Keizerlijk Paleis, Tokyo | Volg de route langs het voormalige Edo-Kasteel…

by Steven
Leestijd: 6 minuten

Koffie drinken bij de keizer? Twee keer per jaar is het Keizerlijk Paleis (皇居, Kōkyo) in Tokyo open voor het publiek: op 2 januari en op de verjaardag van de keizer. Maar sinds 30 april 2019 is de verjaardag van de keizer veranderd. De reden is simpel. Keizer Akihito trad af en maakte plaats voor zijn zoon Naruhito. Kunnen we dan koffie drinken op 23 februari? Nee, ook dat niet. Alleen de poorten gaan open, niet het paleis zelf.

Mocht je op deze dagen nou niet in Tokyo zijn, niet getreurd! Er valt genoeg te zien om een goede indruk te krijgen van het voormalig Edo-Kasteel en het huidige paleis. Het enige wat je hoeft te doen is mijn route te volgen! Maar eerst even een stukje geschiedenis…


Toegangspoort Keizerlijk Paleis


Het grootste kasteel van Japan

Ota Dokan (1432-1486) bouwde in 1457 een klein fort op het huidige terrein van het Keizerlijk Paleis. Hij wordt daarom gezien als één van de oprichters van de stad Edo (Tokyo). Toch bleef Edo een onbelangrijk vissersdorp, totdat de Tokugawa-familie aan het einde van de 16de eeuw de macht kreeg.

Ieyasu Tokugawa gaf de opdracht om het fort uit te bouwen tot een groot kasteel. Landheren in Japan werden verplicht materialen en mensen te leveren voor de bouw ervan. Al snel telde Edo meer dan 150.000 inwoners. Rond 1650 telde de burcht in totaal 36 toegangspoorten en kon het 50.000 krijgers huisvesten. Inmiddels is deze plek voor meer dan 400 jaar het centrum van de macht in Japan.


Geschiedenis: In 1657 vond een grote brand plaats (Grote brand van Meireki). 60% van de stad brandde af en meer dan 100.000 inwoners kwamen om. Ook het Edo-Kasteel kreeg het zwaar te verduren. Het duurde twee jaar om alles weer op te bouwen.


De Tayasu poort uit 1635


Kitanomaru park, de vroegere tuinen

Ik begin mijn bezoekje aan het voormalig terrein van het Edo-Kasteel in het noorden. Sinds 1969 is het Kitanomaru park openbaar. Maar ten tijde van de Tokugawa woonden hier familieleden en waren er tuinen met medicinale planten aangelegd. Ik kom binnen via de originele Tayasu poort uit 1635. Deze behoort nu tot een belangrijk stukje cultureel erfgoed van de stad.

Als ik verder loop kom ik een ander stuk erfgoed tegen: de Nippon Budokan. Hoewel, zo historisch is dit grote gebouw niet. Hier werd tijdens de Olympische Spelen van 1964 judowedstrijden uitgevoerd. Ook gaven de Beatles hier in 1966 een concert. De functie van concertzaal heeft het vandaag nog. Een wandeling door het Kitonomaru park brengt mij langs diverse kleine watervalletjes, een meertje en mooie Japanse bomen. Voor een moment van rust zit je hier goed!


Tip: Mocht je tijd over hebben, bezoek dan het Sannomaru Museum of the Imperial Collections. Het ligt in de oostelijke paleistuinen en is op maandag en vrijdag gesloten.


Kitanomaru Park Tokio


Kitanomaru Park Nippon Budokan


De oostelijke paleistuinen

Vanuit het Kitanomaru park is het mogelijk via de noordelijk poort in de Paleistuinen te komen. Helaas zijn deze tuinen niet elke dag van de week geopend. En u raadt het al: gesloten. Dan maar een rondje langs de gracht en de muur. Het grootste gedeelte van deze buitenmuur stamt nog uit de 17de eeuw.

Maar mocht je nou wel in de oostelijke paleistuinen kunnen geraken: op het terrein vind je maar weinig restanten van wat ooit het Edo-Kasteel was. Hier stonden ooit de barakken voor de samoerai, de gewapende troepen van de Tokugawa-familie. Tevens is er een fundament van een toren uit 1657 aanwezig. Het park, genaamd Kokyo Higashi Gyoen werd in 1968 voor het publiek openbaar.


Keizerlijk Paleis Edo Kasteel Tokio


Van Edo-kasteel naar Keizerlijk Paleis

In 1868 kreeg keizer Meiji (1852-1912) de macht en verhuisde hij van Kyoto naar Tokyo. Het voormalige Edo-kasteel werd zijn huis. Maar delen van het oorspronkelijke kasteel werden door een brand op 5 mei 1873 vernietigd. In de jaren erna bouwde men een nieuw paleis en in 1888 kon de keizer zijn intrek nemen.

Maar tijdens de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog ging het weer mis. Het Keizerlijk Paleis werd grotendeels verwoest, maar gelukkig weer herbouwd. Toen kreeg het paleis haar huidige naam: Kokyo. Sinds 30 april 2019 woont hier keizer Naruhito.


Brug Keizerlijk PaleisTokio


Keizerlijk Paleis en de bekende bruggen

Ik vervolg mijn route richting het zuiden. Langs de gracht staan diverse kasteeltorens en toegangspoorten. Maar de meest bijzondere attractie is de Nijubashi brug. Nijubashi betekent letterlijk ‘twee bruggen’. Echter is de correcte naam voor deze brug Seimon Ishibashi. Als je in Tokyo bent mag een foto van deze brug natuurlijk niet ontbreken. En dat heb ik ook gedaan!

De brug is de toegangspoort tot het complex, maar als je goed kijkt zie je erachter een metalen brug die naar het paleis leidt. Officieel heette die brug de Nijubashi. Vroeger was hij van hout en bestond hij uit twee bruggen. Sinds 50 jaar is het van metaal. Maar om daar te geraken lukt niet. Kortom, gelukkig hebben we de foto’s nog…


Nijubashi Brug Tokio


Het Keizerlijk Paleis (Kokyo) in Tokyo bezoeken?

Hoe kom ik er?

Het Keizerlijk Paleis en haar tuinen ligt in de wijk Chiyoda. Om bij de Nijubashi brug uit te komen neem je de Chiyodalijn, uitstappen bij halte Nijubashi. Voor de Oostelijke tuin van het Keizerlijk Paleis stap je uit bij Otemachi (5 lijnen), het grootste metrostation van Tokyo. Voor het noordelijke Kitanomarupark, waar ik begonnen ben stap je uit bij Kudanshita Station (3 lijnen).

Google Maps: Keizerlijk Paleis Kokyo
Adres: 1-1 Chiyoda, Chiyoda City, Tokyo 100-8111, Japan

Openingstijden:

Let op: de tuinen zijn op maandag en vrijdag gesloten! Op overige dagen is het gratis te bezoeken van 9 tot 16.30 uur.

Tevens schijnt het mogelijk te zijn een tour over een gedeelte van het terrein te maken. Voor meer informatie zie onderstaande site:
http://sankan.kunaicho.go.jp/english/guide/koukyo.html
Een tour duurt 75 minuten en brengt je langs het paleis van de keizer.


Voormalig Edo-Kasteel

Bronnen:


Meer lezen over Tokyo?


Wat is jouw mening over het Keizerlijk Paleis (Kokyo)? Laat gerust een berichtje achter!

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More