Hij gaf in 1984 de opdracht tot de bouw van een immens paleis in de hoofdstad Boekarest. Daarbij moesten een hele woonwijk, kerken, kloosters, synagogen en een stadion afgebroken worden. Mening woningbezitter in Nederland zou er jaloers van worden.

Het is 270 bij 245 meter lang, 84 meter hoog, telt 12 verdiepingen, 8 ondergrondse niveaus en heeft meer dan 2000 kamers. Ceaușescu heeft er zelf niet heel lang van kunnen genieten. Toen hij tijdens een toespraak uitgejouwd werd arresteerden het leger hem en werd hij met zijn vrouw doodgeschoten.

Sinds 1994, 5 jaar na de afzetting en veroordeling van de president zetelt in dit gebouw het parlement. Het is het grootste gebouw van Europa en behoort met het Pentagon en het Potalapaleis in Lhasa tot de grootste gebouwen ter wereld.

Bezienswaardigheden: DMZ en JSA in Zuid-Korea

81. De zwaarbewaakte grens tussen Noord- en Zuid-Korea (DMZ)


De Koreaanse oorlog duurde van 1950 tot 1953, maar er is nooit een vredesverdrag getekend. Dat betekent dat Noord- en Zuid-Korea officieel nog steeds in oorlog met elkaar zijn, hoewel er nadien nooit meer sprake zou zijn van een ‘echte’ oorlog. Maar er is wel een grens met een breedte van 4 kilometer die beide landen van elkaar scheiden. En op het centrale punt in Punjamon (zie foto) komen beide partijen samen om de verhoudingen tussen beide landen te verbeteren.

Een bezoek aan de grens kan zowel vanuit Noord- als Zuid-Korea plaatsvinden. Het enige verschil is dat je in Noord-Korea de hele reis een gids bij je hebt, in Zuid-Korea hoeft dat alleen bij de DMZ (Demilitarized Zone) en JSA (Joint Security Area). Met een tour naar de JSA vanaf Zuid-Koreaanse kant kom je bij de plek op de foto hierboven. Als de situatie tussen beide landen gespannen is of er besprekingen plaatsvinden is het gebied uiteraard niet toegankelijk voor toeristen. En voordat je het terrein op gaat ben je verplicht een contract te tekenen, waardoor niemand verantwoordelijkheid draagt voor een mogelijke stupiditeit van jouw persoon. Spannend, he?

Bezienswaardigheden in Mali: De grote moskee van Djenné

80. De grote moskee van Djenné, Mali


Het is niet het beste moment om een bezoek te brengen aan Mali. Het land wordt al enkele jaren geteisterd door Islamitische groeperingen die het land proberen te ontregelen. Maar als je ooit de kans krijgt vergeet dan niet de grote moskee van Djenné te bezoeken. Het behoort tot één van de belangrijkste historische bezienswaardigheden van Afrika. Het heiligdom is gemaakt van adobe, een soort kleisteen die opdroogt in de zon. In een ver verleden stond hier een paleis, maar koning Koi Konboro liet dat paleis in 1280 afbreken na zijn bekering tot de islam en bouwde hier een moskee.

De huidige moskee staat hier sinds 1906 en werd gebouwd tijdens het Franse koloniale bewind. Elk jaar wordt de moskee weer opgeknapt, omdat door de adobe erg gevoelig is voor wind en regen.

De Stari Most in Mostar, Bosnië-Herzegovina

79. De oude brug Stari Most in Mostar, Bosnië-Herzegovina


Eigenlijk is de oude brug Stari niet zo oud meer als hij je doet lijken. Het was keizer Suleyman de Grote van het Ottomaanse Rijk die in de zestiende eeuw de opdracht gaf voor de bouw van een boogbrug over de rivier de Neretva in Mostar. In die tijd behoorde het tot de grootste grootste brugconstructie ooit gemaakt in de geschiedenis van de mens met een boog van 29 meter en op een hoogte van 19 meter boven de rivier. Maar aan het begin van de jaren 90 van de vorige eeuw veranderde er een hele hoop in Bosnië-Herzegovina.

Het verdriet was groot toen de brug tijdens de Joegoslavische oorlogen, of Balkanoorlog (1991-2001) in 1993 vernietigd werd. Wie dat gedaan heeft is niet geheel duidelijk, hoewel er aanwijzingen zijn dat het Kroatische leger achter de aanslag zat. Na de oorlog in 2001 werd de brug grotendeels herbouwd met de stenen van de oude brug. Deze waren tijdens de aanslag van 1993 in de Neretva gevallen en bij de wederopbouw weer uit het water gevist. . In 2004 was de feestelijke opening en in 2005 kreeg de Stari Most een plekje op de Unesco Werelderfgoedlijst. Maar het blijft zonde dat dit ooit met de 400 jaar oude brug kon gebeuren…

Historische reisgids over Himeji

78. Het mooiste kasteel van Japan in Himeji


In de plaats Himeji in het westen van Japan bevindt zich het mooiste kasteel van het land, Himeji Castle. Dit bijzondere bouwwerk staat op een heuvel en stamt uit de zestiende eeuw. In Japan werden deze houten kastelen gebruikt door de landheren en de samoerai, de Japanse ridderorde om de stad en het achterland te verdedigen tegen vijanden. Himeji Castle staat bekend als het witte kasteel en heeft zelfs de heftige bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog overleefd. Van de stad was niet veel meer over.

Bij een bezoek aan deze bijzondere attractie kom je meer te weten over de geschiedenis van Japen en het tijdperk van de samoerai en landheren. Neem een kijkje in de reisgids van Himeji als je meer wilt weten over deze stad, de geschiedenis en het kasteel.

Een historische reisgids over Mahabalipuram
Een van de leukste bezienswaardigheden van de deelstaat Tamil Nadu in het zuiden van India zijn de tempels van Mahablipuram

77. De tempels van de Pallava’s in Mahabalipuram, India


In het zuiden van India in de deelstaat Tamil Nadu bevinden zich in het plaatsje Mahabalipuram een aantal belangrijke bezienswaardigheden. Ze stammen uit de zevende eeuw na Christus en zijn gebouwd tijdens de Pallava dynastie. Ze zijn nog grotendeels intact gebleven en dat is wat deze tempels zo bijzonder maakt.

De belangrijkste tempel is de kusttempel (Shore Tempel). Tijdens de tsunami bleef de tempel ongemoeid, maar bracht het wel een aantal nieuwe objecten aan de oppervlakte. Wil je meer weten over deze tempels uit de Pallava dynastie? Lees er meer over in de reisgids van Mahabalipuram.


76. De moderne Hassan II moskee in Casablanca Marokko


De Hassan II moskee behoort tot één van de grootste moskeeën ter wereld. Het biedt binnen plaats aan 25.000 mensen en buiten kunnen nog eens 85.000 deelnemen aan het gebed. Het werd gebouwd in opdracht van koning Hassan II (1923-1999) en de bouwde duurde 6 jaar. In 1986 was de moderne Hassan II moskee klaar.

In de moskee komt al het goede uit Marokko samen. Zo is het gebedshuis gemaakt van allerlei materialen uit verschillende streken in Marokko. Daarnaast staat een deel van de moskee op het water dat verwijst naar een vers uit de Korans: de troon van god, gebouwd boven het water. In de avond en in de nacht schijnen er lichten van de moskee richting Mekka. De Hassan II moskee is één van de weinige moskeeën in Marokko die ook te bezoeken is door niet-moslims.

Het Terracottaleger in Xi'an
Het terracottaleger nabij de stad Xi’an was een opmerkelijke archeologische vondst in 1974

75. Het Terracottaleger en het ongeopende graf van keizer Qun Shi Huangdi in Xi’an, China


Op 29 maart 1974 vonden een aantal boeren nabij de stad Xi’an in China een aantal beelden van terracotta. Het bleek het begin te zijn van een grote vondst van soldaten uit het terracottaleger van keizer Qin Shi Huangdi (259-210 voor Christus). Meer dan 8.000 beelden staan tentoongesteld in de hallen van het museum nabij Xi’an in wat één van de grootste historische bezienswaardigheden van het land is geworden.

Niet ver van het museum verwijderd is ook de grafheuvel te vinden waar de keizer zou liggen. Deze is tot op de dag van vandaag niet geopend, omdat er aanwijzingen zouden zijn dat het van binnen zwaar bewaakt wordt met kruisbogen. Het graf mag pas geopend worden als de technieken dusdanig goed zijn dat er bij de opening niks beschadigd raakt. Wordt dit misschien de grootste ontdekking van de eenentwintigste eeuw?

De Galapagos eilanden in Ecuador
Op de Galapagoseilanden vind je schildpadden van wel meer dan 100 jaar oud

74. De Galapagoseilanden in Ecuador en de evolutietheorie van Darwin


De Galapagoseilanden zijn een groep eilanden op 1000 kilometer afstand van de westkust van Zuid-Amerika. Ze werden voor het eerst in 1535 door een Dominicaanse Bisschop ontdekt en voor het eerst getekend op de landkaart van Mercator in 1570 als het eiland van de schildpadden. Maar het beste kennen we deze prachtige eilanden als de plek waar wel heel bijzondere dieren leven.

In 1835 bezocht Charles Darwin met zijn schip de Beagle de Galapagoseilanden en vormde hier de basis voor de evolutietheorie. Deze theorie is een natuurlijke verklaring voor de historische ontwikkeling van alle levende wezens op aarde. De Galapagoseilanden worden gezien als één van de mooiste bestemmingen ter wereld.

De geschiedenis van Mezquita in Cordoba, Spanje
Het prachtige interieur van de Mezquita in Cordoba, Spanje

73. Van Moskee naar Kathedraal: Mezquita in Cordoba, Spanje


Van 711 tot 1492 was een deel van Spanje in het bezit van de Moren. Dit was een Islamitisch volk afkomstig uit het noorden van Afrika die hun invloed probeerde uit te breiden naar de rest van Europa. Uit die tijd zijn nog een aantal prachtige gebouwen overgebleven, waaronder de Mezquita in Cordoba.

Mezquita is het Spaanse woord voor moskee. Toen Cordoba rond 1200 weer in Christelijke handen viel werd besloten van de moskee een kerk te maken. Na de Reconquista van 1492, het jaar waarin de Christelijke Spanjaarden de Islamitische Moren verdreven van het Iberisch Schiereiland werd de kerk omgebouwd tot een kathedraal. De laatste jaren wordt de roep om moslims, vanwege de geschiedenis van de Mezquita als moskee, luider om ze ook te laten bidden in het gebouw.

