Home » Oceanië » Nieuw-Zeeland » Cape Reinga

Cape Reinga | Route van het Noordelijkste puntje van Nieuw-Zeeland

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:

Cape Reina, oftewel Kaap Reinga wordt gezien als het noordelijkste puntje van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Dit is de plek waar de Tasmanzee en de Grote Oceaan elkaar ontmoeten.

Het is een spirituele plek voor de Maori die het ook wel Te Rerenga Wairua noemen, wat “het vertrekpunt van de geesten” betekent. Rerenga betekent onderwereld en de Maori denken dat de geesten van doden op deze plek naar de onderwereld zullen gaan.

Ben je van plan een bezoek te brengen aan het noordelijkste puntje van het Noordereiland? In deze reisgids lees je alles over deze prachtige plek in Nieuw-Zeeland.

De prachtige natuur van Northland, Nieuw-Zeeland
Tijdens de route door Northland kom je langs prachtige landschappen

In deze reisgids over Cape Reinga


Handige websites Cape Reinga & Nieuw Zeeland


Deze reisgids over Cape Reinga bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, ik daar een kleine vergoeding voor krijg. Dit kost je overigens niks extra!

Monument van de Maori, Nieuw-Zeeland

Geschiedenis – Een korte historie van Cape Reinga


Historisch gezien is Cape Reinga een belangrijke plek voor de Maori, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland. Volgens de mythologie van de Maori reizen de geesten van de doden naar deze plek toe om van de landtong te springen en de 800 jaar oude Pohutukawa-boom te beklimmen. Dan dalen ze naar de onderwereld om vervolgens terug te keren naar hun traditionele thuisland Hawaiki.

Waar ligt Hawaiki dan? Volgens de legendes zou het gaan om de Hawaiki-eilanden, maar waar deze liggen is een groot mysterie. Volgens sommigen verwijst het naar Hawaï, andere denken dat het om het Samoaanse eiland Savai’i gaat. Het heeft vooral een mythologische betekenis. Maar het geeft wel aan hoe belangrijk dit gebied is voor de Maori.

In 1642 voer de ontdekkingsreiziger Abel Tasman (1603-1659) om de kaap heen. Hij gaf aan het gebied ten westen van Cape Reinga de naam Cape van Diemen, vernoemd naar de vrouw van de gouverneur-generaal van Batavia (Jakarta) Anthony van Diemen (1593-1645). Het is samen met de Driekoningeneilanden de enige gebieden die hun oorspronkelijke naam die Tasman eraan gaf behouden hebben.

Route & bezienswaardigheden van Cape Reinga en omgeving


Ben je enthousiast geworden en wil je graag het noordelijkste deel van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland verkennen? Dan vind je hieronder meer informatie over de leukste bezienswaardigheden van deze regio. Ga ervan uit dat je minimaal 1 hele dag kwijt bent om de regio te verkennen (Maar langer mag altijd in deze schitterende provincie van Nieuw-Zeeland!).

Een kaart van Northland, Nieuw-Zeeland
Een kaart van Northland en Cape Reinga, gemaakt met Google Maps.

1: De start bij Awanui


De route naar Cape Reinga begint bij het kleine plaatsje Awanui. Dit is de plek waar weg 1 en 10 samenkomen. Vanaf hier volg je weg 1 richting het uiterste noorden, totdat je bij een grote parkeerplaats komt. In totaal is deze weg 100 kilometer lang. Reken met tussenstops op ongeveer 2 uur rijden. Onderweg kom je een paar kleine plaatsjes tegen met een paar cafeetjes, restaurants of hotels.

Een andere plek waar je de route kunt beginnen is Kataia. Kataia ligt ongeveer 5 kilometer ten zuiden van Awanui en is de laatste grote plaats die je tegenkomt. Hier vind je genoeg hotels om te overnachten.

De vuurtoren bij Cape Reinga in Northland

2. De vuurtoren van Cape Reinga


Als je helemaal richting het noorden rijdt dan kom je terecht bij een grote parkeerplaats. Dit is het noordelijkste puntje van Nieuw-Zeeland, of toch niet? Daar kom ik later op terug. Hier kun je een bezoek brengen aan de vuurtoren die symbool staat voor deze plek.

Deze vuurtoren werd gebouwd in 1941 en was daarmee de eerste van Nieuw-Zeeland. Het is 10 meter hoog, staat op 165 meter boven de zeespiegel en geeft licht dat tot 35 kilometer omtrek door schepen gezien kan worden.

Het tunnelmonument bij Cape Reinga, Nieuw-Zeeland
Een tunnelmonument naast de parkeerplaats van Cape Reinga

Ook vind je hier op Cape Reinga een tunnelmonument van de Maori. En uiteraard kun je genieten van het prachtige uitzicht op o.a. Cape van Diemen (westen) en North Cape (oosten). En vergeet ook niet de kleine wandeling te maken naar Kapa Wairua, Spirits Bay. Deze vind je beneden aan de voet van de vuurtoren.

