Edo-Tokyo Museum | 400 jaar geschiedenis in een bijzonder museum

by Steven
Leestijd: 6 minuten

Als liefhebber van kunst en cultuur mag een bezoek aan een museum natuurlijk niet ontbreken. Daarom besloot ik naar het Edo-Tokyo Museum (江戸東京博物館) te gaan. En al bij het aan komen lopen viel mij één ding op: het gebouw. Want wat stelt het voor? Een hond? Een ruimteschip op vier poten? Een kikker? Nee, allemaal fout, maar gebruik je eigen fantasie!

Wat het wel is lees je verderop in dit artikel. Maar is het Edo-Tokyo Museum de moeite waard om te bezoeken? Het is in ieder geval een goed begin om meer te weten te komen over de geschiedenis van de stad Tokyo! Net als dit artikel trouwens…

Belangrijke websites voor een vakantie in Japan:
Accommodatie voor Tokyo
Vliegtickets naar Japan
De Japan RailPas


Ingang Edo-Tokyo Museum


Metabolisme? Japanse architectuur van het Edo-Tokyo Museum

Wat heeft een museum over de geschiedenis van de stad nou met mijn stofwisseling te maken? Om eerlijk te zijn helemaal niets. Het metabolisme is een Japanse stroming binnen de architectuur. De Japanner Kiynori Kikutake (1928-2011) was één van de oprichters ervan en ontwierp in de jaren 80 het Edo-Tokyo Museum.

Samen met andere Japanse architecten brachten zij in de jaren 60 het metabolistisch manifest uit. Zij keerden zich tegen de statische westerse en naoorlogse architectuur. De metabolisten waren van mening dat gebouwen onderhevig moesten zijn aan veranderingen in de toekomst.

Dat klinkt goed, maar wat betekent dat? Nou, zij zochten naar oplossingen voor toekomstige problemen. Bij drukte en overbevolking moest een gebouw makkelijk uitgebreid kunnen worden. Een goed voorbeeld hiervan is de Nagakin Capsule Tower van Kisho Kurokawa (1934-2007). Het gebouw is flexibel, want mocht het nodig zijn dan kan de toren met capsules verhoogd worden. Handig toch?


Geschiedenis: De opening van het museum vond plaats in maart 1993 na een voorbereiding van 12 jaar. Het metabolisme speelde vanaf de jaren 80 geen grote rol meer in de Japanse architectuur.


Prent Nihonbashi brug


Wat valt er te zien in het Edo-Tokyo Museum?

Even voor de duidelijkheid: Tokyo heette tot 1868 Edo. Vandaar de naam van dit museum! Het Edo-Tokyo museum bestaat in totaal uit 7 verdiepingen (je zou het niet zeggen!), waarvan twee gewijd zijn aan vaste tentoonstellingen. Eén zaal gaat over de Edo-periode (1603-1868), de andere zaal, hoe verrassend ook, over de periode 1868 tot aan het huidige moderne tijdperk. Op de begane grond vinden soms tijdelijke tentoonstellingen plaats.

De meest opvallende bezienswaardigheden zijn de op ware grootte nagemaakte Nihonbashi-brug uit de 17de eeuw en een kabuki-theater (traditionele vorm van theater ontstaan tijdens Edo-periode). Vooral de houten Nihonbashi-brug is indrukwekkend. Helaas werd deze brug in 1911 vervangen door een stenen versie en is deze bijna nu bijna volledig overkapt door een autoweg.

Er valt genoeg te zien in dit bijzondere museum. Maar om alvast een beetje op de hoogte te zijn van de historie van deze bijzondere stad geef ik hier alvast een kort geschiedenislesje. Een kort lesje maar! Het zou namelijk fijn zijn als lezers halverwege mijn epistel niet afhaken. Want 3 belangrijke gebeurtenissen bepalen de geschiedenis van de stad Tokyo.


Tip: Het is mogelijk om gratis een gids die Engels spreekt te krijgen. Echter een groot deel van de informatiebordjes zijn ook naar het Engels vertaald.


Voormalig Edo-Kasteel


1. Groei en stabiliteit in Edo tijdens het Tokugawa-shogunaat

Tokugawa! Onthoud deze naam, want je zult het in vele geschiedenisboekjes voorbij zien komen. Het is de naam van de familie die van 1603 tot 1868 over Japan regeerde. Dat deden ze vanuit Edo, een klein vissersdorp dat in korte tijd uitgroeide tot een stad van meer dan 150.000 inwoners. Zij lieten op de plek waar nu het keizerlijk paleis staat het Edo-kasteel bouwen. Edo, oftewel Tokyo was het centrum van de macht. Daarom wordt deze tijd de Edo-periode genoemd.

