Pakse loop en Bolaven Plateau in Laos in 25 foto’s

by Steven
Leestijd: 10 minuten

Een van de mooiste dingen om te doen in Laos is het maken van een motorbike/scooter tour over het Bolaven plateau, de Pakse Loop. Dit plateau, gelegen op meer dan 1000 meter hoogte brengt je langs prachtige watervallen en mooie uitzichtpunten!

Pakse is een stad van ongeveer 100.000 inwoners in het zuiden van Laos. Persoonlijk vond ik deze stad behoorlijk tegenvallen. Weinig bezienswaardigheden en overdag behoorlijk stil op straat. Misschien zat ik in de verkeerde wijk…? Maar Pakse is wel het startpunt van die prachtige tour met de motorbike of scooter.


Hotel/Hostel: In Pakse boekte ik een overnachting bij het Forest Hotel. Voordat ik begon aan de Pakse loop boekte ik online een kamer voor 12 dollar, op de terugweg overnachtte ik in een slaapzaal voor 8 dollar. Over zowel de tweepersoonskamer als de slaapzaal was ik tevreden. Echter heel gezellig, sfeervol en kans om andere mensen te ontmoeten doe je er niet. De service vond ik wel prima!


De Pakse loop: Hoe regel je dit?

Vanwege mijn gebroken teen twijfelde ik om de Pakse loop te gaan doen. Maar eigenlijk hoef je alleen maar op je luie krent te zitten en te genieten. Ik besloot een scooter te huren bij Miss Noy & Yves Motorbike Rental. Aan het einde van de middag organiseren zij elke dag een bijeenkomst waarin de hele route uitgelegd wordt. En je krijgt een map mee met alle hoogtepunten van de loop!

Nadeel: als je een scooter of motorbike wilt huren in Laos is het verplicht je paspoort af te geven. Dat klinkt heel vervelend en naar, maar Miss Noy & Yves Motorbike Rental staat via o.a. tripadvisor goed aangeschreven…

Je kunt een kleine (2 of 3 dagen) of een grote route (3 of 4 dagen) doen. Vooral de grote route over het plateau kent een gevaar. Zo af en toe worden er scooters gestolen. Laat je scooter of motorbike alleen achter op plekken waar een kleine vergoeding gevraagd wordt. Dan heb je weinig te vrezen…

Twijfel je nu om deze route te gaan doen? Ik hoop je met een impressie in 25 foto’s te overtuigen waarom een bezoek aan Laos niet compleet is zonder een bezoek aan het Bolaven Plateau. Nieuwsgierig? Eerst even een paar belangrijke feitjes die je moet weten, voordat het gaspedaal echt ingedrukt kan worden…


3 feitjes over het Bolaven Plateau

1: Wat betekent Bolaven? Nou, het betekent ‘Plek van de Laven’. De Laven zijn een etnische groep met een geschatte populatie van 50.000 mensen. Zij wonen al eeuwenlang in dit mooie gebied!

2: Paksong, gelegen op het Bolaven Plateau is de koffiehoofdstad van Laos! Al sinds 1915, toen de Fransen begonnen met koffieplantages worden hier de koffiebonen geoogst. De Arabica bonen uit het Bolaven Plateau staan bekend als één van de beste in de wereld. Op diverse plekken kun je een koffietour doen!

3: Tussen 1950 en 1970, toen de oorlog tussen de Verenigde Staten en Vietnam plaats vond werd dit gebied hevig gebombardeerd vanwege de strategische ligging. Dwaal niet teveel af van de gebaande paden, het zou kunnen dat er hier en daar nog een landmijn verborgen ligt. En verder wil ik geen paniek zaaien!


De Pakse loop: dag 1

En dan nu actie! Door Miss Noy wordt het aangeraden om de route met de klok mee te rijden. En dat zou ik zeker doen, want de belangrijkste hoogtepunten worden bewaard tot aan de tweede dag!

