Luang Prabang, bezoek de leukste stad van Zuidoost-Azië

by Steven
Leestijd: 8 minuten

Luang Prabang ligt in het noorden van Laos. Het heeft ongeveer 50.000 inwoners en wordt gezien als één van de leukste steden in Azië. En dat is het volkomen terecht: Luang Prabang is sfeervol, ligt mooi gelegen tussen de heuvels en er valt ontzettend veel te zien en te doen. De meeste mensen blijven hier een paar dagen, sommige zelfs een week. En dat allemaal vanwege de gezelligheid, gemoedelijkheid en de relaxte sfeer. Maar waar kun je het beste overnachten? Wat valt er te zien en hoe kom je er? Een overzicht van de belangrijkste informatie die je moet weten over Luang Prabang in deze reisgids…

Mini Reisgids Luang Prabang

Bezienswaardigheden – 7 x zien en doen in Luang Prabang

Accommodatie – Waar te verblijven in Luang Prabang?

Vervoer – Hoe kom je in Luang Prabang?

Uitzicht centrum Luang Prabang
Het uitzicht over het centrum van Luang Prabang en de Mekong rivier vanaf Phu Si Hill

Bezienswaardigheden – 7 x zien en doen in Luang Prabang

In en rondom Luang Prabang valt zoveel te doen dat je hier makkelijk een week kunt verblijven. En veel toeristen doen dat, al is het alleen maar om een beetje te relaxen en voor het uitgaan. Voor een aantal bezienswaardigheden ben je afhankelijk van het openbaar vervoer of je kunt een motorbike huren om de prachtige omgeving te verkennen. Zo zijn er ook veel hostels die voor een klein bedrag een mini-tour naar de prachtige Tat Kuang Si watervallen kunnen regelen. Hieronder een kort overzicht met de leukste bezienswaardigheden van de stad.

1. Zwemmen in het heldere water van de mooiste waterval van Laos, de Tat Kuang Si Watervallen

Tat Kuang Si Watervallen Laos
De prachtige Tat Kuang Si watervallen, de mooiste van Laos!

De mooiste waterval van Laos? Zelfs in Thailand zullen mensen jou naar de Tat Kuang Si watervallen sturen als je zegt dat je naar Luang Prabang gaat! En inderdaad, het is prachtig! Mooi blauw helder water en op sommige plekken is het zelfs toegestaan om te zwemmen! De Tat Kuang Si watervallen liggen 25 kilometer ten westen van Luang Prabang en zijn werkelijk schitterend. Voordat je bij de waterval komt loop je langs een opvangcentrum voor beren. Deze beren hebben een triest leven achter de rug en bij dit centrum mogen ze weer ‘beer’ zijn.

2: Een wandeling door het oude Franse centrum

Franse koloniale huizen Laos
Huizen gebouwd ten tijden van de Franse overheersing aan het begin van de 20ste eeuw

Een leuke wandeling maken door Luang Prabang? Ga naar het oude centrum en geniet van de vele koloniale gebouwen die deze stad rijk is. Geniet van een heerlijke lunch langs de Mekong rivier en bezoek het Royal Palace of een aantal tempels zoals de Wat Xieng Thong.

3. Wat Xieng Thong, een koninklijke tempel

Wat Xieng Thong Luang Prabang
Wat Xieng Thong

Het klooster Wat Xieng Thong ligt ten oosten van het Royal Palace en is het bekendste heiligdom van de stad. Het werd gebouwd in 1560 onder leiding van koning Settharhirath (1534-1571) en was een belangrijke tempel voor de koninklijke familie. Diverse koningen werden hier gekroond. Daarnaast staat deze tempel ook in het teken van prachtige mozaïeken van gekleurd glas.

4. Royal Palace

Royal Palace in Luang Prabang
Ooit het koninklijke paleis, nu een museum dat aan die tijd herinnert

Sinds 1904 was dit de plek waar de koninklijke familie tijdens de Franse koloniale overheersing verbleef. Toen de monarchie in 1975 door de communisten werd overklast werd de koninklijke familie naar een kamp gestuurd en uiteindelijk vermoord. Sinds 1980 is het Royal Palace een museum waarvan het interieur nog redelijk intact is gelaten.

5. Pak Ou Caves

Pak Ou Caves langs de Mekong rivier
De Pak Ou Caves langs de monding van de Mekong rivier

25 kilometer ten noordoosten van Luang Prabang bevinden zich de Pak Ou Caves. Deze grotten liggen langs de Mekong rivier en herbergen een groot aantal Boeddha-beelden. In Laos worden worden de Pak Ou Caves de Tam Ting-grotten genoemd, wat grotten van de duizenden Boeddha’s betekent. Voor een ticket met de boot moet je aan de Mekong rivier in het oude centrum van Luang Prabang zijn. De boot stopt onderweg bij een aantal kleine dorpjes, waaronder ‘Whiskey Village’ voor een Laotiaanse alcoholische versnapering.

6. Geniet van de zonsondergang vanaf Phu Si Hill

Phu Si Hill Luang Prabang
Genieten van de ondergaande zon vanaf Phu Si Hill in het centrum van Luang Prabang

Voor een prachtige zonsondergang ga je naar Phu Si Hill. Deze heuvel zul je meerdere keren passeren voor een bezoek aan het oude centrum van de stad en heeft je een prachtig uitzicht op de omgeving. Op deze heuvel staan een aantal kleine tempeltjes en aan de top van Phu Si Hill heb je zo rond 18 uur een prachtige zonsondergang waar je van kunt genieten.