Tot slot, 55 kilometer ten noorden van Cape Reinga bevinden zich de Driekoningeneilanden. Het was Abel Tasman die de eilanden in 1642 ontdekten. Ze zijn onbewoond en de kans dat je ze vanaf het noordelijkste puntje van het noordereiland kunt zien is heel klein, tenzij je haviksogen hebt.

Cape van Diemen in Northland, Nieuw-Zeeland
In de verte zie je Cape van Diemen en het eilandje Motuopao.

De wandelroutes van Cape Reinga


Ben je van plan een mooie wandeling te maken in deze schitterende omgeving? Bij de parkeerplaats vind je een kaart met een aantal wandelroutes. Afhankelijk van de tijd die je hebt, is route 4 naar Werahi Beach een korte wandeling van 2 kilometer heen naar het strand en 2 kilometer terug naar de parkeerplaats.

Wil je een wandeling maken van de parkeerplaats naar Cape van Diemen (route 4+5 en nog een stuk)? Reken dan zeker op een wandeling heen en terug van ongeveer 6 uur.

Wandelroutes rondom Cape Reinga, Nieuw-Zeeland
Een kaart met wandelroutes in de omgeving van Cape Reinga.

3. Het noordelijkste puntje, North Cape


Maar eigenlijk is Cape Reinga niet het noordelijkste puntje van Nieuw-Zeeland. North Cape ligt 30 kilometer oostelijker en 3 kilometer noordelijker dan Cape Reinga. Er gaat een weg naartoe en het is er minder toeristisch. Zelf heb ik deze plek niet bezocht, maar mocht je tijd over hebben dan kun je hier het echte noordelijkste puntje van het Noordereiland bezoeken.

4. De grote zandduinen


Ongeveer 15 kilometer ten zuidoosten van Cape Reinga ligt het plaatsje Te Paki. Hier vind je de toegangsweg naar de grote zandduinen. Altijd al met een zandbord de hoge duinen af willen glijden? Dat is hier jouw kans. Naast de parkeerplaats vind je een trailer van Ahikaa Adventures, waar je een zandbord kunt huren.

De zandduinen in de buurt van Cape Reinga

5. Crossen over de 90 Mile Beach


Tot slot is het tijd om terug te keren richting het zuiden. En hoe kun je dag beter afsluiten dan te scheuren over 90 Mile Beach? In feite is het strand 90 kilometer lang (55 mijl) en wordt het gebruikt als alternatief voor route 1. En historisch gezien was dit vroeger een kerkhof voor gestrande schepen. Maar het werd tot 1932 ook gebruikt als landingsbaan voor postvliegtuigen tussen Nieuw-Zeeland en Australië.

Ben je van plan 90 Mile Beach af te rijden? Het begint of eindigt bij Scott Point, 5 kilometer ten zuiden van Cape van Diemen en gaat naar Ahipara Bay ten westen van Kataia. Zorg wel voor een goede auto zoals een 4 x4.

90 Mile Beach in het noorden van Nieuw-Zeeland.
90 Mile Beach

Praktische informatie over Northland


Tijdens een vakantie door Nieuw-Zeeland mag deze prachtige regio niet ontbreken. Vooral als je van wandelen houdt kun je hier de mooiste tochten maken. Tot slot vind je hier nog wat informatie over accommodatie en vervoer.

Accommodatie – Waar te overnachten in Northland?


Het gebied tussen Cape Reinga en Awanui is dunbevolkt en er zijn daarom maar weinig hotels te vinden. De beste optie is om een hotel te boeken in Kataia. Vanaf hier kun je prima het noorden van Northland verkennen.

Zelf verbleef ik in Pahia in de Bay of Islands. Vanaf hier doe je er al gauw 3 uur over om in Cape Reinga te komen. In principe is dat geen aanrader, tenzij je vroeg weg gaat en laat terug wilt komen. Daardoor hebben wij maar een klein stukje van de 90 Mile Beach gereden.

Op zoek naar accommodatie in Northland? Kijk hier voor de mogelijkheden.

Wegwijzer op Cape Reinga, Nieuw-Zeeland

Vervoer – Hoe kom je er?


Er zijn twee manieren om de omgeving te verkennen. De makkelijkste manier is om een auto te huren en Northland op eigen houtje te verkennen. Ik huurde een auto bij Sunny Cars. Het voordeel is dat alles inclusief is en je geen rekening hoeft te houden met problemen bij eventuele schade. Omdat alles inclusief is betaal je wel iets meer, maar de auto was super en we hoefden ons totaal geen zorgen te maken.

Een andere manier om Northland te verkennen is met een tour. GetYourGuide biedt tours aan waarbij je 90 Mile Beach, Cape Reinga en de zandduinen gaat bezoeken. Zo krijg je ook veel te zien van deze prachtige omgeving.

Steven en de wind van Cape Reinga

Misschien ook interessant?


Heb jij nog meer tips, ideeën of opmerkingen over Cape Reinga? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1