Meiji Shrine, Tokyo | Eerbetoon aan keizer Meiji in een prachtig park

by Steven
Leestijd: 6 minuten

Heb je het even gehad met de drukte van de stad Tokyo? Ga dan naar de Meiji Shrine (明治神宮, Meiji Jingū) in de wijk Harajuku, ten westen van Shibuya. Persoonlijk vond ik dit heiligdom de leukste bezienswaardigheid van Tokyo. Het ligt namelijk in een groot park en je hebt totaal niet het gevoel dat je in een drukke stad bent.

Waar je misschien niet bij stilstaat is dat dit heiligdom een grote betekenis heeft voor de stad Tokyo. Het is namelijk gebouwd ter ere van twee bijzondere mensen: keizer Meiji en keizerin Shoken. Vooral keizer Meiji heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van het huidige Japan. Waarom een bezoek aan de Meiji Shrine een goed idee is en wat keizer Meiji betekende voor Japan lees je hier…

 

Leestip: Voor een korte geschiedenis over de stad Tokyo lees dan het artikel: Edo-Tokyo Museum | 400 jaar geschiedenis in een bijzonder museum

 

Tokio Meiji Jingu Shrine
Een torii leidt de weg in naar de Meiji Shrine. Deze poort is gemaakt van een 1500 jaar oude boom uit Taiwan

 

Keizers en Japan: Keizer Meiji erft de troon

Zijn echte naam was Mutsuhito. In 1867 besteeg hij op 15-jarige leeftijd de troon toen zijn vader overleed aan de pokken. Datzelfde jaar trouwde hij met Ichijō Masako (1849-1914). Zij kreeg na haar dood de naam Shoken. Mutsuhito noemde zijn bewind Meiji wat Verlichte heerschappij betekent. Het was daarom geen hogere wiskunde om de nieuwe naam van de keizer te bepalen.

Japan heeft al millennia lang een keizerlijke heerser. Jimmu was de eerste in 660 voor Christus. Hij was een afstammeling van de zonnegodin Amaterasu en dat verklaart waarom keizers altijd een goddelijke status hadden. Hadden, ja. Want dat veranderde na de Tweede Wereldoorlog vanwege de omstreden rol van keizer Hirohito tijdens deze periode…

Maar hoeveel macht had een keizer nou tijdens zijn bewind? Ook dat was per periode verschillend. Zo hadden de keizers ten tijde van het Tokugawa-shogunaat meer een ceremoniële rol en lag de macht bij de Tokugawa-familie. Maar dat veranderde met de komst van keizer nummer 122 in 1868…

 

Feitje: Meiji Jingu is een Shinto heiligdom. Het is gewijd aan de geesten van keizer Meiji en zijn vrouw.

 

Meiji Shrine Harakuja
Een mooi gezicht die vaten…

 

Van boeddhisme naar Shintoïsme?

Ik zie u al moeilijk kijken. Shintoïsme? Waar heeft hij het over? Nou, officieel werd in 1868 het boeddhisme vervangen door het shintoïsme als staatsgodsdienst van Japan. Echter zijn de verschillen tussen beide religies niet zo groot. Sterker nog, vandaag de dag zijn ze nauw met elkaar verweven.

Maar waar het boeddhisme de leer van Boeddha volgt, gaat het bij het shintoïsme om de aanbidding van natuurgeesten, de zogenaamde Kami. Deze Kami komen voort uit traditionele Japanse legendes en worden geëerd door middel van rituelen. En dan wordt het nu tijd voor een wandeling…

 

Torii Tokio Keizer Meiji
Wederom een torii en de ingang van het complex

 

Meiji Jingu Shrine: saké en torii

Wanneer je van station Harajuku in noordelijke richting naar de Meiji Shrine loopt kom je een aantal bijzondere dingen tegen. Zo kom je een indrukwekkende wand met saké vaten tegen. Deze zijn helaas niet gevuld, maar jaarlijks doneren lokale brouwers uit het hele land deze traditionele rijstwijn. Hiermee vragen ze de goden om voorspoed.