De geschiedenis van Baalbek, Libanon
De oude ruïnes van een Romeinse provinciestad in het Midden-Oosten

72. De oude stad Baalbek in Libanon


Baalbek is een oude ruïne in Libanon die oorspronkelijk gebouwd werd door de Feniciërs. De Feniciërs waren rijke handelaren die tussen 1200 en 400 na Christus in het gebied van het huidige Libanon woonden. Maar de bloeiperiode ontstond pas tijdens de Romeinse overheersing in het jaar 15 na Christus. De stad was toen een provinciehoofdstad van het Romeinse rijk en werd een belangrijk religieus centrum. Zo staat een deel van de mooie Jupiter Tempel nog steeds overeind en dat is waarom Baalbek tot één van de belangrijkste bezienswaardigheden van het Midden-Oosten behoort.

De laatste twintig jaar zijn er een aantal gebeurtenissen geweest waar het complex en de moderne stad Baalbek zwaar onder te lijden hadden. Tijdens de Israëlisch-Libanese crisis van 2006 bombardeerde Israël de stad omdat er strijders van Hezbollah verborgen zaten en vanwege de oorlog in Syrië was Baalbek ook een onderdeel van het strijdtoneel. Hopelijk wordt deze prachtige attractie in Libanon een verdere verwoesting bespaard.

De geschiedenis van Cambodja: Tuol Sleng en Killing Fields
De trieste geschiedenis van het Rode Khmer bewind krijgt een gezicht in de Tuol Sleng gevangenis

71. Tuol Sleng Gevangenis en de Killing Fields bij Phnom Penh, Cambodja


Op 17 april 1975 kwam Pol Pot met zijn communistische Rode Khmer aan de macht in Cambodja. In het begin was er blijdschap, maar dat veranderde al gauw in terreur en massamoorden. Pol Pot en de Rode Khmer sloten Cambodja af van de wereld en streefden naar een agrarische samenleving zonder bezittingen en waarin geld nauwelijks eens rol zou spelen. Grote groepen mensen uit Phnom Penh werden gedwongen op het platteland te werken en potentiele vijanden werden opgesloten, gemarteld en uiteindelijk op gruwelijke wijze vermoord.

Wie meer wil weten over deze recente en trieste geschiedenis van Cambodja moet een kijkje nemen bij de Killing Fields en de Tuol Sleng gevangenis bij en in Phnom Penh. Op beide plekken vonden de meeste gruweldaden plaats waar mensen zonder pardon uitgemoord werden. Zelfs het dragen van een bril was verdacht (intellectueel) volgens de Rode Khmer. Naar schatting kwam een kwart van de 8 miljoen tellende bevolking om en het meeste kwam pas na buiten toen Pol Pot gevlucht was naar de jungle in het noordwesten van Cambodja.

Het klooster van Batalha, Portugal
Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Portugal is het klooster Batalha

70. Het laatgotische klooster Batalha in Portugal


Het klooster van Batalha werd in 2007 uitgeroepen tot één van de zeven wonderen van Portugal. Het was koning Johan I die in 1386 de opdracht gaf tot de bouw ervan, die meer dan 150 jaar zou gaan duren. De reden voor de totstandkoming van het klooster Batalha was de overwinning van de Portugezen op de Castilianen (Spanjaarden) in 1385.

Het gebouw is gemaakt in een laatgotische stijl die ook wel de Manuelstijl (1480-1520) wordt genoemd. Kenmerkend voor deze stijl is dat gebouwen rijkelijk versierd werden met decoraties en verwijzingen naar de zee en ontdekkingsreizigers zoals Vasco de Gama. Tussen 1450 en 1600 beleefde Portugal een Gouden Eeuw (een lange eeuw). Wie een bezoek brengt aan dit bekende klooster krijgt hiermee een goed beeld van een belangrijke periode uit de geschiedenis van Portugal.

Het Anne Frank huis aan de Prinsengracht, Amsterdam
Het huis waar Anne Frank en haar familie voor meer dan 2 jaar ondergedoken zat in Amsterdam

69. Het Anne Frank huis in Amsterdam, Nederland


Het Anne Frank huis, ook wel het Achterhuis genoemd is een bijzondere bezienswaardigheid in Amsterdam. In dit pand aan de Prinsengracht dook de familie Frank tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 2 jaar onder om niet opgepakt te worden door de Duitsers. De deur naar het verblijf is iconisch: een boekenkast. Helaas werden ze op 4 augustus 1944 verraden en opgepakt. De familie Frank werd op transport gezet richting Westerbork, waar ze vervolgens een maand later laatste trein hadden richting Auschwitz in Polen. Uiteindelijk was het alleen vader Otto Frank die de oorlog overleefde.

Een bezoek aan het Anne Frank Huis geeft een goed maar triest beeld van het leven van de familie Frank tijdens het onderduiken in het Achterhuis. Wil je meer weten over het Anne Frank en het huis aan de Prinsengracht? Lees dan het artikel over Anne Frank en haar dagboek.

Het parlementsgebouw in Boedapest, Hongarije
Het prachtige parlement van Hongarije aan de Donau

68. Het mooiste gebouw ter wereld: Het Parlementsgebouw in Boedapest, Hongarije


Het Parlementsgebouw in Boedapest aan de Donau is één van de mooiste gebouwen ter wereld. Het werd ontworpen in 1885, was klaar in 1905 en is vervaardigd in neogotische stijl. Het is in totaal 268 meter breed is rijkelijk versierd met beelden en fresco’s van kunstenaars uit de negentiende eeuw.

In het gebouw zetelt het parlement en ontvangt de president staatshoofden en andere prominente gasten. Het bestaat uit 115 zalen, 29 trappenhuizen en het Hogerhuis en Lagerhuis samen bestaat uit 368 zetels. Wie een stedentrip maakt naar Boedapest moet zeker een bezoek brengen aan het parlementsgebouw om meer te weten te omen over de politieke geschiedenis van Hongarije. En vergeet zeker niet aan de andere kant van de Donau een foto te maken van het schitterende gebouw.

Bezienswaardigheden in Rusland: Het winterpaleis, de hermitage in Sint-Peterburg
De Hermitage was ooit een groot paleis voor de Russische tsaren

67. De Hermitage: Het Winterpaleis van de Russische tsaren in Sint-Peterburg, Rusland


De Hermitage is één van de bekendste musea ter wereld. Het werd tussen 1754 en 1762 gebouwd en diende als winterpaleis voor de Russische tsaren. Het bestaat uit maar liefst 1500 kamers, is 30 meter hoog en 250 meter lang. Het winterpaleis speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van het land en was het toneel van de communistische machtsoverdracht in 1917.

Zo vond er op 22 januari1905 op het aangrenzende plein Bloedige Zondag plaats. Rusland leed grote verliezen tijdens de Japans-Russische Oorlog en er werd een demonstratie gehouden om de positie van boeren en arbeiders in het land te verbeteren. Deze demonstratie werd met harde hand de kop ingedrukt en 130 demonstranten kwamen om het leven. Het was het begin van het einde van het Russische tsarenrijk. De latere communistische president Lenin sprak zelfs over duizenden doden. Hij en de Bolsjewieken kozen Sint-Peterburg uit voor de Oktoberrevolutie van 1917. De Tsaar was al afgetreden aan het begin van het jaar, maar de Oktoberrevolutie zorgde ervoor dat Lenin door een staatsgreep echt de belangrijkste man van de Sovjet-Unie zou gaan worden.

Geschiedenis van het kasteel van Dracula, Bran in Roemenië
Bram Stoker schreef in 1897 niet zomaar een verhaal over Dracula…

66. Het kasteel van Dracula, Bran in Roemenië


In de buurt van het plaatsje Bran in Roemenië staat één van de belangrijkste historische bezienswaardigheden van het land, kasteel Bran. Het is een sprookjesachtig kasteel dat ook wel bekend staat als het kasteel van Dracula. Maar dat is eerder een mythe dan een waargebeurd verhaal uit de Roemeense geschiedenis.

Bram Stoker schreef in 1897 zijn boek Dracula en waarschijnlijk was zijn hoofdpersoon Dracula gebaseerd op de vorst van Walachije, Vlad III, ook wel Vlad de Spietser of Vlad Dracula. Hij leefde in de vijftiende eeuw en was een bloeddorstig heerser die met gemak vijanden spietste (het zit in de bijnaam). Hoewel Bram Stoker in zijn boek refereert naar het feit dat de vader van Vlad Dracula hier gewoond zou hebben is het met grote waarschijnlijkheid vast te stellen dat het nooit tot de familie heeft behoord. Maar in veel gevallen kun je maar de mythe in stand houden, toch?

Geschiedenis van de gouden tempel van Amritsar, India
De belangrijkste tempel van het Sikhisme in India

65. De Gouden Tempel van Amritsar, India


Harmandir Sahib, oftewel de Gouden Tempel van Amritsar is het belangrijkste heiligdom van het Sikhisme. Het Sikhisme ontstond in de zestiende eeuw en is een monotheïstische godsdienst die vooral in de noordelijke deelstaat Punjab veel aanhangers kent. Dagelijks bezoeken meer dan 100.000 mensen de Gouden Tempel van Amritsar. De tempel mag ook door iedereen die het wil bezocht worden, zolang je maar aan de regels houdt.

De tempel werd gebouwd aan het einde van de zestiende eeuw en is sinds 1830 bedekt met 100 kilo bladgoud. In 1919 vond net buiten het complex een bloedbad plaats toen bezoekers na een festival door het Britse leger verjaagd werden. En in 1984 raakte de tempel beschadigd toen het Indiase leger ingreep nadat een aantal Sikhs een eigen Sikhstaat hadden uitgeroepen. Omstreden en bijzonder is Harmandir Sahib in India dus wel.

Bezienswaardigheden: de grotten van Vardzia in Georgië

64. De geschiedenis van grotstad Vardzia in Georgië


De grottenstad Vardzia is een bijzonder attractie in het zuiden van Georgië. Het bestaat uit meer dan 6.000 appartementen en 13 verdiepingen. De stichter van deze bijzondere stad was koningin Tamar. Zij gaf in 1185 opdracht tot de bouw ervan die moest dienen ter bescherming van een mogelijk aanval van de Mongolen.