Pakse Loop: Tad Phasuam-Falls
De eerste echte stop bij een waterval: de Tad Phasuam Falls.
Pakse Loop: Tad Phasuam Falls
Een kleine waterval, maar heerlijk om een uurtje te relaxen!
Tad Phasuam Waterval Bolaven Plateau
Helaas zit ik met een gebroken teen, maar even ontspannen kan iedereen!
Pakse Loop: Mooie natuur
Vergeet onderweg ook niet even te stoppen en te genieten van de prachtige natuur die Laos te bieden heeft…
Mooie natuur van het Bolaven Plateau
Een tempel bij de hoogste boom
Een beetje geschiedenis: op zoek naar de oudste boom van Laos! Deze boom staat niet op het kaartje van Miss Noy & Mr. Yves maar brengt je wel bij een tempel
Oudste boom van Laos
Daar is ie dan! De oudste boom van Laos met een respectabele leeftijd van meer dan 1000 jaar oud.
Pakse Loop en Bolaven Plateau
Wanneer je af en toe van de grote weg afgaat kom je terecht in kleine dorpjes. Een groepje jonge kinderen poseren voor me en roepen daarna ‘money money’. Als een gulle oom trek ik natuurlijk mijn portemonnee…
Uitzicht vanaf Tat Soung
Volgende stop is het uitzicht vanaf Tat Soung. Het is geen regenseizoen en de waterval staat redelijk droog. Vanaf dit punt heb je mooi uitzicht op de omgeving.
Pakse loop - Tat Soung
De Pakse loop wordt alleen maar mooier! Ook hier zou je best een paar uur kunnen genieten van het prachtige uitzicht…
Tad Lo: Pakse Loop
En aan het einde van de middag is Tad Lo de plek om te overnachten.
Bij Mama Pap Guesthouse kost een overnachting ongeveer €2,50. En Mama Pap maakt heerlijke pannenkoeken voor ontbijt!
Tad Lo Tad Hang Waterval
Aan het einde van de middag is er tijd om te zwemmen in de rivier bij de Tad Lo waterval.
Tad Lo: Pakse Loop
Tad Lo is een klein plaatsje en de meeste toeristen van de Pakse loop overnachten hier. Dan zou je zeggen dat het er druk is? Persoonlijk vond ik dat reuze meevallen. Het reserveren van een guesthouse is niet nodig, je hebt altijd wel ergens plek!
Bier Lao, Tad Lo
Tot slot is het in de avond tijd om even heerlijk te ontspannen met een alcoholische versnapering langs de rustige rivier. Dag 1 van de Pakse loop zit er op!


De Pakse loop: dag 2

Natuurlijk kun je altijd nog beslissen om een dag extra in Tad Lo te verblijven. Achteraf gezien had ik dat best willen doen, maar met een gebroken teen zat zwemmen in een rotsachtige rivier er toch niet in. Op dag 2 komen de vier mooiste watervallen aan bod.

Koeien op het Bolaven Plateau
Koeien op de weg! Laos is vooral een agrarische samenleving en dit soort dingen kom hier vaak tegen!
Tad Yuang waterval Pakse loop
Misschien wel de mooiste waterval van de Pakse loop, de Tad Yuang waterval. Een dubbele waterval, 40 meter hoog.
Tad Yuang Bolaven Plateau
Mocht je zinnen hebben om te zwemmen? Dat kan bij deze waterval en bij de Cham Pee waterval.
Hoogste waterval Bolaven Plateau
De hoogste waterval van Laos, Tad Fane. Het water valt 120 meter naar beneden. Zover ik weet is het niet mogelijk om af te dalen naar de bodem van de waterval, maar het uitzicht mag er wezen!
Pakse loop Tad Fane
Voor de echte waaghalzen onder ons: het is mogelijk om hier te ziplinen naar de overkant!
Pakse loop-Cham Pee-waterval
Het mooie aan de watervallen is dat ze allemaal verschillend zijn. Ook hier is het mogelijk om te zwemmen en te relaxen!
Douchen Cham Pee Waterval Pakse
Of om even heerlijk te douchen
E-Tu waterval Bolaven Plateau
Tot slot de E-Tu waterval. Het dreigt al een beetje donker te worden, maar toch zou ik deze mooie waterval, gelegen in een kloof, niet missen.
E-Tu Waterval Pakse loop
Het zonnetje dreigt bijna onder te gaan. Tot slot genieten van de mooie kleuren van de natuur.
E-Tu-Waterval Bolaven Plateau
Een laatste foto dan nog en dan is het tijd om te gaan…
Op weg naar Pakse
De ondergaande zon tegemoet. I’m a poor lonesome cowboy…


Tot slot…

Door middel van deze fotoserie hoop ik je overtuigd te hebben, mocht je ooit naar Pakse gaan, om deze prachtige loop door de schitterende natuur van het Bolaven Plateau te gaan maken. Neem er de tijd voor en geniet vooral van de Pakse loop!


Bronnen:


En hoe heb jij de Pakse Loop beleefd? Laat gerust hieronder een berichtje achter met jouw ervaringen!

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More