Het was een tijd van stabiliteit, vooral omdat de familie alle landheren of hun familieleden verplichtte om in Edo te verblijven. Zo konden ze beter in de gaten gehouden worden en dat voorkwam conflicten. Een ander opmerkelijk detail is dat de Tokugawa-familie de handel met het buitenland niet toestond. Alleen de Nederlanders kregen toestemming, omdat ze afgesproken hadden om geen religieuze praktijken uit te voeren in Japan…


Geschiedenis: In 1657 ontstond een grote brand in Edo, waardoor de stad grotendeels verwoest werd. Deze catastrofe staat bekend als de grote brand van Meireki en kostte meer dan 100.000 mensen het leven.


Traditionele Kleding Japan


2. Keizer Meiji en de modernisering

Maar rond 1850 brokkelde het gezag van de Tokugawa-familie af. Het resulteerde tot een overname van de macht door Keizer Meiji (1852-1912). Hij verplaatste het hof van Kyoto naar Tokyo, dat tevens de hoofdstad werd van het land. Onder Keizer Meiji moderniseerde Japan snel. De handel met het buitenland werd toegestaan en in 20 jaar groeide Japan uit tot één van de modernste landen ter wereld. Keizer Meiji overleed in 1912.

Maar wat ten tijde van keizer Meiji werd opgebouwd brokkelde aan het begin van de 20ste eeuw snel weel af. 2 grote rampen waren hier verantwoordelijk voor. Zo vond in 1923 een grote aardbeving plaats, waarbij meer dan 100.000 doden vielen.

En in de jaren 40 werd Japan gebombardeerd, nadat het een aanval had uitgevoerd op het Amerikaanse Pearl Harbor op Hawaï. Tokyo kreeg het zwaar te verduren en er vielen meer dan 400.000 slachtoffers. Dat is meer dan het aantal slachtoffers van de atoombommen van Hiroshima en Nagasaki bij elkaar.


Leestip: Wil je meer te weten komen over keizer Meiji? Bezoek dan Meiji Jingu Shrine, maar lees eerst het artikel: Meiji Shrine | Eerbetoon aan keizer Meiji in een prachtig park.


Kabuki Theater Edo-Tokyo Museum


3. Een metropool met miljoenen inwoners

Maar Japan zou Japan niet zijn als het binnen 20 jaar na de Tweede Wereldoorlog zich volledig hersteld had. Aan het begin van de jaren 60 behoorde Japan zelfs tot de vijf beste economieën van de wereld. In Tokyo schoten wolkenkrabbers als paddenstoelen uit de grond. En men bouwde een nieuw vliegveld dat de naam Narita International Airport kreeg. Vandaag de dag telt Tokyo meer dan 13 miljoen inwoners en is het één van de modernste steden ter wereld.


En wat vond ik zelf van het Edo-Tokyo Museum?

Een goede vraag! Persoonlijk vond ik dit het leukste museum van Tokyo. Er valt veel te zien, de nagemaakte brug en diverse gebouwen zijn indrukwekkend en er wordt veel uitgelegd over de stad. Kortom, het Edo-Tokyo museum is een prima start voor een verblijf van een aantal dagen in Tokyo. Een korte introductie over de geschiedenis is gegeven! Het wordt nu tijd om naar binnen te gaan!

Tot slot: En wat moet het gebouw nou voorstellen? Simpel! Een traditioneel rijstpakhuis in een modern jasje!


Tip: naast het Edo-Tokyo Museum ligt het Sumo Museum en het Ryokogu Sumostadion. Regelmatig lopen hier Sumoworstelaars voorbij. Leuk voor een foto! Ze noemen Ryogoku niet voor niets Sumo town!


Edo-Tokyo Museum Geschiedenis


Het Edo-Tokyo museum bezoeken?

Hoe kom je er?

Het Edo-Tokyo Museum ligt ten oosten van de Sumida-rivier bij het Ryogoku Station op JR Chuolijn (exit west). Van hieruit is het 5 minuten lopen naar de ingang. Een bezoekje aan het Edo-Tokyo Museum kost 600 yen.

Adres: 1 Chome-4-1 Yokoami, Sumida City, Tokyo 130-0015, Japan
Google Maps: Edo-Tokyo Museum

Openingstijden Edo-Tokyo Museum

Het Edo-Tokyo Museum is op maandag gesloten. De overige dagen is het geopend van 09.30 tot 17.30, maar op zaterdag zelfs tot 19.30 uur. 

Bronnen:


Meer lezen over Tokyo?


Wat vond jij van het Edo-Tokyo Museum? Laat gerust hieronder een berichtje achter!

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More