De stad Vardzia bestaat verder uit een aantal grotkerken en er zijn een aantal belangrijke muurschilderingen te vinden. Wie een bezoek wil brengen aan de grotstad moet goed ter been zijn, want gelijke vloeren was in 1200 nog niet in de mode. Maar het uitzicht op de omgeving is werkelijk prachtig en Vardzia behoort daarom ook tot één van de belangrijkste historische bezienswaardigheden van Georgië.

Geschiedenis van Azerbeidjan in Gobustan

63. De oude rotstekeningen van Gobustan, Azerbeidzjan


Het Nationaal Park Gobustan in Azerbeidjan ligt ongeveer 60 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Bakoe. Het is één van de belangrijkste historische bezienswaardigheden van het land en in het park bevinden zich een aantal bijzondere rotstekeningen. Het zijn er in totaal 6000, die in een tijdsbestek van tienduizenden jaren getekend zijn.

Naast de tekeningen zijn er ook overblijfselen te vinden van grotten, nederzettingen en begraafplaatsen. Het ligt in een prachtige omgeving en in het museum kom je meer te weten over de fascinerende geschiedenis van deze omgeving.

Bezienswaardigheden van Vietnam: De verboden stad en het Keizerlijk Paleis van Hue

62. De verboden Stad in Hue, Vietnam


De stad Hue in het midden van Vietnam was van 1802 tot 1945 de belangrijkste stad van het land. Het was keizer Gia Long die met een beetje hulp van Frankrijk in 1802 aan de macht kwam en een paleis liet bouwen naar Chinees voorbeeld: de Verboden Stad. Het keizerlijk paleis in Hue behoort daarmee tot één van de belangrijkste bezienswaardigheden van het oude Vietnam. En indrukwekkend groot is het zeker!

Een groot deel van de gebouwen in het complex is door de bombardementen tijdens de Vietnamoorlog verloren gegaan. 20 van de 148 gebouwen staan overeind en er wordt nog steeds gewerkt aan het herstel van het keizerlijk paleis. Buiten de stad liggen de tombes van een oud keizers, wat een aanrader is om meer te weten te komen over deze periode uit de geschiedenis van Vietnam.

Bezienswaardigheden in Normandië: Omaha Beach in Frankrijk

61. De stranden van D-day in Normandië, Frankrijk


Op 6 juni 1944 begon aan de Normandische kust operatie Overlord. De eerste dag van deze operatie staat beter bekend als D-day en luidde het begin in van de bevrijding van West-Europa door de geallieerden (o.a. Verenigde Staten, Engeland en Canada). Op een aantal stranden in Normandië, waaronder Omaha Beach kwamen de geallieerden aan land en vonden hier bloedige gevechten plaats met de Duitsers. Het leidde tot een groot aantal doden aan beide kanten.

Wie naar Normandië gaat moet zeker een bezoek brengen aan de stranden en een aantal musea die in het teken staan van deze bevrijding. Zo kom je meer te weten over een belangrijke gebeurtenis van de Tweede Wereldoorlog en ga je pas echt nadenken over het begrip vrijheid.

Bezienswaardigheden in Spanje: Het Escorial nabij Madrid

60. Het Escorial in San Lorenzo de El Escorial, Spanje


Het Escorial is een bijzonder groot complex en werd gebouwd in opdracht van Filips II van Spanje (1527-1598). Hij liet het bouwen nadat de Spanjaarden de Slag bij Saint-Quentin (1557) in het noorden van Frankrijk wisten te winnen.

Het complex is vierhoekig en is 206 bij 161 meter groot. Het bestaat uit 16 binnenpleinen, 1200 deuren, 2675 ramen, 400 kamers, 16 kilometer aan gangen en 86 trapzalen. Kortom, bijzonder groot dus. In Escorial vind je o.a. een paleis, een abdij en het koninklijk mausoleum. In de crypte onder het altaar van de kerk liggen 26 Spaanse vorsten begraven. Wanneer je een stedentrip maakt naar Madrid, sla dan een dagtrip naar dit historisch paleis zeker niet over.

Bezienswaardigheden in Bulgarije: Het klooster Rila

59. Het klooster Rila in Bulgarije


Dit bijzondere klooster in het Rilagebergte in Bulgarije wordt ook wel het klooster met de zebrahuid genoemd. Het was de monnik Johannes van Rila die in tiende eeuw na Christus ervoor koos zich te vestigen in dit afgelegen gebied. Na zijn dood op 16 augustus 946 besloten een aantal monniken een klooster te bouwen in het gebergte.

Het huidige klooster ligt op 1147 meter hoogte en dateert uit 1835. Het behoort tot één van de belangrijkste historische bezienswaardigheden van het land en is een belangrijk bedevaartsoord voor pelgrims. Het interieur heeft maar liefst 1200 fresco’s en op het terrein kun je de tombe vinden van Johannes van Rila. Sinds 1983 staat het op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Bezienswaardigheden in Thailand: Het koninklijk paleis in Bangkok

58. Het koninklijk paleis in Bangkok, Thailand


Het koninklijk paleis in Bangkok is het historische hart van de stad. Het ligt op het eiland Rattanakosin en was twee eeuwen lang de residentie van de koning. De bouw begon in 1782 en op het complex staan een aantal bijzondere gebouwen, waaronder de tempel Wat Prha Kaew. Dit is het belangrijkste heiligdom van het land en huisvest een bijzondere smaragdgroene boeddha.

De inmiddels overleden koning Bhumibol (1927-2016) besloot zijn intrek te nemen in het nieuwe en moderne Chitraladapaleis, een paar kilometer ten noorden van het koninklijk paleis. Het oude koninklijk paleis heeft nog wel een officiële en ceremoniële functie, maar verder komen hier jaarlijks vooral veel toeristen.

Geschiedenis van Pearl Harbor op Hawaii, Verenigde Staten

57. Pearl Harbor op Hawaii, Verenigde Staten


Op zondag 7 december 1941 werd de Verenigde Staten verrast door een aanval van Japan op de haven van Pearl Harbor op Hawaii. Meer dan 2400 Amerikanen kwamen om het leven en de aanval bracht grote schade toe aan het oorlogsmateriaal van de Verenigde Staten. Het leidde ertoe dat de Amerikanen besloten mee te doen aan de Tweede Wereldoorlog, iets wat daarvoor op maar weinig goedkeuring kon rekenen van het Amerikaanse volk.

Wie een vakantie doorbrengt op het eiland Hawaii moet daarom zeker een bezoek brengen aan Pearl Harbor. Juist deze beslissing heeft een belangrijk. Zo vind je hier de USS Arizona Memorial, een soort nabootsing van het schip dat binnen 9 minuten zonk en waarbij 1177 Amerikanen om het leven kwamen.

Bezienswaardigheden in Duitsland: De Dom van Keulen

56. De historische Dom van Keulen, Duitsland


De Dom van Keulen is de grootste kathedraal van Duitsland. De bouw van de Dom begon in 1248 en duurde bijzonder lang. In de vijftiende eeuw kwam deze tijdelijk stil te liggen en pas in de negentiende eeuw ging men ermee verder. De Dom van Keulen in neogotische stijl was in 1880, meer dan 600 jaar later pas definitief klaar.

In de middeleeuwen behoorde de kathedraal tot één van de belangrijkste pelgrimskerken van Europa. En tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte het monument deels beschadigd, waarna het redelijk snel weer gerenoveerd werd. Wie een bezoek brengt aan Keulen zal ongetwijfeld een kijkje nemen in deze bijzonder mooie en historische kathedraal. Het staat sinds 1996 op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Geschiedenis van de Hagia Sophia in Istanboel, Turkije

55. De Hagia Sophia in Istanboel, Turkije


De Hagia Sophia of Aya Sophia is één van de belangrijkste historische bezienswaardigheden van de stad Istanboel. Dit gebouw was van 534 tot 1453 de grootste kathedraal ter wereld en van 1453 tot 1934 een islamitisch gebedshuis (moskee dus). Tot 2020 was het een museum, maar de regering van Turkije bepaalde dat de Hagia Sophia een moskee moest worden.

Het besluit van de Turkse regering om het gebouw te gebruiken als moskee was omstreden, vooral vanwege bepaalde christelijke versieringen. Vooral Unesco was bezorgd over veranderingen aan het gebouw, maar dat is tot op heden ongegrond gebleken.

Historische reisgids van Beijing, China

54. De Verboden Stad in Beijing, China


De Verboden Stad in Beijing is één van de belangrijkste historische bezienswaardigheden van China. Dit is de plek waar de keizers van de Ming- en de Qing-dynastie vanaf 1422 het land bestuurden. Keizer Yongwe gaf de opdracht tot de bouw en liet verschillende paleizen bouwen in de Verboden Stad. Daarmee werd Beijing de nieuwe hoofdstad van het rijk en verving het daarmee de stad Nanjing.

De Verboden Stad ligt aan het Tianman-plein en wordt jaarlijks door miljoenen toerist bezocht. Het is 750 bij 900 meter groot en wordt omringd door een tien meter hoge muur en een gracht. Het is als ware een stad in een stad en was tijdens het Chinese Keizerrijk (tot 1911) niet toegankelijk voor het publiek.

Bezienswaardigheden op paaseiland: De Maoi beelden in Chili

53. De Moai op Paaseiland, Chili


Op Paaseiland in de Grote Oceaan ten westen van Chili vind je een aantal bijzondere beelden. Waarschijnlijk zijn deze stenen figuren gemaakt tussen de elfde en zeventiende eeuw na Christus. Het waren er totaal 887, maar wetenschappers zijn het er niet over eens waarom ze gemaakt zijn. De beelden zijn groot, de zwaarste weegt 155.000 kilo en ze staan allemaal met de rug naar de zee gericht. Daarnaast klopt de menselijke maat ook niet, maar dat is bijzaak.

Wie een bezoek wilt brengen aan dit bijzondere eiland moet daar lang voor in het vliegtuig zitten. Paaseiland behoort tot Chili, maar ligt daar nog een aantal uren vliegen vandaan. Maar misschien ontrafel jij wel het mysterie van deze bijzondere beelden?