7. UXO Laos Information Centre

Wist je dat Laos het meest gebombardeerde land ooit is in de geschiedenis van de mensheid. Ten tijde van de Vietnamoorlog probeerden de Amerikanen de weg van de Vietcong, die o.a. door Laos liep, te blokkeren door deze te bombarderen. Het UXO Laos Information Centre, 2 kilometer ten zuiden van het centrum van de stad is gratis te bezoeken en geeft een inkijkje in de Vietnamoorlog en de gevolgen die het vandaag de dag nog steeds heeft voor de Laotiaanse bevolking. Want nog steeds overlijden mensen omdat ze op een mijn staan of een bom nog steeds ontploft.

Tot slot: In en rondom Luang Prabang bevinden zich een heleboel verschillende kleine tempeltjes. Als je de Mekongrivier met de boot oversteekt en naar rechts gaat kom je ook nog een aantal tempeltjes tegen, zoals Wat Chomphet en Wat Xieng Maen.

Zonsondergang Laos
Zonsondergang Laos vanaf Phu Si Hill

Accommodatie – Waar te verblijven in Luang Prabang?

In Luang Prabang kom je er niet tussenuit: de Franse invloed van het kolonialisme 100 jaar geleden. Franse koloniale huizen zijn karakteristiek voor het centrum van de stad. Leuke eetgelegenheden, gezellige barretjes en leuke accommodatie maken het af!
Het centrum (Xieng Mouane) bevindt zich aan de Mekongrivier bij het Koninlijk Paleis. Een hotel of hostel rondom Phu Si Hill is daarom een goede optie. Een bed op een slaapzaal kun je in deze plaats al krijgen vanaf 3 euro en in elke prijsklasse vind je hier wel een leuke plek om te overnachten.

Op zoek naar leuke accommodatie? Klik dan hier voor meer leuke hotels en guesthouses in Luang Prabang

Tip: In de ochtend is er in Luang Prabang een Morning Market en in de avond… je raadt het al… een Night market. Deze markten zijn leuk om een keertje (of meerdere keren) te bezoeken. Je kunt hier voor een goede prijs exotische producten, lekker Laotiaans eten of leuke souvenirtjes kopen. Beide markten bevinden zich ten westen van Phu Si Hill en dicht bij de Mekong rivier.

Het centrum van Luang Prabang
Het centrum van Luang Prabang

Vervoer – Hoe kom je in Luang Prabang?

Vliegtuig: Luang Prabang International Airport ligt 4 kilometer ten noordoosten van het centrum van de stad. Samen met het vliegveld van Vientiane is dit het drukste vliegveld van het land. Het wordt veelal gebruikt voor nationale vluchten, maar dagelijks vertrekken ook vluchten naar Thailand, Cambodja, Vietnam, China, Japan en Singapore. Er gaan geen bussen van het vliegveld naar het centrum, dus je bent aangewezen op een taxi of een tuktuk. Of vraag het hotel voor een pick-up!

Bus: Luang Prabang heeft een noordelijk en zuidelijk busstation. Het noordelijke busstation ligt ten westen van het vliegveld en wordt gebruikt voor een aantal bestemmingen in het noorden en oosten van het land. De meest gebruikte busstations zijn het zuidelijke busstation en het nabijgelegen Naluang minibus Station voor bestemmingen zoals Vang Vieng en Vientiane, maar ook minibussen naar het noorden, zoals Nong Kiau.

Trein: Luang Prabang heeft op dit moment geen treinverbinding, maar door de Chinezen wordt op dit moment een verbinding aangelegd tussen Kunming (China) en Vientiane met een tussenstop in Luang Prabang. Deze verbinding zal waarschijnlijk in 2022 geopend worden.

Boot: Zie gele blok hieronder voor de boot naar Thailand!

Volgende Bestemming? Op naar Thailand met de boot voor Chiang Rai of Chiang Mai of richting Vang Vieng en Vientiane?

Boot Luang Prabang naar Huay Xai
De binnenkant van de boot van Luang Prabang en Huay Xai

Met de boot naar Thailand?

Een aantal kilometer ten noordoosten van Luang Prabang vertrekt aan de Mekong rivier de boot naar Thailand. Tickets kunnen aan de kade gekocht worden en de boot vertrekt rond 8 uur in de ochtend. Ook is het mogelijk bij jouw hotel of hostel een ticket plus vervoer te kopen (extra commissie), maar dan ben je wel verzekerd van een plek in de boot.
De boot doet er ongeveer 8 uur over om naar Pakbeng te komen. Pakbeng lig halverwege de route en is een klein plaatsje in Laos, maar met een grote hoeveelheid aan hotels, hostels en guesthouses. De volgende dag vertrek je vervolgens weer rond 8 uur en kom je rond 17 uur aan in Huay Xai. Vanaf hier ga je met een (mini)bus of taxi naar de grens met Thailand om vervolgens door te reizen naar Chiang Mai of Chiang Rai.

Kosten voor de boot voor 2 dagen: +- 250.000 Laotiaanse Kip

Tip: Koop vooraf eten en drinken (er zijn wel noedels te koop in de boot) en neem eventueel een kussentje mee om op te zitten. De zitplekken in de boot bestaan uit oude autostoelen en dat kan na een tijdje misschien een beetje vervelend worden.

En wat vond jij van Luang Prabang? Heb je nog meer tips en ideeën, laat gerust hieronder een berichtje achter!

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More