Na de wand met vaten verschijnt ineens een grote houten toegangspoort, een torii. Deze poort is gemaakt van een 1500 jaar oude ceder uit Taiwan. Bijna alle gebouwen op de Meiji Shrine zijn gemaakt van traditionele bomen, vooral van bomen afkomstig uit Japan. Een wandeling door het park voelt aan als een mythische beleving: oude bomen en geheimzinnige objecten…

 

Minami-shin-mon-poort Tokio
De ingang van het heiligdom, de Minami-shin-mon-poort

 

Keizer Meiji: Japan moderniseert

Keizer Meiji was een vooruitstrevend persoon. Behalve de wijziging in staatsgodsdienst voerde de keizer een aantal andere veranderingen door. Zo was hij onder de indruk van de industriële ontwikkelingen in Europa en de Verenigde Staten. Hij bevorderde de handel met deze landen en Japan maakte een ongekende industrialisatie door. Enkele andere veranderingen die hij doorvoerde waren:

  • afschaffing van de samoerai en het systeem van landheren
  • het instellen van een bureaucratisch parlement
  • het kopiëren van westerse ideeën en technologieën

Deze kentering in de Japanse geschiedenis staat te boek als de Meiji-restauratie. Natuurlijk vonden deze wijzigingen niet zonder slag en stoot plaats. Maar doorgaans konden de plannen van de keizer op goedkeuring rekenen. Uiteindelijk leidde het in 1890 tot een nieuwe grondwet, de Meiji-grondwet.

 

Leestip: Dat de veranderingen van keizer Meiji ook nadelen had lees je in het artikel: Kegon Waterval | 200 zelfmoorden in Nikko National Park.

 

Ingang tot Meiji Jingu Shrine Tokio
Een andere ingang naar het complex

 

Overlijden en de Meiji Shrine ter herinnering

Rond 1900 behoorde Japan tot één van de modernste landen ter wereld. Een knappe prestatie! Toen de keizer in 1912 overleed besloot het parlement een herdenkingsplek te bouwen. Deze plek werd het gebied ten noorden van Yoyogipark, omdat de keizer hier graag met zijn vrouw door de tuinen wandelde. In 1915, een jaar na de dood van keizerin Shoken, begon men met de bouw en in 1920 was het klaar.

Het park beslaat een oppervlakte van 700.000 vierkante meter en heeft tuinen, vijvers en meer dan 300 verschillende boomsoorten uit Japan. Ben je hier in de lente? Neem dan een kijkje in de binnentuin waar duizenden irissen mooi tot bloei komen.

 

Ceremonie: Elk jaar worden diverse ceremonies gehouden in Meiji Jingu. De bekendste zijn het Spring grand festival (begin mei) en het Autumn grand festival (begin november).

 

Yoyogi Park Tokio
Een andere ingang naar het complex

 

Het Yoyogi park en de Meiji Shrine

Met een bezoek aan de Meiji Shrine heb je het gevoel 100 jaar terug in de tijd te zijn. En dat komt vooral door de houten gebouwen. Maar schijn bedriegt, want tijdens de Tweede Wereldoorlog was het hier ook raak. In de jaren 50 werd alles keurig netjes hersteld.

Maar wat dit heiligdom helemaal tot een hoogtepunt maakt is dat rustgevende park. Ontspan en neem de tijd, want naar mijn mening is de Meiji Shrine één van de leukste attracties van Tokyo. Zelfs op een regenachtige dag…

 

Tip: Even lekker genieten van de rust? Plan een uurtje in om te relaxen in het nabijgelegen Yoyogi Park!

 

De Meiji Jingu Shrine in Tokyo bezoeken?

Hoe kom ik er?

De beste manier om bij de Meiji Jingu Shrine te komen is via station Harajuku op de Yamanotelijn. Vanaf daar is het 10 minuten lopen naar het heiligdom.

Adres: 1-1 Yoyogikamizonocho, Shibuya City, Tokyo 151-8557, Japan
Google Maps: Meiji Jingu Shrine

Openingstijden:

De Meiji Shrine is meestal geopend vanaf 6 uur ‘s ochtends tot aan 5 uur ‘s avonds. De toegang is gratis. Voor de Meiji garden moet wel een ticket (500 yen) gekocht worden. Deze tuinen zijn dagelijks geopend van 9 tot 17 uur.

Bronnen:

 

Meer lezen over Tokyo?


En vond jij de Meiji Shrine ook één van de leukste bezienswaardigheden van Tokyo?

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More