Bezienswaardigheden in Ghana: Elmina bij Cape Coast

52. Het fort Elmina bij Cape Coast, Ghana


Het fort Elmina aan de kust van Ghana is één van de belangrijkste overblijfselen van een paar eeuwen koloniale overheersing. Het begon als klein fort, gebouwd door de Portugezen maar kwam in de zeventiende eeuw in handen van de Nederlanders. Jaarlijks werden vele slaven vanuit fort Elmina naar Amerika vervoerd. Als er een ziekte uitbrak tijdens de tocht werden de slaven meestal geboeid en wel overboord gegooid. Een duistere geschiedenis heeft er hier plaatsgevonden.

Na de Nederlanders namen de Britten het fort over en na eeuwen koloniale overheersing is Elmina nog steeds een fort in goede conditie. Nu is het een museum en kom je meer te weten over het trieste verleden van de slavernij.

Geschiedenis van de Grand Canyon, Verenigde Staten

51. Het natuurreservaat Grand Canyon, Verenigde Staten


De Grand Canyon is het meest bekende natuurreservaat ter wereld. Wie meer te weten wilt komen over de geschiedenis van de aarde moet zeker een kijkje komen nemen in deze prachtige kloof. Al meer dan 10 miljoen jaar zigzagt de Colorado-rivier door deze rood gloeiende stenen trappenlandschap dat jaarlijks door miljoenen toeristen bezocht wordt.

De Grand Canyon is 1800 meter diep en kan vanaf verschillende uitzichtpunten bekeken worden. Het is sinds 1919 een natuurreservaat en op de grond van de kloof wonen ongeveer 500 Havasupai-indianen die hier generaties lang wonen. Wie een bezoekt brengt aan de Verenigde Staten mag dit prachtige park absoluut niet overslaan.

Bezienswaardigheden in Spanje: Santiago de Compostella

50. De pelgrimsroute naar Santiago de Compostella, Spanje


De Sint Jacobsroute is een pelgrimstocht die eindigt in de stad Santiago de Compostella in het noordwesten van Spanje. In de kathedraal bevindt zich namelijk het graf van de apostel Jacobus. De pelgrimsroute naar deze stad is waarschijnlijk ontstaan in de negende eeuw na Christus en wordt op de dag van vandaag nog steeds door veel gelovigen bewandeld. Er is niet één soort route, er zijn meerdere wegen die door Frankrijk lopen en het is aan de persoon zelf te kiezen welke hij wil doen. Een ding staat wel vast: de wandeling eindigt bij het graf van Jacobus in Santiago de Compostella.

Bezienswaardigheden in Nieuw-Zeeland: Waitangi Treaty Grounds

49. Waitangi Treaty Grounds in Waitangi, Nieuw-Zeeland


De Waitangi Treaty Grounds in het noorden van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland is het begin van Nieuw-Zeeland als zelfstandige staat. Op 6 februari 1840 tekenden vertegenwoordigers van het Britse Rijk en diverse Maori-stamhoofden de overeenkomst waarbij Nieuw-Zeeland nog wel onderdeel bleef van het Britse Gemenebest, maar voor de rest zelfbeschikking had over toekomstige besluiten. De overeenkomst werd getekend in Waitangi en in het museum is het officiële document te vinden. Elk jaar op 6 februari wordt Waitangi Day gevierd als een onafhankelijkheidsdag.

Historie van de Badshahi Moskee in Lahore, Pakistan

48. De Badshahi Moskee en Lahore Fort in Lahore, Pakistan


De stad Lahore is een sprookjesachtige stad in Pakistan. Vooral de Badshahi Moskee, ook wel de Keizersmoskee genoemd is van een prachtige schoonheid en al eeuwen het belangrijkste heiligdom van het land. De Mogolkeizer Aurangzeb liet het in 1673 bouwen en is een goed voorbeeld van Mogolarchitectuur, een mengeling van islamitische en hindoe-architectuur.

De Badshahi Moskee behoort tot één van de vijf grootste moskeeën ter wereld en staat tegenover het eveneens prachtige Lahore Fort. Dit fort werd gebouwd in 1566 en staat sinds 1981 op de werelderfgoedlijst van Unesco. Maar de geschiedenis van een bewoonde vesting op deze plek gaat meer dan 1.000 jaar terug in de tijd. Net als de Badshahi Moskee zijn er veel kenmerken van de Mogolarchitectuur te vinden.

Een historische reisgids van Anuradhapura

47. De bezienswaardigheden van de oude stad Anuradhapura in Sri Lanka


Anuradhapura behoort tot één van de drie koningssteden van Sri Lanka. In de derde eeuw voor Christus ontstond deze stad die tot 1000 na Christus het centrum was van het Singaleze Koninkrijk op het eiland. In Anuradhapura staan nog veel tempels overeind die aan deze periode herinneren. Ook vind je hier een boom waaronder Boeddha ooit gemediteerd zou hebben. Deze boom is door een familielid naar Anuradhapura gebracht en wordt door veel boeddhisten over de hele wereld bezocht.

Anuradhapura is de oudste koningsstad van Sri Lanka. De andere twee zijn Polonnaruwa en Kandy. Wil je meer weten over de leukste bezienswaardigheden van Anuradhapura? Neem dan een kijkje in de reisgids en ontdek de 10 belangrijkste historische bezienswaardigheden van deze bijzondere stad.

Geschiedenis van de oude Maya stad in Tikal National Park, Guatemala

46. De ruïnes van Tikal National Park, Guatemala


In het Nationale Park Tikal in Guatemala kun je de ruïnes vinden van een oude Mayastad. Deze stad ontstond in het jaar 400 voor Christus en kende zijn hoogtepunten rond 300 en 800 na Christus. Daarmee was dit één van de belangrijkste gebieden van de Maya’s. In het jaar 1848 ontdekte een aantal Guatemalteekse reizigers in de jungle de restanten van deze stad en al gauw kwam men erachter dat nog veel bewaard is gebleven. Zo vind je hier de restanten van oude tempels, paleizen en pleinen. Het meeste bekende bouwwerk is de Tempel van de Grote Jaguar.

Deze oude stad is het best bewaarde voorbeeld ter wereld van hoe de Maya’s tussen 2500 voor Christus en 900 na Christus hebben geleefd.

Bezienswaardigheden in Turkije: National Park Göreme in Cappadocië

45. Nationaal Park Göreme en de rotswoningen van Cappadocië, Turkije


Cappadocië is een prachtige regio ten zuidoosten van de hoofdstad Ankara. Hier kun je woningen, grotdorpen, klooster, kerken en ondergrondse steden bezoeken die dateren uit de vierde eeuw na Christus. En om het jouw bezoek aan deze historische plek helemaal af te maken kun je met in luchtballon de prachtige omgeving verkennen.

De eerste tekenen van religieuze activiteiten ontstonden in de vierde eeuw. Later werd dat kloosterleven steeds verder uitgebreid en werden de ondergrondse steden gebruikt als toevluchtsoord voor Arabische invasies. De meeste kerken die uit de rotsen gehouwen zijn stammen uit de negende en zijn rijkelijk gedecoreerd en indrukwekkend om te zien.

De oude stad Teotihuacan in Mexico

44. De onontdekte geschiedenis van Teotihuacan, Mexico


De oude stad Teotihuacan in Mexico is één van de grootste mysteries in de geschiedenis van de mensheid. Want welk volk heeft deze stad gebouwd? En waar diende alle gebouwen voor die er nu nog te vinden zijn? Op beide vragen hebben historici nog steeds geen antwoord. Wel gaat men ervan uit dat deze stad gebouwd werd rond 500 voor Christus en 750 na Christus door de bewoners verlaten werd. Tijdens de hoogtijdagen zouden er 125.000 mensen gewoond hebben.

De Azteken, een volk dat rond de veertiende na Christus in de regio woonden noemden de oude ruïne Teotihuacan. Het werd later de benaming voor deze oude stad. Het bestaat uit een aantal indrukwekkende gebouwen, zoals de tempel van Quetzalcoatl en de Piramides van de zon en de maan, ontworpen volgens geometrische en symbolische principes. Ook vind je in Teotihuacan een aantal hiërogliefen die tot op de dag van vandaag niet ontcijferd zijn.

De Nazcalijnen in Peru

43. De bijzondere Nazcalijnen in Nazca, Peru


Tot op de dag van vandaag weten we bijzonder weinig over de Nazcalijnen in Peru. Waarschijnlijk zijn ze door de Nazca en Paraca-indianen gemaakt, maar waarom en wat de achterliggende gedachte ervan is blijft onbekend. Het gaat om tientallen figuren van dieren, honderden geometrische figuren en duizenden lijnen die per vliegtuig in de lucht zichtbaar zijn. Volgens wetenschappers zijn ze gemaakt in de periode 200 voor Christus tot 900 na Christus. Het is daarom bijzonder dat de Nazcalijnen nooit vernietigd zijn geweest of weggespoeld zijn. En dat heeft weer te maken met het uitstekende klimaat van het gebied waar ze liggen.

Over de geschiedenis van deze lijnen is helaas weinig bekend. Echter zijn deze bijzondere Nazcalijnen wel degelijk één van de belangrijkste historische bezienswaardigheden van Peru.

Palace of Westminster in Londen, Engeland

42. Palace of Westminster in Londen, Verenigd Koninkrijk


Londen is een bijzondere moderne stad met tradities en een eeuwenlange geschiedenis. Een van de historische bezienswaardigheden van de stad is het Palace of Westminster. Dit is het paleis waar het Britse parlement, het Lagerhuis en het Hogerhuis hun zetel hebben. De geschiedenis van deze plek gaat terug naar het jaar 1265. Toen kwam het Engelse parlement hier voor het eerst bij elkaar. De oudste gebouwen dateren uit 1065 en tot 1512 stond hier het hoofdverblijf van de Engelse koning.

Het Palace of Westminster is dusdanig bijzonder omdat dit de 800 jaar parlementaire geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk representeert. Het bekendste bouwwerk van het paleis is uiteraard de klokkentoren Big Ben en stamt uit het jaar 1858. Maar vergeet ook zeker niet Westminster Abbey te bezoeken. Dit is namelijk de plek waar kroningen en begrafenissen van de koninklijke familie plaatsvinden.

De geboorteplaats van Boeddha in Lumbini, Nepal

41. De geboorteplaats van Boeddha in Lumbini, Nepal


Lumbini in Nepal is de plek waar het boeddhisme echt is begonnen. Althans, dit is volgens wetenschappers de plek waar Siddhartha Gautama, ook wel de Boeddha genoemd, geboren zou zijn in het jaar 623 voor Christus. Het behoort daarmee tot één van de vier belangrijkste religieuze plaatsen van het Boeddhisme als het gaat om het leven van Boeddha.

Op het terrein staan een aantal tempels en kun je een wandeling maken door de tuinen van Lumbini. Het is al meer dan 2000 jaar lang een bedevaartsoord voor boeddhisten en zeker een bezoek waard mocht je een reis maken door het schitterende Nepal.

De gevangenis van Nelson Mandela op Robbeneiland, Zuid-Afrika

40. De gevangenis op Robbeneiland bij Kaapstad, Zuid-Afrika


Robbeneiland staat bekend als de plek waar de latere president Nelson Mandela van 1964 tot 1982 gevangen gehouden werd. Hij keerde zich tegen het apartheidsregime, waarbij de witte bevolking van Zuid-Afrika meer rechten had dan de zwarte bevolking. Overigens werd Robbeneiland ten tijden van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (1602-1795) gebruikt als strafkolonie, omdat het vanwege de stroming en het koude water moeilijk was het eiland te ontvluchten.

In 1996, toen Mandela president was van Zuid-Afrika, besloot zijn regering het eiland te sluiten en de laatste gevangenen over te plaatsen naar een andere gevangenis. Tegenwoordig is het mogelijk Robbeneiland te bezoeken en zo te ontdekken onder welke omstandigheden Nelson Mandela jarenlang leefde.

De oude stad Ayutthaya in Thailand

39. De bezienswaardigheden van de oude stad Ayutthaya, Thailand


Iets ten noorden van de hoofdstad Bangkok kun je een bezoek brengen aan de stad Ayutthaya. Dit was ooit de belangrijkste stad van het koninkrijk Ayutthaya. Dit rijk bestond van 1351 tot 1767 en besloeg een groot deel van het huidige Thailand. Uit deze periode zijn dusdanig veel tempels en andere bouwwerken overgebleven dat het een belangrijke plek is om meer te weten komen over dit oude koninkrijk.

Op het hoogtepunt van het koninkrijk Ayutthaya telde de stad ongeveer een miljoen inwoners en kon het zich qua welvaart en grootte meten met de stad Parijs onder de Zonnekoning Lodewijk de veertiende. In 1767 raakte de stad in verval na de verovering van Ayutthaya door de Birmezen. Wil je meer weten over deze oude stad in Thailand? Lees dan de reisgids over Ayutthaya.

De rotskerken van Lalibela, Ethiopië

38. De rotskerken van Lalibela, Ethiopië


De rotskerken van Lalibela worden ook wel het achtste wereldwonder genoemd. Het was koning Lalibela die in de dertiende eeuw na Christus naar Jeruzalem vertrok en daar onder de indruk was van de mooie kerken, dat hij bij terugkomst de opdracht gaf 11 kerken uit de rotsen te hakken. Tot op de dag van vandaag worden deze kerken nog steeds gebruikt door de christenen die in Ethiopië leven.

Het complex bestaat uit drie delen: een noordelijke, een westelijke en een oostelijke groep. In de kerk Bete Golgotha zou de tombe van koning Lalibela te vinden zijn. Hij is door de Ethiopische kerk zalig verklaard, omdat hij nieuw Jeruzalem (zo worden de rotskerken ook genoemd) in Ethiopië heeft gecreëerd.

De Notre-Dame in Parijs, Frankrijk

37. De Notre-Dame van Parijs, Frankrijk


De Notre-Dame in Parijs is één van de bekendste kerken ter wereld. Is het niet vanwege de Disney film De Klokkenluider van de Notre-Dame, dan is het wel door de brand die deze kerk op 15 april 2019 trof en de kathedraal grote schade toebracht. De Fransen houden van dit bouwwerk, omdat het al eeuwenlang het symbool van de stad Parijs is. De Notre-Dame werd namelijk gebouwd tussen 1163 en 1345 en herbergt een aantal zeer belangrijke relikwieën. Zo zou hier de doornenkroon van Christus bewaard worden, net als een stuk van het kruis en één van de nagels waarmee Christus gekruisigd zou zijn. Deze historische kunstschatten zijn tijdens de brand van 15 april gelukkig op tijd uit de kerk geëvacueerd.

Het is op dit moment overigens niet mogelijk om de kerk te bezoeken. Men verwacht dat de heropbouw van de Notre-Dame ongeveer 5 jaar zal gaan duren, waardoor deze op z’n vroegst in 2024 weer open zal zijn voor publiek. Desondanks is deze kathedraal dusdanig interessant dat het in een plekje heeft in deze lijst.

Het paleis Schonbrunn in Wenen, Oostenrijk

36. Het prachtige paleis Schönbrunn in Wenen, Oostenrijk


Het mooie paleis Schönbrunn in de hoofdstad Wenen was 200 jaar lang de zomerresidentie van het Habsburgse Rijk. Het was keizer Leopold I die opdracht gaf tot de bouw van het enorme paleis. De bouw duurde van 1692 tot 1713 en in de decennia erna werd het flink uitgebouwd. Tegenwoordig telt het 1441 kamers en is paleis Schonbrunn één van de belangrijkste historische bezienswaardigheden van de stad Wenen.

Naast het paleis kun je ook een bezoek brengen aan de grote keizerlijke tuinen. Aan de tuinen grenst overigens ook de oudste dierentuin ter wereld, de Tiergarten.

Historische Reisgids van Hiroshima

35. De Atomic Bomb Dome in Hiroshima, Japan


Op 6 augustus 1945 besloten de Amerikanen een bom op Hiroshima, Japan te gooien om een einde te maken aan de Tweede Wereldoorlog in Azië. Toen de atoombom 500 meter boven de stad ontplofte zorgde dat voor een totale vernietiging van de stad. Een van de weinige gebouwen die nog wel overeind bleef staan was de Atomic Bomb Dome. Op 9 augustus viel er ook nog een atoombom op Nagasaki. In totaal kwamen meer dan 250.000 mensen om en dat aantal zou later oplopen vanwege de gevolgen van radioactieve straling.

Het Hiroshima vredespark en het nabijgelegen museum geven een goed beeld van wat er precies gebeurde op die bewuste 9 augustus 1945. Wil je meer weten over de leukste historische bezienswaardigheden in deze Japanse stad? Neem dan een kijkje in de reisgids van Hiroshima en kom meer te weten over de geschiedenis accommodatie, vervoer en bezienswaardigheden van de stad.

Het paleizencomplex Persepolis in Iran

34. De ruïnes van Persepolis, Iran


De oude ruïne van Persepolis in Iran is één van de belangrijkste historische bezienswaardigheden van het land. Koning Darius I (522-485 voor Christus) liet deze nederzetting bouwen, maar er stonden geen woonhuizen. Het werd vooral gebruikt voor de onderdanen van de koning en voor het maken van belangrijke beslissingen. Zo bestaat het paleizencomplex van Persepolis uit een aantal bouwwerken, waaronder een audiëntiezaal, de hal van de 100 zuilen en een lange trap. Persepolis ligt op een heuvel en via de 111 treden kom je bij het complex terecht. Van de oude ruïnes staat nog steeds een deel overeind en is dit zeker een belangrijke plek om te bezoeken tijdens een reis door het prachtige Iran.

Slot Neuschwanstein in Beieren, Duitsland

33. Slot Neuschwanstein in Beieren, Duitsland


Slot Neuschwanstein is misschien wel het bekendste kasteel ter wereld. Het is niet voor niets dat de makers van Disney dit slot gebruikt hebben ter inspiratie van het kasteel van Doornroosje in Disneyland, Californië. Slot Neuschwanstein werd gebouwd halverwege de negentiende eeuw in opdracht van koning Ludwig II van Beieren. Zijn doel was het bouwen van een middeleeuws ridderslot dat moest dienen als onderkomen voor de koning. Tijdens de bouw verbleef hij er af en toe, maar ironisch genoeg was Slot Neuschwanstein pas echt klaar na de dood van koning Ludwig. Er werd toen maar besloten om het kasteel open te stellen voor een breed publiek. Jaarlijks komen meer dan een miljoen mensen naar dit sprookjesachtige slot in het zuiden van Duitsland.

Het Orakel van Delphi in Griekenland

32. Het Orakel van Delphi, Griekenland


Het Orakel van Delphi is een belangrijke historische plek ten noordoosten van de Griekse hoofdstad Athene. Veel Grieken kwamen hier naartoe om de god Apollo, het orakel om raad te vragen. De god Apollo was de belangrijkste Griekse goed en genoot veel aanzien onder de bevolking. Of hij daadwerkelijk voor iedereen de toekomst kon voorspellen blijft de vraag…

Waarschijnlijk is het complex gebouwd in de tiende of negende eeuw voor Christus. Het ligt op een prachtige plek aan de berg Parnassus en van de ruïnes zijn nog steeds de contouren van vroegere tempels zichtbaar. In het museum kun je prachtige beelden en andere pronkstukken bekijken die meer dan 2000 jaar oud zijn.

De tempels van Hampi, India

31. De oude ruïnestad Hampi in India


Hampi was ooit de hoofdstad van het Vijayanagara Rijk. Dit rijk bestond van 1336 tot 1646 en besloeg het zuidelijke gedeelte van India. In de vijftiende eeuw was deze plek één van de grootste ter wereld. Het is daarom niet raar dat deze dynastie tot één van de belangrijkste in de geschiedenis van India behoort.

Hampi is een bijzondere plek. Vanaf het oude stadje Hampi kun je een wandeling maken naar een aantal omliggende tempels of een scooter/tuktuk huren en de omgeving te verkennen. Er valt dusdanig veel te zien dat een verblijf van minimaal twee dagen aan te raden is. Zo vind je bij het oude stadje de tempel Sree Virupaksha Tempel uit de zevende eeuw die nog steeds in gebruik is.

Historie van Aboe Simbel tempelcomplex van Ramses II, Egypte

30. De Tempels van Aboe Simbel in Egypte


In het zuiden van Egypte vind je een prachtig tempelcomplex genaamd Aboe Simbel. Het is een uit de rots uitgehakte tempel die was opgericht door de grootste farao van Egypte, Ramses II. Het was vooral een statussymbool om te zien hoe machtig hij was. Ramses II regeerde van 1290 tot 1224 (66 jaar) en onder zijn leiding werden enkele grote veldslagen gewonnen en enkele bijzondere tempels gebouwd.

Hij lag begraven in het Dal der Koningen in de buurt waar ook het graf van Toetanchamon werd ontdekt. De van Ramses II is overigens te bewonderen in een museum in Caïro. In de tempel van Aboe Simbel staan acht zuilen in de gedaante van Ramses II. Een groot deel van het tempelcomplex is nog in goede staat.

Geschiedenis van het Alhambra in Granada, Spanje

29. Het middeleeuwse fort Alhambra in Granda, Spanje


Het Alhambra is een middeleeuws fort dat gebouwd werd in 1238 (er stond wel al een klein fort) en diende als residentie van Moorse overheersers. Van 1238 tot 1492 stichtte zij hier het Koninkrijk Granada. De Moren waren een islamitische bevolking die eeuwenlang het zuiden van Spanje onder controle hadden. Het Alhambra is het beste voorbeeld van een islamitisch fort met mooie decoraties en prachtige kunstschatten. Het is niet voor niets dat dit één van de belangrijkste historische bezienswaardigheden van Spanje is.

Wie een bezoek wil brengen aan het Alhambra kan dat beter van tevoren regelen. Er worden dagelijks maar een beperkt aantal mensen toegelaten.

Bezienswaardigheden in Italië: De Romeinse stad Pompeï en de Vesuvius, Italië

28. De oude stad Pompeï bij Napels, Italië


De oude Romeinse stad Pompeï aan de voet van de vulkaan de Vesuvius werd gesticht rond het jaar 700 voor Christus. Tijdens de Romeinse tijd rond het jaar 0 telde de stad ongeveer 20.000 inwoners. In het jaar 79 na Christus werd de stad getroffen door een een vulkaanuitbarsting, waardoor Pompeï onder een dikke laag as kwam te liggen. Pas in het jaar 1600 bij het uitgraven van een kanaal kwamen resten van de stad bloot te liggen. Door de opgraving van Pompeï zijn we veel te weten gekomen over de Romeinen en hun leefgewoontes. Tot nu toe is 4/5 van de stad opgegraven, maar zijn grote delen ook onderhevig aan erosie.

Jaarlijks bezoeken ongeveer 3 miljoen toeristen de oude stad die tot één van de belangrijkste historische bezienswaardigheden van Italië behoort.

Geschiedenis van de oude stad Palmyra in Syrië

27. De Stad van de Duizend Zuilen Palmyra, Syrië


Palmyra is één van de belangrijkste historische bezienswaardigheden van Syrië. De stad werd grotendeels verwoest, doordat de terreurgroep IS de stad in 2013 in handen kregen. Zij brachten grote schade toe aan het complex en Unesco zette het complex in Syrië op de lijst van bedreigde monumenten. Inmiddels heeft de Syrische regering de stad weer in handen, maar is van serieuze opbouw weinig sprake.

De hoogtijdagen van Palmyra lagen in de eerste twee eeuwen na Christus. Het was toen een levendige handelsstad waar de inwoners gastvrij en alle handelaren bescherming bood tegen vijandige bedoeïen. Voordat IS in 2013 de stad in handen kreeg wist men een deel van het museum te redden en onder te brengen op een veilige plek. Laten we vooral hopen dat het complex deels opgeknapt gaat worden, maar wanneer? En bezoeken kan voorlopig ook niet, gezien de onveilige situatie in het land.

Bezienswaardigheden in Oezbekistan: Registan in Samarkand

26. Registan in Samarkand, Oezbekistan


Een van de mooiste plekken in Centraal Azië ligt in de historische stad Samarkand, Registan. Dit oude plein wordt omringd door drie madrassa’s, ook wel Koranscholen genoemd. Het plein stamt uit de vijftiende eeuw en is ontworpen door de Oezbeekse heerser en astronoom, Ulug Bey. Hij liet tussen 1417 en 1420 de Ulegh Bey Madrassa bouwen, gelegen aan de westzijde van het plein. De andere twee madrassa’s stammen uit de zeventiende eeuw.

Ten tijden van de Timoeriden (1370-1525) was Samarkand de belangrijkste stad van het rijk. Het rijk werd gesticht door Timoer Lenk die grote delen van Centraal Azië wist te veroveren. Een bezoek aan Registan is het hoogtepunt van een reis door Oezbekistan.

Bezienswaardigheden in Sri Lanka: De Rots van koning Kassapa I

25. Sigiriya Rock, oftewel de Leeuwenrots in Sri Lanka


Sigiriya Rock is één van de belangrijkste historische bezienswaardigheden van het eiland. Het ligt bij de plaats Sigiriya in het centrum van het land en kenmerkt zich door een oude ruïne op de 180 meter Leeuwenrots. Koning Kassapa I liet hier na het onrechtmatig bestijgen van de troon een paleis bouwen om ongestoord te kunnen regeren over het eiland. Aan de noordkant liet hij een leeuw van steen bouwen, waarvan nu alleen nog maar de poten te herkennen zijn.

Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Daarnaast kun je ook een bezoek brengen aan eeuwenoude fresco’s, de paleistuinen en aan het historisch museum. Meer weten over deze historische plek? Lees er meer over in het artikel Sigiriya Rock | Beklim de Leeuwenrots van koning Kassapa I.

Geschiedenis van Ayers Rock in Centraal Australië

24. Ayers Rock in Australië


Sinds oktober 2019 is het niet meer mogelijk om Ayers Rock, ook wel Uluru genoemd te beklimmen. Deze heilige roodbruine rots is voor de eerste bewoners van Australië, de Aboriginals een heilige plek. Zo zou deze rots de geesten van hun voorouders herbergen en speelt het een belangrijke rol in hun geloof en cultuur.

Overigens is Ayers Rock één van de weinige historische bezienswaardigheden op deze lijst die niet door mensen gemaakt is, maar waarschijnlijk al 600 miljoen jaar geleden door de natuur is ontstaan. Beklimmen kan dus niet meer, maar het blijft een prachtig stukje natuur om te aanschouwen…

Bezienswaardigheden in de Verenigde Staten: Mesa Verde National Park in Colorado

23. Mesa Verde in Zuidwest-Colorado, Verenigde Staten


Het nationale park Mesa Verder in de Verenigde Staten staat bekend om haar bekende klifwoningen van de Anasazi-indianen. Waarschijnlijk kwamen zij 1500 jaar geleden naar deze plek toe en verbleven hier tot aan de dertiende eeuw. Waarom ze in de dertiende eeuw hun woningen verlieten is tot op heden onbekend.

In de omgeving van het park zijn heel veel archeologische vondsten gevonden die meer vertellen over de verre geschiedenis van de indianen. Zij staan vooral bekend vanwege hun opmerkelijke aardewerk en bijzondere woningen, zoals hier in Mesa Verde. Een bezoek aan de klifwoningen gebeurt via een touwladder en voor een aantal plekken onder begeleiding van een park ranger.

Geschiedenis van het paleis van Versailles nabij Parijs, Frankrijk

22. Het Paleis van Versailles nabij Parijs, Frankrijk


Het was keizer Lodewijk de dertiende die in 1624 nabij Parijs een klein kasteel liet bouwen en gebruikte dat als buitenhuis. Het was echter Lodewijk de veertiende, oftewel de Zonnekoning die het paleis verder liet uitbouwen naar een prachtig paleis zoals we het vandaag grotendeels kennen. Toen in 1792/93 een einde kwam aan het Koninkrijk Frankrijk en Lodewijk de zestiende onthoofd werd begon de Republiek en werd het Paleis van Versailles een museum. Vandaag de dag komen nog steeds miljoenen mensen naar deze plek toe om het prachtige paleis van de vroegere koningen te aanschouwen.

Een van de belangrijkste gebeurtenissen die hier plaatsvond was het verdrag van Versailles. Dit verdrag werd getekend in de spiegelzaal en maakte een definitief einde aan de Eerste Wereldoorlog en de schadevergoedingen die Duitsland aan andere landen diende te betalen.

Bezienswaardigheden in Indonesië: De Borobudur op Java

21. De Borobudur op het eiland Java, Indonesië


Op 40 kilometer ten noordwesten van Jogjakarta ligt het heiligdom de Borobudur. Het is gebouwd tussen 750 en 850 na Christus en is één van de grootste boeddhistische monumenten ter wereld. Volgens historici moet het bouwen van deze tempel van steen meer dan 80 jaar hebben geduurd en veel mankracht gekost hebben.

De tempel bestaat uit drie lagen: een piramidale voet, de stam en aan de top een monumentale stoepa. Deze drie lagen zijn belangrijk, omdat de boeddhisten geloven in drie niveaus van het opgeven van het verlangen. In 1814 ontdekte de Nederlander H.C. Cornelis waarschijnlijk als eerste na lange tijd de Borobudur. Tegenwoordig is dit heiligdom de belangrijkste historische attractie van het land en komen jaarlijks vele miljoenen toeristen naar deze plek om de tempel te aanschouwen.

Bezienswaardigheden in Polen: Concentratiekamp Auschwitz-Birkenau

20. Het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau, Polen


Iedereen zou een bezoek moeten brengen aan een concentratiekamp om te kunnen zien welke gruweldaden er tijdens de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) hier plaats vonden. Zo kwamen er in Auschwitz-Birkenau meer dan een miljoen mensen om, omdat andere mensen vonden dat ze minderwaardig waren dan hunzelf. Een wandeling door dit concentratiekamp brengt je langs de barakken waar o.a. joden, zigeuners en politieke gevangenen moesten verblijven en krijg je een kijkje in de gaskamers die nog deels overeind staan.

Aan het einde van de tour weet je meer over de gruwelijke omstandigheden waaronder mensen moesten leven. Het kamp werd officieel op 1 maart 1942 geopend en in januari 1945 door de Sovjettroepen bevrijd. Achteraf concludeerden onderzoekers dan in dit kamp 1.1 miljoen mensen werden vergast, waarvan de meeste mensen joods waren.

Geschiedenis van de Sagrada Familia in Barcelona, Spanje

19. Sagrada Familia van Gaudi in Barcelona, Spanje


De Sagrada Familia in Barcelona is misschien wel één van de meest opvallende kerken ter wereld. De Catalaanse architect Antoni Gaudi (1852-1926) ontwierp het gebouw en tot op de dag van vandaag wordt er hard aan gewerkt het gebouw af te maken. De bouw begon in 1882 en de officiële opleveringsdatum staat gepland voor 2026. In 2010 was het paus Benedictus die kerk de status van basiliek toekende.

Wie een bezoek brengt aan Barcelona moet zeker een kijkje nemen in deze wereldberoemde kerk van Gaudi. Op de website van de Sagrada Familia kun je tickets kopen en een audio tour boeken.

Geschiedenis van de Kaäba in Mekka, Saoedi-Arabië

18. De Kaäba in Mekka, Saoedi-Arabië


Het mag best discutabel te noemen zijn dat de Kaäba in Mekka op deze lijst staat. De reden hiervoor is dat deze plek voor niet-moslims verboden is te bezoeken. Maar historisch gezien heeft de Kaäba een ontzettend belangrijke betekenis voor de bijna 2 miljard moslims op aarde. Een moslim dient altijd te bidden richting dit gebouw met de heilige steen. En één van de vijf pilaren van de Islam zegt dat iedereen, als het mogelijk is, één keer in zijn leven een bezoek dient te brengen aan de Kaäba in Mekka.

In 1887 bezocht de Nederlander Christiaan Snouck Horgonje Mekka en de Kaäba als bekeerling. Echter dien je wel aan te tonen dat je daadwerkelijk bekeerd bent, want de toegangswegen worden volop gecontroleerd.

Bezienswaardigheden in Myanmar: De tempels van Bagan

17. De oude tempels van Bagan, Myanmar


Wie op zoek is naar een rustige variant van de tempels van Angkor Wat in Cambodja zou een bezoek moeten brengen aan de prachtige tempels van Bagan. Oké, de situatie in Myanmar is sinds de staatsgreep begin 2021 niet best, maar op het moment dat het wel zou kunnen is Bagan werkelijk een pareltje. Bagan (of Pagan) is gesticht in het jaar 849 en was vroeger de hoofdstad van Myanmar. De meeste tempels die je hier vindt stammen uit de periode van de elfde tot de dertiende eeuw. Sterker nog, op deze mooie plek in Myanmar vind je de grootste verzameling tempels, stoepa’s en ruïnes ter wereld. Het is daarom niet raar dat Bagan hoog scoort op deze lijst van belangrijkste historische bezienswaardigheden op aarde.

Geschiedenis van het Potalapaleis in Lhasa, Tibet

16. Het Potalapaleis in Lhasa, Tibet, China


Op de heuvel van de rode berg in Lhasa in Tibet staat het prachtige Potalapaleis. Dit gebouw was van 1649 tot 1959 het winterpaleis van de Dalai Lama, de spiritueel leider van het Tibetaans Boeddhisme. De huidige Dalai Lama vluchtte in 1959 naar India toen de Chinezen na een jarenlange strijd Tibet bij China voegde. Sindsdien staat deze regio onder streng toezicht van China en worden opstanden en demonstraties niet getolereerd.

Het huidige Potalapaleis is sinds 1959 een museum. Het bestaat uit een aantal paleizen en een aantal kloosters. Het ligt op 3.700 meter en wie een bezoek brengt aan Tibet zal ongetwijfeld ook langsgaan bij dit historische gebouw.

Bezienswaardigheden in Moskou: Het Kremlin en het Rode plein in Rusland
Deze plek in Rusland is het centrum van de politieke macht

15. Kremlin en het Rode Plein in Moskou, Rusland


Het Kremlin in Moskou is de zetel van de huidige Russische regering en de toenmalige regering van de Sovjet-Unie. Hoewel er in de twaalfde eeuw na Christus voor het eerst op deze plek een fort gebouwd werd zijn de meeste gebouwen ontstaan tussen de veertiende en zeventiende eeuw. Hier komt de geschiedenis van Rusland pas echt tot leven. Rondom het Rode plein staan een aantal prachtige kerken waarvan de Basiliuskerk (Kathedraal van de Voorbede van Moeder Gods) het beste voorbeeld van typisch Russische architectuur is. Deze kerk stamt uit 1555.

Naast een aantal bijzondere kerken kun je op het Rode Plein ook een bezoek brengen aan het mausoleum van Lenin en het Nationaal Historische Museum.

Geschiedenis van de Sint-Pieterbasiliek in Vaticaanstad
Dit kleine staatje in de buurt van Rome is één van de belangrijkste plekken van het christendom

14. Sint-Pieterbasiliek in Vaticaanstad


Vaticaanstad is de zetel van de Rooms-katholieke kerk. Dit ministaatje bij Rome trekt jaarlijks miljoenen toeristen die maar al te graag een bezoek willen brengen aan de Sint-Pieterbasiliek of een glimp op willen vangen van de paus. De Sint-Pieter Basiliek is de plek waar volgens de overlevering de eerste apostel en paus, Petrus, gekruisigd en begraven werd. Het was keizer Constantijn de Grote die in 318 opdracht gaf tot de bouw van een kerk, echter moest deze vanwege de slechte staat in de vijftiende eeuw vervangen worden. De huidige Sint-Pieterbasiliek stamt dus uit de zestiende eeuw en herbergt een aantal prachtige schatten: van praalgraven tot relikwieën en natuurlijk de prachtige fresco’s van Michelangelo in de nabijgelegen Sixtijnse kapel.

Met Pasen en elke zondag wanneer de paus in het Vaticaan is, geeft hij zijn zegen vanuit het raam van zijn werkkamer.

Bezienswaardigheden in Philadelphia: Independence Hall, Verenigde Staten
De ondertekening van de onafhankelijkheidsverklaring van de Verenigde Staten vond plaats in dit gebouw

13. Independence Hall in Philadelphia, Verenigde Staten


Op 4 juli 1776 ondertekenden 56 personen van de toen 13 staten die later de Verenigde Staten zou gaan worden in de Independence Hall in Philadelphia de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring. Zij eisten onafhankelijkheid van de Britten en vochten tot aan 1783 de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog. Uiteindelijk was het George Washington die in 1789 de eerste president van de Verenigde Staten werd.

De kernbegrippen van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring zijn gelijkheid en vrijheid voor iedereen. Nog steeds wordt op 4 juli Onafhankelijkheidsdag gevierd in de Verenigde Staten en de verklaring is verreweg het belangrijkste document waar het land zijn bestaan op heeft gebaseerd. Dat is ook de reden waarom deze plek een hoge notering in deze lijst heeft.

Geschiedenis van de Tempelberg in Jeruzalem, Israël

12. De Tempelberg in Jeruzalem, Israël


Als er één plek op aarde is waar historie nog steeds een belangrijke rol speelt dan is het wel de Tempelberg in Jeruzalem. Op deze heuvel bevindt zich de oude stad van Jeruzalem, die voor zowel joden, christenen en moslims een belangrijke religieuze betekenis heeft. Voor de joden stond hier tot 586 voor Christus de Tempel van Salomo en tot 70 na Christus de Tweede tempel (Tempel van Herodes). Een deel van de muur die overeind is gebleven kennen we als de Klaagmuur. Voor Christenen was de oude stad de plek waar Jezus ter dood veroordeeld werd en voor moslim de plaats waar Mohammed volgens de Koran opsteeg naar de hemel. Op deze plek staat nu de Rotskoepel en de Al-Aqsamoskee.

Wie een bezoek wil brengen aan de Tempelberg zal eerst door de strenge veiligheidscontroles moeten. Dit heeft mede te maken met het conflict tussen de Israëliërs en de Palestijnen. De Palestijnen zien Oost-Jeruzalem, het deel van de Al-Aqsamoskee als hoofdstad van een Palestijnse staat. Israël ziet Jeruzalem als hun hoofdstad die niet gedeeld zal worden met wie dan ook. Dit conflict leidt af en toe tot opstootjes tussen Israëliërs en Palestijnen.

Geschiedenis van het oude Griekenland: de Akropolis in Athene
De geschiedenis van Griekenland komt echt tot leven in de hoofdstad Athene

11. De geschiedenis van het oude Griekenland: Akropolis in Athene


De Akropolis is in de Griekse oudheid eeuwenlang het religieuze hart van de stad geweest. De Akropolis, een samenvoeging van Akros (het hoogste deel van) en polis (stad) is gevestigd op de 156 meter hoge tafelberg en bestaat uit een aantal ruïnes waarvan het Parthenon de bekendste is. Deze tempel was gewijd aan Athena Parthenos, de beschermgodin van de stad Athene. Hoewel er rond 2.000 jaar voor Christus al gebouwen op de tafelberg stonden, dateren de huidige ruïnes uit de vierde eeuw na Christus. Ze zijn herbouwd na 480 v.C., toen de Perzen in dat jaar bij de slag van Salamis de Akropolis met de grond gelijk maakte.

Bij een bezoek aan de stad Athene mag de Akropolis zeker niet overgeslagen worden, alleen al vanwege de mooie uitzichten die je vanaf de berg hebt over de stad Athene.

Bezienswaardigheden: Woestijnstad Petra in Jordanië
Na een wandeling door een schacht kom je aan bij de schatkamer in Jordanië

10. De historische bezienswaardigheden van een woestijnstad: Petra in Jordanië


De historische woestijnstad Petra in het zuiden van Jordanië was in de klassieke oudheid de hoofdstad van de Nabateeërs. Dit Arabische volk bestond uit rijke handelaren en domineerden enkele eeuwen de belangrijke karavaanroutes in het Midden-Oosten. Hoewel er verder niet veel bekend is over de Nabateeërs, weten we wel dat Petra de belangrijkste stad was. Deze uit de rots gehouwen stad werd door de Zwitser Johan Ludwig Burckhardt in 1812 ‘herontdekt’ en is tegenwoordig één van de belangrijkste historische bezienswaardigheden in het Midden-Oosten.

Voor een bezoek aan Petra kun je maar beter twee dagen uittrekken. Er valt namelijk ontzettend veel te zien. Het meest bekende bouwwerk is een graftempel, ook wel El Khazneh genoemd (de schatkamer). Daarnaast vind je hier nog een klooster, oude woningen, tombes, een theater en een kerk.

Geschiedenis van de Taj Mahal in Agra, India
Een prachtig monument in het teken van de liefde

9. De romantische geschiedenis van de Taj Mahal in Agra, India


De Taj Mahal is veruit het bekendste monument van India. Dit mausoleum werd gebouwd tussen 1632 en 1648 in opdracht van de grootmogol Shah Jahan. Na voltooiing van het bouwwerk in 1648 liet hij zijn favoriete vrouw Mumtaz Mahal hier begraven. Zij overleed echter al in 1631 als gevolg van een miskraam. Op haar sterfbed beloofde Shah Jahan bij niemand meer een kind te verwekken en beloofde hij een prachtig mausoleum voor haar te bouwen. Voor veel toeristen is een bezoek aan de Taj Mahal vooral een romantische ode aan de liefde.

Agra en Delhi waren tijdens de Islamitische Mogoldynastie (1526-1858) de belangrijkste steden van het rijk. Hoewel er meer gebouwen in India te vinden zijn in Mogolstijl, is de Taj Mahal werkelijk het beste voorbeeld van deze vorm van architectuur, waarbij alles in het teken staat van symmetrie.

Geschiedenis van het beeld Christus de Verlosser in Rio de Janeiro, Brazilië
Jezus met zijn open armen op de berg Corcovado in Brazilië

8. Het standbeeld Cristo Redentor in Rio de Janeiro, Brazilië


Op de berg Corcovado in de stad Rio de Janeiro staat Christus de Verlosser iedereen met open armen op te wachten. Dit bekende beeld van Jezus is nog geen honderd jaar oud, maar nu al het bekendste bouwwerk van Rio de Janeiro en Brazilië. Al in 1850 werd het idee van een Christus op de berg besproken, maar in 1931 stond Jezus pas echt op zijn sokkel. En dat werd feestelijk ingewijd door de de toenmalige president van Brazilië, Getúlio Vargas.

Het monument is 38 meter hoog, staat op de 700 meter hoge berg Corcovado en werd in 2007 verkozen tot één van de nieuwe wereldwonderen op aarde. Christus de Verlosser is te bereiken met de auto of via een tandradbaan. Vanaf de berg heb je een prachtig mooi uitzicht op de omgeving van Rio de Janeiro.

Bezienswaardigheden: Tempels van de Mayastad Chichen Itza op Yucatan, Mexico
De trappenpiramide van Kukulcan op Yucatan in Mexico

7. De bezienswaardigheden van Chichén Itzá op het eiland Yucatan, Mexico


De stad Chichén Itzá werd volgens de legende gesticht in het jaar 987 na Christus door de bekendste koning van de Maya’s, Topiltzin Ce Acatl Quetzalcoatl. Historici gaan er echter vanuit dat de stad voor deze tijd al bestond en in dat jaar juist veroverd werd door deze heerser. Van deze oude stad is nog bijzonder veel overeind gebleven. Het meest bekende bouwwerk is de El Castillo, ook wel de trappenpiramide van Kukulcan genoemd. Dit was een tempel ter ere van de god Kukulcan, de slangengod van de Maya’s.

Naast de piramide van Kukulcan vind je in Chichén Itzá nog meer tempels, graftombes, een klooster, een marktplein en een balspelbaan. Naast een bezoek aan deze oude Maya stad kun je op Yucatan ook een bezoek brengen aan Chicxulub. Dit is een krater van een meteoriet, waarvan men vermoedt dat dit de oorzaak was van het uitsterven van dinosauriërs op onze aarde. Kortom, op Yucatan zijn genoeg historische bezienswaardigheden te vinden.

De geschiedenis van het Colosseum in Rome, Italië
Het oude amfitheater in de Italiaanse hoofdstad

6. De geschiedenis van Italië en het oude Rome: Het Colosseum


Het Colosseum in Rome is het bekendste bouwwerk uit de tijd van het Romeinse Rijk. Het was een oud amfitheater dat in de eerste eeuw na Christus in opdracht van keizer Vespasianus (9 – 79 na Christus) werd gebouwd. Het diende vooral als een theater voor vermaak, waar gladiatoren tegen elkaar of tegen dieren vochten. Maar het was ook een plek waar executies op gruwelijke manieren werden uitgevoerd. Na de plundering van Rome in 410 door de Gothen verloor het Colosseum zijn waarde als amfitheater.

In de eeuwen die volgden heeft het Colosseum diverse oorlogen, plunderingen en aardbevingen overleefd. De Italiaanse overheid doet er dan ook alles aan om het bouwwerk, dat de grootsheid van het Romeinse Rijk symboliseert, te herstellen en niet verder af te laten brokkelen.

Geschiedenis van de Chinese muur bij Beijing, China
Een opmerkelijke lange muur in het noorden van China

5. De Chinese Muur in het noorden van China


De Chinese Muur staat op de lijst van de 7 nieuwe wereldwonderen. Het werd gebouwd om het Chinese Rijk te beschermen tegen invallen van nomadische volken uit het noorden. De bouw van de muur begon rond 200 voor Christus en had op het hoogtepunt een totale lengte van 6.400 kilometer. Het gedeelte van de muur dat nu nog overeind staat is voornamelijk gebouwd tussen 1368 en 1644.

De muur is vooral te vinden in het noorden van China. Vanuit Beijing kun je een dagtrip maken naar een aantal delen van de muur. Badaling is de bekendste en het makkelijkst bereikbaar met het openbaar vervoer, maar ook het drukste gedeelte van de muur. Een andere optie is Mutianyu of Juyongguan.

Bezienswaardigheden: Tempels van Angkor Wat bij Siem Reap, Cambodja
Khmer architectuur in één van de belangrijke bezienswaardigheden ter wereld

4. De historische tempels van Angkor Wat bij Siem Reap, Cambodja


De belangrijkste historische bezienswaardigheid in Azië is Angkor Wat bij Siem Reap in Cambodja. Het wordt beschouwd als het grootste religieuze bouwwerk ter wereld en is gebouwd door de Khmer tussen de negende en vijftiende eeuw. Zij zagen deze plek als hoofdstad van hun rijk en stond vooral in het teken van de hindoeïstische god Vishnu. Later werd het een boeddhistische tempel, maar de tempel raakte in de vergetelheid na de ineenstorting van het Khmer Rijk rond 1500.

In 1860 ontdekte de Fransman Herri Mouhot deze verlaten stad in de jungle bij Siem Reap. De laatste decennia wordt er keihard gewerkt om grote delen van Angkor Wat te herstellen. Het complex is 400 hectare groot en bestaat uit bijzondere tempels, kanalen, dijken en andere bouwwerken.

Wie een bezoek brengt aan deze tempels moet daar minimaal 2 dagen voor uit trekken om de tempels goed te kunnen bekijken. De populariteit van Angkor Wat is de laatste jaren enorm toegenomen, o.a. door de komst van steeds meer Chinese toeristen. Maar nog steeds blijft deze plek magisch en een bezoek waard.

Geschiedenis van Stonehenge bij Amesbury, Engeland
De opmerkelijke constructie van en aantal megalieten in het zuiden van Engeland

3. De geschiedenis van Engeland: Stonehenge bij Amesbury, Engeland


Stonehenge is een monument van een aantalstenen in het zuiden van Engeland. Volgens historici is het rond 3.000 voor Christus ontstaan en in de eeuwen daarna verder uitgebreid. Men ging er steeds vanuit dan het diende als sterrenwacht of als een begraafplaats voor mensen met aanzien. Sinds een aantal jaar is die visie gewijzigd naar aanleiding van een onderzoek van 5 Britse universiteiten.

Zij beweren dat Stonehenge is gebouwd om de oostelijke en westelijke bewoners met elkaar te verbinden. Zij zagen de huidige plek van Stonehenge als de plaats waar de strijdbijl (figuurlijk dan) begraven moest worden. Ze werkten samen aan dit project en nadien ontstond er één cultuur. Sindsdien zagen huizen en aardewerk er in Groot-Brittannië hetzelfde uit.

Nog steeds worden er in de omgeving belangrijke vondsten gedaan die meer kunnen vertellen over dit megalieten bouwwerk. Mocht je in Zuid-Engeland zijn, vergeet dan zeker niet een bezoek te brengen aan Stonehenge.

De geschiedenis van Machu Picchu bij Cusco, Peru
Een opmerkelijke Inca-stad in de bergen van Peru

2. De bezienswaardigheden van Inca-stad Machu Picchu bij Cusco, Peru


In 1911 ontdekte de Amerikaanse wetenschapper Hiram Bingham deze oude verlaten stad in de bergen in de buurt van het plaatsje Cusco. Het wordt toegeschreven aan de de Inca’s die Machu Picchu waarschijnlijk rond 1450 bouwden. Waarvoor het diende en waarom ze op deze afgelegen plek dit project ontwikkelden blijft een raadsel, omdat er over de Inca’s weinig historische bronnen overgebleven zijn. Was het een vesting, een uitkijkpost of werd het gebouwd als opslagplaats voor cacao? Voorlopig is het vooral gissen naar het antwoord.

De komst van de Spanjaarden in Peru betekende de ondergang van het Inca Rijk aan het begin van de zestiende eeuw. Wie vandaag de dag een bezoek wil brengen aan deze bijzondere oude stad dient op tijd tickets regelen. De Peruaanse overheid laat dagelijks maar een beperkt aantal mensen toe op het complex.

Bezienswaardigheden: De Piramiden van Gizeh bij Cairo, Egypte
De piramiden van Gizeh zijn één van de belangrijkste bezienswaardigheden ter wereld

1. De piramiden van Gizeh bij Caïro, Egypte


Van de zeven wereldwonderen uit de antieke wereld zijn de piramiden van Gizeh de enige die nog overeind staan. Deze stenen torens zijn gebouwd rond 2.500 voor Christus en bestaan uit 3 grote en 6 kleine piramiden, waarvan die van Cheops de bekendste is. Cheops was ongeveer 25 jaar farao van Egypte, gaf opdracht tot de bouw ervan en werd in de piramide begraven. Helaas is er nooit een graf ontdekt en archeologen en historici gaan ervan uit dat het graf in de middeleeuwen is leeggeroofd.

De geschiedenis van de piramiden roept nog grote vraagtekens op. Hoe heeft men deze grote stenen op elkaar gekregen zonder de uitvinding van het wiel? Dit blijft een raadsel, hoewel archeologen ervan uitgaan dat veel arbeiders en dieren aan deze piramiden meewerkten. De reden dat het vandaag nog steeds overeind staat komt door de stabiele constructie van de bouwwerken, waardoor het terecht op de eerste plaats staat van deze lijst.

Heb jij nog tips, opmerkingen of ideeën over deze lijst met de leukste historische bezienswaardigheden op aarde? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1